URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2024, 14:15

Gunoaiele zac la marginea satului din Bihor unde niciun localnic nu are contract cu firma de salubritate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul care urcă spre unul dintre satele pitorești ale Bihorului, Tomnatic, este „ornamentat” cu gunoaie de toate felurile.

Sticle, plastic, corpuri de mobilier și multe altele zac aruncate în pădurea care străjuiește șoseaua. „Dacă veți conduce pe drumul de la Birtin la Tomnatic, din comuna Vadu Crișului, veți vedea mii de gunoaie aruncate ilegal. Trebuie luate măsuri”, a reclamat un cititor al BIHOREANULUI, proprietar al unei case din sat. Bărbatul a făcut și fotografii care arată gunoaiele aruncate de-a lungul drumului comunal lung de câțiva kilometri.  

S-a ajuns în această situație pentru că în satul cu peste 230 de case și circa 200 de locuitori nu urcă niciodată mașinile de salubritate. „Majoritatea localnicilor își ard gunoaiele sau le aruncă în păduri, iar unii le duc în containerele din Birtin”, a explicat reclamantul. Adică exact pe dos față de cum ar trebui să se întâmple în Bihorul curat...

Primarul din Vadu Crișului, Dorel Cosma, confirmă că firma de salubritate Salubri Aleșd, responsabilă de colectarea deșeurilor în zonă, nu ajunge în Tomnatic și spune că motivul este că niciun sătean nu și-a făcut contract pentru serviciul de salubrizare.

„Este un sat izolat, cu o casă aici și alta la 500 de metri, dar și îmbătrânit. Doar oameni în vârstă locuiesc acolo, în sat n-au nici magazin, așa că nici gunoaie multe nu cred că au”, a declarat edilul pentru BIHOREANUL. Recunoaște însă că și el a văzut gunoaie pe drumul care urcă în sat și promite că va trimite angajații primăriei și asistații social să facă curățenie.

Cosma nu știe, însă, cum va rezolva problema salubrității în Tomnatic. „Drumul de acces este mai dificil, vorbim de 50 de kilometri de drum pietruit și 7 kilometri de asfalt. Dacă am pune containere în câteva locuri și le-am spune oamenilor să ducă gunoaiele acolo, ne-ar costa mult din bugetul public, că Primăria ar trebui să plătească golirea lor”, a mai spus edilul.

Unele primării din Bihor care s-au confruntat cu situații similare au ales să impună o taxă specială de salubritate pentru localnicii care refuză să încheie un contract de salubritate, de regulă mult mai mare decât ar costa factura pentru colectarea deșeurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Simplu
E foarte simplu , nu inteleg de ce primarii de genul nu pot gandi prompt ci le trebuie 3 ani sa ia o decizie simpla . Sa puna cateva containere mai mari in sat si sa adauge la impozitul pe casa la fiecare satean cativa zeci de lei in plus pt a recupera cheltuielile de intretinere a curateniei in comuna !
Postat 12 Februarie 2024, 03:38 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON