URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Februarie 2024, 14:15

Gunoaiele zac la marginea satului din Bihor unde niciun localnic nu are contract cu firma de salubritate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul care urcă spre unul dintre satele pitorești ale Bihorului, Tomnatic, este „ornamentat” cu gunoaie de toate felurile.

Sticle, plastic, corpuri de mobilier și multe altele zac aruncate în pădurea care străjuiește șoseaua. „Dacă veți conduce pe drumul de la Birtin la Tomnatic, din comuna Vadu Crișului, veți vedea mii de gunoaie aruncate ilegal. Trebuie luate măsuri”, a reclamat un cititor al BIHOREANULUI, proprietar al unei case din sat. Bărbatul a făcut și fotografii care arată gunoaiele aruncate de-a lungul drumului comunal lung de câțiva kilometri.  

S-a ajuns în această situație pentru că în satul cu peste 230 de case și circa 200 de locuitori nu urcă niciodată mașinile de salubritate. „Majoritatea localnicilor își ard gunoaiele sau le aruncă în păduri, iar unii le duc în containerele din Birtin”, a explicat reclamantul. Adică exact pe dos față de cum ar trebui să se întâmple în Bihorul curat...

Primarul din Vadu Crișului, Dorel Cosma, confirmă că firma de salubritate Salubri Aleșd, responsabilă de colectarea deșeurilor în zonă, nu ajunge în Tomnatic și spune că motivul este că niciun sătean nu și-a făcut contract pentru serviciul de salubrizare.

„Este un sat izolat, cu o casă aici și alta la 500 de metri, dar și îmbătrânit. Doar oameni în vârstă locuiesc acolo, în sat n-au nici magazin, așa că nici gunoaie multe nu cred că au”, a declarat edilul pentru BIHOREANUL. Recunoaște însă că și el a văzut gunoaie pe drumul care urcă în sat și promite că va trimite angajații primăriei și asistații social să facă curățenie.

Cosma nu știe, însă, cum va rezolva problema salubrității în Tomnatic. „Drumul de acces este mai dificil, vorbim de 50 de kilometri de drum pietruit și 7 kilometri de asfalt. Dacă am pune containere în câteva locuri și le-am spune oamenilor să ducă gunoaiele acolo, ne-ar costa mult din bugetul public, că Primăria ar trebui să plătească golirea lor”, a mai spus edilul.

Unele primării din Bihor care s-au confruntat cu situații similare au ales să impună o taxă specială de salubritate pentru localnicii care refuză să încheie un contract de salubritate, de regulă mult mai mare decât ar costa factura pentru colectarea deșeurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Simplu
E foarte simplu , nu inteleg de ce primarii de genul nu pot gandi prompt ci le trebuie 3 ani sa ia o decizie simpla . Sa puna cateva containere mai mari in sat si sa adauge la impozitul pe casa la fiecare satean cativa zeci de lei in plus pt a recupera cheltuielile de intretinere a curateniei in comuna !
Postat 12 Februarie 2024, 03:38 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON