URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Februarie 2024, 14:15

Gunoaiele zac la marginea satului din Bihor unde niciun localnic nu are contract cu firma de salubritate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul care urcă spre unul dintre satele pitorești ale Bihorului, Tomnatic, este „ornamentat” cu gunoaie de toate felurile.

Sticle, plastic, corpuri de mobilier și multe altele zac aruncate în pădurea care străjuiește șoseaua. „Dacă veți conduce pe drumul de la Birtin la Tomnatic, din comuna Vadu Crișului, veți vedea mii de gunoaie aruncate ilegal. Trebuie luate măsuri”, a reclamat un cititor al BIHOREANULUI, proprietar al unei case din sat. Bărbatul a făcut și fotografii care arată gunoaiele aruncate de-a lungul drumului comunal lung de câțiva kilometri.  

S-a ajuns în această situație pentru că în satul cu peste 230 de case și circa 200 de locuitori nu urcă niciodată mașinile de salubritate. „Majoritatea localnicilor își ard gunoaiele sau le aruncă în păduri, iar unii le duc în containerele din Birtin”, a explicat reclamantul. Adică exact pe dos față de cum ar trebui să se întâmple în Bihorul curat...

Primarul din Vadu Crișului, Dorel Cosma, confirmă că firma de salubritate Salubri Aleșd, responsabilă de colectarea deșeurilor în zonă, nu ajunge în Tomnatic și spune că motivul este că niciun sătean nu și-a făcut contract pentru serviciul de salubrizare.

„Este un sat izolat, cu o casă aici și alta la 500 de metri, dar și îmbătrânit. Doar oameni în vârstă locuiesc acolo, în sat n-au nici magazin, așa că nici gunoaie multe nu cred că au”, a declarat edilul pentru BIHOREANUL. Recunoaște însă că și el a văzut gunoaie pe drumul care urcă în sat și promite că va trimite angajații primăriei și asistații social să facă curățenie.

Cosma nu știe, însă, cum va rezolva problema salubrității în Tomnatic. „Drumul de acces este mai dificil, vorbim de 50 de kilometri de drum pietruit și 7 kilometri de asfalt. Dacă am pune containere în câteva locuri și le-am spune oamenilor să ducă gunoaiele acolo, ne-ar costa mult din bugetul public, că Primăria ar trebui să plătească golirea lor”, a mai spus edilul.

Unele primării din Bihor care s-au confruntat cu situații similare au ales să impună o taxă specială de salubritate pentru localnicii care refuză să încheie un contract de salubritate, de regulă mult mai mare decât ar costa factura pentru colectarea deșeurilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Simplu
E foarte simplu , nu inteleg de ce primarii de genul nu pot gandi prompt ci le trebuie 3 ani sa ia o decizie simpla . Sa puna cateva containere mai mari in sat si sa adauge la impozitul pe casa la fiecare satean cativa zeci de lei in plus pt a recupera cheltuielile de intretinere a curateniei in comuna !
Postat 12 Februarie 2024, 03:38 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON