URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2023, 18:05

„Suntem sechestrați între noroaie”: Orădenii din Centrul Civic, revoltați că Primăria nu le asigură traversarea șantierelor în condiții decente (FOTO/VIDEO)

Nervi, frustrare și multă mizerie. Asta au de îndurat orădenii care locuiesc în blocurile înalte din Centrul Civic, înconjurate acum de trei șantiere: la pasajele subterane, la parcarea de sub Catedrala Ortodoxă și la drumul nou din șanțul Cetății.

Indiferent în ce direcție vor să meargă, locatarii trebuie să treacă prin noroaie, pentru că Primăria n-a catadicsit să le amenajeze podețe pe care să le poată traversa, fără să se murdărească.

Patru ieșiri, toate blocate

„Își bat joc de noi în ultimul hal! Suntem sechestrați între noroaie, zici că sunt în arest la domiciliu”, a reclamat BIHOREANULUI Ioan Gherdan (foto), un pensionar orădean care locuiește în blocul A5 din Piața Emanuil Gojdu (Centrul Civic), aflat între Catedrala Ortodoxă și sediul Finanțelor Bihor.

De luni bune, oamenii trăiesc deranjați de șantierele din jur, dar acum simt că răbdarea lor s-a terminat, pentru că lucrările îi afectează direct. „Blocul nostru are patru ieșiri: spre Finanțe, spre Cetate, spre Parcul 1 Decembrie și spre Catedrală. Acum, pe oricare dintre ele mergem, dăm de noroaie”, a mai spus bărbatul.

Simultan, în zonă se desfășoară lucrări pe trei fronturi, iar excavările și utilajele lasă în urmă o mare de noroaie, ceea ce face ca locatarii blocurilor turn de aici, deloc puțini, să se chinuie ori de câte ori pleacă de acasă. Deși suntem într-un sezon rece și ploios, niciuna dintre firmele care lucrează în zonă n-a amenajat podețe de lemn sau alte treceri pentru pietoni, de parcă aceștia ar trebui să se teleporteze!

Pe sub gard!

Oricâtă bunăvoință ar avea, oamenii se simt ca niște cetățeni de mâna a doua, pe care autoritățile par că vor să-i încurce cu orice preț. „Am doi nepoți. Unul dintre ei, când a ieșit de la școală și a venit la mine, a alunecat în noroiul de lângă bloc și s-a murdărit tot”, a mai povestit orădeanul. Zilnic, de la ferestrele apartamentului său, vede oameni care, la fel, se chinuie să traverseze zona ce arată ca după o alunecare de teren.

Orădenii care n-au de ales și trebuie să treacă prin zonă la pas sunt încurcați și de organizarea de șantier. „Eu am garaj, unul din cele peste 40 de sub bloc. Din cauza șantierelor, nu mai pot să-l folosesc, așa că plătesc abonament de riveran în parcarea din șanțul Cetății. Dar acum nici la mașină nu mai pot să ajung, pentru că au pus un gard între bloc și parcare”, a mai zis Gherdan.

Gardul metalic este menit să delimiteze șantierul de la parcarea subterană, dar blochează trecerea pietonilor care vin dinspre Poliția Rutieră spre strada Griviței, și care nici alte variante de traversare n-au, prin fața Catedralei Ortodoxe fiind în derulare alte lucrări.

„De marți, de când au pus gardul, pentru că n-au lăsat un loc de trecere, oamenii s-au băgat pe unde pot, mulți pe sub gard”, a reclamat orădeanul. Tineri și bătrâni, toți se înghesuie pe sub gardul metalic, sperând să scape fără să cadă.

Evident, nici acces auto în apropiere nu există, iar bărbatul spune că nici nu vrea să se gândească ce s-ar întâmpla dacă vreun vecin de-al său ar avea nevoie de intervenția Ambulanței sau de ajutorul pompierilor. „La noi nu mai are nimeni cum să ajungă!”.

„Pe unde dracu’ mergem?”

Miercuri, bărbatul a și filmat trecătorii care foloseau o spărtură în gard pentru a ajunge la blocurile turn sau mai departe, spre Finanțe ori Piața Cetate. Nemulțumit, Gherdan le-a reproșat și constructorilor că n-au deloc respect față de orădeni.  

„Șefii de șantier se uită la muncitori, muncitorii la șefii de șantier, iar oamenii umblă prin noroi. Nu-i interesează”, a zis pensionarul.

Tot miercuri, Gherdan l-a surprins pieton în zonă și pe fostul prefect Aurel Tărău, care la rândul său nu știa pe unde să ocolească zona, ca să nu se murdărească. „Pe unde dracu’ mergem?”, se întreabă Tărău, în înregistrarea făcută de orădean.

De asemenea, în videoclip se aude și cum muncitorii îi îndrumă pe pietoni spre o trecere dinspre șosea - pe-acolo singurul avantaj este că ocolesc gardul de delimitare, dar calcă tot prin noroaie! Costul Oradiei moderne...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
shareware
Servus vasi13, iar alt cont, sa fiți mai mulți ::::: )))))
Postat 16 Noiembrie 2023, 21:11 de Sandu2100
Imparatul si Haratul
Imparatul a invatat din epoca ceausista doar : Nu conteaza daca iti bati joc de oameni, conteaza sa faci ce vrei tu iar slugile sa se supuna. Nu stiu daca a invatat ultima lectie insa : Sa sfarseasca cu fata in rahat......
Postat 16 Noiembrie 2023, 20:39 de shareware
sandu cel cu buda-n curte
Se spune corect promit, nu promite. Mai invata sa vorbesti corect, adica sa scrii corect. Iti spun eu ceva corect de PSD si USR , sunt la fel cu PNL si restul, Klaus e reprezentantul cel mai emblematic.
Postat 16 Noiembrie 2023, 16:31 de vasi13
!!!
Un evreu care avea multi copii si era foarte necajit, merge sa se planga la rabin: – Rabi, ce sa fac? Nu mai pot suporta! Casa mea e un iad! Copii multi, toti tipa, toti se bat, sotia mea ii cearta toata ziua, ei plang, vin la mine si-mi spun, ea vine si ea, o harmalaie la mine in casa – mereu dezordine si cearta, nu mai pot, innebunesc, simt ca mor! Ce sa fac? – Ai gaini? – Da! – Timp de o saptamana baga si toate gainile in casa si tine-le acolo cu voi . apoi vino si-mi spune cum e. Peste o saptamana vine iar evreul. rabinul il intreaba cum e. – Cum sa fie rabi? mai rau ca inainte copiii plang, nevasta tipa, peste tot gainat, gainile cotcodacesc, inebunesc, nu mai pot… spune-mi ce sa fac? – Baga si porcul in casa cu voi iar peste o saptamana vino si-mi spune cum e. Peste o saptamana vine evreul si la fel se plange, iar rabinul il pune sa bage si vaca in casa… Dupa inca o saptamana de stat in casa cu copiii, nevasta, gainile, porcul si vaca, vine evreul iar la rabin iar acesta ii spune sa scoata vaca din casa si peste o saptamana sa vina sa-i spuna cum e… – Ei, rabi, parca e mai bine… nu mai e vaca, nu mai e balega, e oarecum mai bine.. Rabinul ii spune sa scoata si porcul iar peste o saptamana la fel procedeaza si cu gainile.. Apoi il intreaba? -Ei, acum cum e la tine in casa?? -E minunat rabi! Numai eu copiii si nevasta in casa! O! Nu mai am ce sa-mi doresc! Sunt de-a dreptul fericit!
Postat 16 Noiembrie 2023, 12:54 de excalibur
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Nu poti sa spui nimic corect despre PSD si USR
Postat 16 Noiembrie 2023, 12:05 de Sandu2100
Sandu mincinosu
CENZURAT
Postat 16 Noiembrie 2023, 11:02 de vasi13
RE: Sandu mincinosu
Încetați cu jignirile și comentariile pe lângă subiect. Se anunță noi suspenădri de conturi!
Postat 16 Noiembrie 2023, 12:41 de Moderator
Conform cu rezultatele electorale ale ultimelor trei alegeri locale ...
... PNL a avut cel mai mare scor la secțiile de votare din zona Centrului Civic și la cele din proximitatea marilor artere de circulație. Cu alte cuvinte ... ce ai semănat, aia culegi.
Postat 16 Noiembrie 2023, 10:18 de KP
Pinonel
Ai dreptate PSD si USR doar promite
Postat 16 Noiembrie 2023, 10:02 de Sandu2100
Sa nu uitati....
... cand veti vota in 2024! Si inca ceva: lupu-si schimba parul, dar naravul ba, asa ca indiferent ce va vor promite, sa nu va incredeti in minciunile lor!
Postat 16 Noiembrie 2023, 07:49 de pinonel
Sandu mincinosu analfabet
Sunt pe terminate, nu e terminate analfabetule! Cum ai scris o propozitie de la tine ai scris-o gresit, dovada ca esti un postac ce copiaza dupa hsrtiile lasate de partid. Mai treci pe scola, scoala din oras, nu cea de la tara unde ai facut si tu 4 clase. Analfabet virgin ce esti
Postat 16 Noiembrie 2023, 05:56 de vasi13
și lumea va fi fericită.
Fericiti cei saraci cu duhul! Fericitule...
Postat 15 Noiembrie 2023, 23:31 de Musti
Vad ca trage tare propaganda, de le tremură chiloții :::))))
Lucrarile e pe terminate și lumea va fi fericită.
Postat 15 Noiembrie 2023, 21:55 de Sandu2100
suntem sechestrati sub noroaie
insasi muncitorii care lucreaza pe santier au cerut sa l-i se asigure cai ,,curate ,, de intrare si iesire din santier.
Postat 15 Noiembrie 2023, 21:10 de fiecine
botjocura sau incompetenta ?
doar piniocchio zis si marcel dragos ne poate spune daca e vorba de batjocura fata de oradeni sau incompetanta ceea ce face? de ce drumul de legatura dintre str grivitei si calea clujului nu s-a facut inainte de blocarea traficului din P-ta Gojdu ? e singurul oradean care nu a stiut ca se va bloca traficul si drumul trebuia realizat inainte si nu in acelasi timp? ce sa-i faci cand prostia e la putere, n-ai ce sa faci, suferim toti si ne ingrompam in noroi si mizerie. unde mai pui ca e vorba de firma de casa DUMEXIM maestra in hotii si calitate proasta a lucrarilor.
Postat 15 Noiembrie 2023, 19:47 de Traian
Tipic PMO
Oradenii sunt o "chestie" ce trebuie tolerati ca sunt buni sa plateasca ataxe, altfel am fi alungati din oras.
Postat 15 Noiembrie 2023, 19:21 de Petre93
Greu de multumit...
...oradeanul. Daca betoneaza, nu-i bine, daca lasa mocirla, iar nu-i bine. Numa' mofturosi in orasul asta...
Postat 15 Noiembrie 2023, 19:02 de Musti
Nostalgie
Asa e si in Birtin , Sarcau. Sa vada oradenii cum era copilaria lor si a trompetei
Postat 15 Noiembrie 2023, 18:43 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON