URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Februarie 2024, 19:01

Câmpuri de gunoaie la marginea unui sat de lângă Oradea. De ce nu reușește primăria să mențină curățenia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda tuturor măsurilor luate în ultimii ani în Bihor pentru gestionarea deșeurilor, persistă o problemă veche: gropile de gunoi clandestine de la marginea satelor, acolo unde localnicii, cu precădere cei din etnie romă, aruncă mizerii cu nemiluita.

Un exemplu elocvent este în satul bihorean Ineu, la 20 de kilometri distanță de Oradea, unde periodic câmpul se umple cu cantități impresionante de gunoaie, care sunt apoi fie îngropate în pământ, fie incendiate, adesea chiar cu știrea primăriei comunei, după cum spun localnicii.

Poveste veche

„La marginile cartierului de țigani din Ineu, continuu se aruncă gunoaie. Țiganii nu au contracte de salubritate, așa că tot ce au de aruncat ajunge pe câmpurile din jurul lor, gunoaie pe care vântul sau câinii le împrăștie apoi și mai departe. Este o mizerie de nedescris”, s-a plâns un localnic BIHOREANULUI.

În anii trecuți, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au fost de mai multe ori chemați la fața locului, concluzia fiind de fiecare dată aceeași: groapa de gunoi este clandestină, iar Primăria este responsabilă cu salubrizarea zonei. „Garda de Mediu a dat amenzi din cauza asta, dar degeaba. Singura soluție pe care primarul a găsit-o a fost să trimită utilajul Primăriei să acopere gunoaiele cu pământ”, a mai spus reclamantul.

Că Primăria Ineu este depășită de problemă se vede la fața locului: suprafețe impresionante de teren, aflate pe marginile unui drum comunal care duce în cartierul de romi, sunt pline de PET-uri, pungi, doze și multe alte feluri de gunoaie. Pe alocuri se văd și urme ale gunoaielor care au fost incendiate, o altă „soluție” greșită aplicată în zonă.


Groapa clandestină de gunoaie este și „adăpost” pentru câinii vagabonzi

Unii aruncă, alții plătesc...

Contactat de BIHOREANUL, primarul Dumitru Togor (PSD) recunoaște că situația este una dificilă. „Din păcate, da, avem o problemă acolo. Cetățenii nu au contracte de gunoi și aruncă mizeriile pe câmp. Am mai chemat RER-ul să le curețe și o să-i chem din nou, iar după ce facem curățenie, o să le cer să pună containere de mari dimensiuni, în care să arunce oamenii gunoaiele, măcar să nu mai fie împrăștiate pe câmp”, a declarat edilul.

La containere de gunoaie au apelat și alți primari din Bihor, pentru a păstra curățenia în vecinătatea comunităților de romi. Soluția are însă și dezavantaje: gunoaiele sunt aruncate laolaltă, fără vreo colectare separată, iar colectarea lor este plătită nu de oamenii care le generează, ci de Primărie, din bugetul local, la care contribuie plătitorii de taxe și impozite.

„Va plăti Primăria golirea acestor containere, că altă soluție n-avem deocamdată”, a mai spus Togor, recunoscând și că, dintre sutele de case din cartierul țigănesc, doar circa 80 au contracte de salubritate, iar multe dintre acestea au și restanțe la plata facturilor.

Pe viitor, primarul ia în calcul să introducă în comună o taxă de salubritate pe care să o plătească cetățenii care nu au contracte cu firma RER Vest și din cuantumul căreia să se achite cheltuielile de colectare a gunoaielor de pe câmp.

Greu de crezut, însă, că romii care refuză acum să plătească 20-30 de lei lunar, pentru factura de gunoi, vor plăti o taxă specială Primăriei. Așa cum pare la fel de greu de crezut că, într-un an cu patru tipuri de alegeri, primarii au vreo tragere să introducă taxe noi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON