URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.

Educatie

Inimi pentru inimi: 200 de elevi au marcat Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi în Parcul 1 Decembrie
Educatie
Aproximativ 200 de elevi au marcat Ziua Internaţională  a Persoanelor cu Dizabilităţi, la o acrtivitate desfăşurată în Parcul 1 Decembrie, în cadrul Proiectului "Inimi pentru inimi", organizat  de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont" Oradea.
06 Decembrie 2017, 07:02
Cu tricolorul în marş: 450 de elevi din Marghita au străbătut oraşul, cântând imnul României (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
De Ziua Naţională a României, în Marghita a răsunat imnul României. 350 de elevi de la Colegiul Naţional Octavian Goga şi alţi o sută de la Liceul Tehnologic Horea, însoţiţi de cadre didactice, au mărşăluit prin oraş, cântând versurile din „Deşteaptă-te, române!”.
03 Decembrie 2017, 09:10
Şcoală fără carte: Universitatea din Oradea nu a mai cumpărat, de trei ani, nicio carte nouă!
Bihoreanul tipărit
Universitatea din Oradea nu a mai cumpărat, de trei ani, nicio carte nouă pentru Biblioteca proprie. bligaţi să-şi cumpere pe propriile speze cărţile necesare, studenţii orădeni nu au acces nici măcar la bazele de date electronice, pentru care Universitatea plăteşte abonamente anuale. Obligaţi să-şi cumpere pe propriile speze cărţile necesare, studenţii orădeni nu au acces nici măcar la bazele de date electronice, pentru care Universitatea plăteşte abonamente anuale.
30 Noiembrie 2017, 15:30
Elevii de la Gojdu au sărbătorit Ziua Naţională cu un concurs de istorie şi o conferinţă despre Marea Unire (FOTO)
Educatie
Înainte de a intra în mini-vacanţă, liceenii de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu au sărbătorit Ziua Naţională cu un concurs pe teme istorice. De asemenea, ei au participat la o conferinţă despre Marea Unire, susţinută de istoricul orădean Gabriel Moisa.
29 Noiembrie 2017, 20:10
Dezinteresaţi: Votanţi puţini la alegerile parţiale din Universitatea orădeană (FOTO)
Educatie
Universitarii orădeni sunt prea puţin preocupaţi de cine îi va reprezenta în Senatul instituţiei. Miercuri se desfăşoară cel de-al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor parţiale care vor decide zece viitori senatori, însă până la prânz prezenţa la vot a fost foarte slabă: sub 3% în rândul cadrelor didactice şi de doar 0,48% în cazul studenţilor.
29 Noiembrie 2017, 12:55
Unul din cele 1000 de chipuri. A fost lansat albumul Palatului Episcopal Greco-Catolic (FOTO)
Educatie
Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic a fost neîncăpătoare, luni seară, pentru cei interesaţi să afle secretele unuia dintre clădirile-simbol ale Oradiei, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Piaţa Unirii. Ca parte a unei iniţiative a Asociaţiei Culturale Ars Nobilis, parte a proiectului "Oraşul cu 1000 de chipuri", publicului i-a fost prezentat albumul "Palatul Episcopal Greco-Catolic. Oameni, istorie, credinţă", coordonat de Rodica Indig.
28 Noiembrie 2017, 11:15
Alegeri la Universitate: Profesorii şi studenţii, chemaţi să-şi voteze reprezentanţii în Senat
Educatie
Pentru că unele facultăţi orădene au rămas fără reprezentanţi în forul legislativ suprem, Senatul Universităţii organizează alegeri. Astfel, profesori şi studenţi deopotrivă sunt chemaţi la urne, săptămâna viitoare, pentru a-şi alege senatorii.
22 Noiembrie 2017, 11:59
Studenţii subvenţionaţi de stat ar putea fi obligaţi fie să rămână în ţară după absolvire, fie să returneze banii
Educatie
Criticile preşedintelui PSD Liviu Dragnea faţă de migrarea tinerilor cu studii superioare au găsit ecou la ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop. Acesta a decis să ţină cont de o sugestie controversată a Academiei, potrivit căreia studenţii care nu au plătit taxe de şcolarizare să fie obligaţi să lucreze un număr corespunzător de ani după absolvire, iar dacă vor să plece din ţară să returneze contravaloarea finanţării către stat.
21 Noiembrie 2017, 12:40
'Dascăli din Bihor': O carte care prezintă zeci de profesori bihoreni, aşa cum au fost cunoscuţi de Ion Bradu (FOTO)
Educatie
Sala Mare a Primăriei a găzduit, luni, o nouă lansare de carte, primită de un public format din numeroşi oameni de cultură şi curoşi. Este vorba despre volumul "Dascăli din Bihor", scris de defunctul Ion Bradu, şi care acum a fost tipărit în primă ediţie. Cartea, cu un total de 500 de pagini şi şapte capitole, cuprinde 70 de texte despre cadre didactice pe care scriitorul le-a cunoscut.
21 Noiembrie 2017, 12:01
Donează sânge, fii erou! Studenţii Medicinişti îndeamnă bihorenii să își ajute semenii
Educatie
Bihorenii sunt îndemnaţi de voluntarii Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea să doneze sânge. O nouă campanie "Donează sânge! Fii erou" se derulează în perioada 20-24 noiembrie. Vezi ce condiţii trebuie să îndeplineşti!
19 Noiembrie 2017, 15:00
Facultatea de Drept a sărbătorit 25 de ani de la reînfiinţare printr-o conferinţă internaţională şi lansarea primei sale reviste (FOTO)
Educatie
Judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici şi alţi specialişti ai domeniului, din ţară şi din străinătate, dezbat, vineri şi sâmbătă, la Oradea, probleme actuale din domeniul ştiinţelor juridice. Ei s-au reunit la apelul Facultăţii de Drept, care sărbătoreşte 25 de ani de la reluarea învăţământului juridic superior orădean. Cu această ocazie, facultatea a lansat şi primul număr din prima sa publicaţie.
17 Noiembrie 2017, 16:35
Lecţii de educaţie juridică şi etică în şcoli, pentru elevii orădeni
Educatie
Jurişti, avocaţi, profesori, medici şi alţi specialişti reuniţi în Asociaţia „Cultură. Educaţie. Justiţie” le explică elevilor orădeni cum pot combate violenţa fizică sau verbală, dar şi ce efecte juridic au aceste manifestări violente. Lecţiile de educaţie juridică şi etică în şcoli sunt susţinute de reprezentanţii ONG-ului în urma unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
14 Noiembrie 2017, 17:10
Universitatea din Oradea, între primele 2.500 de universităţi din lume
Educatie
Pentru întâia oară, Universitatea din Oradea a fost cuprinsă în clasamentul internaţional University Ranking by Academic Performance, un top care, aşa cum îi spune şi numele, clasifică instituţiile de învăţământ superior în funcţie de performanţele academice. Deşi este spre coada clasamentului, Universitatea se laudă cu această performanţă, întrucât, la nivel mondial, topul cuprinde doar o zecime din totalul universităţilor.
12 Noiembrie 2017, 11:41
IŞJ Bihor caută firme partenere pentru înfiinţarea claselor de profesională
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pregăteşte clasele de învăţământ profesional şi învăţământ dual pentru următorul an şcolar, aşa că este în plin proces de căutare a firmelor care îşi doresc să fie partenerele acestor şcoli. Societăţile interesate trebuie să facă o cerere până cel târziu pe 15 noiembrie.
04 Noiembrie 2017, 16:26
Bilanţ Habitat în 2017: Peste 200 de elevi au construit 5 case pentru familii nevoiaşe
Jos pălăria
Asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş a făcut bilanţul voluntarilor din şcoli care au mers pe şantierele ONG-ului în acest an şi a constatat că peste 200 de elevi însoţiţi de dascălii lor au ajutat la construirea a 5 locuinţe pentru familii cu venituri mici din Beiuş şi Oradea.
04 Noiembrie 2017, 13:49
Lecţii de la scriitoarea şi jurnalista Doina Jela pentru elevii şi studenţii orădeni
Educatie
Jurnalista şi scriitoarea Doina Jela va veni săptămâna viitoare la Oradea, unde va participa la o suită de evenimente. Mai precis, ea se va întâlni cu elevi şi studenţi orădeni, cu care va discuta despre jurnalism şi istorie. De asemenea, scriitoarea îşi va prezenta şi una dintre cărţile semnate, "Villa Margareta", într-o întâlnire cu orădenii la librăria R&R Republicii.
02 Noiembrie 2017, 15:48
Şcoala altfel, la BIHOREANUL: Elevi de la Colegiul Mihai Eminescu au discutat cu jurnaliştii despre ştiri adevărate şi 'fake news' (FOTO)
Educatie
Redacţia BIHOREANULUI a primit, miercuri la prânz, vizita elevilor din clasa a IX-a, specializarea filologie-bilingv engleză, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Liceenii au putut afla "de la sursă" ce înseamnă munca de jurnalist, cum se scriu articolele de presă şi cum sunt postate ele pe internet. De asemenea, ei au vorbit cu jurnaliştii despre problema ştirilor false răspândite cu uşurinţă pe internet.
01 Noiembrie 2017, 15:02
Mai mulţi doctoranzi şi mai multe burse pentru ei, la Universitatea din Oradea
Educatie
Întrucât, în ultimii doi ani, numărul doctoranzilor Universităţii din Oradea a crescut cu peste o sută de persoane, conducerea instituţiei a decis să suplimenteze şi numărul de burse plătite din bugetul propriu, de la 36 la 45. Totodată, profesorii Universităţii vor să acrediteze trei noi domenii de doctorat.
01 Noiembrie 2017, 10:59
Şcoală de sudori, la Cadea: CJ Bihor şi câteva companii private vor înfiinţa o şcoală de meserii după un model german
Știri Bihor
Consiliul Judeţean Bihor, prin societatea Parcuri Industriale Bihor, alături de mai multe companii private care activează în judeţ, vor înfiinţa o şcoală profesională în sistem dual, a cărei primă clasă va funcţiona la Cadea şi va fi una de sudori, o meserie extrem de căutată. Reţeta este împrumutată de la Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov şi va fi implementată cu ajutorul soluţiilor educaţionale oferite de compania nemţească Lucas Nülle.
31 Octombrie 2017, 17:35
După ce au făcut practică în vestul Europei, liceenii de la Colegiul Economic au gătit pentru colegii lor (FOTO)
Educatie
După ce au făcut un stagiu de practică în restaurante din Franţa, Anglia şi Spania, 21 de elevi de la Colegiul Economic din Oradea le-au arătat colegilor şi profesorilor ce au învăţat. Liceenii au îmbrăcat uniformele de "chefi" şi au gătit o sumedenie de preparate specifice ţărilor în care au fost, pe care le-au oferit spre degustare.
31 Octombrie 2017, 14:34
Profesori din Republica Moldova, veniţi în schimb de experienţă în Bihor, întâmpinaţi şi de membrii Uniunii Vatra Românească (FOTO)
Educatie
O delegaţie formată din 50 de cadre didactice din Republica Moldova se află într-un schimb de experienţă în Bihor, la invitaţia Inspectoratului Şcolar. Cu acest prilej, dascălii au participat şi la o întâlnire cu reprezentanţii bihoreni ai Uniunii Vatra Românească, filială care în ultimii ani a trimis peste 35.000 de cărţi în şcolile din Republica Moldova.
30 Octombrie 2017, 19:20
Doctoratul lui Bodog, verificat de Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara
Știri Bihor
Lucrarea de doctorat în Ştiinţe economice, susţinută de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la Universitatea de Vest din Timişoara, este analizată de Comisia de Etică a acestei instituţii. Verificarea vine după ce Press One a dezvăluit că două treimi din teză sunt copiate din alte cărţi.
27 Octombrie 2017, 10:59
Olimpicii Oradiei au fost premiaţi de Primărie. Bolojan: Ei sunt cei care vor schimba faţa oraşului! (FOTO)
Educatie
65 de olimpici care învaţă la şcolile din Oradea au fost premiaţi de primărie, joi, în deschiderea şedinţei de Consiliu Local. "Elevii noştri olimpici sunt oamenii care peste 10-20 de ani vor performa în domeniul lor de activitate, vor schimba faţa oraşului nostru şi vor fi mândria întregii comunităţi. Sunt convins de acest lucru!", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Veste bună pentru iubitorii de carte din Oradea: În curând se deschide Librăria Cărtureşti
Educatie
Iubitorii de carte din Oradea au primit veşti bune zilele acestea. Prima librărie Cărtureşti se va deschide în Lotus Center până la sfârşitul anului, după cum au anunţat proprietarul lanţului de librării.
26 Octombrie 2017, 11:58
Două şcoli din Bihor, prădate în ultima săptămână. Îl recunoaşteţi pe hoţul din imagine?
Știri Bihor
Poliţiştii bihoreni sunt în căutarea unor hoţi care, zilele trecute, au făcut pagube în două şcoli din judeţ. O tâlhărie s-a petrecut la Liceul Ady Endre din Oradea, unde un bărbat a golit de bani şi telefoane genţile unor elevi, lăsate nesupravegheate într-o sală de clasă. Cealaltă hoţie s-a petrecut la Colegiul Octavian Goga din Marghita, unde tot un bărbat a lăsat o profesoară fără laptop şi fără portofelul în care avea 500 de lei. Ambii tâlhari au fost surprinşi pe camerele de filmat, dar nu au fost prinşi încă.
23 Octombrie 2017, 15:40
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la Oradea: De la anul, elevii vor avea manuale unice, iar legea educaţiei va fi schimbată (FOTO)
Educatie
Însoţit de o delegaţie numeroasă, ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, s-a întâlnit vineri la Oradea cu inspectori şcolari şi directori de şcoli din 13 judeţe pentru ceea ce a denumit „o dezbatere internă” despre proiectul Legii Manualului şi intenţiile de modificare a Legii Educaţiei. Pop a anunţat că elevii din toată ţara vor avea de anul viitor manuale unice, şi tot anul viitor va fi schimbată - din nou - Legea Educaţiei, pe motiv că „oricum deja a fost modificată pe jumătate” deoarece nu e aplicabilă şi conţine contradicţii.
20 Octombrie 2017, 17:46
Două profesoare care vindeau examene la Facultatea de Medicină Oradea au interdicţia de a profesa timp de 5 ani!
Educatie
Profesoarele Adriana Pirte şi Camelia Dalai de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, trimise în judecată pentru fapte de corupţie după ce au fost prinse că au luat şpăgi de la studenţi, în bani şi produse, în schimbul unor note de trecere la examene, au fost condamnate la pedepse cu suspendare. Totuşi, cele două au interdicţie de a profesa pentru o perioadă de 5 ani.
19 Octombrie 2017, 10:48
Ghetoul din Oradea, prezentat de istorici la Sinagoga Zion
Educatie
Orădenii interesaţi să afle ce s-a petrecut în perioada Holocaustului în oraşul lor sunt invitaţi miercuri după-amiază, la Sinagoga Zion. Istoricii Centrului pentru cercetarea istoriei evreilor "Eva Heyman", din cadrul Universităţii din Oradea, vor prezenta aspecte din istoria ghetoului orădean.
Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
Educatie
Jurnalişti şi istorici din România, Ungaria şi Republica Moldova s-au reunit, vineri, la Oradea, cu ocazia conferinţei internaţionale "Mass-media şi istoria recentă. Mecanisme de construcţie simbolică a realităţii", manifestare menită să stimuleze interesul comunităţii ştiinţifice referitor la reflectarea mediatică a istoriei recente. A doua parte a conferinţei va avea loc sâmbătă la Micherechi, localitatea ungară cu cei mai mulţi români.
Conferinţă internaţională despre mass-media în post-comunism, la Oradea şi Micherechi
Educatie
Universitatea din Oradea alături de Societatea de ştiinţe istorice din România şi Universitatea din Szeged organizează pe 13 şi 14 octombrie, în Oradea şi Micherechi, ediţia a doua a conferinţei internaţionale "Mass media în post-comunism. Moştenire, evoluţie, tendinţe", comunicările fiind susţinute de profesori, jurnalişti şi istorici din România, Republica Moldova şi Ungaria.
12 Octombrie 2017, 10:50
  1 2 3  5  7 8 9  

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON