URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.

Educatie

Elevi din Ștei, premiați la competiția de robotică First Tech Challenge România
Educatie
O echipă de robotică de la Colegiul Național Avram Iancu Ștei a obținut locul 10, din 91 de echipe participante, la concursul First Tech Challenge România, care presupune proiectarea, construirea și programarea unui robot. De asemenea, elevii bihoreni au primit și premiul special al juriului.
28 Februarie 2023, 12:30
Proiectele legilor educației, în consultare publică: Ce noutăți sunt în privința bacalaureatului și admiterii la liceu
Actual
Intens criticată pentru lipsa de transparență, ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat public proiectele de legi ale educației, care rămân în consultare publică pentru 10 zile. Principalele modificări pe care le propun privesc bacalaureatul, admiterea la liceu și pregătirea cadrelor didactice.
Carnaval ca în Germania, la o școală din Oradea. Elevii și profesorii s-au costumat pentru a alunga iarna (FOTO)
Educatie
Pentru o zi, la Liceul Teoretic German Friedrich Schiller distracția a fost singura regulă. Elevii și profesorii au organizat un carnaval, îmbrăcându-se în cele mai haioase, frumoase sau originale costume. Școala orădeană a marcat, astfel, „Fasching”, o sărbătoare care are loc, la sfârșitul iernii, în orașele din Germania.
27 Februarie 2023, 19:15
Doar două școli și două grădinițe din Oradea au fost expertizate privind riscul seismic
Educatie
Activitatea seismică din sudul României a făcut autoritățile și opinia publică să acorde atenție riscului seismic al clădirilor publice, iar Ministerul Educației a publicat, în premieră, o listă care detaliază situația din școli și grădinițe. În Bihor, majoritatea covârșitoare a clădirilor școlare nu au fost expertizate tehnic privind riscul la cutremur. De pildă, în Oradea, doar două școli și două grădinițe își cunosc clasa de risc seismic.
26 Februarie 2023, 18:08
Săptămâna verde: Elevii și profesorii au la dispoziție un site cu materiale ecologiste
Știri Bihor
Începând din acest an școlar, fiecare unitate de învățământ va trebui să desfășoare, timp de 5 zile consecutive, programul „Săptămâna verde”, cu lecții și ateliere dedicate mediului înconjurător. În acest context, Ministerul Mediului și cel al Educației au lansat platforma de resurse educaționale Saptamanaverde.edu.ro, unde elevii și profesorii vor descoperi informații utile pe teme ecologiste. 
24 Februarie 2023, 13:00
Când încep înscrierile în învățământul primar
Educatie
Părinții ai căror copii vor intra în toamnă în clasa pregătitoare trebuie să-i înscrie la unitatea de învățământ dorită între 3 și 18 mai, conform calendarului publicat miercuri de Ministerul Educației. Primele cereri soluționate vor fi cele ale copiilor înscriși în școlile de circumscripție.
22 Februarie 2023, 16:58
Sindicatele din învățământ amenință cu grevă generală, „dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educație”
Actual
Sindicaliștii din învățământ și-au anunțat nemulțumirea față de intenția Guvernului de a elimina din proiectul Legii Învățământului Preuniversitar un articol care reglementează salarizarea cadrelor didactice. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat că, dacă guvernanții nu le ascultă doleanțele, vor declanșa greva generală.
21 Februarie 2023, 17:32
Fondul Științescu: 10 școli din Bihor primesc bani pentru proiecte de cercetare
Educatie
”Pentru a V-a ediție, Fundația Comunitară Oradea finanțează Fondul Științescu, un program care îi ajută pe elevi să descopere lumea fascinantă a științei. Zece proiecte educaționale vor primi bani, iar profesorii și elevii vor putea face cercetările propuse.
16 Februarie 2023, 19:31
Andrei a reușit din nou! Elevul din Oradea a strâns sute de cărți pentru o școală de la țară (FOTO)
Educatie
Elevii Școlii Generale nr. 1 Gepiu au de-acum ce să citească. La inițiativa lui Andrei Popovici, un elev de clasa a VI-a din Oradea, peste 500 de cărți au fost donate de alți copii, astfel încât și colegii lor care locuiesc în mediul rural să aibă ce citi.
16 Februarie 2023, 15:00
CONAF și Inspectoratul Școlar Județean Bihor au semnat protocolul privind „Pactul pentru Educație Antreprenorială”
Știri Bihor
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Inspectoratul Școlar Județean Bihor au semnat marți, 7 februarie, la Oradea, „Pactul pentru Educație Antreprenorială”. Acesta prevede dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul elevilor din învățământul gimnazial și liceal, fiind esențial pentru ca tinerii români să-și dezvolte abilitățile de înțelegere și rezolvare a problemelor complexe, cărora le vor face față după terminarea școlii.
13 Februarie 2023, 10:29
Elevii din Bihor ar putea afla de la antreprenorii din județ cum se crește o afacere (FOTO)
Educatie
Elevii de gimnaziu și de liceu din Bihor ar putea primi lecții de antreprenoriat de la patronii bihoreni. Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin și Inspectoratul Școlar Județean Bihor au semnat un protocol care prevede că vor colabora pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul elevilor.
09 Februarie 2023, 10:03
Ateliere de primăvară la Muzeul Țării Crișurilor: Elevii, așteptați să scrie scrisori de dragoste și să facă mărțișoare
Timp liber
Muzeul Țării Crișurilor Oradea sărbătorește venirea primăverii cu două programe de educație muzeală, unul dedicat sărbătorii de Dragobete și altul zilei de 1 Martie. Elevii sunt așteptați la ateliere în care vor scrie scrisori de dragoste și vor face felicitări și mărțișoare.
08 Februarie 2023, 09:30
Cantonamente de... matematică: Ieșit din învățământ, un profesor din Oradea predă acasă matematica într-o manieră originală
Bihoreanul tipărit
Convins că școala eșuează în a învăța elevii, un profesor din Oradea a reformat modul în care predă matematică. După ce a demisionat din învățământ și a început să studieze psihologia, Sorin Andraș a constatat că elevii nu înțeleg matematica pentru că metoda de predare e aceeași, deși elevii sunt diferiți, așa că a creat un model educațional personalizat.
08 Februarie 2023, 08:01
Răsturnare de situație: Directorul de școală din Oradea cercetat de DNA și repus în funcție de judecători și-a dat demisia
Știri Bihor
În ziua în care putea să revină în funcția de director al Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, după ce și-a recuperat acest drept în instanță, profesorul Ioan Sorin Cuc, cercetat într-un dosar DNA care anchetează taman modul în care a obținut această funcție, și-a dat demisia.
07 Februarie 2023, 14:18
Spirite agitate în Săcueni: O scrisoare anonimă, cu acuzații de discriminare la Liceul din oraș, desființată de Inspectoratul Școlar
Știri Bihor
O scrisoare pretins realizată în numele „unui grup de profesori și părinți” din Săcueni a provocat agitație în Liceul Teoretic Petőfi Sándor din oraș, pentru că acuza discriminări grave generate de directorul Barta Imre. Inspectoratul Școlar a verificat toate aspectele reclamate și a constatat că nimic nu se confirmă.
06 Februarie 2023, 13:30
Expoziție cu autori necunoscuți, într-o galerie din Oradea. Vizitatorii, îndemnați să ajute la identificarea artiștilor (FOTO)
Timp liber
Un vernisaj aparte a avut loc, sâmbătă seară, la Galeriile de Artă Reperaj din Cetatea Oradea. Zeci de tablouri, lucrări de grafică ori sculpturi au fost expuse, dar pentru cele mai multe dintre ele, organizatorii evenimentului nu cunosc autorii. Lucrările au fost scoase din arhiva Facultății de Arte, iar profesorii caută artiștii care le-au făcut sau măcar indicii despre cine ar putea fi aceștia. Programul vernisajului a inclus și o lansare de carte, de data aceasta cu un autor cunoscut.
05 Februarie 2023, 08:40
Fost director de școală din Oradea, suspectat de DNA că și-a câștigat funcția prin corupție, reinstalat de judecători
Știri Bihor
Cercetat de DNA Oradea pentru că și-ar fi obținut fraudulos funcția de director al Școlii Gimnaziale Avram Iancu și demis de Inspectoratul Școlar tocmai din acest motiv, profesorul Ioan Sorin Cuc revine la conducerea unității de învățământ. Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat vineri, definitiv, în dosarul deschis de Cuc după ce a fost destituit, iar judecătorii au stabilit că profesorul trebuie reinstalat în funcție și să-și primească salariile pierdute în acest timp.
03 Februarie 2023, 13:35
Aproape 7.000 de elevi din Oradea vor primi anul acesta burse şcolare (FOTO)
Știri Bihor
Aproape 7.000 de elevi orădeni vor primi anul acesta burse şcolare de performanţă, merit, studiu sau sociale. Consiliul Local a hotărât acordarea de burse la nivelul minim prevăzut de HG 1838 din 2022, nivel care este finanţat, de fapt, de la bugetul de stat. Majoritatea PNL nu a acceptat nici măcar propunerea de indexare a burselor cu rata inflaţiei formulată de social-democratul Liviu Sabău Popa.
01 Februarie 2023, 21:34
 „Recurs la memorie”: Lucrări din arhiva Facultății de Arte, expuse la Oradea
Timp liber
Uniunea Artiștilor Plastici Oradea și Facultatea de Arte organizează un eveniment inedit: prezintă pentru curioși lucrări ale foștilor studenți orădeni. Expoziția intitulată „Recurs la memorie” se înscrie în seria evenimentelor menite să celebreze cei 60 de ani trecuți de la întemeierea Universității din Oradea.
01 Februarie 2023, 17:20
Inițiativa unui senator de Bihor: Asigurare de sănătate pentru studenții români din străinătate
Educatie
Doi senatori liberali, Nicoleta Pauliuc și Adrian Hatos, cel din urmă reprezentând bihorenii, au inițiat un proiect de lege menit să repare o problemă reclamată de ani de zile: lipsa asigurărilor de sănătate pentru studenții români din străinătate. În prezent, doar studenții români care învață în țară beneficiază de gratuitate la îngrijiri medicale.
31 Ianuarie 2023, 21:30
La centenar: 100 de ani de învățământ academic teologic ortodox orădean (FOTO)
Educatie
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” sărbătorește, în acest an, centenarul învățământului superior teologic ortodox orădean. Seria evenimentelor omagiale a debutat cu un colocviu, în cadrul căruia episcopul Sofronie a fost primul care a primit o medalie aniversară.
31 Ianuarie 2023, 16:01
Studenţi cu 'suspendare': După pandemie, unul din trei studenţi ai Universităţii din Oradea nu şi-a mai finalizat studiile
Bihoreanul tipărit
An de an, se discută despre numărul studenţilor care devin boboci ai facultăţilor, dar universităţile nu vorbesc niciodată despre cei care şi finalizează studiile. Unul din doi studenți bihoreni abandonează facultatea, indiferent de universitatea la care este înscris. După doi ani de pandemie, în care au ținut cursurile, laboratoarele și seminariile online, 40% dintre studenții Universității din Oradea nu s-au mai prezentat la examenele de finalizare a studiilor. 
29 Ianuarie 2023, 09:15
Proiectul legii învățământului universitar: Se înființează facultățile de 2 ani, apare masteratul MBA, iar doctoratele se publică cu 3 luni înainte de susținere
Educatie
Începând din anul universitar viitor, universitățile ar putea să organizeze studii de scurtă durată, pe o perioadă de 2 ani, în cadrul cărora efectuarea unor stagii de practică va fi obligatorie, o noutate cuprinsă în proiectul Legii învățământului superior elaborat de Ministerul Educației. De asemenea, universitățile vor putea organiza, împreună cu firmele, masterate de tip MBA, populare în străinătate. Proiectul noii legi prevede noutăți și pentru doctorate, care vor trebui făcute publice cu 90 de zile înainte de susținere.
24 Ianuarie 2023, 14:11
Reforma secretă din educație: Cum se va face admiterea la liceu și care sunt examenele noi de la Bacalaureat
Educatie
Secretizat de Ministerul Educației, proiectul viitoarei legi a învățământului preuniversitar, care în curând ar urma să intre în dezbatere în Parlament, aduce numeroase modificări, inexplicabil ținute departe de ochii publicului. BIHOREANUL a consultat proiectul și vă prezintă cum ar putea arăta în viitor admiterea la liceu, examenele noi care vor fi introduse la Bacalaureat și sumedenia de instituții noi pe care Ministerul Educației vrea să le înființeze.
24 Ianuarie 2023, 09:15
Mica Unire, sărbătorită de elevii Colegiului Onisifor Ghibu cu jocuri de rol și parada personajelor istorice (FOTO/VIDEO
Educatie
Elevii Colegiului Național Onisifor Ghibu au sărbătorit Unirea Principatelor în avans, cu un spectacol tricolor. Ei au organizat momente artistice, o paradă a personajelor, au cântat și au spus poezii și au făcut jocuri de rol, toate, firește, cu temă istorică.
23 Ianuarie 2023, 13:00
Primul laborator digital inteligent (SmartLab) din vestul ţării instalat în Oradea, la Colegiul Economic 'Partenie Cosma' (FOTO)
Advertorial
Compania orădeană CG&GC HiTech Solutions, în parteneriat cu INACO, a instalat primul SmartLab din partea de vest a ţării în cadrul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea.
23 Ianuarie 2023, 09:15
Cum putem avea școli moderne, ca în Occident? Primarii din Bihor au aflat „secretul”
Știri Bihor
Peste un miliard de euro au la dispoziție primăriile din România pentru a dota cu mobilier și echipamente unitățile de învățământ, printr-un apel de proiecte lansat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Primarii din Bihor au fost informați, miercuri, într-o videoconferință, despre șansa de a atrage finanțări de câte 4.000 de euro pentru o sală de clasă, respectiv 30.000 de euro pentru dotarea unui laborator.
19 Ianuarie 2023, 09:33
Un judecător mișto: Celebrul Cristi Danileț ține lecții de educație juridică „pe limba copiilor” în școlile bihorene (FOTO)
Știri Bihor
Unul dintre cei mai populari magistraţi din ţară "cucereşte" elevii din şcolile bihorene. BIHOREANUL a asistat la "lecţii" de educaţie juridică ţinute de judecătorul Cristi Danileţ într-o şcoală din Oradea, unde le-a vorbit copiilor, pe limba lor, despre reguli şi legi, învăţându-i să fie responsabili şi să se protejeze de tot mai multele situaţii în care minorii devin victime ale unor infracţiuni grave, de la pornografie infantilă şi trafic de droguri la agresiuni fizice.
Ajuns la pensie, fostul inspector școlar general Virgil Blage este obligat de Ministerul Educației să predea o singură disciplină
Educatie
La sesizarea fostului subprefect USR Daniel Palaghianu, Ministerul Educației a transmis Inspectoratului Școlar Județean Bihor că trebuie să impună respectarea metodologiei în ceea ce privește păstrarea la catedră a fostului inspector școlar general Virgil Blage, ajuns la pensie. Blage predă economie, deși s-a titularizat în învățământ ca profesor de istorie, iar acum Ministerul Educației îl obligă să preda doar disciplina de titular.
18 Ianuarie 2023, 18:40
„Divorț” până la capăt: Primăria Oradea vrea să mute toate clasele maghiare ale Școlii Bălcescu la Liceul Reformat
Educatie
Despărțite fizic anul trecut, când s-au mutat într-o clădire anume amenajată de Episcopia Reformată, prilej cu care Ministerul Educației a acuzat o segregare etnică, clasele maghiare ale Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu din Oradea ar urma să se despartă și administrativ de această unitate de învățământ. Primăria vrea să modifice rețeaua școlară a municipiului și să mute secția maghiară de la Bălcescu la Liceul Reformat Lorántffy Zsuzsanna. Mutarea are nevoie de acordul Ministerului Educației.
18 Ianuarie 2023, 16:17
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON