URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Educatie

Din nou în bănci, de luni! Toate școlile și grădinițele din țară încep semestrul II cu prezență fizică (VIDEO)
Actual
Toate școlile și grădinițele din țară vor începe luni semestrul al doilea cu prezență fizică, după aplicarea noului criteriu al gradului de ocupare a paturilor de spital dedicate pacienților Covid-19, a anunțat ministrul Educației vineri.
14 Ianuarie 2022, 14:38
Cursurile în școli nu vor mai ține cont de rata de vaccinare anti-Covid a profesorilor, ci de paturile libere din spitale. Vezi noile reguli adoptate! (VIDEO)
Știri Bihor
Cursurile în școli și licee nu vor mai ține cont de rata de vaccinare a profesorilor, după cum arată o decizie luată joi seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Scenariile de funcționare a școlilor vor depinde de rata de ocupare a paturilor destinate pacienților cu Covid la nivel județean. Astfel, luni, când începe semestrul al doilea, toate școlile și grădinițele din România ar putea funcționa cu prezență fizică.
13 Ianuarie 2022, 21:45
Universitatea din Oradea împarte gratuit cărţi orădenilor
Educatie
O interesantă campanie a fost demarată de Universitatea din Oradea, care oferă gratuit cărţi orădenilor dornici să citească. Volumele provin din donaţii, sunt suficiente în colecţiile Bibliotecii universitare, aşa că instituţia le distribuie tuturor doritorilor.
13 Ianuarie 2022, 10:50
Lecții de supraviețuire: BIHOREANUL vă prezintă poveștile incredibile ale unor adolescenți care au căzut victimele bullying-ului din școli
Bihoreanul tipărit
Elevi care au fost victime ale bullying-ului în școli mărturisesc experiențe dramatice. Adolescenții care s-au confesat BIHOREANULUI au suferit luni și chiar ani întregi din cauza hărțuirilor la care au fost supuși, o fată fiind „invitată”, de exemplu, să se sinucidă, iar o alta a devenit ținta colegilor fiindcă... s-a vaccinat împotriva Covid.
13 Ianuarie 2022, 08:03
O tânără din Oradea, cercetător şi profesor la o universitate din Paris, în faţa elevilor din Colegiul Eminescu:  „Nu plecaţi din ţară doar pentru a vă simţi speciali” (FOTO)
Educatie
În săptămâna în care sărbătoresc zilele şcolii în care învaţă, elevii de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu au avut parte de o întâlnire aparte. O absolventă a şcolii, Teodora Groza, le-a vorbit despre studiile ei în străinătate şi despre considerentele pe care ar trebui să le aibă în vedere elevii, înainte de a lua această decizie. Tânăra de doar 25 de ani a avut ce să le povestească: a studiat Dreptul în Olanda şi Austria, iar acum este doctorandă la Universitatea Sciences Po din Paris, unde şi predă.
Elevii din Bihor protestează: Poartă doliu pentru bursele tăiate
Educatie
Nemulţumiţi că pragul pentru bursa de merit a crescut de la 8,50 la 9,50, elevi din toată ţara vor protesta timp de o săptămână, îmbrăcându-se la ore exclusiv în negru. Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor i-a îndemnat pe şcolarii pe care îi reprezintă să se alăture acestui protest.
11 Ianuarie 2022, 11:21
Viaţa prin ochi de poet: Concurs de poezii pentru elevii din Bihor
Educatie
Muzeul Ţării Crişurilor Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor au pregătit un concurs pentru elevii din întreg judeţul. Aceştia sunt îndemnaţi să îşi exploreze orizontul ideatic şi emoţional, să scrie o poezie sau două şi să le trimită evaluării juriului, până pe 15 ianuarie.
07 Ianuarie 2022, 18:30
Studenţie pe telefon: La Universitatea din Oradea, studenţii învaţă cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile
Educatie
Din acest an, studenţii Universităţii din Oradea au la dispoziţie o nouă aplicaţie educaţională, pe care o pot folosi pentru învăţarea de la distanţă, acces la cursuri ori alte materiale sau pentru comunicare cu profesorii. Instituția orădeană are aplicaţia disponibilă în magazinele de aplicaţii pentru telefoanele mobile.
07 Ianuarie 2022, 09:35
Cărţi electronice şi cititoare pentru ele, cumpărate de Universitatea din Oradea
Educatie
Patrimoniul Bibliotecii Universităţii din Oradea s-a îmbogăţit, la început de an, cu 140 de cărţi electronice, dar şi cu 15 cititoare pentru e-book-uri. Volumele au apărut pe platformele Oxford şi EBSCO, iar Universitatea le-a cumpărat în cadrul unui proiect.
05 Ianuarie 2022, 17:17
Şcoala din Ţeţchea, premiată la Gala Dezvoltării Durabile, pentru un proiect civic iniţiat de elevi (VIDEO)
Educatie
Şcoala Gimnazială nr. 2 din comuna Ţeţchea se numără printre cei cinci premianţi la o gală dedicată campionilor în educaţie, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Elevii şi profesorii din Ţeţchea au fost premiaţi după ce au dus la îndeplinire un proiect pentru comunitate: au convins autorităţile locale de nevoia amplasării de rasteluri pentru biciclete.
04 Ianuarie 2022, 15:03
Elevii de gimnaziu şi liceu s-au întors la şcoală. Următoarea vacanţă va fi de Paşti
Educatie
Elevii din clasele de gimnaziu şi cei de liceu s-au reîntors, luni, la şcoală, în timp ce colegii lor din ciclul primar, precum şi preşcolarii mai au vacanţă încă o săptămână. În acest an şcolar, vacanţa intersemestrială a fost eliminată, aşa că următoarea vacanţă a elevilor va fi cea de primăvară.
03 Ianuarie 2022, 08:42
„Olimpicii României, bătaia de joc a Ministerului Educației!”: Elevii acuză dispariţia unor olimpiade importante
Educatie
După ce doi ani au fost suspendate, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că olimpiadele şi concursurile şcolare se reiau. Elevii au constatat însă că de pe lista acestor competiţii lipsesc olimpiadele de engleză, de limba şi literatura română şi de istorie, motiv pentru care acuză Ministerul că îşi bate joc de olimpici.
02 Ianuarie 2022, 17:22
Programul „O masă caldă” continuă: Peste 3.000 de elevi din Bihor vor primi pachete alimentare
Educatie
Patru şcoli din Bihor sunt incluse şi în următorul an în programul pilot al Guvernului României prin care se acordă un suport alimentar preşcolarilor şi elevilor din unităţi de învăţământ anume desemnate. În judeţul nostru, vor primi pachete cu mâncare elevii de la Liceul Tehnologic Felix, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ciumeghiu şi Şcoala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu.
30 Decembrie 2021, 16:30
Bani pentru inovaţie: Elevii din Bihor pot câștiga finanțări de 25.000 de dolari, prin Fondul Științescu, lansat de Fundaţia Comunitară Oradea
Educatie
Fundaţia Comunitară Oradea a lansat apelul de proiecte pentru Fondul Ştiinţescu, prin care se urmăreşte stimularea interesului şi abilităţilor elevilor din Bihor pentru ştiinţe prin finanţarea unor proiecte educaţionale create în acest sens. În cadrul programului, aflat la cea de-a patra ediţie, vor fi finanţate cel puţin 10 iniţiative bihorene în valoare totală de 25.000 dolari.
26 Decembrie 2021, 19:18
Provocarea lui Andrei, un succes! Cum a reuşit un copil din Oradea să doteze cu sute de cărţi două biblioteci de la ţară (FOTO)
Educatie
Un elev de clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială Dacia, Andrei Popovici, a reuşit să facă în două săptămâni ce n-au făcut autorităţile în ani de zile: a dotat cu sute de cărţi două biblioteci în două sate din Bihor unde copiii nu aveau acces la prea multe cărţi. Andrei a convins colegi de şcoală, dar nu numai, să doneze din cărţile lor şi aşa a adunat peste 1.200 de volume!
Universitatea din Oradea, în direcția digitalizării: 880 de studenţi vor primi tablete
Educatie
Studenţii Universităţii din Oradea care primesc burse sociale au acum şanse mai bune să urmeze cursurile care se ţin online. Printr-un proiect cu finanţare europeană, Universitatea a cumpărat 880 de tablete pentru studenţi şi 60 de laptopuri pentru profesori.
Directori 'no name': BIHOREANUL dezvăluie cine sunt noii directori de şcoli din judeţ şi ce note au luat la examen
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă ei şi-au ascuns identitatea, BIHOREANUL vă arată cine sunt noii directori ai şcolilor din Bihor şi ce note au luat la examen. Mulţi dintre directorii în funcţie şi-au asigurat noi mandate, fiind şi unici candidaţi, dar sunt şi unităţi de învăţământ unde şefii se înnoiesc, cum este cazul şcolilor Nicolae Bălcescu şi Dacia, al Colegiului Partenie Cosma ori al Liceului Sportiv Bihorul.
23 Decembrie 2021, 11:01
Liceul Emanuel, la aniversare: au marcat 30 de ani de la înființare printr-un nou număr al revistei școlii și un concurs
Timp liber
Liceul Emanuel din Oradea a împlinit 3 decenii de la înființare și, deoarece pandemia nu a permis o aniversare cum se cuvine, elevi, profesori și părinți au marcat săptămâna trecută deja 31 de ani împliniți printr-un concurs denumit sugestiv „Recunoștință”, o festivitate de premiere a câștigătorilor, dar și prin scoaterea unui nou număr al revistei școlii.
22 Decembrie 2021, 18:50
Parada brazilor de Crăciun: Elevii unei şcoli din Oradea au transformat deşeurile în bucurie de iarnă (FOTO)
Educatie
Nelipsit în decorul de Crăciun, bradul poate fi unic nu doar prin decoraţii, ci prin însăşi structura lui. Elevii Liceului Tehnologic Sanitar Vasile Voiculescu din Oradea şi-au pus imaginaţia la lucru şi au confecţionat brazi din diverse obiecte care altfel ar fi ajuns la gunoi. Parada brazilor poate fi admirată în holurile Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai până la începutul anului viitor.
21 Decembrie 2021, 19:30
Viitorii directori ai şcolilor şi grădiniţelor din Bihor, validaţi. Aproape 100 de funcţii au rămas neocupate
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, vineri, că a validat viitorii directori de şcoli, care au câştigat concursurile anume organizate. Concret, 109 directori şi 47 directori adjuncţi au fost confirmaţi în funcţii, în timp ce 99 de posturi – 66 pentru directori şi 22 pentru adjuncţi – au rămas neocupate.
18 Decembrie 2021, 10:12
O grădiniţă şi o şcoală din Bihor, singurele care au rămas în scenariul online
Educatie
În ultimele trei zile de şcoală din acest an calendaristic, elevii şcolii gimnaziale din Roşiori şi ai grădiniţei din acelaşi sat vor învăţa tot de la distanţă. Dintre cele 724 de unităţi de învăţământ din Bihor, acestea sunt singurele unde orele nu se pot ţine faţă în faţă, pentru că rata vaccinării în rândul angajaţilor e prea mică, iar incidenţa îmbolnăvirilor cu Covid-19 în localitate e prea mare.
17 Decembrie 2021, 13:47
Lucrările studenţilor de la Arhitectură, expuse la Universitate (FOTO)
Educatie
O expoziţie-pilot a fost vernisată la Biblioteca Universităţii din Oradea, unde în premieră sunt expuse lucrările studenţilor de la specializarea Arhitectură, realizate de la admitere până la absolvire. Expoziţia poate fi un punct de reper şi pentru liceenii care vor să urmeze cursurile acestei facultăţi.
17 Decembrie 2021, 11:51
Educaţia pentru mediu se va preda în toate şcolile din România, începând din 2023
Actual
Începând cu anul şcolar 2023-2024, educaţia de mediu urmează să fie studiată în şcolile din România. Ministerul Educaţiei şi cel al Mediului vor trebui să elaboreze o strategie privind introducerea acestei discipline.
15 Decembrie 2021, 19:00
Ce viziuni au viitorii arhitecţi din Oradea: Expoziţie cu lucrările studenţilor de Arhitectură
Timp liber
La Universitatea din Oradea se deschide miercuri o expoziţie inedită. Lucrările de admitere, proiectele din timpul anului universitar, proiectele de diplomă şi machetele realizate de studenţii specializării Arhitectură vor fi expuse în Biblioteca din campus.
Surprize, surprize: Scandal la concursul de director pentru Şcoala Profesională din Lugaşu de Jos
Bihorel
La Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” din Lugaşu de Jos, atmosfera nu-i defel de sărbătoare, specifică Crăciunului, ci foarte tensionată. La concursul pentru direcţiune au fost două candidate: actuala şefă, Danca Poţclean, membră PNL, şi învăţătoarea Loredana Berzovan, susţinută de UDMR și apropiată a primarului Sorban Levente.
14 Decembrie 2021, 09:10
Noi bâlbe în testarea Covid-19 a elevilor: Pentru că întârzie cu distribuirea, autorităţile au modificat zilele în care aceştia trebuie testaţi
Actual
Demarată împiedicat, campania de testare a elevilor de două ori pe săptămână continuă cu alte poticneli. După ce au întârziat în distribuirea noilor teste rapide necesare, care abia duminică au plecat spre şcolile din toată ţara, autorităţile au anunţat că, temporar, se schimbă zilele de testare, în marţi şi vineri.
12 Decembrie 2021, 20:36
Au dus cadouri şi bucurie. Elevii din trei şcoli din Oradea au dăruit pachete pentru sute de copii sărmani din Bihor (FOTO)
Educatie
Mobilizare exemplară printre elevii de la Colegiul Emanuil Gojdu, Colegiul Mihai Eminescu şi Liceul Baptist Emanuel, care şi-au unit eforturile pentru a face cadouri unor colegi de-ai lor mai puţin norocoşi. Invitaţi de două ONG-uri să facă fapte bune, ei au pregătit pachete cu alimente, haine, rechizite, cărţi şi jucării pentru 550 de copii din judeţ. Ca bucuria să fie desăvârşită, liceenii orădeni i-au şi colindat pe cei pe care i-au cadorisit.
12 Decembrie 2021, 18:02
Studenţii străini de la Oradea au făcut cunoştinţă cu bucătăria românească (FOTO)
Educatie
Zeci de studenţi străini care învaţă la Universitatea din Oradea au avut ocazia să vadă şi, mai ales, să guste preparate româneşti. Special pentru ei, angajaţii Universităţii au organizat o seară românească, la care mesele au fost pline de bucate specifice ţării noastre. Cu acest prilej, a fost redeschisă şi cantina din campusul studenţesc.
12 Decembrie 2021, 15:44
A venit Moşul! Ministrul Cseke promite un corp nou de clădire pentru Şcoala Szacsvay Imre şi investiţii în alte şcoli din Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, a promis sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu primarul Florin Birta la Oradea, construirea unui corp nou de clădire pentru Şcoala Szacsvay Imre, cofinanţarea cu 60% a lucrărilor de reabilitare a Colegiului Naţional Mihai Eminescu începute de municipalitate pe fonduri proprii şi finanţarea construcţiei unei creşe în strada Mihai Eminescu.
Grădina copiilor speciali: Elevii şi profesorii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 vor munci cot la cot, într-o grădină înfiinţată în curtea şcolii
Educatie
De anul viitor, curtea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 va fi mult mai verde. Într-un proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea, profesorii şi cei 200 de elevi ai şcolii vor amenaja aici o grădină cu legume şi flori, în care vor munci împreună. Colţul verde va avea inclusiv bacuri de permacultură şi o grădină verticală. În plus, în şcoală se vor preda şi lecţii de reciclare.
11 Decembrie 2021, 15:11
  1 2 3  5  7 8 9  
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: 23 August, Somesului, Crisan, Oasului, Closca, Eminescu, Tractoristilor  in data de 25 mai, incepand cu ora 16:30, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 25 mai, incepand cu ora 19:30, in functie de prezenta la domiciliu a consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.6288 RON
 • 1 EUR = 4.9417 RON
 • 1 HUF = 0.0128 RON