URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Educatie

Şcoală... altfel: Elevi de la „Mihai Eminescu” vor lucra o lună într-o companie din Oradea, ca să afle ce se cere pe piaţa forţei de muncă (FOTO)
Educatie
Elevii unei clase de-a XI-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” vor avea ocazia să afle ce înseamnă munca într-o companie multinaţională. Graţie unui parteneriat între şcoala lor, Centrul de Tineret „The Spot” şi ADLO, elevii au participat la cursuri de marketing, ţinute de specialiştii firmei AstorMueller, iar 18 dintre ei au fost selectaţi şi pentru un stagiu de o lună în departamentele companiei.
Impactul unui zâmbet: Elevii Colegiului Economic din Oradea au strâns bani pentru o fetiţă bolnavă (FOTO)
Educatie
Elevii Colegiului Economic „Partenie Cosma” au dovedit că ştiu ce înseamnă empatia şi solidaritatea. Ei au organizat un spectacol, „Impactul unui zâmbet”, la care au adunat peste 8.000 de lei pentru Anastasia, o fetiţă de doar 6 anişori care, din pricina unei boli, nu îşi poate mişca picioarele.
23 Decembrie 2019, 18:21
Răsplată pentru sârguinţă: Primul elev care primeşte „Bursa Gojdu 100” este un olimpic din Sânmartin. Gojdiştii caută în continuare filantropi
Educatie
Proiectul ambiţios al elevilor Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” de a oferi burse altor şcolari merituoşi din Bihor a prins contur. În urma unei gale anume organizate, Consiliul Elevilor din liceu a strâns banii necesari pentru a cadorisi primul bursier, fiind selectat elevul Rareş Bot de la Şcoala din Sânmartin, olimpic la matematică şi fizică. Totodată, elevii vor folosi banii adunaţi pentru a amenaja un „Student Hub” în şcoală, care să găzduiască cluburile colegiului. Pentru a putea continua proiectele, Consiliul Elevilor caută în continuare bihoreni dornici să-i sponsorizeze.
20 Decembrie 2019, 17:02
Aproape 400 de moșuleți au înveselit centrul Oradiei: elevii Liceului Greco-Catolic i-au colindat pe cei de la Radio Zu și pe episcopul Virgil Bercea (FOTO / VIDEO)
Educatie
Centrul Oradiei s-a umplut de culoare, joi dimineață, când aproape 400 de moșuleți se plimbau colindând la principalele instituții. Elevii Liceului Greco-Catolic au cântat colinde pentru episcopul Virgil Bercea și pentru DJ-i din căsuța de sticlă Radio Zu.
19 Decembrie 2019, 13:03
Elevii din internatul Liceului 'Aurel Lazăr' au sărbătorit Crăciunul în avans cu recital de colinde, scenetă de teatru și un concurs (FOTO)
Educatie
Circa 20 de elevi cazați la internatul Liceului Teoretic Aurel Lazăr au sărbătorit, marți seara, Nașterea Domnului printr-o scenetă de teatru, un recital de colinde și un concurs.
18 Decembrie 2019, 22:10
Singurul elev bihorean laureat la o olimpiadă internaţională în 2019: „Contează să-ţi placă ceea ce înveţi”
Educatie
Câştigător al unei medalii de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, elevul Vlad Iova de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” a fost premiat de Ministerul Educaţiei pentru performanţa sa, fiind totodată singurul elev din Bihor care a câştigat un concurs şcolar internaţional în acest an. Modest, adolescentul nu crede că a făcut ceva deosebit: pur şi simplu şi-a dedicat timpul învăţării materiilor care îi plac. „Contează să-ţi placă ceea ce înveţi, dacă nu îţi place, nu poţi reuşi”, spune Vlad.
18 Decembrie 2019, 15:35
Universitatea din Oradea are Cartă nouă: Senatul va fi mai mic, universitarii condamnaţi pentru corupţie vor fi concediaţi, iar şefii nu vor putea fi şi senatori
Educatie
Ministerul Educaţiei a aprobat noua variantă a Cartei propusă de Universitatea din Oradea, care va intra în vigoare de anul viitor. Principalele schimbări aduse de noua „biblie” academică sunt reducerea numărului de senatori de la 76 la 64 şi desfacerea contractului de muncă pentru universitarii condamnaţi pentru corupţie şi infracţiuni contra patrimoniului. Totodată, în forma nouă, Carta păstrează incompatibilitatea între deţinerea unei funcţii de conducere şi a calităţii de membru în Senatul Universităţii.
Liceenii orădeni preocupaţi de jobul pe care îl vor avea, invitaţi la dialog cu profesioniştii
Educatie
Liceenii din Oradea care încă nu ştiu ce carieră vor să urmeze ori care s-au hotărât, dar au totuşi nelămuriri, sunt aşteptaţi luni, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, la o întâlnire cu patru persoane care le pot răspunde întrebărilor: viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, antreprenorii Michael Bulzan şi Vlad Sarca, respectiv scriitorul Vlad Mocanu.
15 Decembrie 2019, 16:45
Au salvat aproape o mie de copaci! Preşcolarii şi elevii bihoreni au trimis la reciclat 55 de tone de hârtie
Educatie
Pentru al şaptelea an la rând, Eco Bihor, firma care administrează staţia de sortare a deşeurilor aruncate de bihoreni, i-a provocat pe preşcolarii şi elevii din judeţ să trimită maculatură la reciclat. În total, 28 de grădiniţe şi şcoli din Bihor au colectat 55 de tone de hârtii, care acum vor fi revalorificate. Astfel, preşcolarii şi elevii au salvat de la tăiere peste 930 de copaci, materia primă pentru fabricarea hârtiei.
14 Decembrie 2019, 17:29
Rectorul Universităţii din Oradea, omagiat la Petroşani: Bungău va primi titlul de Doctor Honoris Causa
Educatie
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, va primi cea mai mare distincţie academică. Universitatea din Petroşani a decis să-i ofere titlul de Doctor Honoris Causa, ceremonia fiind programată pentru data de 17 decembrie.
13 Decembrie 2019, 18:23
Mai multă cercetare: Universitatea din Oradea a avansat în clasamentul SCImago
Educatie
Veste bună pentru Universitatea din Oradea. Instituţia a urcat două locuri în clasamentul internaţional SCImago Institutions Rankings, care măsoară performanţele universităţilor din perspectiva cercetării. Între universităţile din ţară, cea din Oradea este pe locul 10, iar la nivel mondial pe locul 743.
13 Decembrie 2019, 14:30
Lecţia de sănătate: Elevii de la Eminescu şi Gojdu au învăţat cum să rămână sănătoşi (FOTO / VIDEO)
Educatie
Timp de şase săptămâni, 60 de elevi de la colegiile naţionale „Mihai Eminescu” şi „Emanuil Gojdu” din Oradea au învăţat de la specialişti ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. Graţie unui parteneriat între cele două şcoli, Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, Centrul de Tineret „The Spot” şi Spitalul Pelican, elevii s-au familiarizat cu noţiuni de microbiologie, au învăţat ce înseamnă vaccinarea şi de ce nu trebuie să refuze imunizările, dar şi alte sfaturi pentru o viaţă ferită de îmbolnăviri. Joi seară, în cadrul unui eveniment festiv, adolescenţii au dovedit că au înţeles lecţiile predate.
13 Decembrie 2019, 10:01
Cartea cărţilor: De 15 ani, cartea orădeanului Orlando Balaş este cel mai bine vândut manual de germană
Bihoreanul tipărit
De un deceniu şi jumătate, cartea unui orădean este cel mai bine vândut manual de germană. Volumul „Limba germană. Simplu şi eficient”, scris de Orlando Balaş, lector la Universitatea din Oradea, e folosit de elevi şi studenţi din ţară, dar şi de români emigraţi în Germania, dezvăluindu-le secretele gramaticii germane chiar fără a merge la cursuri.
13 Decembrie 2019, 07:58
Studenții din Cluj le-au explicat liceenilor din Ştei despre cum să mănânce sănătos (FOTO)
Educatie
Trei studenți de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca au organizat, joi, o campanie de coştientizare la Colegiul Național Avram Iancu din Ştei. Aceştia au avut de realizat o campanie de informare publică pe tema alimentaţiei mai sănătoase prin promovarea consumului de soia, alegând să facă acest lucru cu elevii claselor a X-a şi a XII-a.
12 Decembrie 2019, 20:45
Un elev din Oradea a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori
Educatie
Lotul de juniori al României s-a întors cu două medalii de aur şi patru de argint de la cea de-a XVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe, iar printre laureaţi se numără şi un elev din Oradea. Vlad Iova, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, a câştigat argintul la concursul care implică susținerea a trei probe, două teoretice și una practică, cu subiecte din trei discipline, chimie, fizică și biologie.
12 Decembrie 2019, 13:32
Ora despre comunism: Un profesor de la Universitatea de Vest le-a vorbit studenților orădeni despre Revoluția din Timișoara (FOTO)
Educatie
Circa 40 de studenți și cadre didactice de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării s-au strâns, marți, la Biblioteca Universității din Oradea pentru a se întâlni cu Lucian Szabo, lector la Universitatea de Vest. Scopul întâlnirii a fost pentru ca universitarul să le povestească tinerilor despre debutul Revoluției din 1989, care a avut loc la Timișoara.
Trei profesori bihoreni, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler
Educatie
Trei dascăli din Bihor care predau în străinătate au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler. Este vorba de profesoarele Simina Gherţan şi Mihaela Baicu, ambele cadre didactice în satul Micherechi din Ungaria, şi de Marius Miheţ, lector la o universitate din Bratislava.
11 Decembrie 2019, 13:37
Spectacol pentru fundația lui Mihai Neșu: Elevii de la mai multe școli din Oradea și Aleșd au colindat la Universitate (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Zeci de elevi de la mai multe școli din Oradea și Aleșd au participat la spectacolul caritabil organizat de Colegiul Pedagogic „Iosif Vulcan”, în Aula Magna a Universităţii. Aceștia au strâns bani pentru Fundația Mihai Neșu, care asigură tratamente pentru mai mulți copii cu dizabilități neuromotorii.
10 Decembrie 2019, 21:55
La 55 de ani de existenţă, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport şi-a celebrat seniorii (FOTO)
Educatie
Facultatea de Geografie, Turism şi Sport a Universităţii din Oradea a sărbătorit, marţi, 55 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, profesorii şi studenţii i-au omagiat pe foştii dascăli, dar şi pe cei care au ajuns la pensie, dar încă predau.
'Sunt și eu în comunitate': Laboratorul Humanamed îi învaţă pe copii să-şi învingă fricile de investigaţii medicale (FOTO)
Educatie
Laboratorul Humanamed din Oradea continuă, de câţiva ani, un interesant proiect destinat preşcolarilor, menit să le transforme emoțiile negative în emoții pozitive atunci când se confruntă cu necesitatea unor investigaţii medicale şi cu spectrul împunsăturii acului de seringă. „Împreună creștem copii curajoși, căci curajul ne face frumoși!”, crede Laura Chiană, managerul general Humanamed.
10 Decembrie 2019, 11:39
Zi de sărbătoare, la Liceul de Arte: Elevii şi-au expus creaţiile, la un târg de Crăciun (FOTO)
Educatie
Ziua de vineri a fost una de sărbătoare la Liceul de Arte din Oradea. Elevii merituoşi, câştigători ai unor concursuri şcolare, au fost premiaţi într-un cadru festiv, ocazie cu care adolescenţii care studiază muzica au şi oferit un recital de colinde. În plus, pe holurile şcolii a avut loc un târg de Crăciun, unde s-au scos la vânzare obiecte create chiar de elevii liceului.
07 Decembrie 2019, 12:02
Şcoala de atitudine civică: La Colegiul 'Iosif Vulcan', elevii învaţă că un bun cetăţean este preocupat de reciclare (FOTO)
Educatie
Elevii Colegiului Naţional "Iosif Vulcan" învaţă la şcoală de ce trebuie să aibă simţ civic şi, mai ales, obiceiuri de cetăţeni "buni". Colegiul derulează un amplu proiect, intitulat "Şcoala de atitudine civică", în cadrul căreia toţi elevii participă la diferite activităţi demne de cetăţeni model. Printre altele, elevii învaţă de ce trebuie să plătească taxe şi cum să recicleze deşeurile.
Descoperă ştiinţele! Exerciţii şi experimente inedite, pentru copiii curioşi, la Bibliotecă
Educatie
Copiii pasionaţi de ştiinţele exacte sunt aşteptaţi vineri şi sâmbătă la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, unde se vor ţine experimente şi exerciţii de matematică, fizică, inginerie şi tehnologie. Participarea este gratuită.
05 Decembrie 2019, 10:00
A treia oară e cu noroc? Universitatea din Oradea a trimis Ministerului Educaţiei o nouă variantă a Cartei
Educatie
După ce Ministerul Educaţiei a respins de două ori propunerile de Cartă transmise de Universitatea din Oradea, instituţia încearcă iar să modifice „biblia” internă. Cea de-a treia variantă a Cartei prevede reducerea numărului senatorilor Universităţii de la 76 la 64, o nouă formă de reprezentare a facultăţilor în forul legislativ, dar şi că un universitar nu poate fi concomitent deţinătorul unei funcţii de conducere şi membru în Senatul academic.
04 Decembrie 2019, 20:10
Are doar 16 ani, dar a fost admisă la facultate cu nota 10! O elevă din Oradea, cea mai bună la un prestigios concurs de fizică
Educatie
Ilinca Lianu are doar 16 ani, dar deja a intrat la facultate! Eleva Colegiului „Emanuil Gojdu” din Oradea a câştigat un prestigios concurs de fizică organizat de Universitatea Babeş-Bolyai şi, pentru că a obţinut punctaj maxim, a fost declarată admisă cu 10 la Facultatea de Fizică. Nu este singura reuşită a adolescentei: recent, a devenit campioană naţională şi la dans.
Cum au sărbătorit micii patrioţi din Tinca Ziua Naţională (FOTO / VIDEO)
Educatie
Fiecare a sărbătorit Ziua Naţională în felul său: cu cântece patriotice, cu defilări zgomotoase, cu fasole la ceaun şi un pahar de vin roşu sau, pe reţele sociale sau în natură, ori, pur şi simplu, printr-o binemeritată relaxare, acasă, cu familia sau cu prietenii. Ce au făcut micii patrioţi ai Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 1 din Tinca, a ţinut să ne arate educatoarea Adina Țiț.
01 Decembrie 2019, 20:50
„Doar împreună putem salva planeta!”: Puțini orădeni au protestat împotriva politicienilor care nu iau măsuri faţă de problemele climatice (FOTO / VIDEO)
Educatie
Doar aproximativ 30 de elevi, studenți și orădeni de toate vârstele s-au adunat vineri după-amiază, pe strada Republicii din Oradea, pentru a se alătura protestelor "Fridays for Future" inițiate în mai multe țări cu privire la problemele climatice și împotriva politicienilor care nu iau măsuri pentru a proteja planeta.
Olimpicii Oradiei: 70 de elevi cu rezultate foarte bune, premiaţi de Primărie (FOTO)
Educatie
Viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan au premiat joi, în deschiderea ședinței de Consiliu Local, 70 de elevi olimpici și 64 de profesori care i-au pregătit pentru rezultatele deosebite obținute la olimpiadele naționale organizate de Ministerul Educației. Fiecare premiant, elev sau profesor, a primit câte 600 de lei.
Ce preocupări au elevii de clasa a VIII-a din Bihor: 30% nu au citit nicio carte în ultimele două luni, tot atâţia ascultă manele, iar jumătate fac sport şi voluntariat
Educatie
Două doctorande din Oradea au cercetat consumul cultural al elevilor de clasa a VIII-a din judeţul Bihor, raportul lor arătând că o treime din adolescenţi nu au citit nicio carte în ultimele două luni, iar 43% nu au fost la un spectacol de teatru în ultimele şase luni. În schimb, aproape jumătate din elevii intervievaţi fac parte dintr-o organizaţie sportivă şi 41% dintre ei fac şi activităţi de voluntariat. În privinţa preferinţelor muzicale, cei mai mulţi adolescenţi bihoreni ascultă piese dance, hiphop şi manele.
Istoricul Ioan Bolovan va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea îi va acorda istoricului Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai, cea mai înaltă distincţie academică: titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia va avea loc joi.
24 Noiembrie 2019, 14:03
  1 2 3  5  7 8 9  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3085 RON
  • 1 EUR = 4.8378 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON