URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Studenţii ingineri şi energeticieni s-au întrecut la ediţia a IV-a a Cupei Tesla (FOTO)
Știri Sportive
Aproximativ 150 de sportivi au luat startul la ediţia a IV-a a Cupei Tesla, o competiţie organizată de Asociaţia Studenţilor Ingineri din Oradea în colaborare cu Centrul de Creaţie Ştiinţifică şi Inovare al Studenţilor Energeticieni Orădeni. Aceştia s-au întrecut în competiţii de baschet, ping-pong şi fotbal, într-un eveniment ce a făcut parte din festivalul naţional Unifest.
12 Noiembrie 2018, 15:02
Şcoli tot mai goale: În ultimii 4 ani, populaţia şcolară din Bihor a scăzut cu 4.000 de elevi
Educatie
Statistic, în ultimii patru ani, în Bihor au "dispărut" patru şcoli mari. Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, populaţia şcolară a judeţului a scăzut, din 2014 până în prezent, cu 3.976 de elevi. În prezent, în şcolile din judeţ învaţă 90.917 elevi.
Făuritorii Marii Uniri - Portrete și fapte nemuritoare: zeci de elevi bihoreni au fost premiați pentru picturile lor (FOTO)
Educatie
Zeci de copii bihoreni, atât elevi de gimnaziu cât și de liceu, au fost premiați, vineri, pentru lucrările lor, în cadrul concursului „Făuritorii Marii Uniri - Portrete și fapte nemuritoare”.
10 Noiembrie 2018, 08:11
Exclusiv unguresc: Ministerul Educaţiei vrea să înfiinţeze la Oradea un Centru pentru formare continuă în limba maghiară
Actual
Profesorii care predau în clasele de limbă maghiară ar urma să se perfecţioneze la Oradea. Ministerul Educaţiei a supus consultării publice un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede înfiinţarea în sediul fostei şcoli Alexandru Roman de pe Calea Clujului a unui centru de formare continuă în limba maghiară. Un centru similar, pentru limba germană, funcţionează deja pe lângă Minister.
09 Noiembrie 2018, 09:25
Primăria Oradea spune 'pas' pentru Sigismund: Cererea UDMR Bihor de înfiinţare a unei noi şcoli maghiare a fost respinsă
Educatie
Sub semnătura edilului Ilie Bolojan, Primăria Oradea a transmis UDMR Bihor că nu va da curs solicitării de a înfiinţa o nouă şcoală cu predare în limba maghiară, prin preluarea unor clase de la alte patru şcoli orădene. Şcoala Luxemburg de Sigismund, cum ar fi trebuit să se numească noua unitate de învăţământ, nu a fost dorită de profesorii celorlalte şcoli, arată Primăria.
Şeful IŞJ Bihor, primele concluzii privind scandalul de la Liceul Bariţiu: Abuzul cu electroşocuri nu a avut loc
Știri Bihor
Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, primele concluzii ale anchetei demarate la Liceul George Bariţiu din Oradea, unde un copil bolnav de autism ar fi fost supus unei torturi cu electroşocuri. Potrivit şefului IŞJ Bihor, verificările făcute până acum de inspectorii şcolari conduc la concluzia că un astfel de abuz grav nu ar fi avut loc. Totuşi, directorul Tiberiu Sîncelean şi directoarea adjunctă Mariana Szabo au fost demişi din funcţii, pentru că nu au gestionat bine scandalurile petrecute în ultima lună în şcoală.
08 Noiembrie 2018, 14:05
Scandalul de la Liceul George Barițiu din Oradea: Conducerea școlii a fost demisă!
Știri Bihor
Inspectoratul Școlar Bihor a anunțat, miercuri seară, că, în urma verificărilor făcute la Liceul Tehnologic George Barițiu, confruntat cu o serie de acuzații, între care tratamentul inuman reclamat de părinții unui copil cu autism abuzat cu electroșocuri, conducerea şcolii a fost pusă pe liber. „Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a hotărât încetarea contractelor de management ale conducerii unităţii de învăţământ”, a anunțat ISJ.
07 Noiembrie 2018, 21:20
Elevi din Bihor şi din Austria, constructori de locuinţe pentru nevoiaşi
Educatie
Aproape 200 de elevi de la mai multe şcoli din Bihor şi din Austria şi-au petrecut ultimele zece zile pe şantier, ajutând la construirea a şase locuinţe din trei localităţi bihorene. Tinerii sunt voluntari ai Asociaţiei Habitat pentru Umanitate.
07 Noiembrie 2018, 20:51
Deputatul Florica Cherecheş cere Ministerului Educaţiei reguli clare pentru programul 'Şcoală după şcoală'
Educatie
Deputatul PNL de Bihor, Florica Cherecheş, acuză PSD că a creat haos şi degringoladă în şcoli, prin interzicerea programului "After School", odată cu apariţia Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar. Parlamentarul susţine că, în timp ce şcolile şi părinţii nu găsesc soluţii pentru înlocuirea acestui program, singura grijă a Ministerului Educaţiei sunt banii şi controlul lor. Drept urmare, a cerut oficialilor reguli clare şi unitare pentru aplicarea programului "Şcoală după şcoală".
06 Noiembrie 2018, 21:00
Aproape 500 de profesori şi părinţi de la trei şcoli orădene cer anularea Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar
Știri Bihor
În numele a 500 de profesori şi părinţi de la trei şcoli din Oradea – Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Şcoala Gimnazială Dacia şi Şcoala Gimnazială Oltea Doamna – avocatul Cristian Rusu cere Curţii de Apel Oradea să suspende executarea Ordinului 4.831/2018 a Ministerului Educaţiei, care aprobă Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar. De asemenea, orădenii au trimis o notificare prealabilă Ministerului, anunţând că, dacă nu abrogă Ordinul, vor cere în instanţă anularea lui.
06 Noiembrie 2018, 15:38
APM Bihor invită grădiniţele orădene la un concurs de reciclare
Educatie
Până pe 15 noiembrie, grădiniţele din Oradea sunt chemate să se înscrie într-un concurs de educaţie ecologică organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Competiţia constă în colectarea de către preşcolari a bateriilor uzate, becurilor şi tuburilor fluorescente, deşeurilor de ambalaje, precum şi a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de mici dimensiuni.
05 Noiembrie 2018, 18:31
Elevii bihoreni, îndemnaţi să candideze la Consiliul Judeţean al Elevilor
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor organizează, în data de 8 noiembrie, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Oradea, alegerile pentru funcţiile vacante din Biroul Executiv, respectiv cele ale directorilor de departamente. Astfel, toţi elevii bihoreni sunt îndemnaţi să îşi depună candidaturile.
05 Noiembrie 2018, 11:30
Masterchef... la şcoală: Elevi de la Economic au gătit pentru colegii lor reţete învăţate în stagii de practică în străinătate
Educatie
În ultimii doi ani, 35 de elevi din clasele a X-a de la specializarea Alimentaţie şi Turism a Colegiului Economic Partenie Cosma au făcut practică în Franţa, Anglia, Spania, Italia şi Portugalia, graţie unui proiect Erasmus+ derulat de şcoala lor. Acum, liceenii le-au arătat colegilor şi profesorilor ce au învăţat să gătească, pregătind pentru ei bruschete, spaghete carbonara, tiramisu ori empadas, un preparat specific Portugaliei.
04 Noiembrie 2018, 14:32
Centenarul... verde: Garda de Mediu Bihor şi elevii din Bratca au plantat 100 de molizi (FOTO)
Educatie
Elevii de la Liceul Teoretic nr. 1 Bratca au plantat, vineri, 100 de puieţi de molizi în curtea şcolii din cătunul Căbeşti, ajutaţi de comisarii Gărzii de Mediu Bihor. În plus, copacii au fost sădiţi chiar în forma numărului 100, pentru a marca astfel Centenarul Marii Uniri.
04 Noiembrie 2018, 13:31
Lecţie de jurnalism: Elevi de la Liceul Lucian Blaga au aflat cum se face un ziar (FOTO)
Educatie
În cadrul săptămânii "Şcoala Altfel", un grup de liceeni de la Liceul Teoretic Lucian Blaga au vizitat, vineri, redacţia BIHOREANUL, pentru a afla în ce constă munca de jurnalist şi cum se scrie un ziar.
02 Noiembrie 2018, 15:02
S-au răzgândit! Grilele de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat se amână
Actual
Examenele din acest an şcolar de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat nu vor cuprinde teste grilă. Iniţial, Ministerul Educaţiei dorea să introducă astfel de probe, dar, la presiunea părinţilor şi a cadrelor didactice, a decis să amâne introducerea lor. 
02 Noiembrie 2018, 14:35
Începe Unifest! Studenţii orădeni, chemaţi la festivalul lor
Educatie
Timp de zece zile, studenţii orădeni au parte de un festival dedicat lor. Uniunea Studenţilor din Oradea, alături de alte asociaţii similare, organizează a XVII-a ediţie a festivalului "Unifest", care are în program traininguri, concursuri sportive şi, bineînţeles, petreceri.
01 Noiembrie 2018, 16:42
Elevii Liceului Iuliu Maniu, flashmob de susţinere pentru episcopul Virgil Bercea (VIDEO)
Educatie
Sute de elevi ai Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu au vrut să-şi arate susţinerea faţă de episcopul Virgil Bercea, internat într-un spital din Italia din cauza unei pneumonii severe. Elevii au organizat un flashmob în curtea şcolii, afişând mesajul "Sănătate" pentru episcopul greco-catolic al Oradiei.
01 Noiembrie 2018, 11:42
Schimbări la Bac şi Evaluarea Naţională: Subiectele vor conţine şi teste grilă
Actual
Fără nicio dezbatere publică, Ministerul Educaţiei a decis să modifice structura subiectelor de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, care de acum înainte vor avea şi teste grilă. Schimbarea se va aplica chiar din vară.
31 Octombrie 2018, 15:42
Primăria Oradea vrea să reabiliteze clădirea Colegiului Mihai Eminescu pe banii Ministerului Culturii
Știri Oradea
Primăria Oradea vrea să reabiliteze clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu cu bani de la Ministerul Culturii. Consiliul Local a aprobat participarea municipalităţii în programul de investiţii care va fi derulat de minister în perioada 2019 - 2026. Potrivit estimărilor municipalităţii, costul lucrărilor de reabilitare a clădirii colegiului se ridică la 34,4 milioane lei fără TVA.
29 Octombrie 2018, 21:03
Şcoala altfel: Elevi de la Colegiul Eminescu, în vizită la redacţia BIHOREANUL (FOTO)
Educatie
Aţi publicat vreodată fake-news? De unde aflaţi de accidente? Cum monetizaţi audienţa? Cum vă putem da informaţii? Sunt câteva din întrebările pe care elevii din clasa a VII-a A de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu le-au adresat, luni, jurnaliştilor BIHOREANULUI. Şcolarii au venit în vizită în redacţie în cadrul săptămânii "Şcoala altfel".
În era Industry 4.0: Laborator modern, amenajat de compania Nidec la Universitatea din Oradea (FOTO)
Educatie
Studenţii Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei vor învăţa de acum şi într-un laborator de înaltă tehnologie, anume dotat de compania japoneză Nidec după "regulile" Industry 4.0, trendul actual de automatizare şi schimb de date din fabricile performante ale lumii. În plus, trei studenţi vor avea şansa să primească burse de câte 500 de lei lunar, din partea aceleiaşi companii.
After 'After School': Ce soluţii găsesc şcolile din Oradea pentru a-i ţine în continuare pe copii la şcoală
Bihoreanul tipărit
Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar a dus la dispariţia programului "After School" pentru copiii din ciclul primar. Soluţia găsită de şcolile orădene este adoptarea programului "Şcoală după şcoală", care prevede că, în loc să plătească învăţătoarele pentru temele făcute cu copiii în clase, părinţii vor sponsoriza şcoala şi vor accepta că micuţii ar putea fi supravegheaţi de alte cadre didactice, deoarece unele învăţătoare nu sunt de acord cu noua formă de remunerare.
29 Octombrie 2018, 10:26
John Mearsheimer, specialist american în relaţii internaţionale, la Oradea: 'Europa se va fragmenta şi mai mult, dacă americanii vor pleca de pe continent' (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Profesori din Oradea, dar şi din ţară şi din străinătate, studenţi şi simpli curioşi au avut ocazia, joi, să asculte opiniile şi teoriile unui reputat academician american, specialist în relaţii internaţionale. Aflat pentru prima dată în România, John Mearsheimer a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, iar în semn de mulţumire a dezbătut cu specialiştii veniţi anume să-l asculte teme de politică globală. Mearsheimer a comentat şi dezbinarea Uniunii Europene, precizând că americanii sunt un factor de coeziune pentru europeni.
Studenţii orădeni, chemaţi să afle cum să fie antreprenori în era digitală
Educatie
Un profesor britanic îi va învăţa pe studenţii orădeni ce înseamnă antreprenoriatul în zilele noastre, puternic influenţate de digitalizare. Urs Hauenstein va fi prezent la Universitate vineri, la conferinţa "Antreprenoriat şi inovaţie în era digitală", care va cuprinde şi ateliere de lucru pe teme de antreprenoriat, cu oameni de afaceri locali.
24 Octombrie 2018, 15:00
Un reputat academician american în vizită la Universitate. Orădenii, invitaţi la o dezbatere cu John Mearsheimer
Educatie
Un reputat specialist în relaţii internaţionale, John Mearsheimer, membru al Academiei Americane de Artă şi Ştiinţă, va fi prezent joi la Oradea. El va primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de stat, iar apoi va participa la o dezbatere cu orădenii pe tema subiectelor fierbinţi din politica globală: situaţia din Orientul Mijlociu, relaţiile SUA cu China, India şi Rusia, criza ucraineană ori recentele evoluţii din problematica armelor nucleare.
Universitatea 'creşte': Primăria Oradea a început pregătirile pentru construirea a două noi cămine studenţeşti
Știri Bihor
Au început pregătirile pentru realizarea primelor investiţii prevăzute în masterplanul conceput de Primăria Oradea pentru extinderea şi renovarea Universităţii publice din oraş. Este vorba despre două cămine studenţeşti, care vor fi construite lângă sala de sport din campus şi pentru care municipalitatea a comandat deja studiile de fezabilitate.
20 Octombrie 2018, 15:58
Deocamdată, abilitat: Ordinul prin care Bodog a rămas fără dreptul de a conduce doctorate este definitiv suspendat. Procesul pe fond continuă
Educatie
Senatorul PSD şi ex-ministrul Sănătăţii Florian Bodog îşi păstrează, deocamdată, titlul de abilitat şi dreptul să conducă doctoranzi. Înalta Curte a decis, definitiv, suspendarea ordinului prin care, în 2016, ministrul tehnocrat al Educaţiei, Mircea Dumitru, i-a retras lui Bodog titlul cu pricina. Procesul pe fond, privind anularea ordinului, va continua tot la Înalta Curte, după ce Curtea de Apel Oradea i-a dat dreptate lui Bodog, iar Ministerul Educaţiei a declarat recurs.
19 Octombrie 2018, 13:33
Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
Educatie
Pentru al treilea an la rând, universitarii orădeni organizează conferinţa internaţională "Mass-media în post-comunism", tema dezbaterilor din acest an vizând interferenţele şi discrepanţele dintre jurnalism şi literatură. În debutul conferinţei a avut loc un moment emoţionant: gazetarul şi profesorul Ioan Laza a fost omagiat şi felicitat de colegii şi studenţii săi, întrucât peste câteva zile va împlini vârsta de pensionare.
18 Octombrie 2018, 14:10
Conferinţă internaţională la Oradea: 'Jurnalismul şi literatura – similitudini şi diferenţe'
Educatie
Joi şi vineri, la Hotelul Continental Forum din Oradea, se desfăşoară conferinţa internaţională "Jurnalismul şi literatura – similitudini şi diferenţe". Invitatul special este prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter, de la Universitatea din Bucureşti, care va susţine conferinţa "Doi fraţi vitregi: jurnalismul şi literatura sau Discursuri despre lumi reale şi inventate".
17 Octombrie 2018, 18:06
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON