URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 19 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toată lumea se distrează, numai Bolo defrişează. Ca să poată face pasajul de pe Magheru, 26 de arbori cad sub drujbele Edilului, stârnind o întreagă revoltă în rândul ecologiştilor amatori, amatori de PSD şi UDMR... Problema mare este că, la cum se relaxează Bolojan în concediu de 10 ani, vom serba vacanţa mare mereu prin muncă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme. Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Starea Universităţii din Oradea: Peste 70% din banii instituţiei merg pe salarii
Educatie
Rectorul Constantin Bungău a prezentat în şedinţa Senatului universitar de luni raportul privind starea Universităţii din Oradea, aşa cum legea îl obligă să facă an de an. Documentul face o radiografie a situaţiei financiare a instituţiei, prezintă rezultatele cercetării, dar şi situaţia inserţiei profesionale a absolvenţilor orădeni. Printre altele, raportul dezvăluie că Universitatea a încheiat anul 2018 cu un deficit de 10 milioane lei, în timp ce cheltuielile de personal au însumat 113 milioane lei.
Universitatea din Oradea a aprobat un plafon minim de taxe. În replică, studenţii au pus pe hârtie minusurile facultăţilor
Educatie
Din următorul an universitar, taxele de şcolarizare plătite de studenţii Universităţii din Oradea au un plafon minim. Senatul academic a votat, la propunerea conducerii executive, ca nicio specializare de licenţă să nu coste mai puţin de 2.900 lei, iar una de masterat măcar 3.000 lei. Studenţii din Senat au replicat la această decizie cu o listă lungă de nemulţumiri pe care tinerii le au, dorind să arate că, deşi taxele cresc an de an, condiţiile nu se îmbunătăţesc.
Lecţii inedite pentru elevii din 10 şcoli din Bihor: Ei învaţă cum se combină poezia cu robotica şi analizează meniul zilei chimic, biologic şi matematic
Știri Bihor
Timp de şase luni, elevii din 10 şcoli din Bihor vor face lecţii "ca afară". Mai precis, la iniţiativa Colegiului Tehnic Traian Vuia şi cu sprijinul Asociaţiei Parteneriat pentru Educaţie şi al Primăriei Municipiului Oradea, profesorii le vor preda elevilor de gimnaziu lecţii transdisciplinare, în care vor combina noţiuni din mai multe materii. De pildă, la "Robotul şi poezia", elevii vor învăţa atât mecatronică, cât şi limba şi literatura română, la "Meniul zilei" vor analiza oferte ale restaurantelor din perspectivă chimică, biologică şi matematică, iar la "Carbon" vor învăţa matematică, geografie şi chimie.
02 Aprilie 2019, 13:09
Rezultatele simulării la Bacalaureat: Jumătate din elevii din Bihor au promovat examenele
Educatie
Liceenii bihoreni s-au dovedit mai pregătiţi decât colegii lor mai mici, de gimnaziu, pentru examenele naţionale. Rezultatele probelor simulate de Bacalaureat au scos la iveală procente de promovare de cel puţin 50% la toate probele, în cazul elevilor de clasa a XII-a. În total, elevii bihoreni au adunat 93 de note de 10.
29 Martie 2019, 19:04
Experienţa unor elevi şi profesori orădeni în Finlanda: 'Ţara cu cei mai deştepţi copii din lume are trei reguli fundamentale' (FOTO)
Educatie
Şase elevi şi două profesoare de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea au aflat "de la sursă" cum funcţionează cel mai performant sistem de educaţie din lume, aşa cum este considerat cel din Finlanda. După o săptămână petrecută alături de elevi şi profesori finlandezi, orădenii au constatat că acolo trei reguli sunt sfinte: comunicarea, colaborarea şi responsabilitatea.
'Walking in the shoes of others': Elevii economişti din Oradea învaţă să lupte cu discriminarea şi bullying-ul (FOTO)
Educatie
În următorii doi ani, elevii Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea vor învăţa cum să combată discriminarea, segregarea, rasismul, bullying-ul şi violenţa, printr-un proiect Erasmus+. Adolescenţii vor participa inclusiv la schimburi de experienţă, în cinci ţări europene.
28 Martie 2019, 12:35
Proiectul construirii unei şcoli noi în zona Adona a încins spiritele în Consiliul Local Oradea
Știri Oradea
Proiectul privind construirea unui şcoli noi în zona parcului Adona pentru copiii din cartierele Nufărul şi Grigorescu a închis spiritele în Consiliul Local Oradea. Consilierii UDMR şi PSD s-au opus din nou rezervării terenului pentru viitoarea şcoală, de teamă că aceasta va fi arondată Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" şi nu Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir. Iritat, primarul Ilie Bolojan a dat de înţeles că una din clădirile şcolii Cantemir ar putea fi demolată.
27 Martie 2019, 19:27
Şi totuşi, majorează: Universitatea din Oradea propune un plafon minim pentru taxele de şcolarizare
Educatie
După ce Senatul Universităţii din Oradea a respins propunerea conducerii executive de a majora taxele de şcolarizare, Consiliul de Administraţie al instituţiei insistă. Prorectorul responsabil cu managementul financiar, Gabriel Bendea, a anunţat că va propune senatorilor un plafon minim pentru taxele de şcolarizare, atât la licenţă, cât şi la masterat. La anumite specializări, acest plafon este mai mare decât nivelul actual al taxelor.
25 Martie 2019, 18:30
Universitatea din Oradea nu a luat nicio măsură după ancheta din Danemarca despre medicul care nu ştia nimic. Rectorul Bungău: „Poate nu-i sănătos la cap”
Educatie
Reportajul-anchetă al televiziunii naţionale din Danemarca, despre un absolvent al FMF Oradea care a eşuat lamentabil în clinicile din ţara nordică, nu i-a impresionat pe şefii Universităţii. Rectorul Constantin Bungău a confirmat, într-o conferinţă de presă, că n-a luat nicio măsură, nici măcar pentru a verifica de ce somalezul cu pricina a luat nota 5 la examenul scris de licenţă şi nota 10 în oral. În schimb, Bungău a ţinut să puncteze că Universitatea este o instituţie de prestigiu, care s-a lepădat de practicile din trecut, dovadă fiind gradul de încredere ridicat acordat săptămâna trecută de ARACIS.
25 Martie 2019, 13:22
Rezultate foarte slabe la simularea Evaluării Naţionale: Peste 60% dintre elevii bihoreni au luat note sub 5 la limba română
Educatie
Elevii bihoreni au luat note mici la simularea examenelor de Evaluare Naţională, iar judeţul se situează sub media naţională. Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, din rândul şcolarilor de clasa a VIII-a, 62% au luat note sub 5 la examenul de limbă română, iar 34% sunt în aceeaşi situaţie la matematică. Semn că elevii mai au de învăţat!
23 Martie 2019, 14:41
Universitatea din Oradea a primit de la ARACIS gradul de încredere ridicat
Educatie
În continuare, Universitatea din Oradea are cel mai bun calificativ oferit de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. În urma evaluării instituţionale din toamna anului trecut, instituţia a primit gradul de încredere ridicat, a anunţat vineri rectorul Constantin Bungău.
22 Martie 2019, 14:38
Reacţie halucinantă a Universităţii din Oradea: Pentru că s-au plâns de calitatea absolvenţilor FMF, jurnaliştii danezi sunt acuzaţi de... atentat la securitatea naţională
Știri Bihor
După ce televiziunea naţională din Danemarca a arătat, într-un amplu reportaj-anchetă, cum un absolvent al Facultăţii de Medicină din Oradea a rămas fără autorizaţia de doctor în doar patru zile, dovedind că nu ştie defel medicină, Universitatea locală are o reacţie uluitoare. În loc să asigure că este în căutarea de soluţii pentru ca astfel de situaţii să nu se repete, conducerea Universităţii dă vina pe sistemul danez, unde un absolvent de medicină poate deveni doctor, fără alte studii. Mai mult, şefii Universităţii bănuiesc că jurnaliştii danezi au atentat la securitatea naţională!
Fabrica de mediocri: Televiziunea naţională din Danemarca acuză Facultatea de Medicină din Oradea că produce absolvenţi care pun bolnavii în pericol (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Universitatea din Oradea este acuzată că trimite în lume, în continuare, doctori impostori, care au diplome de studii, dar în realitate nu ştiu mai nimic. Într-un amplu reportaj-anchetă, televiziunea naţională din Danemarca îşi prezintă dubiile despre calitatea medicilor români, dezvăluind cazul revoltător al unui somalez care a absolvit FMF Oradea, deşi nu avea nici măcar Bacalaureatul, şi a ajuns medic în ţara nordică, unde a rămas fără drept de practică după numai 4 zile de muncă, eşuând în tratarea a 69 pacienţi şi răspunzând greşit la toate întrebările din două teste menite să-i verifice cunoştinţele.
Catalog şcolar online, în toate şcolile! Părinţii vor putea controla notele şi absenţele copiilor pe internet
Actual
Notele şi absenţele care se regăsesc în cataloagele şcolare din toată ţara vor fi înregistrate şi în varianta online, ca urmare a unui proiect legislativ care mai aşteaptă doar semnătura preşedintelui Iohannis.
18 Martie 2019, 12:46
Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
Timp liber
Studenții de la specializarea Design din cadrul Facultății de Arte din Oradea au expus, joi seară, mai multe lucrări realizate pe parcursul semestrului. Holul Bibliotecii Universității a devenit astfel un colț al imaginației, unde au fost etalate de la desene și machete 3D ale unor parcuri, până la lămpi.
15 Martie 2019, 12:53
Traian Băsescu, lecţie despre Europa şi campanie electorală subtilă, în faţa studenţilor orădeni (FOTO/VIDEO)
Educatie
Fost preşedinte al României între anii 2004 şi 2014, în prezent deputat din partea PMP, Traian Băsescu a umplut Aula Magna a Universităţii din Oradea, marţi, când a ţinut o conferinţă despre Uniunea Europeană, influenţa ei în politica globală şi securitatea ţărilor de pe bătrânul continent. Deşi n-a vorbit despre politică, aşa cum de altfel Universitatea a anunţat că nu este permis, Băsescu a arătat, subtil, că a intrat în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.
Schimbări în Educaţie, aprobate de Senat: Grupa mare de grădiniţă, obligatorie de anul viitor pentru copiii de 5 ani
Actual
Un proiect de modificare a legii educaţiei, adoptat, luni, de Senat, prevede că, de anul viitor, copiii care au împlinit 5 ani vor fi înscrişi în mod obligatoriu în grupa mare pentru a putea merge mai departe în clasa pregătitoare. Astfel, anii de învăţământ obligatoriu în România se vor extinde, treptat, de la 11, cât prevede legea în prezent, la 16.
12 Martie 2019, 11:40
Simularea Evaluării Naţionale: Peste 10.000 de elevi bihoreni vor susţine testele
Educatie
Încep emoţiile pentru elevii bihoreni din ultimul an de gimnaziu. În toate şcolile din judeţ va debuta, luni, simularea examenelor de Evaluare Naţională. În premieră, aceste teste simulate le vor da şi elevii din clasa a VII-a, astfel că numărul total al şcolarilor examinaţi trece de 10.000.
09 Martie 2019, 12:33
Traian Băsescu, în vizită la Universitatea din Oradea: Fostul preşedinte va vorbi despre securitatea şi viitorul Uniunii Europene
Educatie
Universitatea din Oradea va avea, săptămâna viitoare, un oaspete important. Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, va susţine aici o conferinţă, intitulată „Viitorul Uniunii Europene. Securitatea pe primul loc”. Fostul şef al statului va aborda şi situaţia geopolitică a României.
08 Martie 2019, 12:58
Jucându-ne, reciclăm! “Grădinarii” din Oradea s-au întrecut în colectarea selectivă a deşeurilor
Educatie
La iniţiativa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, nouă grădiniţe din Oradea s-au întrecut într-un concurs care a avut ca temă reciclarea. În total, copiii din aceste unităţi de învăţământ au strâns 1.400 de tone de deşeuri electrice reciclabile, învăţând totodată ce rol are colectarea selectivă. Firma Bene Internaţional a premiat grădiniţele cu cele mai mari cantităţi de reciclabile strânse.
08 Martie 2019, 11:02
Centrul de Educație Incluzivă „Orizont” și-a deschis porțile pentru curioși
Educatie
Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont”, structurile din Oradea și Tileagd, și-a deschis, miercuri, porțile pentru ca părinții și copiii curioși să afle mai multe despre activitățile instituției. La centru, copiii beneficiază de terapii educaționale cum ar fi cele pentru tulburările de limbaj, sprijinirea familiilor elevilor nevoiași, dar și de trei mese pe zi.
07 Martie 2019, 18:13
Universitatea din Oradea, într-un nou scandal cu diplome false: Directorul unui institut din Bucureşti, acuzat că şi-a transformat, în anul 2000, studiile profesionale în diplomă de licenţă
Educatie
Universitatea din Oradea este din nou în mijlocul unui scandal care vizează diplome obţinute ilegal. Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, este acuzat că şi-ar fi echivalat în mod ilegal studii profesionale făcute în Canada într-o diplomă de licenţă parafată la Oradea, în anul 2000. În replică, rectorul Constantin Bungău arată că echivalarea s-a făcut în urma unui aviz al Ministerului Educaţiei. În acea vreme, însă, aşa cum procurorii au arătat ulterior, la Oradea se practica din plin falsificarea studiilor din străinătate...
06 Martie 2019, 15:49
Cearta pe bani: Senatul Universităţii din Oradea a tăiat din salariile şefilor instituţiei, dar conducerea executivă le-a reîntregit rapid
Educatie
Reunit în şedinţă extraordinară, Senatul Universităţii din Oradea a decis, luni, să reducă veniturile încasate de universitarii cu funcţii de conducere, care sunt plătiţi la nivelul maxim prevăzut de lege. Hotărârea Senatului n-a apucat să producă efecte, însă, căci marţi dimineaţă rectorul Constantin Bungău a convocat Consiliul de Administraţie al Universităţii, unde s-a decis că... nimic nu se schimbă. Altfel spus, cei care urmau să fie afectaţi de decizie au întors-o!
06 Martie 2019, 09:51
Grevă japoneză la CJRAE Bihor: Consilierii şcolari, nemulţumiţi că ar putea primi mai puţini bani
Educatie
Consilierii şcolari, angajaţi ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bihor, au intrat, începând de marţi, în grevă japoneză. Între orele 10 şi 12, ei poartă banderole albe, fără însă ca această formă de protest să le afecteze activitatea. Consilierii şcolari sunt nemulţumiţi de intenţia Ministerului Educaţiei de a le sista sporul de învăţământ special, dar şi de refuzul deja exprimat de oficiali de a le acorda sporul de solicitare neuropsihică, pe care dascălii îl primesc deja.
05 Martie 2019, 17:44
Elevi şi profesori de la Liceul 'Lucian Blaga' din Oradea au practicat sporturi de iarnă la Alfta - Edsbyn în Suedia (FOTO)
Educatie
Şase elevi şi trei profesori de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea au participat, în perioada 18-24 februarie 2019, la prima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus+ "Inclusion By Sports", proiect finanţat de către Uniunea Europeană. Alături de ei au fost elevi şi profesori din Suedia, ţara gazdă, Turcia şi Bulgaria.
05 Martie 2019, 07:38
Cyberbullying: Elevii de la Lazăr au învățat despre hărțuirea pe internet și cum se pot feri de ea (FOTO)
Educatie
Tot mai mulţi copii devin pradă hărţuirilor pe internet. Pentru a preveni acest lucru, elevii de la Lazăr au învăţat cum se pot feri de cyberbullying şi cum să aibă grijă de propriile date personale, în momentul în care acestea ajung pe internet. Activitatea face parte din proiectul "Adolescenţa Altfel", care are ca scop educarea adolescenţilor, tot mai dependenţi de reţelele de socializare.
Consiliul Local Oradea a actualizat la 34,4 milioane lei costul reabilitării Colegiului Mihai Eminescu
Știri Oradea
Consiliul Local Oradea a actualizat, joi, la 34,4 milioane lei costurile lucrărilor de reabilitare a Colegiului Mihai Eminescu şi a sălii de sport a acestuia. Valoarea iniţială, aprobată în februarie anul trecut, a fost de 27,5 milioane lei. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni.
28 Februarie 2019, 18:22
Prima școală “smart” din Bihor: La „Nicolae Bălcescu”, toţi elevii învață prin jocuri şi aplicaţii, pe table interactive (FOTO / VIDEO)
Educatie
Toţi cei o mie de elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” învaţă de acum folosind table inteligente, cu ajutorul cărora studiatul aproape pare o joacă. Cu bani câştigaţi prin proiectul de bugetare participativă din 2018, toate sălile de clasă ale şcolii au fost dotate cu astfel de table interactive, cu calculatoare şi proiectoare, astfel că dascălii folosesc la ore aplicaţii, videoclipuri şi diverse pagini de internet, pentru a preda eficient şi, cel mai important, pe placul elevilor.
Veşti pentru elevii de clasa a VII-a: Peste câteva zile vor susţine examene simulate la evaluarea naţională
Educatie
Ceea ce era doar un zvon s-a confirmat. Ministerul Educaţiei a publicat ordinul care anunţă că, pe 11 martie, vor susţine simularea pentru examenele de Evaluare Naţională nu doar elevii din ultimul an de gimnaziu, ci şi cei din clasa a VII-a. Pe 18 martie, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine examene simulate de Bacalaureat.
28 Februarie 2019, 13:06
IŞJ Bihor scoate la concurs 172 de posturi titularizabile în judeţ
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat lista posturilor didactice care vor fi vacante în anul şcolar următor şi, prin urmare, vor fi scoase la concurs. În total, şcolile bihorene au disponibile 172 de posturi titularizabile şi alte 1.600 de posturi pe perioadă determinată.
27 Februarie 2019, 15:53
  1 2 3  5  7 8 9  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2656 RON
  • 1 EUR = 4.7274 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON