URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 17 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Vrei să vezi cum e să fii student? Universitatea din Oradea organizează trei şcoli de vară
Educatie
Adolescenţii curioşi să vadă un campus universitar, cum se ţin cursuri şi seminarii şi ce înseamnă viaţa de student se pot înscrie la una din cele trei şcoli de vară pe care Universitatea din Oradea le va organiza în luna iulie. În total, 170 de elevi vor putea participa la aceste tabere, întinse pe durata a două săptămâni.
08 Iunie 2019, 13:07
Universitatea din Oradea se pregăteşte de admitere, cu un număr record de locuri bugetate: 1.885 la studii de licenţă şi 840 la masterat
Educatie
Peste o lună, Universitatea din Oradea va da startul înscrierilor la facultate şi, potrivit unui anunţ făcut de rectorul Constantin Bungău, Ministerul Educaţiei a alocat instituţiei un număr record de locuri fără taxă. Mai precis, la studii de licenţă, facultăţile orădene însumează 1.885 de locuri bugetate, iar la masterat 840. O suplimentare semnificativă de locuri bugetate s-a înregistrat la specializarea Informatică, unde 75 de tineri vor putea învăţa, fără să plătească taxă de şcolarizare.
07 Iunie 2019, 15:40
Un profesor francez, specialist în ştiinţe politice, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea
Educatie
În cadrul conferinţei ştiinţifice "A Call for Tolerance" ("O invitaţie la toleranţă") organizată, joi, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, de către Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a avut loc ceremonia de decernare a celui mai înalt titlu academic. Un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea "Paul Valéry" din Montpellier, Paul Alliés, a devenit, aşadar, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.
06 Iunie 2019, 19:55
Şeful IŞJ Bihor, despre suplimentarea claselor de profesională: Răspundem solicitărilor agenţilor economici
Educatie
După ce sindicaliştii au acuzat că în şcolile bihorene a fost suplimentat "din pix" numărul de clase de şcoală profesională, în ciuda faptului că şcolile nu au cerut asta, ba chiar nici n-ar fi pregătite, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, profesorul Alin Novac Iuhas, a ţinut să îi contrazică. Potrivit acestuia, modificările s-au făcut nu doar în urma unei analize riguroase, ci la cererea expresă a unor angajatori. Totuşi, şeful IŞJ Bihor nu a putut lămuri de ce, dacă aceste clase sunt atât de binevenite, nu a propus din start înfiinţarea lor, ci a trebuit să fie împins din spate de la Ministerul Educaţiei.
06 Iunie 2019, 17:47
Sindicatul acuză: Clasele de învăţământ profesional au fost umflate din pix. Zece şcoli din Bihor s-au trezit cu specializări noi, impuse de la Bucureşti
Educatie
Sindicaliştii din învăţământ acuză oficialii Ministerului Educaţiei că au suplimentat clasele de învăţământ profesional în toate şcolile din ţară, fără a investi în dotările unităţilor de învăţământ. Potrivit liderilor SLI, în Bihor, zece şcoli s-au trezit cu specializări pe care nu le-au cerut. De pildă, la Colegiul Constatin Brâncuşi, o clasă de liceu cu specializarea coafor-stylist s-a transformat în clasă de confecţioner tâmplărie din aluminiu.
05 Iunie 2019, 18:55
'Ştiinţescu - de la Papirus la 3D': Tabără de vară gratuită la Biblioteca Județeană
Timp liber
Micuţii orădeni sunt invitaţi la tabăra de vară "Ştiinţescu - de la Papirus la 3D", care se va desfăşura între 1 şi 12 iulie, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai". Organizatorii vor pregăti ateliere în care vor învăţa procedeele de fabricaţie a unei cărţi, cum se conservă aceasta dar vor vizita şi secţiile instituţiei.
05 Iunie 2019, 15:17
'Olimpicii Centenarului': Şcoala Oltea Doamna şi-a premiat cei aproape 200 de elevi câştigători la olimpiade şi concursuri (FOTO / VIDEO)
Educatie
A fost sărbătoare, miercuri, la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, şi nu doar pentru că vacanţa mare este la câţiva paşi distanţă. Elevii şi profesorii deopotrivă i-au celebrat pe cei 195 de şcolari câştigători la olimpiade şi concursuri asimilate olimpiadelor. Performerii galei au fost Adelina Cordovan, singura elevă a şcolii care a luat premiul I la o olimpiadă naţională, şi Marc Şurtea, un elev care a strâns, într-un an şcolar, şapte premii mari, la patru discipline. Chiar dacă a devenit o tradiţie în şcoală, gala de acum a fost una specială, deoarece în acest an, Şcoala Oltea Doamna va împlini un secol de existenţă.
Invitaţie la toleranţă: Specialişti din 9 ţări vor dezbate la Oradea lupta cu xenofobia
Educatie
Toleranţa şi xenofobia, două dintre temele intens discutate în lumea de azi, vor fi dezbătute şi la Universitatea din Oradea. Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării organizează o conferinţă ştiinţifică internaţională pe această temă, la care vor participa specialişti din 9 ţări răspândite în lume. Programul evenimentului va cuprinde şi o lansare de carte, o ceremonie de decernare a titlului Doctor Honoris Causa şi un tur al simbolurilor orădene legate de tema conferinţei, în special din istoria evreilor orădeni.
05 Iunie 2019, 12:31
Începe construcţia creşei şi grădiniţei din Parcul Industrial. Cum va arăta (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea a anunţat, marţi, că începe construcţia unei creşe şi grădiniţe pentru copiii celor aproape 5.000 de angajaţi din Parcul Industrial I. Investiţia se ridică la peste 5 milioane de lei, banii fiind asiguraţi din fonduri europene.
Începe Bacalaureatul! Absolvenţii de liceu susţin probele de competenţe
Educatie
Examenul naţional de Bacalaureat debutează luni, cu probele de competenţe. În Bihor, s-au înscris la teste 4.092 de absolvenţi de liceu, care nu vor trebui decât să se prezinte la probele de competenţe, pentru a fi admişi la testele scrise.
02 Iunie 2019, 11:48
Şeful IŞJ Bihor: Elevii vor primi ghidul de admitere până la sfârşitul săptămânii viitoare
Educatie
Ministerul Educaţiei a avizat planurile de şcolarizare din toate judeţele, astfel că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a putut demara pregătirea ghidului de admitere la liceu. Potrivit şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, ghidul va ajunge în mâinile elevilor din clasa a VIII-a, până la sfârşitul săptămânii viitoare, când vor termina cursurile.
31 Mai 2019, 15:57
Primenire la IŞJ Bihor: Inspectoarea adjunctă Codruţa Bogdan, înlocuită din funcţie cu un preot ortodox
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor are în conducere o persoană nouă. Preotul ortodox din Ciumeghiu, Florin Buştea, totodată profesor de religie la Liceul Tehnologic din Salonta, a fost numit inspector şcolar general adjunct, în locul profesoarei Codruţa Bogdan, căreia i-a expirat acum mandatul de patru ani, câştigat în urma unui concurs. Cealaltă adjunctă a IŞJ Bihor, Kery Hajnal, a fost păstrată în funcţie.
31 Mai 2019, 14:14
Revoltător: Cu o săptămână înainte să termine şcoala, absolvenţii de gimnaziu nu ştiu oferta liceelor!
Educatie
Ministerul Educaţiei dă o nouă dovadă de lipsă de respect faţă de elevi şi părinţi. Deşi vor termina cursurile pe 7 iunie, iar pe 18 iunie vor susţine primul examen al Evaluării Naţionale, elevii care termină clasa a VIII-a nu cunosc încă oferta liceelor şi a colegiilor tehnice. Pentru că Ministerul Educaţiei nu a aprobat planurile de şcolarizare, inspectoratele şcolare nu au putut realiza încă broşura de admitere, care ar fi trebuit să ajungă la elevi cel târziu pe 13 mai.
29 Mai 2019, 19:58
Aplicaţie pentru salvat vieţi: Patru fete din Oradea, premiate pentru un soft care stimulează donarea de sânge (VIDEO)
Educatie
Aplicaţia BlooDoChallenge, care oferă informaţii despre centrele de transfuzii sanguine şi cum anume se poate dona sânge, creată de patru fete din Oradea, s-a calificat în semifinala internaţională a unui concurs de IT şi inovare. Cele patru iniţiatoare au promis şi că vor îmbunătăţi aplicaţia, deocamdată indisponibilă publicului.
28 Mai 2019, 13:34
Lecţia de supravieţuire: Şase elevi şi o profesoară din Oradea au făcut o expediţie pe Marea Baltică, cu un vas vechi de 120 de ani (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Când erau de vârsta copiilor lor, părinţii liceenilor de azi cu greu puteau trece de graniţele ţării. Adolescenţii de azi pot chiar să facă lecţii în timpul unei croaziere! Şase liceeni şi o profesoară de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au avut parte de aventura vieţii lor, după ce au parcurs peste 700 de kilometri pe Marea Baltică, într-un vas vechi de 120 de ani, unde nu doar că s-au gospodărit singuri, ci au avut şi sarcini de navigare. Alături de adolescenţi din alte ţări, au dezbătut probleme fierbinţi, precum identitatea europeană, schimbările climatice şi drepturile oamenilor. O călătorie care i-a maturizat mai mult decât ani întregi de şcoală...
27 Mai 2019, 14:38
AJOFM Bihor: Absolvenţii de liceu şi facultate pot primi indemnizaţie de şomaj
Știri Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le reaminteşte tinerilor care termină liceul sau facultatea în acest an că, dacă nu îşi continuă studiile şi nu îşi găsesc rapid un loc de muncă, trebuie să se înscrie în evidenţele instituţiei. Absolvenţii vor primi, timp de şase luni, o indemnizaţie lunară de 250 de lei.
24 Mai 2019, 10:45
Un elev din Oradea, cel mai bun din ţară în bucătărie: A câştigat premiul I, dar şi un premiu special la un concurs şcolar de gastronomie (FOTO)
Educatie
Un elev al Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, Marian Cristian Olah, este cel mai bun din ţară la bucătărie. Adolescentul a câştigat premiul I, dar şi un premiu special la olimpiada meseriaşilor, mai precis Concursul pe Meserii, calificarea Bucătar, organizat de Ministerul Educaţiei.
23 Mai 2019, 18:20
Liceeni și succesul: zeci de elevi s-au întâlnit la Liceul Aurel Lazăr pentru a vorbi despre succes cu psihologul Anatol Basarab
Educatie
Zeci de elevi din opt şcoli din Bihor s-au întâlnit, marţi, la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", pentru a lua parte la conferinţa "Succesul - dezideratul mileniului", ţinută de psihologul Anatol Basarab. Psihologul le-a explicat adolescenţilor ce este succesul, dar şi că pentru a-l atinge trebuie să muncească din greu.
23 Mai 2019, 17:00
Fostul deţinut politic Niculina Moica la Oradea: 'Cred că românul are memorie scurtă!' (FOTO)
Educatie
Fostul deţinut politic Niculina Moica, arestată pe când avea doar 15 ani, le-a vorbit joi elevilor orădeni despre calvarul îndurat în închisorile comuniste din Arad, Târgu Mureş, Jilava şi Oradea, în cadrul proiectului "Poveşti care schimbă lumea", finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea prin Programul Bursa Talentelor. Niculina Moica a insistat asupra importanţei cunoaşterii adevărului despre ororile comuniste, pentru ca astfel de lucruri să nu se repete.
Cursanţii Colegiului Naţional de Apărare dezbat la Oradea contextul istoric de acum un secol (FOTO)
Educatie
Absolvenţi şi cursanţi ai Colegiului Naţional de Apărare s-au adunat, joi, la Oradea, pentru a participa la un seminar organizat pe tema luptei României împotriva revoluţiei mondiale comuniste. Dezbaterile au loc la Universitatea din Oradea.
23 Mai 2019, 13:31
Zilele Carierei la Universitatea din Oradea: Studenţii au aflat de ce sunt meseriaşi primarul Bolojan, rectorul Bungău şi actorul Richard Balint (FOTO)
Educatie
Universitatea din Oradea a găzduit, miercuri, un eveniment care trebuia să aibă mult mai mare trecere printre studenţi, dar n-a adunat decât câteva zeci de persoane. Primarul Ilie Bolojan, rectorul Constantin Bungău, actorul Richard Balint, profesorul Adrian Hatos, directorul AJOFM Békési Csaba, dentistul Vlad Deac şi antreprenorul Vlad Mocanu s-au adunat pentru a le da tinerilor sfaturi în carieră, primii trei recunoscând şi că au calificări de meseriaşi. Întâlnirea a fost una caracterizată de umor, în primul rând garantat de actorul recent premiat de UNITER, dar şi de ceilalţi invitaţi. Inclusiv de "încrâncenatul" Bolojan...
Biblio-Tech: Târg de știință cu proiecte inedite la Biblioteca Județeană din Oradea
Timp liber
Curioșii sunt invitaţi, vineri şi sâmbătă, la Târgul de ştiinţă „Biblio-Tech” de la Biblioteca Judeţeană, unde echipe de elevi din Bihor îşi vor prezenta câte un proiect ştiinţific. Printre cele mai interesante se numără tehnici de supravieţuire în spaţiu, un braţ robotic și experimente cu substanțe chimice.
22 Mai 2019, 15:29
Momente inedite la festivalul „Flori de mai”: O fetiță nevăzătoare a impresionat până la lacrimi publicul (FOTO / VIDEO)
Educatie
Sute de copii din ţară şi din străinătate au cântat, au dansat și au jucat în mici piese de teatru, alături de învățătoarele lor, marți, la Teatrul Arcadia în cadrul festivalului internațional „Flori de mai”, organizat de Centrul de Educaţie Incluzivă "Orizont" din Oradea, dedicat micuţilor cu cerințe speciale. Un moment inedit a fost al unei fetițe nevăzătoare care a cântat și a stârnit lacrimi din partea publicului.
21 Mai 2019, 16:33
Sute de copii cu cerințe speciale vor participa la concursuri „art-terapeutice” la festivalul „Flori de mai”
Educatie
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional "Flori de Mai" se va ţine la Sala Arcadia, marţi, unde vor participa aproape 100 de unităţi şcolare care se ocupă cu educarea copiilor cu cerinţe educative speciale (CES). Copiii vor juca scenete, vor dansa, vor cânta şi îşi vor prezenta lucrările, totul pentru a-i învăţa pe elevi să comunice cu alţii.
20 Mai 2019, 13:50
Cei mai buni: Cine sunt elevii care au câştigat premiile concursului de matematică  şi IT 'Gheorghe Nadiu', din Oradea
Educatie
Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea a găzduit a doua ediţie a concursului de matematică şi informatică "Gheorghe S. Nadiu", iar premiile s-au împărţit între elevii a cinci colegii şi licee din oraş. Organizatorii îşi doresc ca următoarea ediţie a competiţiei să fie interjudeţeană.
15 Mai 2019, 15:58
Masterplanul prinde contur: Cum vor arăta căminele pe care Primăria Oradea le va construi la Universitate (FOTO)
Educatie
Proiectanţii angajaţi de Primărie au finalizat studiul de fezabilitate pentru cele două cămine studențești pe care municipalitatea le va construi în campusul Universităţii din Oradea, iar imaginile au fost făcute publice chiar de primarul Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook. Potrivite edilului, cele două cămine vor avea 243 de camere în total, fiecare pentru câte doi studenţi.
Târg de joburi pentru studenţi şi absolvenţi, la Biblioteca Judeţeană
Educatie
Companiile care îşi caută angajaţi se adună, timp de două zile, în Biblioteca Judeţeană din Oradea, la un târg de joburi pentru studenţi şi absolvenţi. Evenimentul este organizat de Asociaţia Alumni Universitatea din Oradea.
15 Mai 2019, 13:01
Școala Oltea Doamna, eco-școală confirmată
Educatie
Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" rămâne o eco-şcoală. Eforturile elevilor şi ale profesorilor de a promova ecologia şi grija faţă de mediu, prin acţiuni educative, dar şi plantări de arbori şi flori, a fost răsplătit de reprezentanţii Centrului Carpato-Danubian de Geoecologice, care au stabilit că această unitate de învăţământ merită în continuare certificatul verde.
14 Mai 2019, 17:45
Lecţie pentru elevii orădeni: 'Democraţia nu e ceva garantat' (FOTO)
Educatie
Câteva zeci de elevi au participat, luni, la o lecţie despre democraţie şi despre cum pot ei să devină cetăţeni activi, predată de reprezentanţii Forum Apulum, un ONG care a şi editat un ghid cu drepturile şi obligaţiile elevilor. Cu acest prilej, tinerii au aflat că democraţia nu este ceva garantat, iar ei pot să-şi asigure bunăstarea doar fiind informaţi şi implicaţi în viaţa comunităţii. Ghidul va ajunge în perioada următoare în toate şcolile din Bihor.
Cartă nouă, neamuri vechi: Senatorii Universităţii din Oradea au votat pentru reducerea mandatelor de şefi la 8 ani, dar nu şi pentru înlăturarea nepotismelor
Educatie
Senatul Universităţii din Oradea a validat, luni, noua Cartă a instituţiei, după ce săptămâna trecută membrii forului au votat modificările pe care le doresc. Documentul prevede că niciun şef nu poate sta în funcţie mai mult de 8 ani, indiferent de întreruperea mandatelor, că rectorul poate fi demis dacă Universitatea are deficit financiar şi că decanii vor fi aleşi inclusiv de senatori. În schimb, Senatul a respins articolul care propunea ca niciun universitar orădean să nu poată fi şef dacă are rude în structura pe care o conduce.
13 Mai 2019, 19:55
  1 2 3  5  7 8 9  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3082 RON
  • 1 EUR = 4.7537 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON