URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: o instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Altfel de lecţie: Copiii din Şuncuiuş şi Remetea au învăţat, la faţa locului, istoria peşterilor Unguru Mare şi Meziad (FOTO)
Știri Bihor
Zeci de copii din satele Şuncuiuş şi Remetea au avut ocazia să afle istoria peşterilor din localităţile lor. Muzeograful Erika Posmoşanu a ţinut o lecţie inedită pentru 40 de elevi, în cadrul unui proiect derulat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.
15 Octombrie 2019, 15:01
Oltea la Centenar: Şcoala Gimnazială 'Oltea Doamna' sărbătoreşte 100 de ani de existenţă, cu scriitoarea Ana Blandiana invitat special
Educatie
În urmă cu 100 de ani, pe lângă liceul de băieţi "Emanuil Gojdu", în Oradea s-a înfiinţat şi un liceu public de fete, care a primit numele "Oltea Doamna", iar pentru a marca centenarul, şcoala a pregătit un program festiv. Printre altele, va avea loc o conferinţă de istorie locală, un flashmob, concursuri sportive şi lansarea unui proiect Erasmus. Punctul culminant al sărbătorii va fi atins pe 18 octombrie, când la festivităţi va participa şi scriitoarea Ana Blandiana, fostă elevă a şcolii.
14 Octombrie 2019, 09:51
Blat pentru Bodog: În ciuda problemelor de integritate, Florian Bodog e menajat de conducerea Universităţii din Oradea
Bihoreanul tipărit
Cu un doctorat copiat şi unul dat dispărut, fostul ministru PSD-ist al Sănătăţii,  Florian Bodog, este ferit de orice anchetă la Universitatea din Oradea. Deşi una din cele două teze semnate de prodecanul de la Medicină e un plagiat cert, iar cealaltă lipseşte din arhive şi de trei ani nici măcar n-a fost adusă la Biblioteca Universităţii, Comisia de Etică fuge de cercetarea impostorului.
13 Octombrie 2019, 13:43
Ziua Educaţiei, sărbătorită printr-o expoziţie inedită de elevii Colegiului Economic 'Partenie Cosma' (FOTO)
Educatie
Elevii clasei a XI-a D de la Colegiul Economic "Partenie Cosma" au lăsat deoparte, zilele trecute, lecţiile obişnuite, timp de câteva ore. De Ziua Educaţiei, tinerii au dat frâu liber imaginaţiei şi creativităţii şi au realizat cu mâna lor tablouri inedite, pe care le-au afişat în holul şcolii.
12 Octombrie 2019, 11:08
Restanţieri... pe burtă: Revoltă la Facultatea de Medicină din Oradea, împotriva unui profesor prea exigent
Bihoreanul tipărit
Zeci de studenţi ameninţă Facultatea de Medicină cu justiţia fiindcă au aflat cu doar o zi înaintea debutului noului an universitar că sunt repetenţi. Conferenţiarul Ovidiu Burtă e acuzat de tineri că este prea exigent şi îi pică la examene nemeritat, iar conducerea facultăţii că, după ce s-a lăcomit la banii pe care i-au plătit ca taxe de şcolarizare, îi ameninţă cu exmatricularea aproape de finalizarea studiilor.
10 Octombrie 2019, 08:03
Târg pentru viitor: Elevii bihoreni, ajutaţi să-şi găsească meseria potrivită, la primul târg la care firmele îşi prezintă şi dotările, nu doar oferta de angajare
Știri Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocupartea Forţei de Muncă Bihor şi Societatea Caritabilă Don Orione Oradea pregătesc un eveniment inedit, pentru a-i ajuta pe elevii bihoreni să-şi aleagă bine profesia. Pe 23 şi 24 octombrie, la Cetate, va avea loc un târg al locurilor de muncă şi de orientare în carieră, unde elevii şi părinţii lor vor afla nu doar ce se cere pe piaţa forţei de muncă, dar şi ce presupun meseriile de azi şi cu ce aparate lucrează angajaţii companiilor bihorene. De asemenea, la târg îşi vor etala oferta toate cele patru universităţi din Oradea, dar şi şcolile profesionale.
09 Octombrie 2019, 18:15
ANOSR a lansat „coRector”: Ce vor studenţii de la viitorii rectori ale universităţilor din România
Actual
În a doua zi a anului universitar 2019-2020, un an în care universităţile româneşti se pregătesc de alegeri, studenţii români şi-au prezentat aşteptările de la viitorii rectori. Într-o campanie numită „coRector”, tinerii reuniţi în Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România transmit lista nevoilor lor.
Medalie de argint la Olimpiada Internațională de Robotică din Coreea de Sud pentru liceenii de la Colegiul Onisifor Ghibu (FOTO)
Educatie
Roboții creați de liceenii de la Colegiul Onisifor Ghibu au fost premiați în Coreea de Sud, la un concurs internațional de robotică desfășurat în perioada 27 și 30 septembrie. Elevii au creat un exoschelet de reabilitare medicală.
02 Octombrie 2019, 13:00
Centenarul Colegiului Gojdu, sărbătorit cu teatru şi lansări de carte. Între volume se numără şi '100 Gojdişti de prestigiu' (FOTO)
Educatie
Colegiul Naţional Emanuil Gojdu se află în sărbătoare, întrucât în această toamnă se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea şcolii. Cu ocazia centenarului, marţi, în sala festivă a colegiului au fost lansate mai multe volume despre şcoala ce poartă numele marelui avocat orădean Emanuil Gojdu şi absolvenţii ei. Lansările au fost precedate de un spectacol de teatru, "Mesaj din viitor", prezentat de elevi.
01 Octombrie 2019, 19:30
Anul universitar a debutat la Oradea: Rectorul Constantin Bungău se laudă cu un număr mare de boboci, dar şi investiţii record (FOTO / VIDEO)
Educatie
Universitatea din Oradea a deschis marți, anul universitar 2019-2020, printr-o ceremonie la care au participat studenţi, profesori şi părinţi. Cu acest prilej, rectorul Constantin Bungău a anunţat că facultăţile orădene au peste 3.500 de boboci, mai mulţi cu o zecime decât anul trecut, dar şi că în campus vor demara mai multe lucrări de investiţii, cum niciodată în istoria Universităţii nu au mai fost. 
01 Octombrie 2019, 16:39
Interviu cu rectorul Constantin Bungău: „Universitatea nu trebuie schimbată, doar îmbunătăţită”
Bihoreanul tipărit
În această săptămână începe anul universitar 2019-2020, iar în campusul Universităţii din Oradea vor fi mai mulţi studenţi decât în ultimii ani. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, rectorul Constantin Bungău vorbeşte despre tinerii care au ales facultăţile orădene, de ce au făcut-o şi ce le oferă Universitatea. Totodată, cu câteva luni înainte de încheierea ultimului mandat, rectorul îşi evaluează reuşitele şi nerealizările, respingând acuzaţia că ar fi protejat colegi cu probleme de integritate, precum senatorul PSD Florian Bodog. „Universitatea nu trebuie schimbată, doar îmbunătăţită”, afirmă el.
01 Octombrie 2019, 12:15
Liceul Betel vrea să devină „Euroscola”: Elevii fac un studiu despre cât de folositoare este educaţia
Educatie
Liceul Teologic Penticostal "Betel" din Oradea este una din şcolile româneşti înscrise în „Euroscola”, un concurs naţional derulat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. 24 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a vor face un studiu despre importanţa educaţiei, avându-l în prim-plan pe antreprenorul Vlad Sarca, un orădean care a revenit din străinătate acasă, pentru a deschide o afacere.
01 Octombrie 2019, 11:18
Sex sub preș: Suspiciuni de agresiune sexuală în internatul Liceului Tehnologic Special Nr. 1 Oradea
Bihoreanul tipărit
Suspiciuni de agresiune sexuală în internatul Liceului Tehnologic Special Nr. 1 Oradea. În loc să raporteze cazul autorităţilor, directoarea şcolii s-a limitat să rezolve problema "în familie", motivând că agresorul e dintr-o familie bună, dusă la biserică.
01 Octombrie 2019, 08:03
La Noaptea Cercetătorilor de la Universitate, orădenii au văzut cum arată o casă „smart” sau ochelarii care imită beţia (FOTO / VIDEO)
Educatie
A fost forfotă, vineri seară, la Universitatea din Oradea, cu prilejul Nopţii Cercetătorilor. Profesorii şi studenţii, dar nu numai, şi-au etalat rezultatele cercetărilor ştiinţifice, iar sute de curioşi, îndeosebi elevi, le-au examinat cu atenţie. Printre exponate s-au numărat o casă „smart”, dotată cu feluriţi senzori, numeroşi roboţei, dar şi o pereche de ochelari care imită vizual ameţeala dată de o alcoolemie mare, aduşi la Universitate de Poliţia Bihor.
Nu mergi la şcoală? Vine şcoala la tine! Prima şcoală mobilă din România, înfiinţată într-un oraş din Transilvania (FOTO)
Actual
Iniţiativă inedită a Primăriei Turda, care vrea să combată abandonul şcolar ducând şcoala la elevi! Un microbuz a fost transformat într-o mini sală de clasă, fiind dotat cu bănci şi mese de lucru, laptopuri, dar şi alte aparate necesare predării unor lecţii. Vehiculul va fi folosit în proiecte cu preşcolari şi elevi din grupuri defavorizate.
26 Septembrie 2019, 15:24
Şcoala părinţilor: Cursuri gratuite pentru părinţii orădeni, la Colegiul Onisifor Ghibu
Educatie
La Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Oradea se ţin lecţii nu doar pentru elevi, ci şi pentru părinţi. Ajutaţi de diverşi specialişti, profesorii şcolii vor ţine cursuri pentru părinţii micuţilor din clasele pregătitoare, oferindu-le astfel consiliere despre cum pot să-şi ajute şi să-şi educe copiii. „Şcoala părinţilor” va continua anul viitor şi pentru părinţii elevilor din clasele mai mari.
25 Septembrie 2019, 10:04
„Câte fete să mai moară?”: Deputatul PNL Florica Cherecheş cere Guvernului soluţii pentru naveta elevilor
Știri Bihor
După ce o fetiţă de 11 ani din Dâmboviţa a fost răpită şi omorâtă, în timp ce mergea de la şcoală spre casă, în satul vecin, deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş cere Guvernului să găsească urgent soluţii pentru ca elevii să facă naveta în siguranţă. Prima soluţie identificată de parlamentar este ca transportul judeţean să redevină un serviciu public, iar costurile de navetă ale elevilor să fie decontate.
24 Septembrie 2019, 18:33
Alarmă falsă? Şeful IŞJ Bihor acuză o dezinformare privind cazul unui copil care ar fi fost bătut în şcoală
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a început o anchetă la Şcoala Gimnazială din Viişoara, după ce sora unui elev de clasa a V-a a acuzat că acesta ar fi fost bătut de colegi în clasă, sub ochii unor dascăli. Şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, susţine însă că povestea ar fi cusută cu aţă albă, dovedind cu imaginile surprinse de camerele de filmat din şcoală că elevul a plecat acasă binedispus şi fără probleme medicale vizibile.
19 Septembrie 2019, 15:05
„Wildlife watch”: Elevi bihoreni au învăţat, alături de Ecotop, cum să fie ecologişti (FOTO)
Educatie
Asociaţia Ecotop a încheiat un nou proiect menit să contribuie la eco-educaţia elevilor bihoreni. În ultimele cinci luni, elevi din Bihor au participat la diverse activităţi plănuite pentru ei, precum un concurs de ecologie, activităţi de monitorizare a biodiversităţii în arii protejate şi o tabără de junior ranger.
18 Septembrie 2019, 18:20
Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Universitatea din Oradea: Oamenii de ştiinţă vă invită la experimente şi prezentări interactive
Educatie
Pentru al şaselea an la rând, Universitatea din Oradea celebrează Noaptea Cercetătorilor Europeni. Pe 27 septembrie, curioşii sunt invitaţi la experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii, concursuri şi multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea și promovarea științelor ca o direcție de urmat pentru noile generații.
18 Septembrie 2019, 11:01
Mândria judeţului: Zeciştii de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională au fost premiaţi cu diplome și bani (FOTO)
Educatie
Cei 20 de elevi bihoreni care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi cei şase absolvenţi de liceu cu aceeaşi medie maximă la Bacalaureat au fost premiaţi, marţi, într-o ceremonie care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Start la atelierele Smartistactiv pentru copii: De la pictură şi modelaj, până la bune maniere sau program afterschool (FOTO)
Timp liber
De sâmbătă, Oradea s-a îmbogăţit cu Smartistactiv, un centru coordonat de artistul Laura Ungur, unde copiii sunt îmbiaţi cu o mulțime de ateliere creative interesante: pictură pe pânză, pe sticlă, pe lemn, pe perete, pe mătase, activități de modelaj în lut, pastă de modelaj, nisip kinetic, construcții roboți lego, grafică digitală nivel începători, bune maniere, experimente colorate și chiar și cu un program afterschool și petreceri de zile de naștere.
16 Septembrie 2019, 13:05
EduFest în Oradea: Elevii şi studenţii, invitaţi în Parcul 1 Decembrie, la o întâlnire cu companiile locale
Timp liber
Pentru a patra oară, asociaţia EduBiz organizează la Oradea EduFest, un eveniment dedicat tinerilor. Sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, elevii şi studenţii se vor putea întâlni cu reprezentanţii mai multor firme locale, care le vor explica ce presupune job-ul lor.
13 Septembrie 2019, 14:32
Conducerea Senatului Universităţii din Oradea, completă: Cine sunt noua vicepreşedintă şi noul cancelar
Educatie
Prima şedinţă a Senatului Universităţii din Oradea condusă de preşedintele Aurel Căuş a însemnat şi completarea conducerii forului. Căuş l-a propus cancelar pe inginerul Ioan Constantin Ţarcă, iar noua vicepreşedintă este economista Victoria Bogdan.
12 Septembrie 2019, 21:08
Au decis: Următorul rector al Universităţii din Oradea va fi ales prin vot (FOTO)
Educatie
Referendumul pentru desemnarea modalităţii de alegere a viitorului rector al Universităţii din Oradea a întrunit cvorumul necesar pentru a fi validat şi este clar că viitorul lider al instituţiei va fi ales prin vot. Doar 87 de universitari orădeni au ales cealaltă opţiune, şi anume desemnarea unui rector în urma unui concurs public.
10 Septembrie 2019, 19:53
Camionul cu donaţii: Tineri din Luxemburg au adus tablete, video-proiectoare şi rechizite pentru elevii din Cheresig şi Toboliu (FOTO)
Educatie
Elevii şcolilor din Toboliu şi Cheresig au avut, marți, musafiri. Un grup de tineri din oraşul luxemburghez Ettelbruck au vizitat aceste şcoli, dar nu au venit cu mâna goală. Ei au adus tablete, video-proiectoare, ghiozdane, rechizite, dar şi piese de mobilier ori haine pentru elevii mai sărmani din cele două şcoli.
10 Septembrie 2019, 19:15
Banii jos! Judeţul Bihor va contribui cu o sumă mai mare pentru realizarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea 
Știri Bihor
Consilierii judeţeni s-au reunit, marţi, într-o şedinţă extraordinară pentru a modifica cheltuielile legate de realizarea viitorului Parc Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, după ce ADR Nord Vest a mai socotit ca neeligibile câteva dotări prevăzute în proiect. După cele mai recente modificări, din valoarea totală de aproape 33 milioane lei a investiţiei, aproape 16 milioane lei vor fi asiguraţi din banii bihorenilor. 
10 Septembrie 2019, 17:53
Universitatea din Oradea reaminteşte: Studenţii de la specializările IT au locuri gratuite în cămin şi pot mânca la cantină, tot fără să plătească
Educatie
Studenţii care au optat pentru specializările din sectorul IT se pot caza gratuit în căminele Universităţii din Oradea şi pot mânca tot fără să plătească, la cantina studenţească. Aceste facilităţi sunt acordate în baza unui parteneriat între Primărie şi instituţia de învăţământ, pentru toţi tinerii care locuiesc în afara Oradiei şi a Zonei Metropolitane.
09 Septembrie 2019, 19:50
A sunat clopoţelul! În acest an şcolar, trei colegii din Oradea sunt în sărbătoare (FOTO)
Educatie
Anul şcolar 2019-2020 a debutat luni, iar toate şcolile din Oradea au fost animate de elevi, profesori şi părinţi. Pentru trei şcoli din oraş, festivitatea de la careu a fost una cu o însemnătate aparte. Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" şi Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" sărbătoresc 100 de ani de existenţă, iar Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" primul an în care nu mai este liceu, ci a trecut la nivelul superior.
09 Septembrie 2019, 13:57
În loc de 'Bun venit!’’
Educatie
Începutul anului şcolar nu este un exerciţiu steril, pur administrativ. E un moment cu o încărcătură emoţională deosebită pentru elevi, părinţi, profesori, dar şi unul de asumare a responsabilităţii tuturor actorilor implicaţi în educaţie. Acum proiectăm fiecare pas spre reuşită, asigurându-ne că există toate premisele ca aspiraţiile să se împlinească
09 Septembrie 2019, 09:14
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4307 RON
  • 1 EUR = 4.7834 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON