URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 17 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Este oficial: Sorin Curilă şi-a dat demisia din Senatul Universităţii
Știri Bihor
Senatul Universităţii din Oradea va avea un nou lider. Sorin Curilă, profesorul care a condus forul legislativ din 2012 încoace, şi-a transmis, miercuri, demisia din calitatea de preşedinte al Senatului, dar şi de membru al acestei entităţi. Biroul Permanent al Senatului se va reuni, joi, pentru a decide când vor avea loc alegeri pentru un preşedinte interimar.
03 Iulie 2019, 14:37
Scandal la şedinţa Senatului Universităţii din Oradea: Preşedintele Sorin Curilă şi-a anunţat demisia!
Educatie
Şedinţă cu scandal, în Senatul Universităţii din Oradea: după o discuţie aprinsă cu senatorii, preşedintele Sorin Curilă şi-a anunţat demisia din forul pe care îl conduce de aproape 8 ani! Curilă a luat această decizie după ce senatorii au refuzat să voteze o propunere de-a sa, care l-ar fi exonerat de vreo răspundere în privinţa anulării diplomei de studiu a lui Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care ar fi obţinut fraudulos diploma de licenţă la Universitatea din Oradea.
02 Iulie 2019, 14:55
O vară altfel: Tinerii bihoreni își pot petrece vacanța făcând voluntariat, cunoscând noi prieteni și în diverse școli de vară (FOTO / VIDEO)
Educatie
Vacanța mare a venit, iar unii elevi se gândesc ce să facă pentru a nu se plictisi. Ei, bine, în Oradea există zeci de ONG-uri și organizații care au nevoie de voluntari și în care pot să cunoască noi prieteni sau să își descopere pasiuni ascunse. Între altele, adolescenții pot deveni studenți pentru câteva zile în cadrul unor școli de vară, pot participa ca voluntari într-o aventură a indienilor în Betfia sau pot fi voluntari în cadrul unor evenimente precum Festivalul Medieval ori Oradea Summer Film.
01 Iulie 2019, 20:35
Absolvenţii FMF Oradea au sărbătorit finalizarea studiilor. Rectorul Bungău: „Rămâneţi să profesaţi în Bihor” (FOTO / VIDEO)
Educatie
În Arena Antonio Alexe, într-o căldură toridă, mai greu de suportat chiar decât canicula de afară, absolvenţii promoţiei 2019 a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea au celebrat, luni, încheierea studiilor. Tinerii au fost aplaudaţi nu doar de rude şi prieteni, ci şi de profesorii lor şi de şefii Universităţii. Rectorul Constantin Bungău i-a îndemnat pe toţi să rămână să profeseze în Bihor şi în Oradea, dar şi să nu-şi neglijeze viaţa personală, să se căsătorească şi să facă copii. Un moment emoţionant a fost cel în care preşedintele Senatului, Sorin Curilă, l-a felicitat pe un tânăr orfan care acum a terminat Medicina, spunându-i că el se bucură ca şi cum i-ar fi tată.
01 Iulie 2019, 15:05
Primul examen scris de la Bacalaureat, fără incidente în Bihor: Niciun elev eliminat şi mai puţini absenţi decât în alţi ani (FOTO)
Educatie
Prima probă scrisă a Bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, s-a desfăşurat fără incidente în centrele de examinare din Bihor. Din cei 3.662 de absolvenţi de liceu înscrişi, 3.593 s-au şi prezentat în sălile de examen, înregistrându-se cel mai mic număr de absenţi din ultimii ani.
01 Iulie 2019, 14:00
Topul şcolilor în funcţie de numărul de medii de 10 la Evaluarea Naţională 2019: Colegiul Gojdu, din Oradea, pe locul 3 în ţară
Educatie
Rezultatele finale obţinute de elevi la Evaluarea Naţională 2019 au adus 459 de medii de 10 în toată ţara. Un site specializat în Educaţie a făcut topul şcolilor ai căror elevi au obţinut media 10 la aceste examene, clasamentul fiind condus de un colegiu din Iaşi. Pe podium, în top 10 se află şi o instituţie de învăţământ din Oradea, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, care ocupă  locul 3 la nivel naţional.
30 Iunie 2019, 20:04
Succes la examene! Peste 4.000 de elevi bihoreni s-au înscris la Bacalaureat
Educatie
Emoţii mari pentru absolvenţii de liceu. Luni debutează probele scrise ale Bacalaureatului, cu cea la limba şi literatura română. În Bihor, peste 4.092 de tineri s-au înscris la această sesiune a examenului naţional, din care 3.413 au terminat liceul în acest an.
29 Iunie 2019, 19:45
Rezultate finale la Evaluarea Naţională în Bihor: 202 elevi au note mai mari, după contestaţii. Numărul zeciştilor a crescut la 20
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, sâmbătă, rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională, care arată că după soluţionarea contestaţiilor, 202 elevi din judeţ au primit note mai mari. Totodată, numărul elevilor cu media 10 a crescut de la 17 la 20. Totuşi, procentul de promovabilitate s-a modificat aproape insesizabil.
29 Iunie 2019, 16:00
Un orădean, printre cei patru studenţi români selectaţi pentru o bursă în Indonezia
Educatie
Norbert Damian, un masterand al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din Oradea, este unul dintre cei patru studenţi români selectaţi pentru o bursă internaţională, în Indonezia. Norbert va studia acolo timp de 10 luni, fiind totodată primul reprezentant al Universităţii din Oradea ales în acest program.
26 Iunie 2019, 18:00
N-a rezistat nicio lună! Preotul numit adjunct în IŞJ Bihor a demisionat din funcţie
Educatie
La doar trei săptămâni după ce a fost numit prin ordin al Ministerului Educaţiei în funcţia de inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Bihor, preotul ortodox Florin Buştea a renunţat la job. El şi-a dat demisia din funcţie şi a fost revocat de Minister, fără a avea încă un înlocuitor.
25 Iunie 2019, 14:35
Evaluarea Naţională: Aproape 72% dintre elevii bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, marţi, rezultatele la Evaluarea Naţională, arătând că, înainte de contestaţii, procentul de promovare în judeţ este de 71,90%. Mai precis, 2.924 de elevi bihoreni au obţinut medii peste 5.
25 Iunie 2019, 13:22
Evaluarea Naţională: 17 elevi din Bihor au media 10. Vezi rezultatele!
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat, marţi la prânz, rezultatele obţinute de absolvenţii de clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională. În Bihor, 17 elevi au obţinut media 10, luând nota maximă la toate probele. Adolescenţii nemulţumiţi pot depune contestaţii după ora 14.
25 Iunie 2019, 12:07
Studenţii orădeni au un nou preşedinte: Alin Cîndea, viitor inginer în telecomunicaţii
Educatie
Studenţii din Senatul Universităţii din Oradea au un nou lider. Alin Cîndea, student în anul II la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, a fost ales preşedinte al tinerilor din forul legislativ al instituţiei. Fosta preşedintă, Mădălina Cseh, a demisionat din funcţie pentru că este vicepreşedinte zonal în Uniunea Studenţilor din România.
25 Iunie 2019, 11:25
Pentru elevi bine orientaţi! Oradea va avea un centru pentru dezvoltarea abilităţilor tinerilor
Știri Bihor
Din toamnă, elevii bihoreni ar putea face cursuri şi în afara şcolilor. Prin asociaţia de educaţie înfiinţată împreună cu mai multe companii, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea amenajează un centru de dezvoltare educaţională, unde tineri cu vârste între 12 şi 25 de ani vor putea participa la cursuri interdisciplinare, atât pentru a înţelege mai bine noţiunile învăţate la şcoală, cât şi pentru a afla ce le place şi ce carieră vor să urmeze.
24 Iunie 2019, 16:07
Fizicianul orădean Paşcu Moca 'loveşte' din nou! Este singurul român cu 3 articole apărute în cele mai prestigioase reviste de ştiinţă ale lumii
Educatie
Fizicianul orădean Paşcu Cătălin Moca, profesor la Facultatea de Ştiinţe din Oradea este singurul cercetător afiliat la o universitate din România cu 3 articole apărute, pe rând, în Nature, Nature Physics şi Science, revistele care dau tonul în lume în cercetarea ştiinţifică. Ultimul studiu, publicat luna trecută în revista Science, prezintă rezolvarea unei probleme celebre de fizică, veche de aproape 90 de ani.
24 Iunie 2019, 09:00
La refăcut! Carta Universităţii din Oradea nu a primit avizul Ministerului Educaţiei
Educatie
Senatul Universităţii din Oradea trebuie să refacă şase articole din Carta recent votată. Juriştii Ministerului Educaţiei au refuzat să avizeze documentul, arătând că aceste articole nu respectă prevederile legale în vigoare. Printre altele, este vizat articolul care stabileşte numărul maxim de mandate al rectorului şi cel care prevede că decanii ar urma să fie aleşi prin concurs jurizat inclusiv de senatori.
20 Iunie 2019, 17:58
La matematică, şi mai mulţi chiulangii! Evaluarea Naţională s-a încheiat pentru majoritatea elevilor bihoreni (FOTO)
Educatie
Examenul de Evaluare Naţională s-a terminat pentru elevii bihoreni care au învăţat în clasele cu predare în limba română, după ce joi a avut loc proba la matematică. De la acest test, au lipsit 557 de absolvenţi de gimnaziu, mai mulţi decât cei care au chiulit la examenul de limba română. Ultima probă a Evaluării Naţionale are loc vineri, la limba şi literatura maternă.
20 Iunie 2019, 14:05
'Visul unei nopţi de vară': Studenții orădeni, chemați să celebreze noaptea de Sânziene alături de actori și cântăreți
Timp liber
Studenții orădeni sunt chemați să petreacă o noapte inedită, duminică, în cadrul evenimentului „Întoarce foaia! Teatru-lectură”, organizat chiar în campus. Având ca protagonişti actori și cântăreți orădeni, va avea loc un spectacol de teatru-lectură după comedia romantică „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare.
20 Iunie 2019, 10:30
Universitatea din Oradea: Virgil Preda a inaugurat o zonă modernă de pregătire pentru probele de sărituri
Știri Sportive
Profesorul Virgil Preda, președintele Asociației Județene de Atletism Bihor, a inaugurat, marți, un sector modern pentru pregătirea atleților din probele de sărituri. Investiția, realizată cu ajutorul unor foști atleți, s-a făcut la Universitate, acolo unde, de acum, săritorii orădeni se vor putea pregăti în condiții normale.
19 Iunie 2019, 19:11
Evaluarea Naţională în Bihor: Fără incidente, dar peste 500 de elevi au tras chiulul!
Educatie
Primul examen de Evaluare Naţională s-a încheiat, luni, fără să se consemneze vreun incident în centrele de examinare din Bihor. În schimb, 549 de absolvenţi de gimnaziu au absentat de la această probă.
18 Iunie 2019, 13:06
Floare de lotus: O sută de elevi şi profesori din toată ţara vin la Oradea, la un concurs naţional de ecologie
Educatie
Cei mai buni elevi ecologişti din ţară se adună la Oradea, la cea de-a XIX-a ediţie a concursului naţional de ecologie, ecoturism şi protecţia mediului "Floare de lotus". Elevii se vor întrece în îndemânări eco-creative, dovedind că ştiu să transforme deşeurile în artă şi în concursuri sportive. În plus, ei vor vizita importante obiective turistice din Bihor.
16 Iunie 2019, 17:10
Baftă, elevi! Absolvenţii de gimnaziu încep examenele de Evaluare Naţională
Știri Bihor
Aproximativ 5.200 de elevi bihoreni care au terminat clasa a VIII-a vor trece prin clipe de emoţie intensă. Marţi debutează Evaluarea Naţională cu examenul la limba şi literatura română, iar pe 20 iunie va avea loc cel la matematică. Notele vor fi afişate pe 25 iunie.
16 Iunie 2019, 11:21
Proiectul 'Marionete la şcoală': sute de copii din Bihor au învăţat să fie păpuşari şi regizori (FOTO)
Educatie
Circa 300 de copii de la centrele de educaţie incluzivă din Bihor și asociații care susțin copii cu dizabilități au învăţat, timp de două luni, să creeze scenete de teatru de păpuşi şi să lucreze împreună în cadrul proiectului "Marionete la şcoală", care a ajuns zilele trecute la final. În cadrul atelierelor, aceștia au primit 15 marionete şi decoruri cu mai multe locații şi au creat poveşti cu părinți, copii, tocilari, rapperi, profesori, hoţi, bunici, cântăreţi, poliţişti, spiriduşi şi chiar marţieni.
14 Iunie 2019, 11:33
Rectorul Bungău: Universitatea din Oradea este un contributor net semnificativ, în nici un caz o frână în calea dezvoltării
Educatie
După ce directorul săptămânalului BIHOREANUL, Mircea Chirilă, a publicat un articol de opinie în care arată că unul dintre studiile făcute pentru brandul Oradiei a scos la iveală că Universitatea este punctul slab al oraşului, rectorul Constantin Bungău a reacţionat public. Într-un drept la replică transmis redacţiei, Bungău susţine că Universitatea este un furnizor important în ţară de personal calificat şi contribuie serios la dezvoltarea Oradiei.
13 Iunie 2019, 12:58
Şcoli şi grădiniţe din 45 de oraşe şi comune din Bihor, în continuare fără autorizaţie de securitate la incendii
Știri Bihor
Primarii din 45 de oraşe şi comune bihorene ar trebui să profite de vacanţa de vară, ca să pună la punct şcolile şi grădiniţele pe care le au în administrare. Conform evidenţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, 91 de clădiri aparţinând unor unităţi de învăţământ din judeţul Bihor sunt, în continuare, fără autorizaţie de securitate la incendii. De la începutul anului 2019 şi până acum numărul acestor clădiri a scăzut cu doar 14.
12 Iunie 2019, 20:05
Final de proiect furtunos: Târg meteo la Gojdu
Educatie
Proiectul Thunder Generation a luat naştere la începutul acestui an, prin programul Fondul Ştiinţescu al Fundaţiei Comunitare Oradea. Acesta a durat 4 luni şi s-a desfăşurat printr-o serie de acţiuni şi ateliere în domeniul meteorologiei. Joi, 13 iunie de la ora 13.30, în sala festivă a Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", va avea loc festivitatea de final a proiectului, final celebrat printr-o expoziţie de proiecte ale participanţilor, de la prognoze meteo, până la mici instrumente meteorologice construite de cei mici.
12 Iunie 2019, 18:33
Duşi cu pluta! Elevi de la Liceul German au navigat pe Criş, cu plute făcute din PET-uri (FOTO)
Jos pălăria
Ca să-i determine pe orădeni să colecteze selectiv, dar şi ca să atragă atenţia asupra gunoaielor aruncate în ape, mai mulţi elevi de la Liceul German Friedrich Schiller din Oradea au navigat pe Crişul Repede, folosind două plute anume construite de ei, din PET-uri. În total, liceenii au folosit circa 70 de kilograme de flacoane, adunate de pe malurile Crişului, respectiv în şcoala în care învaţă.
12 Iunie 2019, 18:01
Vacanţă... la grădi: Care sunt grădiniţele din Oradea care vor fi deschise pe timpul verii
Educatie
În această săptămână, pentru preşcolari şi elevi va începe vacanţa de vară. Totuşi, unii micuţi se vor întoarce în grădiniţe foarte repede, pentru că părinţii nu au în grija cui să-i lase. Tocmai de aceea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat lista celor 28 de grădiniţe care vor fi deschise şi pe timpul vacanţei de vară.
12 Iunie 2019, 09:58
Noua Cartă a Universităţii, încă în analiză la Ministerul Educaţiei. Bungău: 'Niciodată nu vom avea o Cartă perfectă, dar va trebui să o respectăm'
Educatie
Votată în urmă cu o lună de Senatul Universităţii din Oradea, noua Cartă a instituţiei nu a primit încă avizul Ministerului Educaţiei. În schimb, juriştii Universităţii au transmis la Bucureşti o listă cu prevederi votate de senatori, dar care ar contraveni legii. Rectorul Constantin Bungău susţine că nu poate contesta Carta, însă recunoaşte că sunt articole pe care nu le agreează. Cert este că, a spus Bungău, dacă Ministerul îşi va da avizul, toţi universitarii vor trebui să respecte noile reguli.
09 Iunie 2019, 12:44
Cu bani de la Minister: Cinci proiecte noi, la Universitatea din Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea a dat startul la cinci proiecte noi, finanţate printr-un fond de dezvoltare instituţională anume lansat de Ministerul Educaţiei. Cu bani de la Bucureşti, universitarii orădeni vor face campanii de promovare în licee din patru judeţe, pregătind şi materiale care descriu facultăţile orădene, vor dota laboratoarele staţiunii pomicole, vor dezvolta spiritul antreprenorial al studenţilor şi vor continua cercetările în domeniul nanotehnologiilor.
08 Iunie 2019, 17:02
  1 2  4  6 7 8  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3082 RON
  • 1 EUR = 4.7537 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON