URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 19 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toată lumea se distrează, numai Bolo defrişează. Ca să poată face pasajul de pe Magheru, 26 de arbori cad sub drujbele Edilului, stârnind o întreagă revoltă în rândul ecologiştilor amatori, amatori de PSD şi UDMR... Problema mare este că, la cum se relaxează Bolojan în concediu de 10 ani, vom serba vacanţa mare mereu prin muncă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme. Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Sute de copii cu cerințe speciale vor participa la concursuri „art-terapeutice” la festivalul „Flori de mai”
Educatie
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional "Flori de Mai" se va ţine la Sala Arcadia, marţi, unde vor participa aproape 100 de unităţi şcolare care se ocupă cu educarea copiilor cu cerinţe educative speciale (CES). Copiii vor juca scenete, vor dansa, vor cânta şi îşi vor prezenta lucrările, totul pentru a-i învăţa pe elevi să comunice cu alţii.
20 Mai 2019, 13:50
Cei mai buni: Cine sunt elevii care au câştigat premiile concursului de matematică  şi IT 'Gheorghe Nadiu', din Oradea
Educatie
Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea a găzduit a doua ediţie a concursului de matematică şi informatică "Gheorghe S. Nadiu", iar premiile s-au împărţit între elevii a cinci colegii şi licee din oraş. Organizatorii îşi doresc ca următoarea ediţie a competiţiei să fie interjudeţeană.
15 Mai 2019, 15:58
Masterplanul prinde contur: Cum vor arăta căminele pe care Primăria Oradea le va construi la Universitate (FOTO)
Educatie
Proiectanţii angajaţi de Primărie au finalizat studiul de fezabilitate pentru cele două cămine studențești pe care municipalitatea le va construi în campusul Universităţii din Oradea, iar imaginile au fost făcute publice chiar de primarul Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook. Potrivite edilului, cele două cămine vor avea 243 de camere în total, fiecare pentru câte doi studenţi.
Târg de joburi pentru studenţi şi absolvenţi, la Biblioteca Judeţeană
Educatie
Companiile care îşi caută angajaţi se adună, timp de două zile, în Biblioteca Judeţeană din Oradea, la un târg de joburi pentru studenţi şi absolvenţi. Evenimentul este organizat de Asociaţia Alumni Universitatea din Oradea.
15 Mai 2019, 13:01
Școala Oltea Doamna, eco-școală confirmată
Educatie
Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" rămâne o eco-şcoală. Eforturile elevilor şi ale profesorilor de a promova ecologia şi grija faţă de mediu, prin acţiuni educative, dar şi plantări de arbori şi flori, a fost răsplătit de reprezentanţii Centrului Carpato-Danubian de Geoecologice, care au stabilit că această unitate de învăţământ merită în continuare certificatul verde.
14 Mai 2019, 17:45
Lecţie pentru elevii orădeni: 'Democraţia nu e ceva garantat' (FOTO)
Educatie
Câteva zeci de elevi au participat, luni, la o lecţie despre democraţie şi despre cum pot ei să devină cetăţeni activi, predată de reprezentanţii Forum Apulum, un ONG care a şi editat un ghid cu drepturile şi obligaţiile elevilor. Cu acest prilej, tinerii au aflat că democraţia nu este ceva garantat, iar ei pot să-şi asigure bunăstarea doar fiind informaţi şi implicaţi în viaţa comunităţii. Ghidul va ajunge în perioada următoare în toate şcolile din Bihor.
Cartă nouă, neamuri vechi: Senatorii Universităţii din Oradea au votat pentru reducerea mandatelor de şefi la 8 ani, dar nu şi pentru înlăturarea nepotismelor
Educatie
Senatul Universităţii din Oradea a validat, luni, noua Cartă a instituţiei, după ce săptămâna trecută membrii forului au votat modificările pe care le doresc. Documentul prevede că niciun şef nu poate sta în funcţie mai mult de 8 ani, indiferent de întreruperea mandatelor, că rectorul poate fi demis dacă Universitatea are deficit financiar şi că decanii vor fi aleşi inclusiv de senatori. În schimb, Senatul a respins articolul care propunea ca niciun universitar orădean să nu poată fi şef dacă are rude în structura pe care o conduce.
13 Mai 2019, 19:55
Elevi din zece județe s-au întrecut la Șuncuiuș într-un concurs de educație rutieră organizat de polițiștii bihoreni (FOTO)
Știri Bihor
Elevi din Bihor și din alte nouă județe s-au întrecut în Șuncuiuș la concursul regional de educație rutieră "Memorialul Matei Virgil", aflat la a cincea ediție şi organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean. Pentru a trece probele, concurenţii au trebuit să cunoască mai multe norme rutiere precum şi să participe la două probe practice pe biciclete. 
13 Mai 2019, 15:20
Tu ştii ce drepturi ai? Elevii bihoreni, invitaţi la lansarea unui ghid ilustrat dedicat lor
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor îi invită pe toţi elevii bihoreni la lansarea unui ghid ilustrat dedicat lor. Şcolarii vor afla astfel despre drepturile, îndatoririle şi oportunităţile de care dispun. Evenimentul este programat luni, la Primăria Oradea.
12 Mai 2019, 12:45
Proiect de lege: Camere de filmat, în toate creşele şi grădiniţele din ţară
Actual
În viitor, toate creşele şi grădiniţele din ţară ar putea avea în încăperi camere de filmat. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus modificarea Legii Educaţiei cu adăugarea acestei obligaţii, de a monta sisteme de supraveghere video în toate creşele şi grădiniţele frecventate de minimum 7 copii.
Bătălia roboţilor: Zeci de roboţei creaţi de studenţi şi elevi au făcut drift-uri, s-au bătut şi au mers pe tavan la ERA Park Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Zeci de tineri, studenţi şi elevi, s-au strâns, sâmbătă, la centrul comercial ERA Park Oradea, pentru a concura la Robotics Championship. Roboţii, care sunt creaţiile lor proprii, au trebuit să treacă prin mai multe probe, printre care mersul prin labirint, proba sumo sau mersul pe tavan.
04 Mai 2019, 21:31
Cu buda-n curte: 46 de şcoli şi grădiniţe din Bihor nu au apă curentă şi toalete
Știri Bihor
Din cele 955 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ din Bihor, 46 nu au apă curentă, iar în loc de toalete în interior, au doar nişte WC-uri în curte. Cele 46 de şcoli şi grădiniţe sunt împărţite în 29 de comune din Bihor.
03 Mai 2019, 16:09
Leac pentru chiulit: Psihologul orădean Răzvan T. Coloja a creat, voluntar, un site cu studii, cărți și filme pentru studenți
Bihoreanul tipărit
Voluntar, psihologul Răzvan T. Coloja a creat un site pe care adună cursuri, cărţi, filme şi alte resurse electronice folositoare studenţilor de la Ştiinţe Socio-Umane. Un real ajutor pentru tineri, platforma StudentHelp poate fi accesată doar din sediul facultăţii, iniţiatorul dorindu-şi astfel să-i determine pe tineri să nu mai chiulească. 
01 Mai 2019, 17:30
Lecţii practice de fizică, chimie şi informatică pentru elevi, în companiile bihorene (FOTO)
Educatie
Tot mai mulţi elevi bihoreni învaţă ştiinţele exacte în fabricile bihorene. Proiectul iniţiat de asociaţia Pro Time-R, care prevede lecţii de educaţie integrată ţinute chiar în companii, şi care la debut cuprindea doar două şcoli, s-a extins, iar sute de elevi din alte trei şcoli au parte de aceeaşi experienţă.
27 Aprilie 2019, 18:00
În şcoala românească, broşura 'bate' elevul! Orădeni batjocoriţi la olimpiada naţională a proiectelor europene (VIDEO)
Educatie
25 de elevi şi două profesoare de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea au aflat, pe pielea lor, că în educaţia românească nu se caută creativitatea şi originalitatea, ba din contră! Calificaţi la olimpiada naţională a proiectelor europene, liceenii orădeni au încercat să surprindă cu o prezentare interactivă, în care explicau ce au învăţat în proiectele Erasmus. Dar, pentru că se aşteptau să vadă doar broşuri şi maculaturi, membrii juriului nici măcar n-au vrut să-i privească pe elevii orădeni, iar o inspectoare chiar le-a spus că s-au deplasat degeaba la olimpiadă! Mai mult, echipa nici măcar nu a fost cuprinsă în clasamentul competiţiei.
Elevii de la Liceul Nicolae Bolcaş Beiuş, experienţă IT la malul Oceanului Atlantic (FOTO)
Educatie
În cadrul unui proiect Erasmus+, 14 elevi de la Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" Beiuş au participat la un stagiu de pregătire în Portugalia. Adolescenţii au vizitat o companie de IT, aflând cum se asamblează un calculator personal, cum se instalează un sistem de operare, dar şi cum se repară dispozitive POS.
22 Aprilie 2019, 14:49
Cei mai buni elevi din ţară la biologie, reuniţi la Oradea (FOTO)
Educatie
400 de elevi, câştigătorii etapelor judeţene ale olimpiadie de biologie, au ajuns la Oradea, unde luni va debuta faza naţională a competiţiei. Printre participanţi, se numără şi şase elevi din Bihor. În schimb, lipseşte aproape în întregime lotul din Bacău, după ce microbuzul care îi transporta pe elevi a fost implicat într-un accident rutier. Unul singur dintre elevii răniţi s-ar putea să ajungă la olimpiadă.
21 Aprilie 2019, 19:29
Majorete, înot, polo, rafting şi alte sporturi la Liceul Teoretic 'Lucian Blaga' din Oradea, în cadrul Proiectului Erasmus+ 'Inclusion by Sports' (FOTO)
Educatie
În perioada 8-14 aprilie 2019, a avut loc, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea, a doua activitate transnaţională de învăţare-predare-formare din cadrul proiectului de schimb interşcolar finanţat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ KA229 "Inclusion by Sports".
17 Aprilie 2019, 19:21
În urma reuniunii de la Oradea, studenţii au decis să ceară demisia ministrului tineretului şi sportului
Educatie
În urma Adunării Generale a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, care a avut loc la Oradea, studenţii din toată ţara au decis să ceară demisia ministrului tineretului și sportului, Bogdan Matei, despre care spun că este nepăsător faţă de tineri. Printre altele, studenţii îl acuză pe oficial că a scăzut cu aproape 3.000 numărul de locuri din programul naţional „Tabere Studenţeşti”.
15 Aprilie 2019, 19:41
Ofensivă la Cartă: Universitarii orădeni nu vor reguli anti-nepotism şi nici mandate limitate pentru şefi
Educatie
Universitarii orădeni nu sunt de acord cu Carta propusă de conducerea Senatului academic, care prevede printre altele ca nicio persoană să nu mai poată deveni decan, prodecan sau director de departamente dacă are rude în facultatea respectivă, ori ca şefii Universităţii să poată avea cel mult două mandate. 13 din cele 15 facultăţi orădene au transmis Senatului observaţii prin care îşi arată aceste nemulţumiri.
13 Aprilie 2019, 10:22
Mintea de pe urmă: La un deceniu după ce a desfiinţat şcolile profesionale, Ecaterina Andronescu vrea acum să dezvolte acest învăţământ
Educatie
În anul 2009, Ecaterina Andronescu era ministrul Educaţiei şi desfiinţa peste noapte şcolile profesionale din toată ţara. Acum, PSD-ista este din nou şefa învăţământului superior, dar, după cum a declarat într-o conferinţă la Oradea, are o altă abordare: vrea dublarea numărului de locuri din şcolile profesionale, ba chiar şi noi forme de învăţământ tehnic. În plus, ministrul vrea ca noua lege a educaţiei să fie scrisă după o dezbatere reală cu profesorii, părinţii, elevii şi studenţii.
Ecaterina Andronescu, faţă în faţă cu tinerii la Oradea: O elevă i-a reproşat că vrea tichii de mărgăritar, în timp ce şcolile au toalete în curte (FOTO)
Educatie
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit vineri la Oradea cu reprezentanţii studenţilor din toată ţara, prilej cu care a şi răspuns întrebărilor acestora, care au dovedit că nu sunt doar bine documentaţi, ci şi serioşi. Un schimb de replici interesant s-a petrecut însă între ministru şi vicepreşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia Pup, care, deşi a fost cea mai tânără persoană din sală, n-a fost timorată, ci din contră, i-a reproşat lui Andronescu că are planuri de digitalizare şi programe Erasmus, în timp ce mii de elevi încă merg la toalete în curţile şcolilor.
Micii Sanitari: Studenţii de la Medicină îi învaţă pe elevii bihoreni cum să rămână sănătoşi (FOTO)
Educatie
Voluntari ai Asociaţiei Studenţilor Medicinişti Oradea îi învaţă pe copiii bihoreni cum să rămână sănătoşi, având o alimentaţie corectă şi cunoscându-şi corpul. Elevii care vor învăţa cel mai bine lecţiile predate de studenţi vor avea ocazia să meargă la concursul naţional „Micii Sanitari”.
11 Aprilie 2019, 18:03
Ateliere de joacă şi învăţare, la Jucării Vorbăreţe
Educatie
Mămicile care vor ca micuţii lor să descopere jocuri amuzante şi, în acelaşi timp, să-şi dezvolte atenţia, memoria şi limbajul îi pot înscrie la atelierele pe care editura Jucării Vorbăreţe le organizează periodic în Oradea.
11 Aprilie 2019, 16:01
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vine la Oradea să se întâlnească cu studenţii din toată ţara
Educatie
Peste 200 de studenţi din toată ţara vor fi prezenţi, în acest sfârşit de săptămână, la Oradea, la adunarea generală a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. La deschiderea festivă a adunării, programată pentru vineri, a confirmat prezenţa şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
11 Aprilie 2019, 12:49
Un genetician de talie mondială a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea (FOTO)
Educatie
Comunitatea universitară orădeană s-a îmbogăţit cu o prestigioasă personalitate internaţională a lumii medicale. Profesorul Eberhard Passarge, de la Universitatea din Essen, Germania, un cunoscut genetician pe plan mondial şi, totodată, unul dintre fondatorii geneticii româneşti, a fost laureat luni cu cea mai înaltă distincţie academică.
08 Aprilie 2019, 18:03
'Descoperă. Învaţă. Acţionează': Elevii din satele Bihorului află cum învăţământul profesional le asigură o carieră (FOTO)
Educatie
Pentru că pregătirea elevilor nu este doar o sarcină a şcolii, ci şi a comunităţii, RoMarketing, Asociaţia EduBiz şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, fondată de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi de patru companii, derulează un proiect prin care elevii din mediul rural să-şi descopere talentele şi potenţialul, să înveţe despre oportunităţile de pe piaţa muncii din Oradea şi să facă alegerea potrivită când îşi decid parcursul educaţional şi profesional.
04 Aprilie 2019, 12:56
Lecţii de fotografie pentru elevii de la Colegiul Iosif Vulcan, în... Croaţia (FOTO)
Educatie
Un grup de elevi ai Colegiului Naţional Iosif Vulcan au avut parte de o experienţă inedită. În cadrul unui proiect Erasmus+, ei au mers în Croaţia, unde au primit lecţii de artă fotografică. Elevii au învăţat să facă poze şi să le developeze, descoperind totodată tradiţii şi obiceiuri locale.
04 Aprilie 2019, 11:51
Se caută elevi pentru şcolile profesionale: Caravană prin Bihor pentru promovarea ofertei viitorului an şcolar
Educatie
Comuna Cadea, oraşul Aleşd şi municipiul Beiuş sunt destinaţiile în care va opri, între 10 şi 12 aprilie, o caravană pentru promovarea ofertei şcolilor profesionale în următorul an de învăţământ, 2019-2020. Iniţiativa aparţine unei asociaţii care şi-a alăturat mai multe firme în căutare de meseriaşi şi ai căror reprezentanţi vor participa la discuţiile cu viitorii elevi de clasa a IX-a.
03 Aprilie 2019, 17:10
Prilej de „curăţenie” la Universitatea din Oradea: Noua variantă a Cartei propune ca decanii să nu aibă rude în facultate şi şefii să nu stea în funcţii mai mult de 8 ani
Educatie
Universitatea din Oradea s-ar putea primeni cum n-a făcut-o niciodată! Senatorii instituţiei sunt chemaţi să voteze, pe 15 aprilie, o nouă Cartă, adică documentul care stabileşte regulile de bază ale instituţiei. Dacă Senatul îşi va da votul, în Universitate se va produce o reală "împrospătare" a şefilor, deoarece în forma propusă, Carta prevede că niciun şef al instituţiei nu va putea sta în funcţie mai mult de două mandate, iar decanii şi directorii de departamente nu vor putea avea rude în subordine. Totodată, dacă Universitatea are rezultate financiare slabe doi ani la rând, rectorul va putea fi revocat.
03 Aprilie 2019, 09:57
  1 2  4  6 7 8  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2656 RON
  • 1 EUR = 4.7274 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON