URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Educatie

Universitatea din Oradea se pregăteşte de evaluarea ARACIS. Bungău speră că va păstra gradul de încredere ridicat
Educatie
În luna octombrie, Universitatea din Oradea va fi evaluată instituţional de specialiştii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, iar rectorul Constantin Bungău speră că instituţia îşi va păstra gradul de încredere ridicat obţinut în 2013. Calificativele oferite de ARACIS sunt importante pentru că influenţează finanţarea universităţilor.
21 Martie 2018, 14:55
Rectorul Bungău: Fără bani de la Bucureşti, din toamnă Universitatea din Oradea nu va putea plăti salariile
Educatie
Situaţia financiară a Universităţii din Oradea nu este defel roză, spune rectorul Constantin Bungău. Din pricina măririlor salariale cu 20%, pe care va trebui să le plătească începând din luna aprilie, Universitatea îşi va cheltui bugetul anual pentru salarii în luna septembrie. Astfel, singura soluţie este ca Ministerul Educaţiei să aloce Oradiei mai mulţi bani.
Final de anchetă la Grădiniţa 31: Educatoarea acuzată de părinţi că a bătut copiii a fost reclamată la Poliţie şi DGASPC Bihor
Educatie
Ancheta disciplinară de la Grădiniţa 31, unde părinţii au acuzat o educatoare că le-a bătut copiii, s-a încheiat. Comisia disciplinară a stabilit că Mirabela Murg şi-a bătut, în grădiniţă, propriul copil, care era înscris în grupa ei, dar n-a putut determina dacă educatoarea a lovit sau nu şi alţi micuţi. Cert este că, în urma acestei concluzii, conducerea unităţii de învăţământ a făcut o sesizare către Poliţie şi DGASPC Bihor.
20 Martie 2018, 17:08
Fotbaliştii de la Universitatea Oradea au început noua stagiune promiţător
Știri Sportive
Înfiinţată de decanul Facultăţii de Georgrafie, Turism şi Sport a Universităţii de Stat din Oradea, profesorul Alexandru Ilieş, echipa de fotbal FC Universitatea Oradea se remarcă tot mai mult în competiţiile în care activează. Jucătorii pregătiţi de profesorul Lucian Stance s-au impus în prima etapă din returul Ligii a IV-a, fără drept de apel, la Beiuş, cu scorul de 3-0 şi au urcat pe locul III.
20 Martie 2018, 08:14
Mai învăţaţi! Elevii bihoreni, note mici la matematică, la simularea Evaluării Naţionale
Educatie
Mai puţin de o treime din elevii bihoreni care au susţinut examenul simulat la matematică, în pregătirea pentru Evaluarea Naţională, au luat cel puţin nota 5. Nici la limba română rezultatele nu sunt foarte încurajatoare, jumătate din elevi reuşind să promoveze. Notele nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi analizate în fiecare clasă.
16 Martie 2018, 19:03
Sorbonel 'repatriat': Scăpat din arest, orădeanul Lucian Bara s-a întors să predea la Facultatea de Mediu
Bihoreanul tipărit
Scăpat din arest, unde ajunsese după isprăvi comise ca preşedinte al CAS Bucureşti, orădeanul Lucian Bara s-a întors la catedra rezervată de Facultatea de Protecţia Mediului. Acuzat de DNA că a fraudat bugetul asigurărilor de sănătate cu peste 3 milioane euro, fiul fostului decan Vasile Bara a revenit în faţa studenţilor doar pe hârtie, în realitate chiulind cu tupeu de la singurul curs pe care trebuia să-l ţină.
15 Martie 2018, 20:53
Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
Educatie
Fostul ministru tehnocrat al Muncii, Dragoş Pîslaru, a reuşit o performanţă mai rară în ultima vreme, la Universitatea din Oradea: a umplut Aula Magna a instituţiei cu studenţi dornici să-l asculte. Manager al unui proiect prin care se acordă finanţări nerambursabile de 36.000 euro pentru start-up-uri, Pîslaru le-a explicat tinerilor orădeni de ce ar trebui să devină antreprenori. "Antreprenoriatul este o şansă pentru dezvoltarea României", a spus Pîslaru.
15 Martie 2018, 14:31
Şeful sindicaliștilor bihoreni din Învățământ recunoaşte: Boicotarea examenelor simulate, un demers fără noimă
Educatie
După ce, săptămâna trecută, profesorii sindicalişti au boicotat examenele simulate de Evaluare Naţională, dar fără vreun efect, liderul Sindicatului Liber din Învățământ, Ioan Ţenţ, a recunoscut la rândul său că această formă de protest este ineficientă şi neimpresionantă. Totuşi, în opinia sindicalistului, acţiunea a fost reuşită pentru simplul motiv că... s-a scris despre ea în presă!
14 Martie 2018, 20:14
Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)
Educatie
Cu motto-ul "Mâini curate, copii sănătoşi", clubul Rotary 1113 şi Skin Novels, producător de săpunuri naturale, vor să îmbunătăţească nivelul de educaţie sanitară al elevilor bihoreni. Voluntarii ţin lecţii în şcolile de la sate, pentru a-i învăţa pe elevi cum să se spele pe mâini. Totodată, au scos la vânzare săpunuri speciale, iar banii strânşi îi vor folosi pentru construcţia de toalete în şcolile şi grădiniţele din Bihor.
14 Martie 2018, 12:23
Părinţii de la Gojdu, dezamăgiţi de Inspectoratul Şcolar: Cer să fie respectată propunerea profesorilor de a avea, în toamnă, trei clase de-a V-a
Educatie
După ce, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, Inspectoratul Şcolar a decis că din toamnă Colegiul Naţional Emanuil Gojdu va avea cu o clasă de-a V-a mai puţin, hotărârea i-a nemulţumit şi pe părinţii elevilor şcolii, nu doar pe profesori. Într-o scrisoare deschisă transmisă Inspectoratului Şcolar şi Ministerului Educaţiei, părinţii se arată dezamăgiţi de conducerea IŞJ Bihor şi cer ca şcoala să primească iar clasa cu pricina.
Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare: 1.100 de cereri depuse în două zile, în Bihor
Educatie
În toate şcolile din România a început înscrierea în învăţământul primar, adică a copiilor care din toamnă vor fi elevi în clasa pregătitoare. În primele două zile de înscrieri, în Bihor s-au înregistrat 1.110 cereri. Părinţii pot completa formularele până pe 26 martie.
11 Martie 2018, 09:48
Uite clasa, nu e clasa! Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, a 'furat' o clasă de-a V-a de la Colegiul Gojdu
Bihoreanul tipărit
Şeful Inspectoratului Şcolar, Alin Novac Iuhas, pârât la Ministerul Educaţiei că tratează discreţionar şcolile din Oradea, "tăindu-le" din clase cum vrea el. Sub pretextul că la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu trebuie să ajungă doar cei mai buni elevi orădeni, şeful IŞJ a redus numărul claselor de-a V-a ale unităţii, nemulţumind profesorii, care l-au reclamat la Bucureşti şi se gândesc să-l şi dea în judecată.
08 Martie 2018, 08:15
Anchetă la Grădiniţa 31 din Oradea: O educatoare este acuzată de părinţi că bate copiii
Educatie
Se fac cercetări la Grădiniţa 31 din Oradea, după ce mai mulţi părinţi ai unor copii din grupa mică s-au plâns că educatoarea îi bate pe micuţi. Reclamaţia părinţilor se bazează doar pe spusele copiilor, neexistând urme fizice ale unor agresiuni. Conducerea şcolii, dar şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au declanşat verificări asupra educatoarei.
07 Martie 2018, 12:55
Elevii şi profesorii de la Liceul Ghibu promovează bisericile de lemn din zona Beiuşului
Educatie
Alături de trei profesori, 30 de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au propus să promoveze 32 de biserici de lemn din Ţara Beiuşului. După ce se vor documenta temeinic despre aceste monumente, liceenii vor realiza şi două albume fotografice.
06 Martie 2018, 19:30
Sindicaliştii boicotează, simulările continuă: Toţi elevii de clasa a VIII-a din Bihor susţin primul examen
Educatie
Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor că profesori din 43 de unităţi de învăţământ boicotează examenele de simulare a Evaluării Naţionale. Reprezentanţii IŞJ Bihor arată însă că acest boicot nu afectează cu nimic testările, care luni dimineaţă au debutat în toate cele 140 de centre de examen din judeţ.
05 Martie 2018, 11:24
Peste 5.100 de elevi bihoreni vor simula examenele din cadrul Evaluării Naţionale
Educatie
Luni vor debuta în toată ţara examenele de simulare a Evaluării Naţionale. În Bihor, sunt aşteptaţi să susţină aceste teste aproape 5.150 de elevi din clasele de-a VIII-a. Subiectele vor fi unice în ţară, dar notele elevilor nu vor fi trecute în cataloage.
03 Martie 2018, 16:25
Căminul fără sfârşit: De 20 de ani, Universitatea din Oradea se chinuie să ridice un cămin pentru studenţi
Bihoreanul tipărit
De 20 de ani, Universitatea din Oradea se tot chinuie să ridice un cămin pentru studenţi. Construcţia a început pe vremea rectorului Teodor Maghiar, care a încredinţat-o unei firme de casă, a fost recepţionată parţial de Cornel Antal, iar acum trebuie relicitată deoarece Constantin Bungău, care a şi fost anchetat penal din pricina contractului, l-a reziliat.
02 Martie 2018, 08:09
Etno-Mărţişorul: Studenţii şi profesorii au sărbătorit 1 Martie cu un flashmob de Cartea Recordurilor şi dansuri populare (FOTO/VIDEO)
Educatie
Studenţi şi profesori ai Universităţii din Oradea au sărbătorit ziua de 1 Martie într-o manieră inedită. Peste 200 de persoane au făcut un mărţişor uman uriaş în Piaţa Unirii, afişând pancarte în culorile alb şi roşu. La final, pentru a celebra reuşita care, speră participanţii, va intra în Cartea Recordurilor, toţi cei prezenţi în centrul oraşului s-au prins în horă.
Universitatea din Oradea a primit bani pentru activităţi extracurriculare
Educatie
În anul 2018, Universitatea din Oradea a programat 29 de activităţi extracurriculare, mai precis o serie de conferinţe, seminarii şi concursuri din diferite domenii. Pentru organizarea acestora, facultăţile orădene au primit bani de la Ministerul Educaţiei: 250.000 de lei în total.
Profesorul secolului XXI: Dascălii au dezbătut cum pot fi mai interesanţi pentru elevii lor (FOTO)
Educatie
Într-o eră digitalizată, în care atenţia copiilor la clasă se obţine mai greu prin metode clasice, zeci de dascăli orădeni au participat la un interesant simpozion organizat de Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, în parteneriat cu IŞJ Bihor, cu universităţile din Oradea şi din Cluj Napoca şi cu Fundaţia Pro Cariere. Profesorii au dezbătut metode de bună practică în activitatea de predare, încercând astfel să răspundă unei întrebări care îi interesează: cum le pot preda elevilor de azi, pentru a fi pe placul acestora şi, mai ales, pentru a-i face să le placă şcoala.
Vreme aprigă: Şcoli închise, luni şi marţi, în mai multe judeţe, inclusiv în Capitală
Actual
Scolile vor fi inchise din cauza viscolului, luni si marti, atat in iudetul Ilfov, respectiv in Capitala, cat si in Dolj, Constanta si Giurgiu. Orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de invatamant, cu aprobarea inspectoratelor scolare judetene.
26 Februarie 2018, 01:58
„Istoria și cenzura scrisului istoric”, volum în onoarea universitarului Ion Zainea (FOTO)
Educatie
Eveniment cu tradiție în mediul academic, lansarea unui volum de studii dedicat unui cadru universitar cu experiență profesională remarcabilă, și-a consumat un nou episod la Universitatea din Oradea. Prin intermediul Facultăţii de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a fost lansată, la Biblioteca Universităţii, cartea „Istoria și cenzura scrisului istoric”, cu studii în onoarea profesorului universitar Ion Zainea, ajuns la vârsta de 65 de ani.
22 Februarie 2018, 10:35
Fondul Ştiinţescu: 21 de echipe vor primi bani pentru a face diverse cercetări
Educatie
Fundaţia Comunitară Oradea a selectat cele 21 de echipe de elevi care, în următoarele luni, vor primi finanţări pentru a face cercetări în diferite domenii, în cuantum de peste 134.000 de lei. Fondul Ştiinţescu a fost anume înfiinţat de ONG pentru a-i încuraja pe tineri să descopere lumea fascinantă a ştiinţei.
22 Februarie 2018, 09:46
O nouă bursă pentru studenţii orădeni: primesc bani dacă fac internship în Universitate
Educatie
Din semestrul II al acestui an universitar, care va începe săptămâna viitoare, studenţii orădeni au şansa să primească un nou tip de bursă. Conducerea Universităţii a decis să introducă bursa de internship, în valoare de 400 de lei pe lună, pentru tinerii care se implică voluntar în activităţile facultăţilor orădene.
21 Februarie 2018, 13:23
Cresc taxele la Universitatea din Oradea!
Educatie
Mai multe facultăţi orădene măresc taxele de şcolarizare, începând din următorul an universitar. Cea mai mare scumpire se va petrece la specializarea Calculatoare, unde un an de studii va costa cu 600 lei mai mult. Noile taxe au fost propuse de facultăţi şi aprobate de conducerea executivă şi de Senatul Universităţii, chiar dacă studenţii orădeni s-au opus.
20 Februarie 2018, 19:35
Ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, predă la Universitatea din Oradea
Știri Bihor
Ministrul Cercetării şi Inovării, profesorul clujean Nicolae Burnete, va preda în semestrul II masteranzilor Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea. Burnete are o colaborare mai veche cu Universitatea locală şi, chiar şi după numirea lui ca ministru, a anunţat că nu va renunţa la cursurile de aici, însă le va ţine modular, adică într-o manieră concentrată, la sfârşit de săptămână.
20 Februarie 2018, 16:24
Colegiul Mihai Eminescu va fi reabilitat din temelii. Valoarea investiţiei: peste 27 de milioane de lei
Oradea noastră
Aleşii orădenilor au aprobat, joi, proiectul de reabilitare integrală a Colegiului Mihai Eminescu, o clădire veche de 300 de ani. Lucrările vor cuprinde toată clădirea, de la fundaţie până la acoperiş, iar intervenţiile neautorizate făcute de-a lungul anilor, vor fi eliminate. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 27,5 miioane de lei.
15 Februarie 2018, 19:05
'Fashion Gate': Studenţii de la Modă-Design îşi prezintă creaţiile
Timp liber
Orădenii curioşi să vadă ce pot şi ce ştiu studenţii orădeni de la specializarea Modă-Design vestimentar sunt invitaţi miercuri, în Lotus Center, la spectacolul de modă Fashion Gate. Studenţi din anii I, II şi III îşi vor prezenta propriile lucrări, ajutaţi de modele de la agenţia Amalia Judea Management.
13 Februarie 2018, 18:56
A început Bacul: Peste 4.300 de elevi bihoreni susţin primele examene
Educatie
Examenul de Bacalaureat a debutat, luni dimineaţă, în toate cele 47 de centre de examinare din judeţul Bihor. În total, 4.375 de elevi din clasa a XII-a sau absolvenţi din ani anteriori s-au înscris la probele de competenţe, care, în premieră, se ţin pe parcursul anului şcolar.
12 Februarie 2018, 09:58
Începe Bacalaureatul: Deputatul Florica Cherecheş avertizează că examenul ar putea fi... ilegal!
Educatie
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 se va desfăşura între 12 şi 22 februarie, la mijlocul anului şcolar. Deputatul Florica Cherecheş, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, avertizează că prima sesiune a examenului se desfăşoară în urma unui ordin de ministru care încalcă prevederile Legii Educaţiei Naţionale. Asta deoarece legea prevede că examenul este susţinut de elevii care au promovat clasa a XII-a şi a XIII-a. 
11 Februarie 2018, 12:45
  1 2  4  6 7 8  

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON