URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Şase şcoli şi o grădiniţă din Bihor vor fi închise luni, pentru că nu au curent
Știri Bihor
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit, duminică seară, şi a decis să suspende, luni, orele în mai multe şcoli şi grădiniţe din patru comune din Bihor, deoarece clădirile în care acestea funcţionează nu au energie electrică. Este vorba de unităţi de învăţământ din satele Avram Iancu, Brusturi, Căbeşti şi Chijic. Duminică seară, la ora 20, în Bihor mai erau 36 de localităţi cu avarii la reţeaua de electricitate.
16 Decembrie 2018, 20:14
Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, pe masa Consiliului Judeţean Bihor şi a senatorilor Universităţii
Știri Bihor
Consiliul Judeţean Bihor şi Universitatea din Oradea vor să atragă o finanţare europeană de 7 milioane de euro, pentru înfiinţarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic în campusul universitar. Prevăzut cu aproape 40 de laboratoare, dintre care trei de prototipare şi unul de cercetare inteligenţă artificială, parcul va deveni un loc de muncă inclusiv cercetători din mediul privat. Înainte ca proiectul să fie depus la ADR Nord-Vest, asocierea trebuie aprobată, săptămâna viitoare, în şedinţa Consiliului Judeţean, respectiv de Senatul Universităţii.
Investiţii de peste 660.000 de lei: Universitatea a închis patru proiecte finanţate de Ministerul Educaţiei
Educatie
Universitatea din Oradea a închis, miercuri, patru proiecte finanţate prin Fondul de Dezvoltare Instituţională al Ministerului Educaţie, care împreună au o valoare de peste 660.000 de lei. Printre altele, prin aceste proiecte, s-au amenajat laboratoare de cercetare, s-au ţinut lecţii de antreprenoriat pentru studenţi şi au fost promovate specializările facultăţilor orădene în 32 de licee din patru judeţe.
13 Decembrie 2018, 18:39
UDMR vrea să modifice Legea Educaţiei: Bacalaureat de două tipuri, panouri bilingve în toate şcolile cu predare în limba minorităţilor, profesorii să dea teme mai rar
Actual
Trei deputaţi UDMR, inclusiv bihoreanul Szabó Ödön, vor să modifice Legea Educaţiei, printre modificările propuse regăsindu-se extinderea şcolilor cu predare în limbile minorităţilor, transport decontat integral pentru elevii minorităţii, dublarea costului standard per elev şi dublarea finanţării de bază per student în cazul minorităţilor, dar şi examene în limbile minorităţilor.
13 Decembrie 2018, 18:05
Universitatea din Oradea, pe locul 7 în ţară în clasamentul cercetătorilor Ad Astra
Educatie
Asociaţia Cercetătorilor Ad Astra a realizat un nou clasament al universităţilor din România, iar Universitatea din Oradea ocupă cea de-a şaptea poziţie, la egalitate cu universităţile din Craiova, Sibiu, Constanţa, respectiv USAMV Cluj. Fruntaşă în acest top este Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.
Liceul Teoretic 'Lucian Blaga' este 'Şcoală eTwinning'
Educatie
În zilele de 7 şi 8 decembrie, a avut loc la Bucureşti, la Hotel Ramada Majestic, Conferinţa Naţională eTwinning România 2018. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE), Centrul Naţional eTwinning România şi a reunit aproximativ 120 de participanţi, experţi în educaţie, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, inspectori şcolari şi cadre didactice participante la eTwinning. Liceul Teoretic "Lucian Blaga" a devenit, astfel, "Şcoală eTwinning".
11 Decembrie 2018, 15:06
File de... mătase: Bihorenii, invitaţi la o dublă lansare de carte despre mătasea naturală
Timp liber
O inedită dublă lansare de carte este programată să aibă loc miercuri, de la ora 17, la Biblioteca Universităţii din Oradea. Lectorul universitar Olimpia Urdea va lansa două cărţi despre mătasea naturală, la eveniment fiind aşteptaţi toţi curioşii.
11 Decembrie 2018, 11:07
Studenţii orădeni, în vizită la Consulatul României din Gyula
Educatie
Studenţii de la departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) şi cei de la Studii de Securitate (SS) din cadrul Universităţii din Oradea au efectuat, joi, o vizită la Consulatul României de la Gyula.
07 Decembrie 2018, 19:20
Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
Educatie
La iniţiativa comunităţii Ro100 Oradea, zeci de elevi orădeni au scris eseuri şi au făcut desene imaginându-şi oraşul lor peste o sută de ani. Lucrările lor, dar şi ziare din această săptămână, poze de la protestele din oraş şi chiar un telefon mobil vor fi închise într-o cutie şi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor. Capsula timpului va putea fi deschisă doar în secolul viitor.
06 Decembrie 2018, 11:45
Președintele Iohannis a lansat proiectul 'România Educată'. Vezi ce noutăți aduce! (VIDEO)
Actual
Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, miercuri, proiectul "România Educată", care se va afla, în perioada următoare, în dezbatere publică. Cele două scenarii din proiect conţin prevederi precum studii liceale de trei sau patru ani, bacalaureat teoretic, aplicat sau internaţional, dar şi licenţa profesională.
05 Decembrie 2018, 18:43
'Şcoală după şcoală': Peste 4.300 de elevi bihoreni înscrişi în program. În 16 şcoli, dascălii fac voluntariat
Educatie
După dispariţia programului privat "After School", 28 de unităţi de învăţământ din Bihor l-au înlocuit cu singura variantă permisă de lege, "Şcoală după şcoală". În total, în aceste şcoli, 4.377 de elevi sunt înscrişi în program. Interesant este că, potrivit datelor IŞJ Bihor, în 16 din cele 28 de şcoli, profesorii nu sunt plătiţi pentru aceste ore suplimentare, ci fac voluntariat.
Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Universitatea din Oradea (FOTO / VIDEO)
Educatie
Centenarul Marii Uniri a fost celebrat, joi, într-un cadru festiv la Universitatea din Oradea. Profesori și îndeosebi studenți s-au adunat în sala Aula Magna pentru a asculta melodii patriotice și colinde interpretate de studenții de la Teologie și Arte.
În straie de sărbătoare: Liceul Emanuel celebrează Centenarul (FOTO)
Educatie
Elevii Liceului Emanuel au îmbrăcat şcoala în sărbătoare. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de România Mare, copiii au pregătit un spectacol pe măsura evenimentului. Aceştia au purtat straie populare şi au prezentat zece regiuni istorice prin tot atâtea standuri în care au etalat produse culinare şi au expus obiecte, dar şi obiceiuri şi tradiţii specifice fiecărei zone.
România, oameni şi locuri: Liceeni de la Colegiul Eminescu s-au întrecut în făcut poze ţării şi românilor (FOTO)
Educatie
Colegiul Naţional Mihai Eminescu a găzduit, marţi, premierea unui concurs de fotografii organizat pe tema Centenarului Marii Uniri. În timpul unei excursii prin mai multe oraşe ale României, liceenii au fost îndemnaţi să facă fotografii originale, iar cele mai bune cadre au fost expuse în şcoală, iar apoi premiate.
Romi şi ne-romi sărbătoresc împreună Centenarul Marii Uniri, la Şcoala ProRroma Tinca (FOTO)
Educatie
La singura şcoală dedicată elevilor romi din Bihor şi aflată în mijlocul unei comunităţi rome, Şcoala Privată ProRroma Tinca, Centenarul Marii Uniri s-a sărbătorit cu multă veselie, nu doar de către elevii romi, ci şi de cei de la şcoala publică din comună. După prezentarea unui program de cântece şi poezii specifice evenimentului, elevii au plantat trei stejari.
27 Noiembrie 2018, 19:45
Compania Naţională de Investiţii construieşte un cămin în campusul Universităţii
Educatie
Compania Naţională de Investiţii poate demara licitaţia pentru construirea unui cămin studenţesc în campusul Universităţii din Oradea. Pentru această investiţie, CNI are la dispoziţie un teren de 7.266 mp pe strada Făgăraşului, în vecinătatea actualului cămin C3.
27 Noiembrie 2018, 17:57
Rolul Băncii Naţionale în înfăptuirea Unirii, explicat elevilor şi studenţilor orădeni (FOTO)
Știri Bihor
Cu prilejul sărbătorii Centenarului, Agenţia Bihor a Băncii Naţionale a României a organizat, luni, o conferinţă pe tema rolului BNR în înfăptuirea Marii Uniri, la care invitatul special a fost vicepreşedintele Eugen Nicolăescu. Totodată, cu acest prilej, au fost expuse bancnote româneşti din toate timpurile, expoziţie pe care o vor putea putea vedea, în următoarele două săptămâni, şi elevii şi studenţii orădeni, pentru care BNR Bihor a pregătit, de asemenea, nişte lecţii.
26 Noiembrie 2018, 12:35
Profesori de la Liceul 'Lucian Blaga' în Suedia (FOTO)
Educatie
În perioada 20-23 noiembrie 2018 a avut loc, la Alfta, în Suedia, prima întâlnire de lucru din cadrul proiectului Erasmus+ "Inclusion by Sports", implementat începând cu luna septembrie 2018 de Alftaskolan din Alfta (Suedia), în calitate de instituţie coordonatoare, în parteneriat cu SU Vasil Kunchov din Vratsa (Bulgaria), Kadirli Fen Lisesi din Kadirli (Turcia) şi Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea (România).
26 Noiembrie 2018, 11:13
O duzină dintre specializările Universităţii din Oradea sunt neatractive pentru tineri. Printre ele: Sport, Ştiinţa Mediului, Mecatronică, Comunicare şi relaţii publice
Educatie
În această toamnă, 12 specializări ale Universităţii din Oradea nu au demarat cursurile pentru anul I, din lipsă de studenţi. Din acestea, şapte sunt la licenţă, iar cinci la masterat. Printre specializările neatractive pentru tineri se numără Sport şi performanţă motrică, Ştiinţa Mediului, Ingineria sistemelor de energii regenerabile, Mecatronică şi Comunicare şi relaţii publice.
24 Noiembrie 2018, 09:39
Şi filologii pot face roboţi! Lecţie deschisă de robotică, la Colegiul Mihai Eminescu (FOTO)
Educatie
Sala festivă a Colegiului Mihai Eminescu s-a umplut, vineri, de tineri curioşi să afle cum se fac roboţii. Studenţi de la Mecatronică, dar şi "eminescienii" membri în echipa de robotică a colegiului, Modus Vivendi, le-au arătat adolescenţilor rezultatele muncii lor, fireşte, îndemnându-i să adere la aceste cercuri.
23 Noiembrie 2018, 18:45
Ministerul Educaţiei: Centrul de la Oradea, pentru formarea dascălilor maghiari, este necesar
Educatie
La două săptămâni după ce a supus dezbaterii publice înfiinţarea unui centru pentru formarea continuă în limba maghiară la Oradea, Ministerul Educaţiei explică necesitatea acestui centru tocmai prin faptul că profesorii maghiari nu au o entitate de acest gen dedicată lor. Reşedinţa Bihorului a fost aleasă gazdă pentru că aici există peste 1.500 de cadre didactice care predau în clase maghiare.
23 Noiembrie 2018, 13:05
Tricolor făcut cu 47 de kilograme de capace de PET-uri, la Poliţia Locală Oradea (FOTO)
Educatie
Poliţiştii locali din Oradea şi-au deschis, joi, porţile, iar zeci de elevi orădeni au mers în vizită. Tot cu ajutorul şcolarilor, agenţii au confecţionat un panou tricolor, din dopuri de PET-uri. Pentru asta, elevii Şcolii Octavian Goga au adunat 47 de kilograme de capace.
Ora liniştită: La iniţiativa CSEI Cristal, magazinele Kaufland din Oradea vor deveni 'prietenoase' cu persoanele cu autism
Educatie
În premieră, mai multe magazine mari din Oradea vor demonstra că sunt preocupate nu doar de coşul de cumpărături al clienţilor, ci şi de starea de sănătate a clienţilor. La iniţiativa Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Oradea, magazinele Kaufland din oraş vor puncta "Ora liniştită", ceea ce înseamnă că, timp de o oră, vor asigura un mediu cu mai puţini stimuli, potrivit persoanelor sensibile cu tulburări din spectrul autist si tulburări de procesare senzorială.
22 Noiembrie 2018, 15:45
#WeAreNATO: Orădenii, invitaţi să afle ce s-a întâmplat în cei 14 ani de când România e membră NATO
Educatie
Studenţii, cercetătorii, dar şi simpli orădeni curioşi despre activitatea NATO şi, mai ales, misiunile României în cei 14 ani, de când ţara este membră a alianţei, sunt aşteptaţi, joi, la Universitate, la un eveniment de informare. Invitaţi vor fi reprezentanţi ai  Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe precum și ai Centrului de Excelență NATO din Oradea.
21 Noiembrie 2018, 11:02
Un profesor de religie din Oradea, noul preşedinte al Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor (FOTO)
Educatie
Dascălii sindicalişti din Bihor şi-au ales conducerea, pentru următorii cinci ani. Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ a fost ales Flaviu Zancu, profesor de religie la Şcoala Oltea Doamna, fost secretar executiv al SLÎ Bihor şi considerat un apropiat al lui Ioan Ţenţ, profesorul care a condus sindicatul în ultimele două decenii. De asemenea, prim-vicepreşedinte a fost ales tot un apropiat al lui Ţenţ, profesorul de sport Radu Hora.
Un nou titlu de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea Oradea unui filolog din Italia (FOTO)
Educatie
Joi, mediul academic orădean s-a îmbogăţit cu un nou membru de onoare. Aula Magna a Universităţii Oradea s-a umplut pentru a asista la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Dan Octavian Cepraga, de la Universitatea din Padova. Manifestarea a făcut parte din programul conferinţei internaţionale "Teme şi metode de cercetare în istorie şi filologie", ediţia a XV-a.
18 Noiembrie 2018, 08:40
Iohannis a semnat: Ecaterina Andronescu este, din nou, ministru al Educaţiei
Actual
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care a numit-o pe Ecaterina Andronescu la conducerea Ministerul Educaţiei, în contextul în care în această zi expiră termenul de interimat la minister al Rovanei Plumb.
16 Noiembrie 2018, 15:56
Istorici din România, Republica Moldova și Italia se întâlnesc în Oradea pentru a dezbate „Teme și metode de cercetare”
Educatie
Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, organizează o nouă conferință pe teme istorice. Evenimentul, programat pentru 14-16 noiembrie, va reuni circa 50 de istorici de la centre universitare importante, care vor aborda, prin lucrări specifice, subiecte ce țin de istoria românilor și universală, respectiv metode și stiluri de cercetare istorică.
14 Noiembrie 2018, 11:33
Alegeri la Sindicatul Liber în Învățământ Bihor: Cinci profesori candidează pentru postul de preşedinte
Educatie
Sindicaliştii din învăţământul bihorean îşi vor alege liderii, sâmbătă, într-o conferinţă judeţeană anume organizată. Pensionarea profesorului Ioan Ţenţ, care din 1999 conduce, ca preşedinte, Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor, a deschis drumul spre o reală competiţie pentru acestă funcţie, cinci dascăli bihoreni depunându-şi candidaturile.
Elevii bihoreni au un nou preşedinte: Horea Dobai, de la Colegiul Mihai Eminescu
Educatie
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor are acum o nouă componenţă. În urma alegerilor care au avut loc zilele trecute, Horea Dobai, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a devenit preşedinte. De asemenea, elevii şi-au ales şi alţi membri în biroul executive al CJE, unde, însă, au rămas şi posture vacante.
12 Noiembrie 2018, 16:11
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON