URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Educatie

75% dintre candidaţii la concursul pentru posturile de directori de şcoli din Bihor au luat note peste 7 la cea de-a doua sesiune
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a organizat vineri proba scrisă a celei de a doua sesiuni de recrutări pentru 97 de posturi de directori şi directori adjuncţi pentru şcolile din Bihor. 75% din cei 90 de candidaţi prezenţi au obţinut note de peste 7. Două lucrări au fost anulate.
20 Februarie 2022, 18:44
Universitatea din Oradea, în caravană: Liceeni din șase județe vor afla oferta facultăților
Educatie
Universitatea din Oradea a dat startul unei campanii de promovare a ofertei educaționale și a început să-și prezinte oferta în liceele din Bihor, dar nu numai. Reprezentanții facultăților orădene vor merge și în Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Alba și Hunedoara, de unde speră să recruteze cât mai mulți candidați.
17 Februarie 2022, 15:35
Universitatea din Oradea, printre cele trei instituții românești incluse în topul mondial al universităților „tinere”
Educatie
Universitatea din Oradea este una dintre cele trei instituții de învățământ superior din România incluse în topul „The Young University Rankings”, care clasifică universități înființate în ultimii 50 de ani, în funcție de performanțe.
16 Februarie 2022, 16:59
Exclusiv față în față: Toate școlile și grădinițele din Bihor vor funcționa fizic săptămâna viitoare (DOCUMENT)
Știri Bihor
Scăderea numărului de cazuri de Covid-19 se resimte și în învățământul bihorean. Potrivit Inspectoratului Școlar, săptămâna viitoare, toate unitățile de învățământ din județ vor funcționa față în față. Totuși, 25 de clase vor avea activitatea online, din cauza îmbolnăvirilor în rândul elevilor.
12 Februarie 2022, 17:30
Actorii din bănci: Cinci licee din Oradea îşi fac trupe, sub îndrumarea artiștilor de la Teatrul Regina Maria
Timp liber
Mai mulţi liceeni orădeni pot deveni staruri ale scenei, printr-un nou proiect al Teatrului Regina Maria. Prin iniţiativa „Teatru în liceu” vor fi formate cinci trupe, în tot atâtea şcoli din Oradea, ai căror actori amatori vor învăţa de la cei profesionişti cum să monteze spectacole, acestea urmând a fi jucate pe scena unui festival.
11 Februarie 2022, 12:42
Șeful Inspectoratului Școlar Bihor, după acuzațiile de fals la concursul pentru directori: „Este stupefiant. Nu mă simt vulnerabil”
Știri Bihor
După ce s-a aflat că șefa Casei Corpului Didactic, Mioara Țigan, și directorul Școlii Gimnaziale Avram Iancu, Sorin Cuc, sunt anchetați pentru că ar fi falsificat foaia de examen a celui din urmă, la concursul pentru directorii de școli, inspectorul școlar general Horea Abrudan se declară stupefiat de aceste dezvăluiri. „Sub nicio formă nu mi-a trecut prin cap că se poate întâmpla așa ceva”, a spus el. Întrebat de BIHOREANUL dacă se simte vulnerabil în această anchetă, Abrudan a precizat că nu are motive.
10 Februarie 2022, 20:45
Vrei să afli ce știu studenții de la Arte din Oradea? Își deschid atelierele pentru toți curioșii
Timp liber
În vacanța intersemestrială a studenților, Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte din Oradea va ține deschise ușile atelierelor, pentru expoziția lucrărilor studenților. Orice curios le va putea vedea, cu condiția să își programeze vizita telefonic.
Școala de acasă nu e permisă: După zeci de cereri pentru homeschooling în Bihor, Inspectoratul Școlar atrage atenția că Legea Educației nu o acceptă
Știri Bihor
În acest an școlar, mai multe familii din Bihor ar fi vrut să țină circa 30 de copii de vârstă școlară acasă, în așa-numitul homeschooling, adică educarea de către părinți sau meditatori la domiciliu. Pentru că Legea Educației nu permite această formă de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a trimis o adresă către toți directorii din județ, cerându-le să raporteze autorităților aceste solicitări.
09 Februarie 2022, 11:42
Elevi în 'izolare': UDMR Bihor vrea să 'extragă' toate clasele maghiare de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan
Știri Bihor
UDMR Bihor promovează o nouă măsură de segregare a elevilor maghiari. Cu susţinerea clericilor maghiari, liderii formațiunii politice au cerut mutarea secţiei maghiare cu profil pedagogic de la Colegiul Iosif Vulcan la Liceul Ady Endre, fără însă a-i consulta şi pe părinţi şi elevi, ceea ce a atras criticile PPMT.
08 Februarie 2022, 08:03
Lecții online la două școli și o grădiniță din Bihor, din cauza îmbolnăvirilor cu Covid-19 în rândul profesorilor
Știri Bihor
Săptămâna viitoare, trei unități de învățământ din Bihor vor funcționa integral online, din cauză că au prea multe cadre didactice infectate cu Covid-19. Este vorba de Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, școala din Cubulcut și grădinița din Sântandrei.
04 Februarie 2022, 15:50
Curs gratuit online de iniţiere în limba spaniolă la Colegiul Naţional 'Iosif Vulcan' Oradea. Vezi pentru cine şi în ce condiţii!
Educatie
Elevii de clasa a VIII-a care doresc să opteze pentru profilul de filologie bilingv spaniolă la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Oradea sunt invitaţi la un curs gratuit, menit să îi ajute. Cursul se va desfăşura online şi va începe în luna martie, fiind realizat de profesoara de limbă spaniolă Paula Dumea.
03 Februarie 2022, 10:45
Tot în anonimat: Concursul pentru șefia școlilor din Bihor a atras aproape 100 de candidați, dar toți își ascund identitatea
Educatie
Concursul organizat de Ministerul Educației pentru funcțiile de directori și directori adjuncți rămase neocupate în urma examenelor de anul trecut a atras, în Bihor, 94 de candidați, din care șase nu îndeplinesc însă condițiile minime impuse. Toți candidații înscriși au optat pentru anonimizarea numelor, așa că identitatea lor rămâne un mister.
31 Ianuarie 2022, 16:47
Cu cărțile curate: Biblioteca Universității din Oradea are un aparat modern pentru sterilizarea cărților (FOTO)
Educatie
Biblioteca Universității din Oradea traversează, probabil, cea mai fastă perioadă din istoria ei. Dacă anul trecut au fost făcute importante achiziții și donații de carte, anul 2022 a adus în Bibliotecă dotări ultramoderne: cititoare pentru e-books, un scaner performant și un sterilizator de cărți.
29 Ianuarie 2022, 11:00
Peste 1.000 de elevi și aproape 400 de profesori din Bihor, confirmați cu Covid-19. Tot mai multe școli au trecut în online
Știri Bihor
Săptămâna viitoare, în județul Bihor șapte unități de învățământ vor funcționa integral online, pentru că au prea mulți profesori în izolare sau carantină, din cauza Covid-19. Potrivit Inspectoratului Școlar, în tot județul sunt 396 de cadre didactice infectate cu virusul Sars-Cov-2, și 1.025 de elevi și preșcolari.
28 Ianuarie 2022, 20:16
După criteriul paturilor ocupate de pacienți Covid, școlile din Bihor pot funcționa față în față. Dacă au cu cine!
Știri Bihor
Direcția de Sănătate Publică Bihor a actualizat, joi, gradul de ocupare a paturilor din spitalele Covid-19 din județ, care a ajuns la 41%. Asta înseamnă că unitățile de învățământ ar putea funcționa în continuare față în față. Problema este că, din cauza numărului mare de îmbolnăviri în rândul profesorilor, tot mai multe școli trec în scenariul online, pentru că nu au pe cine să trimită la catedră!
27 Ianuarie 2022, 16:43
Terorizaţi la şcoală: Situaţie explozivă într-o şcoală din Oradea: profesori acuzaţi că tolerează un elev-problemă
Bihoreanul tipărit
Profesorii unei şcoli din Oradea, acuzaţi de nepăsare, deşi au un elev-problemă. Părinţii mai multor elevi de la Liceul cu Program Sportiv acuză conducerea şcolii că tolerează comportamentul violent al unui adolescent care îşi ameninţă colegii cu bătaia, are apucături vulgare inclusiv faţă de profesori, ba chiar a sărit să strângă de gât o mămică.
27 Ianuarie 2022, 07:57
Premieră în Bihor: Inspectoratul Școlar „taie” din clasele simultane, pentru a le da tuturor elevilor șanse egale la educație
Educatie
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a creionat planul de școlarizare pentru anul 2022-2023, care prevede că liceele din județ vor avea 144 de clase de-a IX-a și alte 59 de învățământ profesional. În premieră, IȘJ Bihor a redus din clasele simultane din județ, cerându-le directorilor și primarilor să găsească soluții pentru a-i integra pe elevi în clase în care să fie colegi doar cu cei de vârsta lor.
26 Ianuarie 2022, 18:50
Un altfel de clasament al școlilor din Bihor: care sunt liceele unde elevii au progresat cel mai mult, din clasa a IX-a până la Bacalaureat
Educatie
Calitatea învățământului bihorean nu ar trebui să însemne doar rezultatele de la examenele naționale, ci și progresul înregistrat de elevi în parcursul unui ciclu școlar, crede inspectorul școlar general Horea Abrudan. Tocmai de aceea, IȘJ a prezentat public un clasament al liceelor unde elevii au terminat cu rezultate mai bune decât au avut la admitere.
26 Ianuarie 2022, 15:28
Omicron golește cancelariile: Două licee din Oradea au suspendat lecțiile față în față, din cauza numărului mare de profesori bolnavi
Știri Bihor
Colegiul Național Emanuil Gojdu și Liceul Teoretic Ady Endre și-au întrerupt lecțiile față în față și le-au mutat pe internet, după ce mai multe cadre didactice s-au infectat cu Covid-19 și au rămas fără profesori disponibili să intre în clase.
26 Ianuarie 2022, 13:55
Istoricul Mihai Drecin a donat 3.000 de cărți unui centru de studii din cadrul Universității din Oradea
Știri Bihor
Studenții și doctoranzii în istorie de la Universitatea din Oradea vor avea acces la mai multe cărți și studii. Profesorul și istoricul Mihai Drecin a donat Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” din cadrul Școlii Doctorale de Istorie 3.000 de cărți de specialitate și periodice, din biblioteca sa personală.
În sfârșit! Elevii vor primi, începând de marți, noi teste pentru Covid-19
Actual
Ministerul Educației a distribuit în țară 10,5 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid-19, care începând de marți vor fi distribuite elevilor.
O școală din Oradea are la dispoziție 100.000 de euro pentru schimburi de experiențe în străinătate
Educatie
Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea a obținut două acreditări Erasmus+, ceea ce înseamnă că în următorii ani va putea organiza schimburi de experiență și activități de formare profesională, deopotrivă pentru elevi și profesori, în străinătate. Școala a început să recruteze echipele care vor merge peste granițe, pentru că are deja bugetul asigurat pentru primul an de mobilități: 100.000 de euro.
23 Ianuarie 2022, 13:30
Elevi, studenți și părinți cer reintroducerea unui prag minim de incidență pentru școli
Actual
Reintroducerea unui prag minim de incidență pentru a decide dacă școala se desfășoară online sau față în față este cerută de șapte organizații neguvernamentale care reprezintă elevi, studenți, tineri, părinți și alți activiști din educație. De asemenea, ele solicită introducerea testării obligatorii pe bază de salivă pentru profesori și angajații școlilor. 
22 Ianuarie 2022, 16:44
Angajații din companiile din Bihor vor putea preda în clasele duale, fără pregătire psihopedagogică
Educatie
Din următorul an școlar, elevii care învață în clasele de învățământ dual vor putea avea ca profesori specialiști din diferite companii, chiar dacă aceștia nu au pregătirea psihopedagogică obligatorie pentru cadrele didactice. Inspectoratul Școlar Județean Bihor salută această modificare legislativă și îi invită pe angajații firmelor din județ să devină dascălii viitorilor lor colegi.
Şcoală faţă-n faţă, în Bihor. Gradul de ocupare a paturilor Covid-19 din judeţ
Educatie
O treime din paturile destinate bolnavilor de Covid-19 din Bihor sunt ocupate, a anunțat joi Direcția de Sănătate Publică. Concret, gradul de ocupare a ajuns la 32,64%, ceea ce înseamnă că săptămâna viitoare unitățile de învățământ din județ vor continua să funcționeze față în față.
20 Ianuarie 2022, 19:23
Lecții din izolare: La un liceu din Oradea, aproape o treime dintre profesori s-au infectat simultan cu Covid-19
Educatie
Contagiozitatea mare a virusului Sars-Cov-2 perturbă și școlile din Oradea. La Liceul Betel, săptămâna a început cu 20 de cadre didactice infectate cu Covid-19, inclusiv directorul unității de învățământ. Totuși, cursurile nu au fost suspendate și elevii s-au dus în continuare în clase, pentru că profesorii lor, având forme ușoare, au ales să predea din izolare.
20 Ianuarie 2022, 17:31
A doua strigare: Se caută directori şi adjuncţi pentru şcolile din Bihor
Educatie
Ministerul Educaţiei a lansat un nou concurs pentru funcţiile de directori şi directori adjuncţi rămase neocupate în unităţile de învăţământ. În Bihor sunt disponibile 97 de posturi, iar doritorii au la dispoziţie o săptămână să-şi depună dosarele.
18 Ianuarie 2022, 20:31
Perdanţi, dar în funcţii: Zeci de profesori din Bihor care au picat la concursurile pentru directori au fost numiţi la şefia şcolilor şi grădiniţelor
Educatie
Profesorii care au câştigat, prin concurs, funcţiile de directori şi directori adjuncţi în şcolile şi grădiniţele din Bihor şi-au început, luni, mandatele de 4 ani. Tot din 17 ianuarie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a numit prin detaşare 97 de directori şi adjuncţi în unităţile de învăţământ unde, în urma concursurilor, nimeni nu a promovat. Culmea este că două treimi dintre ei au fost candidaţi în competiţia organizată de Ministerul Educaţiei, dar au picat!
17 Ianuarie 2022, 18:33
Toţi preşcolarii şi elevii din Bihor merg fizic la lecţii! Prefectura anunţă că doar 28% din paturile Covid din judeţ sunt ocupate
Știri Bihor
Aşa cum autorităţile centrale au anunţat săptămâna trecută, scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ s-au schimbat, iar prezenţa fizică a preşcolarilor şi a elevilor în sălile de clasă depinde de gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de Covid-19 din fiecare judeţ. Pentru Bihor, asta înseamnă, deocamdată, că toate grădiniţele şi şcolile sunt deschise, întrucât doar 28% dintre paturi sunt ocupate cu pacienţi confirmaţi cu Covid-19.
17 Ianuarie 2022, 17:03
Două ore fără cursuri. Sindicaliştii din învăţământul bihorean declanșează miercuri o grevă de avertisment
Știri Bihor
Cei circa 7.500 de sindicalişti din învăţământul bihorean afiliaţi Sindicatului Liber din Învăţământ sau altor trei organizaţii similare vor declanşa miercuri o grevă de avertisment, în cadrul unei acţiuni de protest organizate la nivel naţional de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. În cele două ore de grevă de avertisment, programată să se desfăşoare între orele 11 şi 13, dascălii vor intra la ore, pentru a supraveghea elevii, dar nu vor desfăşura activităţi didactice.
16 Ianuarie 2022, 14:00
  1 2  4  6 7 8  
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: 23 August, Somesului, Crisan, Oasului, Closca, Eminescu, Tractoristilor  in data de 25 mai, incepand cu ora 16:30, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 25 mai, incepand cu ora 19:30, in functie de prezenta la domiciliu a consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.6288 RON
 • 1 EUR = 4.9417 RON
 • 1 HUF = 0.0128 RON