URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Educatie

Două profesoare din Bihor, decorate de preşedintele Iohannis pentru că promovează limba română în Ungaria (FOTO / VIDEO)
Educatie
Două profesoare din Bihor, Simina-Ioana Gherţan şi Mihaela Teodora Baicu, care predau limba română unor elevi din Ungaria, au primit din partea preşedintelui Klaus Iohannis decoraţiile „Ordinul pentru învăţământ”, pentru contribuţia avută la promovarea limbii și  literaturii române și a imaginii României peste hotare şi  pentru  susținerea  activă a  culturii și a valorilor românești. Ceremonia a avut loc la Ambasada României din Budapesta.
22 Februarie 2020, 16:33
Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare: 4 martie, prima zi în care părinţii pot depune cererile
Actual
Calendarul înscrierii în învăţământul primar în anul şcolar 2020-2021 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Prima etapă de înscriere va începe miercuri, 4 martie, iar părinţii vor putea să completeze cererile la şcoala dorită sau online.
22 Februarie 2020, 09:08
Trei candidaţi pentru şefia Senatului Universităţii din Oradea: Un fost preşedinte şi doi foşti vicepreşedinţi
Educatie
Trei candidaţi şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, până vineri, când a expirat termenul de înscriere. Este vorba de fostul preşedinte Aurel Căuş şi de doi foşti vicepreşedinţi ai forului, Cristian Grava şi Ionuţ Oprea.
21 Februarie 2020, 13:10
„Invențiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci: apă, vânt și foc''. Elevi orădeni, față în față cu dispozitive gândite de marele artist (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Câțiva zeci de copii de la Școala Gimnazială Szacsvay Imre alături de învățătoarele lor au fost prezenți, joi, la vernisajul expoziției „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci - apă, vânt şi foc” găzduită de Muzeul orașului Oradea, ce conține inclusiv zece exponate interactive ce scot sunete, aburi și chiar flăcări!
Senatul Universităţii Oradea a aprobat demisia rectorului Bungău. Prorectorul Bendea va conduce instituţia
Educatie
Senatul Universităţii din Oradea a votat, joi, în unanimitate, desfacerea contractului de management încheiat cu rectorul Constantin Bungău, astfel că începând din 1 martie acesta nu va mai conduce instituţia. Ordonator de credite a fost desemnat prorectorul responsabil de strategie şi informatizare, conferenţiarul Gabriel Bendea.
20 Februarie 2020, 17:22
Rectorul Bungău a recunoscut evidentul: va candida pentru un nou mandat. „2019 a fost cel mai bun an din ultimii 8, în Universitate”
Educatie
Cu o zi înainte să-şi prezinte demisia în faţa Senatului universitar şi după ce a prezentat pentru jurnalişti un scurt bilanţ al activităţii sale din ultimii doi ani, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a recunoscut ceea ce era evident pentru toată lumea: va candida pentru a treia oară la conducerea instituţiei. Bungău pretinde că este susţinut de oameni valoroşi din Universitate şi de aceea îşi doreşte să mai fie rector.
19 Februarie 2020, 15:50
Studenţii din Senat şi-au ales preşedintele: Alin Cîndea îi va reprezenta în continuare
Educatie
Studenţii din Senatul Universităţii din Oradea şi-au ales liderii. Alin Cîndea, student în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, a fost reconfirmat ca preşedinte al studenţilor senatori, iar Sorin Furdui, doctorand la Geografie, a fost ales vicepreşedinte.
18 Februarie 2020, 14:28
Realizează-te în Oradea! Burse de 200 lei pentru elevii merituoși care promit să facă facultatea în orașul de pe Criș
Știri Oradea
Primăria acordă și în acest an burse lunare de câte 200 lei elevilor orădeni de clasa a XI-a și a XII-a la profil real cu media peste 8,50 care promit ca după absolvire să urmeze facultatea tot în Oradea. Până în prezent, de această prevedere din programul local „Realizează-te în Oradea!” au beneficiat 33 de elevi.
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, demisionează!
Educatie
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, va demisiona din funcţie. BIHOREANUL a aflat că Bungău a convocat Senatul academic pentru ziua de joi, special pentru a anunţa că renunţă la funcţie, în favoarea calităţii de senator, câştigată recent. Demisia îi va asigura lui Bungău drumul spre o nouă candidatură la rectorat.
18 Februarie 2020, 10:54
Noii senatori ai Universităţii din Oradea, validaţi. Aspiranţii la conducerea forului îşi pot depune candidaturile
Educatie
Senatorii Universităţii din Oradea din mandatul 2016-2020 şi-au încheiat luni activitatea. Reuniţi în şedinţă, aceştia au validat noii membri ai forului, desemnaţi în urma alegerilor care au avut luna trecută. În noua structură, Senatul se va reuni pe 9 martie, când îşi va alege şi preşedintele. Aspiranţii la această funcţie trebuie să-şi depună candidaturile în această săptămână.
17 Februarie 2020, 17:55
Fundaţia Comunitară Oradea lansează a doua ediţie a programului Youth CommUNITY
De ştiut
Fundaţia Comunitară Oradea (F.C.O.) consideră că tinerii pot însufleţi comunitatea din care fac parte şi o pot face mai cu folos dacă sunt sprijiniţi, îndrumaţi şi li se oferă oportunitatea de a se implica şi de a dezvolta proiecte cu impact pozitiv şi în concordanţă cu aşteptările lor. Astfel, F.C.O. lansează a doua ediţie Youth CommUNITY (Y.C.U.), un program gratuit pentru elevii şi studenţii din judeţul Bihor la care sunt invitaţi să se înscrie tineri cu iniţiativă.
13 Februarie 2020, 19:00
Examene în limba maternă la facultăți! Deputatul Szabo Odon se laudă cu modificările aduse Legii Educaţiei
Știri Bihor
Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul orădean Szabo Odon, se mândrește cu modificări importante aduse Legii Educaţiei, votate luni de Plenul Senatului ca for decizional. Noile prevederi impun, printre altele, transport gratuit pentru toţi elevii, reducerea numărului de elevi în clase, examene în limba maternă la facultate, iar pentru universităţi mandate nelimitate pentru rectori.
13 Februarie 2020, 18:32
Elevii orădeni au comemorat-o pe Éva Heyman: o adolescentă de la Colegiul Onisifor Ghibu a interpretat rolul micuței evreice (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Aproximativ 50 de elevi și profesori au fost prezenți joi în parcul Nicolae Bălcescu pentru a comemora 89 de ani de la nașterea micuței Évei Heyman, fetița de 13 ani care a fost deportată în anul 1944 din ghetoul din Oradea în lagărul de la Auschwitz și al cărei jurnal a fost publicat de mama sa la câțiva ani după moartea ei prematură.
Rectori pe vecie! Senatul elimină limitarea numărului de mandate pentru şefii universităţilor
Actual
Rectorii pot rămâne în fruntea universităţilor câte mandate doresc ei, dacă sunt aleşi. Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, o modificare la Legea Educaţiei care vizează eliminarea limitei de „două mandate complete” pentru rectori. Această modificare legislativă îi facilitează drumul spre un nou mandat şi rectorului Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.
10 Februarie 2020, 20:11
Un robot construit de liceenii din Beiuş s-a calificat la Campionatul Naţional de Robotică (VIDEO)
Educatie
Echipa de robotică a Liceului Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” Beiuş merge la Campionatul Naţional de Robotică. Un robot construit de liceeni a trecut de etapa regională, care a avut loc la finalul săptămânii trecute, şi a câştigat şi un premiu special.
10 Februarie 2020, 16:18
Nicolae Burnete, fost ministru al Cercetării, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea (FOTO)
Educatie
Într-o audienţă destul de restrânsă, fostul ministru al Cercetării Nicolae Burnete a devenit, joi, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea. După ce a primit cel mai înalt titlu academic, profesorul, care este totodată preşedintele Senatului Universităţii Tehnice din Cluj Napoca şi cadru didactic asociat la Oradea, a vorbit despre cercetările pe care le face privind biocombustibilii şi viitorul autoturismelor.
O masă caldă: Elevi din patru şcoli din Bihor vor primi gratuit pachete cu mâncare
Știri Bihor
În ultima şedinţă înainte de moţiunea de cenzură, Guvernul condus de liberalul Ludovic Orban a aprobat o listă cu 150 de şcoli din ţară incluse în programul „O masă caldă”, iar patru dintre acestea sunt din Bihor. Este vorba de şcolile gimnaziale din Sânmartin, Ineu, Ciumeghiu şi de Colegiul „Ioan Ciordaş” din Beiuş.
05 Februarie 2020, 14:13
Înnoire... cu şefime: Senatul Universităţii din Oradea s-a primenit, peste jumătate din noii aleşi fiind la primul mandat
Bihoreanul tipărit
Senatul Universităţii din Oradea s-a primenit, peste jumătate din noii aleşi fiind la primul mandat. Din cei 48 senatori-profesori, 12 sunt şi şefi executivi, între aceştia numărându-se inclusiv rectorul Constantin Bungău, prorectorii Marcela Prada şi Marcel Roşca, ori decanii Ioan Chereji şi Karla Barth.
Prefectura Bihor a inventariat şcolile cu buda-n curte: 35 de unităţi de învăţământ nu au toalete în clădirile în care învaţă elevii
Știri Bihor
În 35 de creşe, grădiniţe şi şcoli din Bihor, preşcolarii şi elevii sunt obligaţi să meargă la toalete în curte, pentru că unităţile de învăţământ la care învaţă nu au astfel de facilităţi în apropierea sălilor de clasă. Datele apar într-un raport întocmit vineri de Prefectură, la cererea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
Ministrul Tineretului le promite studenților din Oradea o casă de cultură
Educatie
La interpelarea unui doctorand orădean, ministrul Tineretului și Sporturilor, Ionuț Stroe, a promis că va căuta soluții pentru înființarea unei case de cultură a studenților din Oradea. Tinerii au această revendicare de mai mulți ani, dar până acum fără succes.
Universitarii orădeni și-au ales viitorii senatori. Rectorul Bungău a câștigat un mandat în forul legislativ (FOTO)
Știri Bihor
Peste 600 de profesori și cercetători ai Universității din Oradea au votat miercuri viitorii membri ai Senatului academic. Printre cei care au câștigat un mandat în forul legislativ se numără actualii lideri, adică președintele Aurel Căuș, vicepreședinta Victoria Bogdan și cancelarul Ioan Țarcă, dar și universitari care în prezent ocupă funcții executive în instituție. Cel dintâi este rectorul Constantin Bungău, care acum trebuie să decidă ce vrea să rămână: senator sau cel mai mare șef executiv.
Tinerii care provin din centrele de plasament vor primi locuri bugetate la Universitatea din Oradea
Educatie
Din toamnă, cinci tineri care au crescut în centrele de plasament vor putea studia la facultăţile Universităţii din Oradea fără să plătească taxă de şcolarizare. Senatul Universităţii a votat alocarea a cinci locuri bugetate pentru absolvenţi cu diplomă de bacalaureat proveniți din centrele de plasament.
28 Ianuarie 2020, 11:33
În spatele măştii sunt eu! Elevii de la CSEI nr. 1 vor folosi teatrul pentru a se dezvolta emoţional
Educatie
Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 din Oradea a dat startul unui proiect inedit: 21 de copii cu cerinţe educaţionale speciale vor folosi actoria ca să se cunoască pe ei înşişi şi să îşi exprime sentimentele. Ei vor participa la ateliere de teatru, iar la vară vor pune în scenă o piesă anume concepută.
21 Ianuarie 2020, 16:38
Studenții au noi reprezentanți în Senatul Universității din Oradea. Lista noilor senatori
Educatie
Al doilea tur pentru alegerea studenților în Senatul Universității din Oradea s-a încheiat vineri, după ce doar 650 de tineri s-au prezentat la urnele pregătite în Biblioteca Universității din Oradea. Vezi cine sunt noii reprezentanți ai studenților în Senatul universitar!
18 Ianuarie 2020, 10:39
Dezinteres total! Prezenţă de nici 3% la alegerile pentru studenţii din Senatul Universităţii din Oradea (FOTO)
Educatie
Primul tur de scrutin pentru alegerea studenţilor care vor face parte din Senatul Universităţii din Oradea, în mandatul 2020-2024, n-a fost un subiect de interes pentru tineri. Doar 391 din cei 14.869 de studenţi s-au prezentat la urne, iar pentru că cvorumul a fost departe de a fi atins, vineri va fi organizat al doilea tur de scrutin. 
16 Ianuarie 2020, 11:00
Colegiul Mihai Eminescu, în sărbătoare: Elevii merituoşi au fost premiaţi (FOTO)
Educatie
De ziua Culturii Naţionale şi în care se celebrează naşterea poetului Mihai Eminescu, şcoala orădenă care îi poartă numele a fost în sărbătoare. Elevii „eminescieni” cu premii câştigate la olimpiade şi cu 10 pe linie la învăţătură au fost premiaţi şi aplaudaţi de colegii lor şi de profesori. De asemenea, tinerii au avut ocazia să-l asculte pe filosoful orădean Mihai Maci, iar cu acelaşi prilej au fost lansate revista şcolii şi un volum cu articole ştiinţifice scrise de dascălii colegiului.
15 Ianuarie 2020, 19:01
La vot: Studenţii îşi aleg viitorii reprezentanţi în Senatul Universităţii din Oradea
Știri Bihor
Aproape 15.000 de studenţi ai Universităţii din Oradea sunt aşteptaţi la vot miercuri, când va avea loc primul tur de scrutin pentru alegerea viitorilor reprezentanţi în Senatul academic. Pentru cele 16 locuri dedicate studenţilor s-au înscris 37 de candidaţi. Dacă miercuri nu va fi întrunit cvorumul, vineri se va organiza al doilea tur de scrutin.
14 Ianuarie 2020, 18:35
Profesor de la FMF Oradea, filmat de studenţi în timp ce fuma în sala de curs (VIDEO)
Știri Bihor
Studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea l-au pârât pe un profesor de-al lor că fumează în sala de curs, în timp ce le predă, lucru expres interzis de legea promovată chiar de prodecanul FMF, Florian Bodog. BIHOREANUL a aflat că profesorul cu pricina este dr. Andrei Paşcalău, specialist în morfopatologie.
14 Ianuarie 2020, 10:00
Programatorii viitorului: zeci de copii orădeni și-au prezentat invențiile și jocurile la Gala Smart (FOTO)
Educatie
Peste 30 de copii orădeni cu vârste între 8 şi 14 ani și-au prezentat jocurile pe calculator și invențiile, duminică, la Hotel Continental, în fața părinților, bunicilor, prietenilor și mentorilor. Aceştia au lucrat la ele timp de trei luni, în cadrul unor cursuri de iniţiere în programare şi robotică.
13 Ianuarie 2020, 18:52
Învăţare prin joacă: Graţie unor voluntari, două şcoli din Bihor au fost dotate cu locuri de joacă inedite (FOTO)
Educatie
Veşti bune pentru elevii a două şcoli din Bihor. Cu ajutorul muncii şi donaţiilor unor voluntari, în curtea Liceului Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău şi în cea a Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea au fost amenajate locuri de joacă inedite şi anume concepute pentru copiii care frecventează cele două unităţi de învăţământ.
02 Ianuarie 2020, 15:18
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3085 RON
  • 1 EUR = 4.8378 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON