Siguranţa elevilor în şcoli este o problemă pe care directorii a două mari colegii din Oradea vor s-o rezolve. Din acest motiv, au luat măsuri preventive, instalând sisteme de acces securizat.
În Colegiul "Iosif Vulcan", porţile pot fi deschise doar cu cartele pe care le-au primit numai angajaţii şi elevii majori, o măsură menită să prevină chiulul copiilor şi accesul persoanelor străine. La Colegiul "Onisifor Ghibu", cea mai mare şcoală din oraş, sistemul este şi mai securizat: fiecare elev sau profesor va intra şi ieşi doar dacă va scana un card personalizat, care nu le va permite să întârzie ori să chiulească.
Gata cu chiulul!
Porţile Colegiului "Iosif Vulcan" au fost larg deschise doar în prima zi de şcoală. De atunci sunt controlate de un sistem electronic. "Este un sistem care, cred eu, va fi necesar în orice unitate de învăţământ, pentru siguranţa copiilor", spune directoarea Simona Martin (foto).
Elevii reuşeau adesea să se furişeze pe poarta din strada Jean Calvin, profitând de lipsa de vigilenţă a portarului. "În pauze mergeau la magazinele de pe strada Primăriei sau mai ştiu eu pe unde, ceea ce mă îngrijora", zice directoarea.
Prin urmare, a decis să monteze un sistem de acces controlat, care face ca poarta să se deschidă, atât din interior, cât şi din exterior, doar după scanarea unei cartele electronice. Cartele au primit toţi angajaţii şcolii, dar şi elevii majori, cei care, conform legislaţiei, au voie să părăsească unitatea de învăţământ în pauze.
Supraveghere video
Dimineaţa, înainte ca elevii să ajungă la şcoală, portarul deschide uşa şi tot el o închide după ora 8. Elevii care întârzie trebuie să apese pe sonerie pentru a li se deschide. La fel, când ies de la ore, portarul le deschide uşa.
"Nu mai rămâne poarta deschisă peste zi şi nimeni nu se mai poate furişa afară", zice directoarea. Pentru ca elevii să nu se plângă de foame sau sete, care ar putea fi potolite doar la magazinele din jurul şcolii, s-au montat în incinta unităţii şi două automate cu băuturi şi sendvişuri. "După ce şcoala va fi reabilitată, vom avea şi cantină", promite Martin.
Elevii majori au dreptul să iasă din clădire doar în pauza mare şi nu pot da cartelele altor colegi, fiecare dintre acestea având un număr unic şi lăsând urme în sistem privind ziua şi ora la care a fost folosită. "La poartă avem şi camere de supraveghere, aşa că putem afla dacă un elev foloseşte cartela altuia".
În primele săptămâni de cursuri, sistemul cumpărat cu circa 30.000 lei din banii şcolii a funcţionat fără probleme şi, afirmă directoarea, i-a disciplinat pe elevi, care ştiu acum că trebuie să fie punctuali.
Conform cu orarul
Tot siguranţa l-a determinat şi pe directorul Colegiului "Onisifor Ghibu", Iulius Timar (foto), să investească într-un sistem de acces controlat, mai sofisticat decât cel de la "Iosif Vulcan". Două din cele trei porţi de acces în şcoală, aflate pe străzile Onisifor Ghibu şi Peneş Curcanul, au acum câte patru turnichete, care permit intrarea şi ieşirea doar după scanarea unui card.
"La o şcoală cu peste 2.200 de elevi, este greu să ne asigurăm că dimineaţa nu intră şi o persoană străină. Acest sistem ne dă un plus de siguranţă", spune Timar.
Sistemul va fi pus în funcţiune în zilele următoare. "Dimineaţa, fiecare elev va scana cardul pentru a intra în curtea şcolii şi la fel va face şi la plecare. Cardul este personalizat, astfel că va permite accesul doar în conformitate cu orarul elevului. Dacă sunt în clasa a IX-a D şi au ore de la 8 la 14, nu vor putea ieşi din şcoală mai devreme, deoarece cardul nu va deschide turnichetele", explică directorul.
Pentru elevii majori, cardurile de acces vor funcţiona în pauze, dar niciun minut după ce sună clopoţelul, ca să se reîntoarcă în clase la timp.
Directorul se aşteaptă ca în primele săptămâni accesul să fie mai greoi: "După ce ne obişnuim toţi, n-ar trebui să fie probleme. Scanarea cartelei şi deschiderea turnichetului durează 2 secunde".
Întârzierile, anunţate părinţilor
Investind circa 50.000 euro în sistem, din banii proprii, Colegiul "Onisifor Ghibu" va păstra poarta dinspre parcare cu acces obişnuit, fără turnichete, iar pe acolo vor intra sau ieşi elevii aflaţi în situaţii speciale.
"Un copil care întârzie şi nu mai poate deschide turnichetul va merge pe la poarta din faţă şi va intra după ce portarul îl notează cu numele şi ora sosirii. Aceste informaţii vor ajunge la direcţiune şi diriginţi, iar când un elev va întârzia de trei ori, vom anunţa părinţii. Poate a plecat la timp de-acasă, dar s-a oprit la o ţigară între blocuri", zice Timar.
Şi elevii care vor să iasă din şcoală înaintea terminării orelor vor folosi aceeaşi poartă, unde se va consemna ora plecării şi motivul, care, fireşte, trebuie să fie întemeiat. Tot pe acolo vor avea acces în unitatea de învăţământ părinţii şi alţi vizitatori.
Elevilor le este interzis şi la Ghibu, prin regulament, să îşi dea cardurile unii altora. "Atât cel căruia îi aparţine cardul, cât şi cel care l-a folosit vor avea nota scăzută la purtare", avertizează directorul.
Regulile de acces trebuie să le respecte şi profesorii, care vor putea fi identificaţi foarte uşor dacă întârzie sau absentează.
Fără scanarea feţelor
Iniţial, conducerea colegiului ar fi vrut ca accesul să se facă printr-un sistem cu recunoaştere facială, pe care îl consideră mult mai sigur. Asta ar fi însemnat ca la intrare să fie montate camere cu inteligenţă artificială, care scanează feţele şi deschid turnichetele doar după ce le recunosc.
Părinţii s-au opus, însă. "Fără acordul lor, nu puteam să-l implementăm. Dar eu cred că noi, ca societate, ne vom schimba, şi peste câţiva ani vom avea astfel de sisteme la intrarea în şcoli, şi mai sigure decât cel pe care îl implementăm noi acum", opinează directorul.
Atât Simona Martin, cât şi Iulius Timar sunt convinşi că nu va dura mult până când securitatea elevilor în şcoli va fi o problemă discutată de întreaga societate. "Din nefericire, vedem că în străinătate se întâmplă tot mai multe atacuri sau situaţii grave, şi cred că este doar o chestiune de timp până când şi România se va confrunta cu o problemă similară. Când vine vorba de siguranţa elevilor, prevenţia este regulă", zice Timar.
Chiar cu riscul ca elevii să comenteze că sunt în şcoală ca într-o închisoare, din care pot ieşi doar când li se dă voie, cum deja au şi comentat unii liceeni de la ambele şcoli. Supărarea lor va trece, dar siguranţa va dăinui...
AVANTAJE
Carduri recunoscute în 29 de ţări
Cardurile pe care profesorii şi elevii Colegiului "Onisifor Ghibu" le vor folosi nu sunt doar pentru acces în şcoală, ci de tip ITIC (International Teacher Identity Card - pentru profesori) şi ISIC (International Student Identity Card - pentru elevi), care funcţionează ca nişte legitimaţii internaţionale.
Asta înseamnă că un elev îşi va putea folosi cardul şi pentru a obţine diferite beneficii. De exemplu, 50% reducere la achiziţia unui pachet Microsoft 365, 20% la cărţile comandate pe libris.ro, un bilet gratis la unul cumpărat la Teatrul Excelsior, precum şi alte facilităţi similare la diferite instituţii de cultură, restaurante etc. În prezent, aceste carduri sunt recunoscute în 29 de ţări.
Orice profesor sau elev poate să-şi comande un asemenea card la preţul de 75 lei. Colegiul "Onisifor Ghibu" a suportat, însă, achiziţia cardurilor pentru toţi angajaţii şi elevii săi, iar anual va comanda carduri pentru elevii noi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.