URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.

Educatie

Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
Educatie
Sute de copii din toată ţara, dar şi din străinătate, au participat la ediţia a XI-a a Festivalului „Flori de mai”, dedicat elevilor cu cerinţe speciale. Competiţia a avut secţiuni de teatru, dans, muzică şi decoraţiuni făcute manual, la care au participat, împărţiţi în grupe de vârste, de la micuţi de grădiniţă până la adolescenţi din anii de liceu. Indiferent că au câştigat sau nu, toţi elevii au fost încântaţi că au participat. Pentru ei, aceste concursuri sunt singurele „olimpiade” la care vor avea vreodată acces...
16 Mai 2018, 19:06
Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
Educatie
La Universitatea din Oradea a început Săptămâna Carierei, în care studenţii şi absolvenţii sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă. Tinerii au fost ademeniţi la târgul de joburi unde s-au adunat zece firme din oraş cu dulciuri şi muzică: lângă standurile angajatorilor, s-au vândut gogoşi, pentru a ajuta o studentă de la Medicină bolnavă de leucemie, iar la fiecare oră fixă, studenţii de la Arte au programat un flashmob.
Liceenii din Ungaria sunt în febra examenelor de Bacalaureat: 48 de elevi români au dat examen din cariera Mariei Ciobanu
Actual
A început examenul de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu din Ungaria, prima probă fiind din Limba şi Literatura maternă. La română s-au înscris 48 de elevi, iar proba scrisă a avut loc la Liceul "Nicolae Bălcescu” din Gyula, singurul liceu românesc de nivel mediu de pe teritoriul Ungariei. Din cele două probe, una a fost despre cariera... Mariei Ciobanu.
15 Mai 2018, 17:59
Absolvenţii de la Istorie, Relaţii internaţionale și Științele Comunicării, 'lansaţi' în lume: 'Diploma nu mai ajunge' (FOTO)
Educatie
Viitorii istorici, specialişti în relaţii internaţionale, politicieni şi jurnalişti formaţi la Oradea şi-au celebrat, luni, absolvirea. Ceremonia Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării l-a avut ca invitat special pe fostul ministru şi fostul rector de la UBB Andrei Marga, care le-a vorbit tinerilor despre studii şi competenţe şi i-a îndemnat să nu abandoneze învăţatul. Nu de-alta, dar, le-a spus profesorul, deţinerea unei diplome nu înseamnă garanţia succesului.
14 Mai 2018, 15:24
Elevi orădeni câştigători la olimpiade internaţionale, premiaţi la târgul Gaudeamus (FOTO)
Educatie
Patru elevi orădeni au fost premiaţi, sâmbătă, în cadrul târgului de carte Gaudeamus, pentru rezultate foarte bune obţinute anul trecut, la etape internaţionale ale olimpiadelor. Ca răsplată, tinerii au primit, fireşte, cărţi.
12 Mai 2018, 18:06
La clătite, înainte! Studenţii orădeni, momiţi la un târg de job-uri cu clătite gătite în campus
Educatie
Între 15 şi 18 mai, studenţii Universităţii din Oradea sunt îndemnaţi să-şi caute un loc de muncă sau măcar să se pregătească pentru angajare. Instituţia va organiza un târg de locuri de muncă, dar şi seminarii despre cum se face un CV ori cum poate un tânăr să devină antreprenor. Ca să-i atragă pe tineri la aceste evenimente, organizatorii au plănuit şi concursuri, concerte, dar şi o demonstraţie de făcut clătite, care va avea loc în faţa Bibliotecii universitare.
11 Mai 2018, 13:46
'Dragă Românie...': Elevi bihoreni premiaţi pentru eseuri despre ce îi doresc ţării (FOTO)
Educatie
Concursul de eseuri "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", iniţiat de Direcţia pentru Cultură, Inspectoratul Şcolar şi revista Familia, a ajuns la final. 12 liceeni din Bihor au fost premiaţi miercuri, pentru textele realizate. Pe 1 decembrie, eseurile lor vor fi aşezate, într-o capsulă, la temelia statuii lui Mihai Eminescu din Oradea.
250 de elevi bihoreni au participat la Crosul ProEuropa (FOTO)
Știri Sportive
Ca de obicei, în fiecare an de Ziua Europei, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor,  în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, au organizat o nouă ediție a întrecerilor Crosului ProEuropa. 250 de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal s-au întrecut miercuri, în Oradea, la șapte categorii de vârstă.
10 Mai 2018, 16:18
Întâlnire de nivel înalt: Rectori din toată ţara se reunesc la Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea va fi gazda întâlnirii rectorilor din Consiliul Naţional al Rectorilor, între 31 mai şi 3 iunie. Pe lângă toţi rectorii universităţilor publice şi private din ţară, la eveniment vor participa reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai Ministerului Cercetării, ai Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, dar şi ai Academiei Române.
09 Mai 2018, 14:19
A fost găsită comoara din Piaţa Unirii (FOTO)
Timp liber
În caz că aţi văzut mai mulţi tineri în centrul Oradiei alergând, nu vă speriaţi, ei doar au fost în căutarea unei comori…
08 Mai 2018, 17:31
Cântaţi cu noi: Elevii din Bihor se întrec într-un concurs de canto
Educatie
Toţi elevii de gimnaziu şi liceu din Bihor cu talent la cântat sunt invitaţi să participe la un concurs judeţean organizat anume pentru ei. Competiţia va avea loc sâmbătă şi se va desfăşura pe trei categorii: muzică cultă, divertisment şi folclor.
08 Mai 2018, 16:52
”Relațiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă”. Conferință de istorie la Cetatea Oradea
Educatie
Joi, 10 mai 2018, Cetatea Oradea va găzdui o conferință de istorie româno-poloneză, cu participare locală și națională. Evenimentul reunește cercetători români și polonezi, între subiectele abordate fiind istoria Poloniei comuniste, modul cum serviciile secrete poloneze reflectau viața cotidiană din România, situația etnicilor polonezi în Bihor în secolul al XIX-lea, știrile privind Polonia din presa bihoreană a anilor ’80 și legăturile principelui transilvan Báthory István cu Italia și Polonia.
08 Mai 2018, 13:22
Lecţie despre libertatea de exprimare, la festivitatea absolvenţilor de la Drept: 'Veţi fi lideri de opinie, aveţi obligaţia să vă manifestaţi drepturile' (FOTO)
Educatie
Promoţia 2018 a celor două specializări ale Facultăţii de Drept a celebrat, luni, reuşita de a ajunge la finalul cursurilor, iar zecile de studenţi au fost felicitaţi de profesori, părinţi şi prieteni. Decanul de suflet ales de tinerii de la Drept, profesorul Gavril Olar, le-a ţinut tinerilor o scurtă lecţie despre libertatea de exprimare, îndemnându-i să-şi spună opiniile şi să-şi manifeste frecvent acest drept, desigur, argumentat şi coerent.
07 Mai 2018, 18:02
Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala nr. 11 au aflat cum să fie ecologişti (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale nr 11 din Oradea învaţă cum să fie buni ecologişti. Ei au participat la lecţii despre cum să colecteze uleiul uzat, cum se reciclează deşeurile ori despre voluntariat în spaţiile verzi. Activităţile "verzi" vor continua în şcoală şi în această săptămână.
07 Mai 2018, 16:41
Donează sânge, fii erou! Studenţii medicinişti îndeamnă la solidaritate
Educatie
O unitate de sânge donată salvează trei vieţi, trei oameni care au nevoie de transfuzii de sânge pentru a putea supravieţui. De aceea, studenţii voluntari ai Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea organizează, în perioada 7-11 mai, cea de-a cincea ediţie locală a proiectului naţional "Donează sânge! Fii erou!". Donatorii sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină, între orele 7.30-11.30.
06 Mai 2018, 18:48
Vânătoare de comori în Piaţa Unirii din Oradea
Timp liber
Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea desfăşoară, luni, 7 mai, de la ora 11, o competiţie de cultură generală în Piaţa Unirii, prin care participanţii vor marca punctele importante ale centrului oraşului, în cadrul unei vânători de comori.
06 Mai 2018, 14:51
Şcoala Victoriei: Peste 200 de copii învaţă să scrie şi să citească la singura şcoală din Bihor înfiinţată în inima unui cartier ţigănesc (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Peste 200 de copii învaţă să scrie şi să citească la singura şcoală din Bihor înfiinţată în inima unui cartier ţigănesc. Pentru ca elevii să nu abandoneze cursurile, profesorii Şcolii Pro Roma din Tinca îi iau dimineaţa de-acasă, îi îmbracă, le dau să mănânce şi îi învaţă, pe lângă lecţiile obişnuite, şi teatru, muzică, croitorie ori fotografie.
La mulţi ani, Liceul Greco-Catolic! Flash-mob în cinstea şcolii, în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Peste 400 de elevi ai Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea au sărbătorit cei 25 de ani de existenţă ai şcolii printr-un flashmob în Piaţa Unirii. Elevii au format, cu ajutorul unor pancarte colorate, numerele 100, în cinstea Centenarului Marii Uniri, 25 – în cinstea şcolii lor şi 20, pentru cele două decenii trecute de când şcoala are clase step by step. În ciuda soarelui puternic şi a vremii caniculare, elevii au respectat în detaliu coregrafia anume creată.
03 Mai 2018, 18:06
Colegiul Gojdu se făleşte cu olimpicii: 'Într-o ţară în care lucrurile merg într-o anumită direcţie, e greu să mergi pe contrasens' (FOTO)
Educatie
Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea i-a sărbătorit, joi, pe cei 49 de elevi care s-au calificat la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Printre aceştia s-a numărat şi liceanul Andrei Bădulescu, care a câştigat medalia de argint la olimpiada internaţională de chimie. Directorul Colegiului, Florin Nicoară, i-a felicitat pe elevi, arătând că rezultatele lor sunt cu atât mai lăudabile cu cât în România nu se încurajează suficient performanţele.
Sorbonica lefteră: Şefii Universităţii din Oradea şi-au tras salarii şi de 20.000 lei lunar, dar instituţia riscă să rămână fără bani
Bihoreanul tipărit
Dacă Ministerul Educaţiei nu îi măreşte bugetul, la toamnă Universitatea din Oradea va rămâne fără bani de salarii. Majorările salariale dictate de Guvern şi dărnicia şefilor Universităţii cu ei înşişi au umflat cheltuielile de personal la 9 milioane lei lunar, din care mai bine de un milion ajung la ştabii din instituţie.
01 Mai 2018, 19:46
Educatoarele de grupă mică din Oradea, schimb de experienţe şi cunoştinţe (FOTO)
Educatie
Sănătatea prin mişcare, colaborarea cu părinţii ori metodele didactice eficiente sunt temele pe care le-au dezbătut, vineri, educatoarele de grupă mică din Oradea, la cercul pedagogic găzduit de Grădiniţa cu program prelungit 31. Dezbaterile au durat câteva ore, timp în care dascălii şi-au prezentat propriile rezultate şi dileme.
27 Aprilie 2018, 17:28
Conferinţe anti-mediocritate: La Facultatea de Drept se ţin prelegeri magistrale pentru profesori şi studenţi (FOTO)
Educatie
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea a dat startul unor conferinţe de specialitate, gândite ca nişte prelegeri magistrale ţinute de specialişti, expres pentru a-i ajuta pe profesori şi studenţi deopotrivă să înţeleagă mai bine anumite noţiuni ori tehnici specifice. Iniţiatorii acestor evenimente au şi mărturisit că ele sunt menite nu să plictisească auditoriul ori să bifeze nişte realizări pentru facultate, ci să completeze cunoştinţele.
27 Aprilie 2018, 13:50
Lecţie în aer liber: Copiii au aflat, pe malul Crişului, ce înseamnă viaţa acvatică (FOTO/VIDEO)
Educatie
Zeci de copii, dar şi părinţii unora dintre ei, au participat la o inedită lecţie despre viaţa acvatică pe malul drept al Crişului Repede, în centrul Oradiei. Doi profesori universitari le-au arătat cum se studiază peştii şi insectele acvatice, iar apoi toţi învăţăceii au văzut cum se fac determinări fizico-chimice ale apei. Totodată, asociaţia Aqua Crisius le-a oferit, doritorilor, o canoe pentru plimbări pe apă.
23 Aprilie 2018, 18:41
Universitatea altfel: Pentru celebrarea Centenarului, universitarii orădeni au pregătit 100 de activităţi, într-o singură zi
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, sâmbătă, la o suită de evenimente organizate de Universitatea locală şi mai mulţi parteneri, sub denumirea "Universitatea altfel: 100 în 1". Concret, într-o singură zi, sunt planificate o sută de activităţi diverse, de la seminarii la activităţi sportive, ateliere handmade, concerte şi expoziţii.
19 Aprilie 2018, 20:33
Academicieni şi specialişti de renume care au învăţat la Colegiul Emanuil Gojdu şi-au trimis cărţile în biblioteca şcolii (FOTO)
Educatie
Una dintre cele mai vechi biblioteci şcolare din Oradea, cea a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, şi-a completat oferta cu cărţile scrise de absolvenţi ai acestei şcoli, astăzi personalităţi importante ale României. Printre cei care şi-au trimis cărţile în şcoală se numără Mircea Maliţa (fost ministru al Învăţământului) şi Radu Iftimovici, fizicianul Dorin Poenaru ori scriitorul Mircea Bradu.
Meserie... cu tehnologie: La Grupul Şcolar Agricol din Cadea, viitorii sudori vor învăţa meserie la un simulator de ultimă generaţie (FOTO)
Educatie
Din toamnă, Grupul Şcolar Agricol Cadea va avea, în premieră, două clase de sudori, cu predare în limbile română şi maghiară. Viitorii elevi vor învăţa meseria nu doar teoretic, ci şi folosind un simulator de sudură de ultimă generaţie. Aparatul a fost deja testat de mai mulţi elevi de clasa a VIII-a.
15 Aprilie 2018, 18:11
Zilele Carierei Alumni UO: Workshop-uri despre cum să-ţi alegi locul de muncă şi târg de job-uri
Educatie
Dacă eşti student sau absolvent de facultate şi nu ai un job, dar îţi doreşti unul, eşti invitat la Zilele Carierei Alumni UO, organizate de asociaţia care reuneşte absolvenţi ai facultăţilor orădene. Marţi, tinerii sunt aşteptaţi la trei workshop-uri despre cum să-şi aleagă locul de muncă potrivit şi cum să fie mai competitivi pe piaţa forţei de muncă, iar miercuri sunt invitaţi la un târg de job-uri, unde vor participa câteva companii orădene.
15 Aprilie 2018, 15:55
Elevii bihoreni vor descoperi comorile Pădurii Craiului
Educatie
Timp de şase luni, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor îi va învăţa pe copiii din comunele din aria protejată Pădurea Craiului cum să aibă grijă de habitatele şi speciile de aici. Elevii vor participa la concursuri de fotografie şi la o vânătoare de comori, dar şi la o tabără Junior Ranger.
15 Aprilie 2018, 14:36
Mai multe locuri fără taxă la admitere: Universitatea din Oradea a primit 54 de locuri numai pentru absolvenţii din mediul rural
Educatie
Ministerul Educaţiei a repartizat locurile bugetate ale universităţilor pentru admiterea din vară, iar Universitatea din Oradea a primit cu 145 mai multe faţă de anul precedent. Mai precis, la studii de licenţă facultăţile orădene vor scoate la concurs 1.700 de locuri fără taxă, la masterat 800, iar la doctorat 21 de granturi. O noutate este şi că 54 de locuri bugetate sunt dedicate exclusiv absolvenţilor de licee din mediul rural.
11 Aprilie 2018, 10:42
Simularea Bacalaureatului: Elevii bihoreni, nepregătiţi la matematică şi istorie
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a centralizat notele obţinute de elevii din clasele a XI-a şi a XII-a la simularea examenului de Bacalaureat, note care arată că liceenii mai au de învăţat. Cele mai slabe rezultate le-au obţinut la proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, unde doar 40% dintre elevi au luat notă de trecere.
02 Aprilie 2018, 09:55
   2  4 5 6  

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON