URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Educatie

Un elev din Oradea, olimpic la interpretare instrumentală: Ion Lianu Popa este fiul „prințesei naiului”
Educatie
Elev în clasa a X-a la Liceul de Arte din Oradea, Ion Lianu Popa a câștigat locul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală. Fiul „prințesei naiului”, Oana Lianu, și al taragotistului Petrică Popa are, la 15 ani, un palmares bogat.
02 Mai 2022, 15:31
Robotics Championship: Cum arată concursul între roboți care se ține inclusiv sâmbătă la Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Pasionații de robotică s-au adunat vineri sub cupola centrului comercial ERA Park Oradea, unde este organizată cea de-a 10-a ediție a concursului internațional "Robotics Championship".
29 Aprilie 2022, 17:01
Un elev din Oradea, locul I la Olimpiada Națională de Geografie
Educatie
Alex Topai, elev în clasa a X-a la Colegiul Național Onisifor Ghibu, a devenit olimpic, după ce a câștigat locul I la etapa națională a Olimpiadei de Geografie. Adolescentul are mari șanse să reprezinte România la olimpiada internațională.
29 Aprilie 2022, 16:30
Imagini în dialog: Profesorii-artiști din Oradea își expun creațiile
Timp liber
O expoziție tradițională a profesorilor care predau la Facultatea de Arte și la Liceul de Arte din Oradea își va deschide porțile, pe 3 mai, la Muzeul Țării Crișurilor. Elevii, studenții și toți cei curioși vor putea vedea creațiile semnate de 27 de artiști locali.
27 Aprilie 2022, 19:05
Două olimpiade naționale, la Oradea. IȘJ garantează că elevii vor avea condiții bune
Educatie
Elevi din toată țara se adună, începând de miercuri, la Oradea, unde vor avea loc două olimpiade naționale: cea de religie - alianța evanghelică, și cea de cehă, sârbă și slovacă. În contextul în care, la Craiova, elevii care au participat la olimpiada națională de franceză au avut condiții groaznice de cazare și masă, Inspectoratul Școlar Județean Bihor dă asigurări că, în Oradea, olimpicii au parte de condiții bune.
27 Aprilie 2022, 15:41
Părinți educați, copii fericiți: Ministerul Educației vrea să facă școală și cu părinții
Actual
Ministerul Educației a supus dezbaterii publice strategia națională „Părinți educați, copii fericiți”, prin care propune mai multe direcții de acțiune astfel încât să-i învețe pe părinți cum trebuie educați copiii. Propunerile pe marginea strategiei pot fi transmise până pe 2 mai.
24 Aprilie 2022, 16:38
Design Expo 2022, un succes din prima zi: Viitorii designeri și-au expus lucrările la Universitatea din Oradea (FOTO)
Educatie
La Universitatea din Oradea s-a deschis a IX-a ediție a expoziției anuale a studenților de la secția Design și a beneficiat de un public numeros încă din prima zi. Curioșii vor putea vedea ce creații au tinerii până pe 26 mai.
Peste 6.000 de elevi din Bihor au primit carduri cu bani pentru rechizite și haine
Educatie
Sprijin pentru elevii bihoreni care provin din familii defavorizate. Printr-un program derulat de Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, 6.417 elevi din Bihor au primit carduri alimentate cu câte 500 de lei, pe care părinții lor le vor putea folosi pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte.
24 Aprilie 2022, 12:55
Citește și gândește: Elevii din două școli din Bihor au sărbătorit Ziua Cărții interpretând povești și pasaje din cărți (FOTO)
Educatie
Pe 23 aprilie se sărbătorește în toată lumea Ziua Cărții, iar la îndemnul unui ONG local, peste 40 de elevi de la Școala Nicolae Bălcescu din Oradea și Școala Generală nr. 1 Lăzăreni au marcat momentul în avans. Ei s-au reunit la Biblioteca Județeană, unde au citit și au interpretat povești și pasaje din cărți.
23 Aprilie 2022, 19:05
Studenții Facultății de Litere din Oradea s-au întâlnit cu scriitorul Mircea Pricăjan
Educatie
Mircea Pricăjan, scriitorul și redactorul șef al revistei de cultură Familia, s-a întâlnit cu studenții Facultății de Litere din cadrul Universității din Oradea. Autorul le-a dus tinerilor exemplare din revistă și cărți scrise de el și le-a răspuns întrebărilor, el însuși fiind un absolvent al acestei facultăți.
21 Aprilie 2022, 19:55
Euro-Campus: Campusul Universităţii din Oradea se modernizează din temelii, prin proiecte pe bani europeni (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Campusul Universităţii din Oradea se modernizează din temelii, pe bani europeni. Instituţia are în derulare proiecte în valoare de 100 milioane lei pentru reabilitarea, eficientizarea energetică şi dotarea mai multor facultăţi, dar şi pentru amenajarea unor laboratoare inovative, inclusiv pentru cercetări geotermale.
20 Aprilie 2022, 19:30
Meditații online la matematică: Cum îi ajută profesorii unui colegiu din Oradea pe elevii de clasa a VIII-a
Educatie
Chiar dacă sunt în vacanța prilejuită de sărbătorile pascale, elevii de clasa a VIII-a nu ar trebui să țină cărțile departe de ei. Profesorii de matematică de la Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea îi ajută să se pregătească pentru Evaluarea Națională și au publicat în revista școlii primele teste de antrenament.
19 Aprilie 2022, 19:08
Mai multe profesoare din Bihor au convins Ministerul Educației să autorizeze o disciplină de ecologie
Educatie
Ministerul Educației a aprobat disciplina opțională „Educație ecologică și pentru protecția mediului”, elaborată de mai multe profesoare din Bihor. Materia se va preda începând din anul următor, la nivel gimnazial.
15 Aprilie 2022, 15:40
Eco-club Bihor: Autoritățile îi încurajează pe elevii din județ să se preocupe de problemele de ecologie
Educatie
De la elevii de clasă pregătitoare la cei de liceu, toți sunt încurajați de autoritățile din Bihor să formeze în fiecare unitate de învățământ comunități pro-ecologie. Aceste eco-cluburi vor derula apoi diferite acțiuni pentru protecția mediului înconjurător, iar dacă se vor implica în Campionatul Județean al Curățeniei din Bihor, ediția 2022, vor putea câștiga și premii în bani.
15 Aprilie 2022, 11:49
Au început înscrierile pentru două școli de vară la Universitatea din Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea a anunțat că a deschis înscrierile pentru două școli de vară dedicate liceenilor, ambele programate pentru luna iulie. Una dintre școli este dedicată tinerilor care vor să fie ingineri, specialiști în protecția mediului sau construcții, cadastru și arhitectură, iar cealaltă viitorilor istorici, funcționari, oameni politici, experți în relații internaționale și jurnaliști.
14 Aprilie 2022, 13:31
Studenții străini din Oradea au învățat cum se încondeiază ouăle de Paști (FOTO)
Educatie
Experiență inedită pentru 40 de studenți străini care învață la Universitatea din Oradea. Ei au participat la un atelier de împistrit ouă, la Muzeul Țării Crișurilor, aflând secretele acestui meșteșug specific locului de la o studentă din oraș, meșter popular.
14 Aprilie 2022, 12:33
Masterclass „Superscrieri” la Universitatea din Oradea: Studenții în dialog cu jurnaliștii (FOTO)
Știri Bihor
Ce înseamnă meseria de jurnalist, care sunt presiunile pe care le resimt ziariștii, cum faci o investigație care zguduie o țară întreagă sunt câteva din întrebările la care s-a căutat răspuns, miercuri, în cadrul unui masterclass „Superscrieri” organizat de Fundația Friends for Friends la Universitatea din Oradea. Audiența a fost formată din profesori și studenți, ziariști locali, iar invitata specială a întâlnirii a fost Diana Oncioiu, unul dintre jurnaliștii care, printre altele, a lucrat la investigațiile care au demonstrat abuzuri sexuale petrecute în Biserica Ortodoxă Română.
Design Expo 2022: Viitorii designeri își expun lucrările la Universitatea din Oradea
Timp liber
Orădenii curioși să vadă ce aptitudini au studenții orădeni care învață la specializarea Design a Facultății de Arte sunt invitați la a IX-a ediție a Design Expo, o expoziție cu lucrările lor. Evenimentul va avea loc pe 20 aprilie, la Biblioteca Universității din Oradea.
11 Aprilie 2022, 17:00
Ziua pentru prieteni: Elevii Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea au gătit împreună cu tinerii de la Asociația Down şi au strâns bani pentru colegii cu probleme sociale (FOTO)
Știri Bihor
Elevii Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea au gătit brioşe alături de tinerii de la Asociația Down şi au vândut icoane şi obiecte realizate manual, toate încasările fiind destinate pentru sprijinirea unor elevi cu probleme sociale.
Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită la școala din Ineu: Copiii au dansat și și-au prezentat obiceiurile (FOTO)
Educatie
Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită și la Școala Gimnazială „Puiu Sever” din comuna bihoreană Ineu, o școală unde aproape toți elevii aparțin acestei etnii. Copiii au cântat, au dansat, au spus poezii, și-au prezentat tradițiile și obiceiurile, dar au participat și la întreceri sportive.
09 Aprilie 2022, 12:30
S-au plimbat și au făcut curat! Peste 300 de voluntari au adunat gunoaiele de pe malurile Crișului, în Oradea (FOTO)
Educatie
La apelul liceenilor din Colegiul Emanuil Gojdu, peste 300 de voluntari au ieșit, vineri, la plimbare pe malurile Crișului Repede din Oradea și au adunat gunoaie. Dacă în zona centrală n-au prea avut ce să strângă, când s-au îndepărtat spre marginea orașului, voluntarii au fost nevoiți să-și suflece mânecile și să culeagă gunoaie de toate felurile.
Scriitorul Mihail Neamțu, la Universitatea din Oradea: Va dialoga cu studenții și profesorii
Timp liber
Teologul, scriitorul și omul politic Mihail Neamțu va fi prezent miercuri la Universitatea din Oradea, unde se va întâlni cu studenții și cadrele didactice, pentru a dialoga „despre adevăr și credință”. Cu acest prilej, va fi prezentată și noua carte semnată de Neamțu.
08 Aprilie 2022, 15:35
Școala ca un joc: Profesori din străinătate au venit la școala din Ineu, pentru a experimenta, alături de dascălii români, educația cu jocuri (FOTO)
Educatie
Școala Gimnazială „Puiu Sever” din Ineu a găzduit, timp de o săptămână, 16 profesori din Spania, Macedonia de Nord și insula franceză Martinica, în cadrul unui proiect Erasmus+ care cercetează cum anume pot fi folosite jocurile în activitățile didactice. Cu acest prilej, elevii și preșcolarii din comună au folosit o platformă care permite crearea de povești ilustrate, pentru a învăța despre personaje celebre.
08 Aprilie 2022, 11:32
Radiografia unei generații: Cercetare cu surprize pentru părinții elevilor de-a VIII-a din Bihor. Ce gândesc cu adevărat copiii noștri? (DOCUMENT)
Bihoreanul tipărit
De ce ocolesc elevii din Bihor școlile profesionale și care le sunt cele mai mari temeri? O cercetare făcută în rândul elevilor bihoreni de clasa a VIII-a arată că au o mare frică de eșec la școală și apoi în carieră, iar când își aleg liceul, în mod surprinzător cel mai adesea se gândesc la siguranță, nu la specializarea aleasă ori prestigiul profesorilor.
Parada reciclării și a vieții sănătoase: Elevii unei grădinițe din Oradea au defilat în costume colorate, din materiale refolosite (FOTO)
Educatie
La Grădinița 27 din Oradea, copiii cresc împreună cu natura. În cadrul unui program derulat de Fundația Comunitară Oradea, copiii și cadrele didactice cultivă legume în curtea grădiniței, pentru a descoperi împreună ce nevoi au plantele, ca să fie viguroase și să devină apoi hrană. În plus, miercuri, copiii au fost protagoniști într-o paradă a reciclării, defilând cu costume făcute din PET-uri, saci de plastic sau cutii de carton.
06 Aprilie 2022, 18:30
Roboticienii se reîntâlnesc la Oradea, unde va avea loc a X-a ediție a Concursului Internațional Robotics Championship
Educatie
Pasionați de robotică din țară și din străinătate se vor reîntâlni la Oradea, după doi ani de pauză, cauzată de contextul epidemic global. La finalul lunii aprilie, Universitatea din Oradea va organiza și găzdui a X-a ediție a Concursului Internațional Robotics Championship.
06 Aprilie 2022, 13:18
Liceenii sunt invitați să se înscrie la o școală de vară a Facultății de Științe Economice din Oradea
Știri Bihor
Cea mai căutată școală de vară a Universității din Oradea va avea o nouă ediție, cu participare fizică. Liceenii din Bihor interesați de oferta educațională a Facultății de Științe Economice sunt invitați să aplice la ORADESS, un program de două săptămâni în care vor fi cazați în campusul universitar și vor participa la cursuri și diferite activități.
05 Aprilie 2022, 18:31
66 de școli din Bihor au câștigat proiecte în valoare de 9,35 milioane euro, pentru a-i convinge pe elevi să nu abandoneze lecțiile
Educatie
Ministerul Educației a finalizat selecția proiectelor din prima rundă a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, iar toate cele 66 de unități de învățământ din Bihor care au solicitat finanțări au primit răspuns favorabil. În total, aceste școli vor atrage finanțări nerambursabile de 9,35 milioane euro, pentru activități, dotări și alte cheltuieli menite să facă mediul școlar atractiv pentru elevi, iar aceștia să nu abandoneze cursurile.
05 Aprilie 2022, 12:37
Care va fi structura anului școlar 2022-2023. Elevii vor avea o „săptămână verde”
Actual
Ministerul Educației a publicat, luni, structura următorului an școlar, care cuprinde cinci module de cursuri, așa cum ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat. Totodată, elevii vor avea o săptămână de activități în programul „Școala altfel” și încă una dedicată educației ecologice.
04 Aprilie 2022, 17:56
Ce se mai întâmplă într-un colegiu din Oradea: Elevii prăjesc mici în sala de clasă! (VIDEO)
Educatie
Scene incredibile într-un liceu din Oradea, unde două eleve s-au decis să prăjească mici în sala de clasă. Ele au fost filmate de un coleg, care, cu un limbaj vulgar, s-a arătat totuși șocat de gestul lor. Directorul școlii spune că, pe lângă sancționarea elevilor, a demarat și o anchetă asupra profesorilor, care ar fi știut de eveniment, dar s-ar fi dovedit indulgenți.
04 Aprilie 2022, 11:02
   2  4 5 6  
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: 23 August, Somesului, Crisan, Oasului, Closca, Eminescu, Tractoristilor  in data de 25 mai, incepand cu ora 16:30, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 25 mai, incepand cu ora 19:30, in functie de prezenta la domiciliu a consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.6288 RON
 • 1 EUR = 4.9417 RON
 • 1 HUF = 0.0128 RON