URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 IUNIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, actualmente şef peste şefii de post, se lăuda mai an că toate tronsoanele Autostrăzii Transilvania sunt atribuite. Dar când vine vorba de acest drum blestemat, e bine să nu zici "hop" nici dacă l-ai străbătut de cinci ori de la Oradea la Cluj, că precis apare ceva neprevăzut. De fapt, situaţia este dramatică şi are şanse să devină tragică.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Durerea nevindecabilă a căpeteniilor UDMR-iste nu e doar că Bolojan le-a zburat din funcţiile bine plătite din CJ Bihor un număr însemnat de politruci, ci că şefii acestui partid, începând cu Cseke Attila şi cu Szabó Ödön, îşi văd carierele serios periclitate. În ultimele patru cicluri electorale, UDMR Bihor a scăzut de la 7-8 consilieri municipali în Oradea la doar 4 şi de la 9-10 consilieri judeţeni la numai 6 sub "înţeleapta" conducere a unor personaje precum cei doi.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
O nouă competiție europeană fără România (campionatul european, în cazul de față) nu ne mai supără așa cum ne-ar fi supărat în anii 90, semn că ne-am obișnuit deja. De fapt, ce zic eu că ne-ar fi supărat? Pe vremea aceea ni s-ar fi părut de-a dreptul imposibil! Dar construcțiile trainice și strategiile pe termen lung nu se mai practică în sportul românesc decât sporadic, organizațiile și finanțatorii nu mai au răbdare, își doresc rezultate imediate. În cele mai multe cazuri se practică un soi de agricultură sportivă debilă - se plantează azi și se culege mâine.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primăria vrea să amendeze cu 2.500 lei şoferii care intră cu maşinile pe spaţiile pietonale din centrul Oradiei. Ce părere aveţi despre măsura propusă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit Dicţionarului explicativ al limbii române, sula este o unealtă alcătuită dintr-o tijă mare şi subţire de oţel, dreaptă sau curbă, ascuţită la vârf, fixată într-un mâner şi folosită în pielărie (cizmărie, cojocărie etc) pentru a găuri pielea ori talpa spre a putea trece acul cu aţa prin ele. Poate multă lume nu ştie, dar sula s-a utilizat şi încă se utilizează şi astăzi pe scară largă inclusiv în justiţie, la găurirea coperţilor de dosare, pentru a putea fi realizată operaţiunea de coasere a acestora...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree (cum este tolbutamidul sau glipizidul), care sunt uşor de folosit şi, după majoritatea specialiştilor, sigure. Vezi mai departe ce mediamente se folosesc și când este nevoie de tratament cu insulină...

Educatie

Orădeanul Vlad Vicol, profesor de matematică în America, invitat să predea „acasă” (FOTO)
Educatie
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, l-a invitat pe matematicianul american născut în oraşul de pe Crişul Repede, Vlad Vicol, să predea „acasă”. Considerat unul dintre cei mai promiţători matematicieni ai zilelor noastre, Vicol, acum profesor în New York, a susţinut pentru întâia oară o conferinţă pentru profesorii şi doctoranzii din Oradea.
Clase avem, copii să fie! Liderii UDMR Bihor au convins Ministerul Educaţiei să „scutească” Liceul Ady Endre de reducerea numărului de clase
Educatie
Planul de şcolarizare al judeţului Bihor, adică „tabloul” cu locurile pe care fiecare şcoală le va scoate la admitere pentru luna septembrie, a fost modificat de Ministerul Educaţiei la câteva zile după ce tot Ministerul l-a aprobat. În loc de 125 de clase de-a IX-a, câte prevedea planul judeţean, Bihorul va avea 126, la presiunea UDMR, care a militat fervent pentru o clasă în plus la Liceul „Ady Endre” din Oradea. Va rămâne de văzut dacă există şi cerere pentru această clasă, pentru că actuala generaţie de elevi de clasa a VIII-a este semnificativ mai redusă.
13 Mai 2021, 18:51
Evaluarea în clasa a VI-a: Aproape 5.000 de elevi din Bihor au susţinut primul examen
Educatie
Miercuri au debutat evaluările naţionale pentru elevii de clasa a VI-a, cu proba la limbă şi comunicare, iar în Bihor 4.886 de elevi au participat la examen, în timp ce alţi 702 au absentat, ceea ce înseamnă o prezenţă de 87,43%. În perioada următoare, vor fi evaluaţi şi elevii de clasa a IV-a şi a II-a.
12 Mai 2021, 16:51
Un eminent matematician, originar din Oradea, va conferenţia pentru profesori şi doctoranzi
Educatie
Profesori şi doctoranzi ai Universităţii din Oradea, dar şi de la Universtatea Babeş-Bolyai, sunt invitaţi la o conferinţă susţinută de un eminent matematician originar din oraşul de pe Crişul Repede. Absolvent al Colegiului „Emanuil Gojdu”, iar apoi al unor universităţi din Germania şi America, Vlad Vicol, profesor în SUA, este un om de ştiinţă prolific şi unul dintre vei mai promiţători matematicieni ai zilelor noastre.
11 Mai 2021, 20:00
Cine merge la şcoală şi cine învaţă online. Vezi scenariile pentru fiecare oraş şi comună din Bihor!
Știri Bihor
Şcolile din Oradea şi din alte 43 de oraşe şi comune din Bihor vor funcţiona, săptămâna viitoare, în scenariul hibrid, în care o parte din elevi merg fizic la şcoală, dar alţii rămân acasă, învăţând online. În tot judeţul, indiferent de scenariu, vor merge la şcoală elevii din ciclul primar şi cei din clasele a VIII-a şi a XII-a. De asemenea, toate grădiniţele vor fi deschise.
07 Mai 2021, 16:28
Veşti bune şi veşti proaste pentru elevii din Bihor: Peste 27.000 dintre ei vor primi lunar burse, dar Guvernul a uitat de cei 4.500 de navetişti
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Bihor a distribuit şcolilor din judeţ peste 17,7 milioane lei, banii necesari pentru cele 27.872 de burse care se plătesc în acest semestru elevilor cu rezultate şcolare bune sau care provin din familii cu venituri reduse. Şcolile sunt cele care vor distribui lunar banii elevilor, iar în prima tranşă vor vira şi bursele aferente lunilor februarie-aprilie. Guvernul dă însă cu o mână şi ia cu alta: pentru elevii navetişti, din noiembrie anul trecut nu a mai alocat niciun leu, aşa că aceştia trebuie să suporte cheltuielile de transport la şi de la şcoală.
07 Mai 2021, 14:15
Cum începe şcoala în fiecare localitate din Bihor: 55 de oraşe şi comune, inclusiv Oradea, în scenariul „galben” (DOCUMENT)
Știri Bihor
Ministerul Educaţiei a anunţat scenariile de funcţionare în fiecare localitate din România, iar în Bihor, 55 de unităţi administrativ-teritoriale au rata de infectare peste 1 la mie, ceea ce înseamnă că pot merge fizic la grădiniţă şi la şcoală doar preşcolarii, elevii din clasele primare şi anii terminali. În schimb, în restul oraşelor şi comunelor, scenariul este „verde”, adică toţi elevii au liber să revină la şcoală.
04 Mai 2021, 14:50
Peste 14.000 de elevi orădeni vor primi anul acesta burse şcolare. Vezi când se vor face primele plăţi!
Știri Oradea
Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi acordarea a 14.302 burse şcolare elevilor orădeni. Printre acestea se numără 2.065 burse de ajutor social, 11.498 burse de merit, 705 burse de studiu şi 34 de burse de performanţă.
Şcoala reîncepe tot cu scenarii: În ce condiţii vor putea elevii să meargă în clase
Actual
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că pe 5 mai vor reîncepe cursurile pentru toţi elevii, cu excepţia celor din clasele terminale, care vor reveni la ore pe 10 mai. Reîntoarcerea la şcoală va depinde de rata de infectare din fiecare localitate, la fel ca înainte de vacanţa de Paşte.
27 Aprilie 2021, 14:57
Jos pălăria: Licean din Oradea, premiat cu bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie
Educatie
Vlad Iova, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, a reuşit o performanţă lăudabilă: tânărul a câştigat medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Chimie Mendeleev, care a reunit elevi din 30 de ţări din Europa şi Asia. Adolescentul se pregăteşte acum pentru probele de baraj pentru olimpiada mondială.
27 Aprilie 2021, 13:30
Universitatea din Oradea: Mai mulţi studenţi, mai mulţi bani. Rectorul Bungău a prezentat raportul privind starea instituţiei
Educatie
Cu peste 20.000 de studenţi înscrişi la cele 15 facultăţi, cu o finanţare mai mare de la Ministerul Educaţiei şi cu zeci de proiecte cu finanţare nerambursabilă în derulare, Universitatea din Oradea traversează o perioadă bună. „Am ieşit din zona de incertitudine financiară, ne permitem o relaxare, adică să luăm decizii privind investiţiile”, a declarat rectorul Constantin Bungău. Aşa cum legea îl obligă, rectorul a publicat raportul anual privind starea instituţiei pe care o conduce.
26 Aprilie 2021, 19:33
Bucuria copiilor: Vânătoare de ouă, în centrul Oradiei (FOTO)
Educatie
Voluntarii Centrului de tineret The Spot le-au oferit o bucurie suplimentară copiilor care participă la programele şi activităţile organizaţiei şi i-au dus la o vânătoare de ouă de Paşti, în centrul oraşului. Elevii au găsit premiile... cu ajutorul matematicii.
26 Aprilie 2021, 13:15
Elevii fac ore online, dar primesc pachete cu mere, lapte şi biscuiţi. Mulţi părinţi preferă să le doneze
Știri Bihor
Elevii din Bihor care, în luna martie, au făcut lecţii exclusiv online sunt chemaţi la şcoală, în aceste zile, pentru a-şi ridica pachetele din Programul pentru Şcoli, derulat de Guvern, prin Ministerul Agriculturii. Concret, fiecare copil primeşte un pachet cu mere, lapte şi biscuiţi pe care le-ar fi primit zilnic, dacă mergea la şcoală. În loc să se pună pe drumuri, mulţi dintre părinţi preferă să doneze pachetele.
22 Aprilie 2021, 14:50
Profesori în bancă! La o şcoală din Oradea, toţi profesorii fac cursuri de perfecţionare în informatică (FOTO)
Educatie
Pentru că lecţiile predate online vor rămâne o realitate, probabil, pentru multă vreme, toţi cei 80 de profesori ai Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu” se perfecţionează în competenţe digitale. Pe banii şcolii, dascălii participă la lecţii de IC3 (certificare internaţională de alfabetizare digitală), predate chiar de colegii lor, profesorii de informatică. Directorul Colegiului, Iulius Timar, spune că profesorii n-au ripostat că trebuie să participe la aceste cursuri, ba chiar ştiu că au doar de câştigat.
Avantajele pandemiei: Studenţi din Oradea şi Szeged, împreună la un curs susţinut de o renumită profesoară penalistă din Ungaria
Educatie
Învăţarea de la distanţă are şi avantaje: reuneşte studenţi şi profesori din ţări diferite. La Facultatea de Drept din Oradea, în premieră, a avut loc un curs online comun între studenţii orădeni şi cei ai Universităţii din Szeged, susţinut de o profesoară din Ungaria, specialistă în Drept Penal, totodată expert independent al Comisiei Europene.
19 Aprilie 2021, 19:22
Simularea Evaluării Naţionale în Bihor: peste 64% dintre elevi au luat medii peste cinci
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat rezultatele la simularea examenului de Evaluare Naţională pentru elevii care sunt acum în clasa a VIII-a, rezultate care arată că 64,76% dintre candidaţi au promovat, obţinând medii peste 5. În tot judeţul, s-au obţinut 25 de note de 10, dar nicio medie cu punctaj maxim.
17 Aprilie 2021, 15:51
Doar 30% dintre profesorii din Bihor s-au vaccinat împotriva Covid-19. Un secretar de stat din Ministerul Educaţiei a venit să-i convingă
Educatie
De la debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 şi până în prezent, 2.173 de profesori din învăţământul preuniversitar din Bihor s-au imunizat, reprezentând un procent de 31,75% din totatul cadrelor didactice din judeţ. Scepticismul este şi mai mare în rândul angajaţilor nedidactici din şcoli, doar 21% din aceştia fiind vaccinaţi. Pentru a-i convinge pe dascăli şi pe alţi angajaţi ai şcolilor să se imunizeze, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a venit în vizită în Bihor şi a ţinut o şedinţă online cu toţi cei interesaţi de acest subiect.
15 Aprilie 2021, 17:45
Şcoala de reciclare: La Oradea, se scrie primul curs pentru muncitorii care vor valorifica biodeşeurile
Știri Bihor
Valorificarea deşeurilor este un subiect care va rămâne în actualitatea europeană mulţi ani şi, de aceea, profesori din opt ţări lucrează acum la primele manuale din care vor învăţa viitorii muncitori responsabili cu tratarea biomasei, adică a resturilor organice. Concomitent, echipa proiectului "BioCompetences" vrea să convingă autorităţile europene să oficializeze aceste meserii.
09 Aprilie 2021, 10:35
Rezultatele simulării Bacalaureatului în Bihor: Doar 42,2% din elevi au luat medie de trecere
Educatie
După ce săptămâna trecută au simulat examenul de Bacalaureat, elevii din ultimul an de liceu au aflat cât de pregătiţi sunt, iar pentru mulţi dintre ei vestea n-a fost una bună. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, doar patru din zece elevi au promovat examenele simulate, obţinând o medie peste 6. Niciun elev nu a avut media 10.
02 Aprilie 2021, 10:28
Universitatea de Medicină din Cluj nu-l mai angajează pe Bodog. Rectorul dă înapoi, după ce a fost luat la întrebări
Știri Bihor
Plagiator şi impostor dovedit, parlamentarul PSD Florian Bodog nu va mai fi cadru didactic asociat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, aşa cum şi-a dorit. După ce BIHOREANUL a dezvăluit ambiţia lui Bodog, rectorul de la Cluj, Dana Buzoianu, la solicitarea presei, a anunţat că „probabil” nu îi va mai oferi un contract politicianului. Iniţial, Buzoianu a pretins, în mod mincinos, că informaţiile apărute în spaţiul public ar fi „fake news”, dar apoi a recunoscut situaţia. Mai mult, n-a părut deloc deranjată de gravele probleme de CV pe care le are Bodog, admiţând că renunţă la el doar din cauza presiunii publice.
01 Aprilie 2021, 09:57
Modificări în reţeaua şcolară din Oradea: 9 clase de la Şcoala Bălcescu se mută pe strada Cuza Vodă, se fac comasări de grădiniţe
Educatie
Începând cu următorul an şcolar, nouă clase de elevi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” nu vor mai învăţa în clădirea de pe strada Mihai Viteazul, ci într-un imobil pe strada Cuza Vodă, mutarea fiind necesară pentru că Primăria va rezilia contractul cu Comunitatea Evreiască, proprietara spaţiului în care copiii învaţă acum. Noua clădire a fost pusă gratuit la dispoziţia şcolii de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului. În plus, din toamnă, mai multe grădiniţe din Oradea se vor comasa, dar fără ca asta să ducă la mutarea grupelor din locurile unde funcţionează în prezent.
01 Aprilie 2021, 08:39
Veşti bune: Peste 11.000 de elevi din Oradea vor primi burse, inclusiv pentru rezultatele bune la învăţătură
Educatie
Veşti bune pentru elevii din Oradea: din această primăvară, vor primi lunar bani pentru performanţele lor şcolare sau pentru cheltuielile zilnice, în cazul celor care provin din familii sărmane. Edilul Florin Birta a anunţat că, pe lângă cei 100 de lei pe care Guvernul îi alocă pentru fiecare bursă, Primăria va plusa cu bani pentru acei elevi care au rezultate meritorii. Astfel, elevii orădeni cu medii generale peste 8,50 vor primi lunar câte 120 de lei.
31 Martie 2021, 16:18
La cererea părinţilor, în localităţile cu incidenţă sub 6 la mie, grădiniţele cu program prelungit vor rămâne deschise în vacanţa de Paşti
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că în localităţile unde sunt mai puţin de 6 cazuri de Covid-19 confirmate la mia de locuitori toate grădiniţele cu program prelungit vor putea rămâne deschise în vacanţe, inclusiv în cea inopinată, care va începe săptămâna viitoare şi se va întinde până după Paştele ortodox. Toate cele 35 din Oradea vor fi deschise, dacă vor avea solicitări de la părinţi.
30 Martie 2021, 17:13
Elevii din clasa a VIII-a simulează Evaluarea Naţională. În Bihor sunt peste 4.200 de candidaţi
Educatie
După ce elevii din ultimul an de liceu au simulat Bacalaureatul, a venit rândul şcolarilor de clasa a VIII-a să afle ce presupune un examen naţional. Între 29 şi 31 martie, vor avea loc simulările Evaluării Naţionale, la care sunt aşteptaţi cei 4.233 de elevi din Bihor care acum sunt în ultimul an de gimnaziu.
27 Martie 2021, 17:58
Cum vor merge la şcoală elevii din Bihor săptămâna viitoare? Numărul localităților în scenariul roșu și galben e în creștere
Știri Bihor
De luni, din 714 unități de învățământ existente în Bihor, 350 vor funcționa în scenariul verde, 264 în scenariul galben și 100 intră în scenariul roșu. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat dat publicității sâmbătă de Prefectura Bihor, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o nouă hotărâre în acest sens, valabilă pentru săptămâna ce urmează.
27 Martie 2021, 15:33
Te pregăteşti pentru Bac sau admiterea la facultate? Poţi participa la cursuri gratuite de matematică
Educatie
Liceenii bihoreni care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat sau pentru admiterea la facultate pot participa la cursuri de matematică susţinute gratuit de Universitatea Politehnica Timişoara. Lecţiile se ţin în fiecare sâmbătă, online.
26 Martie 2021, 10:51
Decizie finală: Vacanţa prelungită pentru elevi, cu excepţia celor din clasele terminale. Examenele naţionale, la datele stabilite iniţial
Actual
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat deciziile finale privind derularea anului şcolar, precizând că elevii vor intra într-o vacanţă de primăvară prelungită, din 2 aprilie până pe 4 mai, cu excepţia celor din anii terminali. Totuşi, aceştia nu vor merge la şcoală, ci vor face lecţiile online. Cîmpeanu a mai anunţat că examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat se vor ţine în datele stabilite iniţial, dar şi că anul şcolar se va prelungi cu o singură săptămână.
25 Martie 2021, 11:51
Ministrul Educației vine cu noi variante: prelungirea anului școlar cu doar o săptămână, până pe 25 iunie
Actual
Ministrul Educației s-a răzgândit. După ce marți propusese prelungirea semestrului al doilea cu două săptămâni, miercuri, Sorin Cîmpeanu a anunțat că o propunere alternativă este prelungirea cu doar o săptămână a acestui an școlar. O decizie definitivă nu a fost încă luată.
24 Martie 2021, 14:57
Vine, vine primăvara... cu trenul din Franța
Educatie
Doar PSD-ul atotbinefăcător de bugetari părea că inventează poduri între felurite sărbători și weekend-uri ca să-și dezmierde cu concedii ad-hoc principala pepinieră electorală. Legau cu zile libere pauza dintre Paște și serbeutorile non-muncitorești de 1 Mai astfel încât mielul pascal la cuptor să aibă, în loc de măr în gură, un mititel cu muștar. Dar iată că și actuala struțo-cămilă de guvernământ preia, cu egal discernământ, decizii asemănătoare...
24 Martie 2021, 12:55
Elevii şi părinţii, împotriva vacanţei de primăvară de o lună: Va determina o ruptură în procesul educaţional
Actual
Structurile reprezentative ale elevilor şi părinţilor au criticat decizia Ministerului Educaţiei de a prelungi la patru săptămâni vacanţa de primăvară, din 2 aprilie până în 4 mai, în loc de o singură săptămână, cum prevedea iniţial calendarul acestui an şcolar. Elevii şi părinţii deopotrivă spun că această vacanţă neaşteptată va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev.
24 Martie 2021, 11:00
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1226 RON
  • 1 EUR = 4.9242 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON