URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Educatie

Un nou liceu în Bihor: Liceul Tehnologic Felix va pregăti specialişti în turism
Educatie
Şcoala Gimnazială „Floare de Lotus” din Sânmartin devine Liceul Tehnologic Felix, iar din toamnă va avea o clasă de-a IX-a, cu specializarea Turism. Iniţiativa înfiinţării liceului a avut-o primăria comunei, la apelul operatorilor economici din Sânmartin, care au spus că au nevoie de angajaţi pricepuţi în complexurile turistice.
04 Iunie 2020, 13:21
Cum se simt elevii bihoreni înainte de Evaluarea Naţională: Mai bine pregătiţi pentru examen, dar supăraţi că nu pot participa la festivităţi şi banchet (VIDEO)
Educatie
Cu zece zile înainte de primul examen important din viaţa lor, Evaluarea Naţională, elevii bihoreni spun că izolarea din pricina pandemiei i-a ajutat să se pregătească mai mult. Totodată, tinerii mărturisesc că sunt întristaţi de faptul că au fost privaţi de micile bucurii din această perioadă: cursul festiv de la absolvirea gimnaziului şi banchetul.
04 Iunie 2020, 12:05
Confirmat din primul tur: 536 de universitari i-au asigurat lui Constantin Bungău al treilea mandat de rector al Universităţii din Oradea
Educatie
Scrutinul pentru reconfirmarea profesorului Constantin Bungău ca rector al Universităţii din Oradea s-a încheiat din primul tur. 604 universitari au mers, miercuri, la vot, iar 88% din aceştia l-au şi votat pe unicul candidat. Bungău a precizat că, după ce va fi confirmat în funcţie de Ministerul Educaţiei, îşi va prezenta şi noua echipă de prorectori.
03 Iunie 2020, 19:16
Alegeri la Universitatea Oradea, în condiţii speciale: Secţii de vot în aer liber, electorii stau la distanţă şi poartă măşti (FOTO / VIDEO)
Educatie
La Universitatea din Oradea au loc, miercuri, alegerile pentru viitorul rector, în realitate un demers pentru reconfirmarea profesorului Constantin Bungău la şefia instituţiei, dat fiind că este unicul candidat. Având un final previzibil, scrutinul este interesant doar prin modul de organizare. Din cauza pandemiei de Covid-19, secţiile de vot au fost amenajate în aer liber, iar toţi electorii trebuie să poarte măşti şi să păstreze distanţa de 2 metri faţă de alte persoane.
Revedere după 3 luni: Întorşi la şcoală, elevii bihoreni se bucură să-şi reîntâlnească profesorii şi colegii (FOTO / VIDEO)
Educatie
După trei luni, şcolile din Bihor, la fel ca cele din toată ţara, s-au redeschis, pentru lecţiile de pregătire organizate pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a. Elevii care s-au reîntors în sălile de clase spun că au fost nerăbdători să-şi revadă colegii, dar şi că au nevoie de ajutorul „faţă în faţă” al profesorilor, ca să se simtă pregătiţi pentru examenele naţionale.
02 Iunie 2020, 11:50
Şcolile din Bihor au primit măşti, şerveţele şi geluri antibacteriene pentru începerea pregătirilor pentru examene (FOTO)
Educatie
Instituţia Prefectului Bihor a anunţat luni după amiază că în weekend, sub coordonarea prefectului Dumitru Ţiplea, Inspectoratul Şcolar Judeţean a distribuit către şcolile din Bihor 189.000 de măşti de protecţie, precum şi 5.514 de kit-uri biocide formate din şerveţele şi gel antibacterian. 
02 Iunie 2020, 08:56
Şcoala cu totul altfel: Şcolile din Bihor se deschid marţi, cu teamă, speranţe şi... reguli nemaiîntâlnite
Bihoreanul tipărit
Pe 2 iunie, şcolile bihorene se redeschid pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, dar cu reguli nemaiîntâlnite. Toate şcolile s-au dotat cu dezinfectanţi şi măşti şi au aşezat băncile la 2 metri distanţă, dar nu toate locurile vor fi ocupate, pentru că mulţi părinţi şi elevi au decis să continue online lecţiile de pregătire pentru examenele naţionale, ba chiar la două colegii niciun elev nu va reveni la cursuri.
01 Iunie 2020, 18:11
Vin măştile pentru elevii din Bihor. Ministerul Educaţiei a expediat peste 400.000 de bucăţi
Educatie
Ministerul Educaţiei a finalizat licitaţia pentru achiziţia de măşti pe care le vor folosi elevii şi profesorii la lecţiile de pregătire pentru examenele naţionale, dar şi la examene, iar firmele contractate au început distribuţia. În Bihor urmează să ajungă 403.000 de măşti, adică exact cât a solicitat Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Până luni, măştile vor fi distribuite în toate şcolile.
29 Mai 2020, 17:08
Chiar dacă n-au măşti de la Minister, şcolile din Bihor sunt pregătite pentru reluarea cursurilor. La un colegiu, niciun copil nu vrea să revină la cursuri! (FOTO)
Știri Bihor
Din 2 iunie, elevii de clasele a VIII-a şi de-a XII-a se vor întoarce la şcoală, pentru a participa, dacă doresc, la ore de pregătire pentru disciplinele de examen. Şcolile din Bihor şi-au luat deja măsurile de prevenţie dictate de Ministerul Educaţiei şi chiar s-au aprovizionat cu măşti, ţinând cont că oficialii de la Bucureşti încă nu au finalizat licitaţia de achiziţie a acestor produse. Câţi elevi bihoreni se vor întoarce la cursuri este greu de spus, dat fiind că rămâne la latitudinea lor şi a părinţilor. Cel puţin la un liceu din Bihor niciun elev nu vrea să revină în sala de clasă!
28 Mai 2020, 16:40
Elevi orădeni, calificaţi în finala internaţională a unui concurs de inovare. Echipa de la Colegiul Economic vrea să-i ajute pe tineri să-şi găsească un job
Educatie
O echipă de liceeni de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” va reprezenta România la finala unui concurs în cadrul căruia adolescenţi din lumea întreagă au fost provocaţi să găsească metode de inovare socială. Elevii orădeni au propus realizarea unei platforme de orientare profesională şi recrutare pentru tineri.
28 Mai 2020, 12:55
Directorul Colegiului Economic, Virgil Blage, este noul inspector şcolar general în Bihor. A fost recomandat de Bolojan
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor are o conducere nouă. Mandatul profesorului Alin Novac Iuhas, care a fost la cârma instituţiei în ultimii cinci ani, după ce a câştigat un concurs organizat de Ministerul Educaţiei, expiră miercuri, iar, în lipsa unui nou concurs, ministrul Monica Anisie a făcut o numire. Noul inspector şcolar general este directorul Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea, Virgil Blage, care a fost propus pentru funcţie de primarul Ilie Bolojan.
27 Mai 2020, 14:25
Viaţa după izolare, între bucurie şi anxietate. Cum se simt acum tinerii din Oradea şi ce planuri au (VIDEO)
Educatie
Chiar dacă restricţiile de circulaţie s-au „îndulcit”, tinerii din Oradea încă resimt efectele lungii perioade de izolare, mai cu seamă că nu s-au întors la cursuri şi nu îşi revăd colegii şi profesorii. La iniţiativa Centrului de Tineret „The Spot”, mai mulţi elevi şi studenţi orădeni au mărturisit cum văd ei relaxarea, după două luni de carantină, spunând că sunt bucuroşi să-şi revadă prietenii, dar şi că sunt conştienţi că au reguli stricte de respectat.
25 Mai 2020, 18:10
Calendar Bacalaureat 2020: Când vor avea loc examenele pentru absolvenţii de liceu
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat, luni, calendarul examenului de Bacalaureat din această vară, care confirmă că absolvenţii de liceu nu vor susţine decât probe scrise. Primul examen va avea loc pe 22 iunie, iar rezultatele se vor afişa pe 30 iunie.
25 Mai 2020, 10:28
Tineri orădeni, mărturii despre viaţa lor în izolare: Au învăţat să gătească şi să picteze şi şi-au găsit mai mult timp pentru citit (VIDEO)
Educatie
Obligaţi să stea acasă, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, liceeni din Oradea mărturisesc că ultimele două luni au însemnat o perioadă grea pentru ei. Izolaţi de colegi şi prieteni, adolescenţii spun că, deşi n-ar fi crezut că va fi aşa, le este dor de şcoală. Blocaţi în case, ei au învăţat să gătească şi să picteze, s-au apropiat mai mult de famiile lor şi au citit cărţile pe care le-au tot amânat.
19 Mai 2020, 14:09
Sesiune online: Studenţii Universităţii din Oradea vor susţine examenele, inclusiv cele de licenţă sau dizertaţie, pe internet
Educatie
Pentru întâia oară în istoria Universităţii din Oradea, studenţii pot fi evaluaţi, la final de semestru, de la distanţă. Conducerea instituţiei a decis că sesiunea se poate desfăşura online, tinerii urmând să fie evaluaţi în scris, oral sau cu teste grilă. Tot online vor susţine examenele şi studenţii care termină facultatea în acest an.
19 Mai 2020, 12:17
Chemaţi la vot: Alegerile pentru viitorul rector al Universităţii din Oradea vor avea loc pe 3 iunie
Educatie
Pandemia provocată de coronavirus a suspendat procesul electoral din Universitatea din Oradea taman înainte de ultima etapă, alegerea viitorului rector. Pentru că, între timp, restricţiile s-au mai relaxat, Senatul Universităţii a decis să programeze primul tur de scrutin pe 3 iunie. „Dacă vor interveni alte restricţii sau măsuri impuse de autorităţi, le vom respecta”, a precizat şeful Senatului, Aurel Căuş. Scrutinul este însă o simplă formalitate, căci singurul candidat înscris în cursă e fostul rectorul Constantin Bungău.
19 Mai 2020, 11:00
Evaluarea Naţională 2020: Examenele vor începe pe 15 iunie, iar elevii aflaţi în izolare sau confirmaţi cu Covid vor susţine probele în condiţii speciale
Actual
Ministerul Educaţiei a aprobat noua metodologie pentru organizarea examenului de Evaluare Naţională, la care vor participa absolvenţii de clasa a VIII-a. Probele vor debuta pe 15 iunie, aşa cum prevedea şi calendarul iniţial, iar elevii aflaţi în izolare sau bolnavi de Covid-19 vor susţine examenul conform unei proceduri speciale.
16 Mai 2020, 12:48
Înscrierea în învăţământul primar: Părinţii pot să trimită cererile prin mail sau prin poştă până pe 7 iulie
Educatie
Ministerul Educaţiei a aprobat noul calendar pentru înscrierea în învăţământul primar, stabilind că toţi copiii pot fi înscrişi în clasa pregătitoare până în data de 7 iulie. Părinţii pot să trimită cererile de înscriere şi documentele necesare prin e-mail sau poştă.
15 Mai 2020, 10:28
Ordonanţă pentru educaţie: Nu se mai dau probe orale la Bac şi transport gratuit pentru toţi elevii
Actual
Absolvenţii de liceu care vor susţine Bacalaureatul în această vară nu vor mai da şi probele de competenţe lingvistice şi digitale, care vor fi echivalate cu mediile elevilor sau alte teste deja susţinute. De asemenea, toţi elevii din România vor beneficia de acum înainte de transport public gratuit.
14 Mai 2020, 22:20
Studenţii Universităţii din Oradea ar putea fi chemaţi la facultate, pentru activităţi care nu se pot ţine online
Educatie
Chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis a spus că nici elevii, nici studenţii nu se vor mai întoarce la cursuri până la toamnă, tinerii care învaţă la Universitatea din Oradea ar putea fi chemaţi la facultăţile la care învaţă. Conducerea Universităţii a stabilit că, pentru activităţile care nu se pot desfăşura de la distanţă, cum sunt laboratoarele, studenţii vor merge la şcoală, însă vor respecta măsuri de siguranţă, precum distanţa de minimum 2 metri faţă de colegi şi cadrele didactice ori purtarea măştilor de protecţie.
Obligatoriu cu mască: Cum se vor desfăşura lecţiile pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, începând din 2 iunie
Actual
Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au dat un ordin comun, prin care stabilesc condiţiile în care se vor ţine lecţiile de pregătire pentru elevii din ultimul an de gimnaziu, respectiv de liceu. La intrarea în şcoală, va trebui măsurată temperatura fiecărui elev sau profesor, iar toţi vor purta, obligatoriu, măşti medicale. Unităţile de învăţământ vor trebui să asigure săpun, dezinfectanţi şi prosoape de hârtie.
13 Mai 2020, 19:25
Şcoală... amânată: Forţaţi să facă lecţii de la distanţă, elevii şi dascălii din Bihor simt că bat pasul pe loc
Bihoreanul tipărit
Forţaţi să facă şcoală de la distanţă, elevii şi dascălii bihoreni simt că bat pasul pe loc. Chiar dacă profesorii folosesc platforme educaţionale pentru lecţii online, mulţi dintre elevi nu sunt motivaţi să înveţe ori să-şi facă temele, pentru că ştiu că oricum nu vor primi note, astfel că materia aferentă acestor luni de şcoală va trebui recuperată la toamnă.
06 Mai 2020, 12:45
Înscrierea copiilor la grădiniţe se va face prin mail, telefon sau fax
Actual
Ministerul Educaţiei a finalizat procedura şi calendarul privind înscrierea şi reînscrierea în învăţământul preşcolar, în anul şcolar 2020-2021. Pe copiii care au mai fost la grădiniţă şi vor merge şi din toamnă, părinţii trebuie să îi reînscrie în perioada 25 mai şi 5 iunie, iar înscrierile vor debuta pe 8 iunie. Informaţiile necesare pentru înscrierea copiilor pot fi transmise prin telefon, fax sau e-mail.
06 Mai 2020, 10:14
Elevii bihoreni cer să fie consiliaţi online de psihologii şcolari
Educatie
În contextul în care a devenit clar că nu se vor mai întoarce la şcoală până la toamnă, elevii bihoreni au transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor o serie de propuneri, pentru ca lecţiile online să se desfăşoare cât mai eficient. Elevii cer ca profesorii să le solicite feedback-ul şi să ţină cont de părerile lor faţă de modul de desfăşurare a lecţiilor de la distanţă, dar şi ca psihologii şcolari să îi consilieze, tot de la distanţă.
30 Aprilie 2020, 17:26
Şcoala pe net: Toţi elevii din Bihor vor primi gratuit cartele SIM pentru acces la internet. Aproape 8.000 dintre ei au nevoie şi de tablete
Educatie
Toţi cei 65.000 de elevi din Bihor, dar şi 5.000 de cadre didactice, vor primi, în perioada următoare, gratuit, cartele SIM cu acces la internet, în baza unui parteneriat încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi operatorul Telekom. Totodată, IŞJ le-a cerut primarilor din Bihor să le cumpere tablete celor 7.700 de elevi bihoreni care nu au asemenea dispozitive şi, astfel, nu pot participa la lecţiile online.
27 Aprilie 2020, 19:25
Învățământ în vremuri de pandemie: Elevii nu vor mai da teze, Bacalaureatul va începe mai târziu (VIDEO)
Actual
După ce s-a luat decizia ca elevii să nu mai revină în şcoli în acest an şcolar, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a făcut câteva precizări, anunţând că profesorii vor încheia notele elevilor cu două note şi nu se vor mai susţine teze la nicio disciplină. În privinţa examenelor naţionale, Anisie a spus că Evaluarea Naţională va debuta pe 15 iunie, aşa cum prevede calendarul deja aprobat, în timp ce Bacalaureatul va începe direct cu probele scrise, pe 22 iunie, cele orale urmând a fi organizate ulterior.
27 Aprilie 2020, 16:50
Şcolile şi grădiniţele din România nu se mai deschid în acest an şcolar. Ce se întâmplă cu elevii din ani terminali (VIDEO)
Educatie
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că grădiniţele, şcolile şi universităţile nu se vor mai redeschide în acest an şcolar, aşa că preşcolarii, elevii şi studenţii se vor întoarce la cursuri abia în toamnă. Excepţie fac elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, care vor putea merge la cursuri între 2 şi 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naţionale.
27 Aprilie 2020, 14:29
Se caută soluţii pentru elevii bihoreni care nu au acces la internet. Şeful IŞJ Bihor: 'Important este să se păstreze o legătură între elev şi şcoală'
Educatie
După ce, prin ordin al ministrului Educaţiei, lecţiile online au devenit obligatorii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a început pregătirea unui plan judeţean, pe care să-l respecte deopotrivă profesorii şi elevii. Directorii de şcoli vor trebui să identifice elevii care nu au dispozitive pe care să le folosească ori conexiune la internet, iar soluţii se vor căuta împreună cu autorităţile publice locale, spune şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas.
24 Aprilie 2020, 12:59
Şcoala online devine obligatorie. Asociaţiile elevilor condamnă decizia: 'Copiii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijaţi'
Educatie
Printr-un ordin al ministrului Educaţiei, emis pe 21 aprilie, cursurule online devin obligatorii şi efectuarea lor va fi monitorizată, informează site-ul Edupedu.ro. La scurt timp după emiterea ordinului, mai multe asociaţii ale elevilor din ţară au criticat măsurile impuse, spunând că se instituie o obligativitate, dar sunt ignoraţi elevii care nu au laptopuri şi nici acces la internet. 
22 Aprilie 2020, 21:07
Orădeanul Marius Deaconu a primit un premiu european pentru lupta împotriva imposturii academice
Educatie
Marius Deaconu, fost student al Universităţii din Oradea, în prezent doctorand al Universităţii din Bucureşti, a fost premiat pentru că militează pentru respectarea normelor de etică în mediul academic. Distincţia a fost oferită de Reţeaua Europeană pentru Integritate Academică, entitate care anul trecut a premiat-o pe jurnalista Emilia Şercan.
20 Aprilie 2020, 18:28
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON