URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2024, 19:01

Vrei să înțelegi cum funcționează termoficarea din Oradea? Universitatea ține o lecție deschisă pentru toți curioșii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii de știință din Universitatea din Oradea intră în contact direct cu cetățenii orașului, pe o temă de interes public: termoficarea municipiului. Instituția va găzdui un atelier pe această temă, la care sunt invitați toți curioșii, de la studenți la orădeni preocupați de costurile gigacaloriei. Cu o condiție însă: să fie disponibili în dimineața unei zile lucrătoare.

Potrivit unui comunicat transmis marți de UO, atelierul „De la idee la realitate: Termoficarea municipiului Oradea” se adresează tuturor celor care vor să înțeleagă provocările legate de încălzirea unui oraș. Aceștia sunt așteptați joi, 4 aprilie, de la ora 10, la Biblioteca Universității din Oradea.

„Este prima manifestare destinată popularizării conceptelor care stau la baza funcționării sistemelor energetice, cu teme aplicate asupra termoficării municipiului Oradea. Evenimentul este structurat pe două părți, prima fiind teoretică și de discuții, cea de-a doua este practică, vizitarea unei părți din sistemul urban de termoficare”, a spus conf. univ. dr. ing. Codruța Bendea, unul dintre organizatorii evenimentului.

Potrivit acesteia, sunt așteptați studenții de la orice specializare, dar și locuitorii urbei curioși de tema propusă. Vizita în teren, la o centrală alimentată de energie geotermală și la rețele de termoficare, se va face imediat după componenta teoretică a atelierului, cu mijloace de transport puse la dispoziție de Termoficare Oradea și de Universitate.

Atelierul este primul dintr-o serie pe care specialiștii din Departamentul de Inginerie Energetică din cadrul Facultății de Energetică și Management Industrial vor să o găzduiască, în spiritul conceptului de știință deschisă, adică pentru a aduce informațiile științifice în mijlocul cetățenilor.

În viitor, universitarii vor să mai țină ateliere despre piața de energie, tranzacționarea energiei, importanța certificatelor albe, grija pentru mediu etc.

„Prin intermediul acestor workshopuri, ne propunem să încurajăm o mai bună înțelegere a proceselor și a implicațiilor din spatele sistemului energetic contemporan. Dorim să inspirăm participanții să devină mai implicați și să aducă contribuții semnificative în promovarea unui viitor energetic durabil și responsabil”, a mai spus Bendea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON