URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Aprilie 2024, 19:01

Vrei să înțelegi cum funcționează termoficarea din Oradea? Universitatea ține o lecție deschisă pentru toți curioșii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii de știință din Universitatea din Oradea intră în contact direct cu cetățenii orașului, pe o temă de interes public: termoficarea municipiului. Instituția va găzdui un atelier pe această temă, la care sunt invitați toți curioșii, de la studenți la orădeni preocupați de costurile gigacaloriei. Cu o condiție însă: să fie disponibili în dimineața unei zile lucrătoare.

Potrivit unui comunicat transmis marți de UO, atelierul „De la idee la realitate: Termoficarea municipiului Oradea” se adresează tuturor celor care vor să înțeleagă provocările legate de încălzirea unui oraș. Aceștia sunt așteptați joi, 4 aprilie, de la ora 10, la Biblioteca Universității din Oradea.

„Este prima manifestare destinată popularizării conceptelor care stau la baza funcționării sistemelor energetice, cu teme aplicate asupra termoficării municipiului Oradea. Evenimentul este structurat pe două părți, prima fiind teoretică și de discuții, cea de-a doua este practică, vizitarea unei părți din sistemul urban de termoficare”, a spus conf. univ. dr. ing. Codruța Bendea, unul dintre organizatorii evenimentului.

Potrivit acesteia, sunt așteptați studenții de la orice specializare, dar și locuitorii urbei curioși de tema propusă. Vizita în teren, la o centrală alimentată de energie geotermală și la rețele de termoficare, se va face imediat după componenta teoretică a atelierului, cu mijloace de transport puse la dispoziție de Termoficare Oradea și de Universitate.

Atelierul este primul dintr-o serie pe care specialiștii din Departamentul de Inginerie Energetică din cadrul Facultății de Energetică și Management Industrial vor să o găzduiască, în spiritul conceptului de știință deschisă, adică pentru a aduce informațiile științifice în mijlocul cetățenilor.

În viitor, universitarii vor să mai țină ateliere despre piața de energie, tranzacționarea energiei, importanța certificatelor albe, grija pentru mediu etc.

„Prin intermediul acestor workshopuri, ne propunem să încurajăm o mai bună înțelegere a proceselor și a implicațiilor din spatele sistemului energetic contemporan. Dorim să inspirăm participanții să devină mai implicați și să aducă contribuții semnificative în promovarea unui viitor energetic durabil și responsabil”, a mai spus Bendea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON