Oamenii de știință din Universitatea din Oradea intră în contact direct cu cetățenii orașului, pe o temă de interes public: termoficarea municipiului. Instituția va găzdui un atelier pe această temă, la care sunt invitați toți curioșii, de la studenți la orădeni preocupați de costurile gigacaloriei. Cu o condiție însă: să fie disponibili în dimineața unei zile lucrătoare.
Potrivit unui comunicat transmis marți de UO, atelierul „De la idee la realitate: Termoficarea municipiului Oradea” se adresează tuturor celor care vor să înțeleagă provocările legate de încălzirea unui oraș. Aceștia sunt așteptați joi, 4 aprilie, de la ora 10, la Biblioteca Universității din Oradea.
„Este prima manifestare destinată popularizării conceptelor care stau la baza funcționării sistemelor energetice, cu teme aplicate asupra termoficării municipiului Oradea. Evenimentul este structurat pe două părți, prima fiind teoretică și de discuții, cea de-a doua este practică, vizitarea unei părți din sistemul urban de termoficare”, a spus conf. univ. dr. ing. Codruța Bendea, unul dintre organizatorii evenimentului.
Potrivit acesteia, sunt așteptați studenții de la orice specializare, dar și locuitorii urbei curioși de tema propusă. Vizita în teren, la o centrală alimentată de energie geotermală și la rețele de termoficare, se va face imediat după componenta teoretică a atelierului, cu mijloace de transport puse la dispoziție de Termoficare Oradea și de Universitate.
Atelierul este primul dintr-o serie pe care specialiștii din Departamentul de Inginerie Energetică din cadrul Facultății de Energetică și Management Industrial vor să o găzduiască, în spiritul conceptului de știință deschisă, adică pentru a aduce informațiile științifice în mijlocul cetățenilor.
În viitor, universitarii vor să mai țină ateliere despre piața de energie, tranzacționarea energiei, importanța certificatelor albe, grija pentru mediu etc.
„Prin intermediul acestor workshopuri, ne propunem să încurajăm o mai bună înțelegere a proceselor și a implicațiilor din spatele sistemului energetic contemporan. Dorim să inspirăm participanții să devină mai implicați și să aducă contribuții semnificative în promovarea unui viitor energetic durabil și responsabil”, a mai spus Bendea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.