URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2024, 17:23

Studenți orădeni, calificați în semifinala unui concurs cu miză mare: câștigătorii vor primi o finanțare de jumătate de milion de euro!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două echipe formate din studenți orădeni s-au calificat în semifinala „hackthonului” Innovation Labs – Timișoara 2024, un eveniment dedicat tinerilor dornici să dezvolte soluții tehnologice.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Universitatea din Oradea, la concursul care a avut loc la finalul lunii martie s-au dus nu mai puțin de 30 de studenți orădeni. Un „hackathon” se caracterizează prin faptul că tinerii înscriși, singuri sau în echipe, caută soluții software pe o anumită temă, ca într-un „maraton de programare”. Competiția din Timișoara a durat 30 de ore, timp în care studenții au încercat să pună în practică ideea inovativă pe care au avut-o.

„Am participat cu cinci echipe. În total, aproape un sfert dintre concurenți au fost studenți orădeni. (...) S-a muncit pe brânci, la acest concurs. Nu a fost deloc ușor, dar suntem mândri că, an de an, noi, cei de la Universitatea din Oradea, am reușit să aducem plusvaloare la aceste competiții”, a spus „conducătorul de lot”, conferențiarul Ovidiu Novac, de la Departamentul de Calculatoare și Tehnologia Informației al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației.

Miza concursului a fost mare, deoarece echipa câștigătoare va intra într-un program de mentorat la finalul căruia firma Early Game Ventures va investi 500.000 de euro în respectivul start-up tehnologic.

Aplicațiile selectate

Două din cele cinci echipe orădene s-au calificat în următoarea fază a concursului, cea a semifinalelor.

Echipa Save My Live, formată din Bondici Paul-Adrian, Ardelean Alexandru Daniel, Maniura Antonio-Ioan, Moraru Bogdan-Alexandru, Leah Nicu-Alexandru, studenți la Automatică și Informatică Aplicată, Calculatoare și Tehnologia Informației și la Drept, au prezentat ideea unei aplicații care, conectată la o brățară specială, îl va avertiza pe purtătorul ei dacă apar tulburări de funcționare ale inimii.

Folosindu-se de inteligența artificială, aplicația va monitoriza funcțiile cardiace și va emite semnale de pericol dacă utilizatorul suferă o criză de inimă, către un spital sau la numărul unic de urgență 112.

A doua aplicație selectată pentru faza următoare a concursului spune povești personalizate. Echipa Story Buddy, formată din Pașcalău Bianca, Szatmari Cristian, Osz Csongor, Chereji Alexandru și Matzek Vențel-Cristian, a gândit o aplicație care poate să facă din oricine personaj de poveste, tot cu ajutorul AI.

Ce idei au studenții

Deși nu s-a calificat în semifinală, echipa Easy Cart (Negrău Adrian, Ghirdan Rebeca, Bugle Florin, Marusceac Claudiu) a avut și ea o idee interesantă: o aplicație dedicată cumpărăturilor, care ar putea fi utilizată în toate magazinele, pentru scanarea și plata instantanee a produselor, integrând și modul de plată, adică relația cu banca, după cum a precizat coordonatoarea studenților, șef de lucrări Mihaela Novac, de la specializarea Inginerie Electrică și Calculatoare a FIETI.

EGG sau Easy Going Gains (formată din Sabău Daniel, Cioară Naomi, Rusu Ștefan, Avasan Ștefan, Pocsi Nandor, Țicărat Andrei și Rogojan Bogdan) a propus o idee care are deja câțiva potențiali parteneri în Oradea: o aplicație care să gestioneze fluxul de clienți ai sălilor de fitness. „Printr-o simplă scanare, proprietarii pot afla care sunt aparatele cele mai solicitate și în ce intervale de timp. Aplicația îi motivează pe clienți să meargă la sală, indicându-le zilele de antrenament, intensitatea acestuia și alți parametri. În plus, studenții noștri s-au gândit și la un abonament mai flexibil, legat, nu de un interval temporal, ci de numărul de intrări ale utilizatorului”, a precizat Ovidiu Novac.

Cea de-a cincea echipă formată de studenți orădeni, Easy-Park, și-a propus să schimbe radical modul în care sunt gestionate și utilizate locurile de parcare din marile orașe. Bălaș Jasmina, Novac Antoniu, Ardelean Kevin și Țicuș Mălin vor să lanseze o aplicație care, prin interconectarea tuturor parcărilor din oraș, să indice, cu precizie de câțiva metri, unde există locuri de parcare disponibile și să le ordoneze în funcție de distanța utilizatorului față de ele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON