URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2024, 12:08

Impresiile unor profesoare din Oradea după ce au vizitat școli din Finlanda: „Nici elevii, nici profesorii nu sunt presați de sistem” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul unui proiect Erasmus+, trei profesoare de la Școala Gimnazială Szacsvay Imre din Oradea au participat la un schimb de experiență profesională în orașul finlandez Kemi, unde au vizitat două școli și au aflat care sunt regulile în sistemul educațional considerat printre cele mai bune din lume.

Printre concluziile lor: elevii nu sunt încurajați să concureze unii cu alții decât în sport, care de altfel este o componentă importantă în educație, iar profesorii pot să educe copiii fără presiunea raportărilor ori verificărilor ierarhice.

În pauze, obligatoriu în afara claselor

Vizita celor trei profesoare - directoarea Elisabeta Tăut, directoarea adjunctă Sele Tünde și învățătoarea Búzási Noémi - a avut loc în luna februarie, cele trei orădence participând zilnic, timp de o săptămână, la activitățile educaționale organizate în cadrul școlii gimnaziale din orașul Karihaaran.

Prima constatare a dascălilor orădeni a fost că atmosfera din școală este familiară, prietenoasă cu copiii, iar aceștia și profesorii lor se simt ca acasă. „Calmul, acceptarea și starea de bine sunt caracteristicile principale ale școlii, acestea funcționând perfect în fiecare direcție (elevi - cadre didactice/nedidactice – părinți - administrația locală). Aici profesorii sunt foarte bine plătiți și respectați”, au transmis cele trei profesoare, printr-o informare făcută către mass-media locală.

Cursurile la școala finlandeză încep la ora 8.15, iar profesorii ajung la școală în jurul orei 8. „Se adună cu toții în sala profesorală mobilată cu canapele și scaune confortabile, echipată și cu o bucătărie. Între timp, elevii așteaptă în curte sau pe coridoare, căci aceștia pot intra în sălile de clasă doar împreună cu învățătorul sau profesorul. Am fost surprinși să constatăm că după fiecare oră elevii trebuie să părăsească sălile de clasă, cei mici ieșind în curte la patinoar sau la schi, iar majoritatea celor mari rămânând pe coridoare. Se protejează astfel echipamentele și mobilierul”, au mai spus cadrele didactice.


(sursa foto: Școala din Karihaarn / Facebook)

În clase, doar în ciorapi

Sfârșitul pauzei este semnalizat în școala finlandeză printr-o muzică relaxantă, care îi duce pe elevi înapoi în clase. Înainte, însă, își scot pantalonii de schi și ghetele, în săli stând doar în șosete.

Toate clasele sunt dotate cu dispozitive digitale moderne. În loc de tablă inteligentă, profesorii folosesc proiectorul cu ecran de proiecție, precum și retroproiectorul, iar fiecare elev are tabletă sau laptop. Statul finlandez finanțează manualele și rechizitele școlare, prin urmare fiecare elev are acces gratuit la toate cele necesare învățării.

Cursurile durează 45 de minute, în timp ce pauzele au câte 15 minute, cu excepția pauzei de prânz, de 30 de minute. Toți elevii și tot personalul școlii primesc zilnic o masă caldă, finanțată tot de guvern. Activitățile pe care le fac la școală îi ajută pe copii să deprindă și noțiuni de educație pentru viață și de independență.


Școala din Karihaarn (sursa foto: Facebook)

Competițiile sunt doar sportive

În Finlanda, structura anului școlar diferă de la o regiune la alta, iar desfășurarea orelor este lăsată în totalitate la latitudinea cadrului didactic. „Un principiu de bază al învățământului din Finlanda este încrederea, directorul are încredere în colegii profesori. Se pune mare accent pe lucrul manual și pe sport. La ora de gimnastică se practică sporturi de iarnă în aer liber. În ceea ce privește concursurile și competițiile, aici se organizează numai competiții sportive, fără diferite alte concursuri și olimpiade care întăresc spiritul de competiție. Se pune accent pe lucrul în echipă, pe egalitate și incluziune, nu pe competiție”, mai spun profesoarele din Oradea. De asemenea, elevii finlandezi primesc foarte puține teme.

Cele trei profesoare au avut ocazia să vadă și cum îi educă Finlanda pe elevii imigranți, din ce în ce mai mulți. Aceștia învață limba finlandeză în grupe de câte 7-8, iar când nivelul de limbă le permite, participă la cursuri alături de colegii finlandezi.

„Un sistem educațional prosper”

În ultima zi a schimbului de experiență, profesoarele din Oradea au vizitat o altă unitate de învățământ, Kivikko, școală primară cu 250 de elevi și grădiniță.

„Misiunea instituției este de a crea siguranță și toleranță prin definirea granițelor necesare unui comportament adecvat, dar și de a obține rezultate în activitatea cu elevii. O imagine de sine crescută și atmosfera pozitivă constituie de asemenea baza rezultatelor bune la învățătură. Acest lucru s-a reflectat și la ore: elevii au fost disciplinați, respectuoși, atenți, curioși, toleranți și deschiși”, au concluzionat ele.


(sursa foto: Școala din Karihaarn / Facebook)

Discutând cu profesorii locali, cele trei orădence au aflat că succesul sistemului de învățământ finlandez este obținut în lipsa presiunii și a stresului.

„Nici elevii, dar nici profesorii nu sunt presați de sistem, nu există atâta birocrație, sunt lăsați să se focuseze în exclusivitate pe elevi. Faptul că lecțiile sunt mai scurte (45 de minute), în timp ce pauzele sunt mai lungi (15 minute), că în școală predomină o atmosferă prietenoasă, unde copilul se poate adresa cu încredere profesorului, că profesorii nu sunt monitorizați și li se oferă deplină libertate în toate domeniile, sunt principalii factori care contribuie la un sistem educațional prosper”, zic profesoarele de la Școala Szacsvay Imre.

Musafiri din străinătate

Pe de altă parte, tot în luna februarie și tot în cadrul unui proiect Erasmus+, Școala Szacsvay Imre a găzduit o delegație de elevi și profesori din Spania și Germania. Copiii străini au fost găzduiți de familiile elevilor orădeni, iar împreună cu aceștia au vizitat instituții locale, au participat la activități educative interactive, au fost turiști în Oradea și spectatori la o piesă de teatru.

De asemenea, elevii orădeni alături de musafirii lor au mers la Școala Gimnazială “Balaskó Nándor” din comuna Sălacea, unde primarul Horváth Béla le-a vorbit despre drumul parcurs de localnici pentru a deveni o comunitate Zero Waste, adică una care reciclează sau refolosește toate deșeurile pe care le generează.

„Acest program a avut un impact deosebit asupra elevilor și profesorilor străini, dar și asupra elevilor, profesorilor și familiilor din școala noastră, în ceea ce privește cunoașterea reciprocă, a vieții școlii și a vieții de zi cu zi, a abilităților de relaționare, a bunelor practici, etc., Impactul cel mai semnificativ însă a fost îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba engleză, deoarece fiind găzduiți la familii, limba comună utilizată a fost limba engleză”, se arată în comunicatul Școlii Szacsvay Imre.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sistem
Sistemul finlandez e pentru finlandezi, sistemul danez e pentru danezi samd. Ca sa faci un sistem romanesc trebuie sa faci un "profil psihologic" al poporului. Cu chestiuni de genul :1. Copiaza la teste ? De cate ori are ocazia , chiar daca stie raspunsul . 2. Minte ? Mau mult decat paseste .3.Fenteaza ? Ca Maradona si Pele la un loc .... samd. Si apoi trebuie sa elaborezi o un program de invatamant. In tarile nordice esti privit ca un paria daca minti sau nu iti tii cuvantul dat.
Postat 18 Martie 2024, 10:56 de sssss
Nu ne putem compara
Ei sunt mult mai evoluati ca noi.E adevarat ca si noi am facut progrese dar de la un popor de mincatori de lebede mai e drum lung pina la nivelul lor.
Postat 18 Martie 2024, 06:31 de arin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON