URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2024, 19:01

Se schimbă criteriile de acordare a burselor pentru elevi: Vor primi burse de merit doar cei cu medii peste 9,50. Ce alte noutăți au fost anunțate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din următorul an școlar, nu vor mai primi burse de merit elevii cu rezultate școlare slabe sau medii, așa cum se întâmplă în prezent, când Legea educației preuniversitare prevede că școlarii care se situează între primii 30% din clasa lor sunt răsplătiți, chiar dacă au note mici.

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că în următorul an școlar burse de merit vor primi doar elevii cu medii peste 9,50, iar cei cu medii peste 7 vor fi eligibili pentru burse de reziliență, o categorie nou introdusă.

Bursa de reziliență este prevăzută într-o metodologie pe care Ministerul Educației urmează să o pună în dezbatere publică. „Ordonanţa despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă, bursa de rezilienţă. Scopul acestei burse este de a motiva şi elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. Este o formă de a stimula progresul individual în învăţare. Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obţinut cel puţin media anuală 7 şi se află printre primii 30 la sută dintre elevii din clasă, din punct de vedere al rezultatelor”, a declarat Deca.

Aceeași bursă de reziliență o vor primi și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, care urmează cursurile programului „Școala din spital”, introdus din acest an școlar, sau care sunt școlarizați la domiciliu din motive medicale.

Bursele de merit își păstrează cuantumul de 450 de lei pe lună, se vor acorda pentru primii 30% de elevi dintr-o clasă, dar care trebuie să aibă media anuală de cel puțin 9,50.

În cazul elevilor de clasa a V-a, criteriul de acordare va fi media primelor două module din anul școlar, iar pentru cei de clasa a IX-a media de admitere la liceu.

De asemenea, în continuare vor primi burse de merit elevii care au obținut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, premiul I la concursuri sau competiții naționale sau medalia de aur ori locul I la campionate naționale organizate de federații naționale olimpice.

Pe de altă parte, Deca a anunțat că de burse sociale vor putea beneficia în viitor și elevii trecuți de 18 ani, dar care urmează programul școlar „A doua șansă”. Potrivit ministrei, vârsta celor eligibili a crescut de la 18 la 30 de ani, astfel încât acești elevi să fie încurajați să își finalizeze studiile. Bursa socială este în valoare de 300 de lei pe lună, la fel ca bursa tehnologică, pe care o primesc elevii care urmează învățământul profesional sau tehnologic.

În acest an școlar, în județul Bihor, din cei 12.368 de elevi care primesc bursă de merit, 272 au medii sub 5, iar șase dintre ei chiar între 1 și 1,99.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON