URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2024, 19:01

Se schimbă criteriile de acordare a burselor pentru elevi: Vor primi burse de merit doar cei cu medii peste 9,50. Ce alte noutăți au fost anunțate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din următorul an școlar, nu vor mai primi burse de merit elevii cu rezultate școlare slabe sau medii, așa cum se întâmplă în prezent, când Legea educației preuniversitare prevede că școlarii care se situează între primii 30% din clasa lor sunt răsplătiți, chiar dacă au note mici.

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, într-o conferință de presă, că în următorul an școlar burse de merit vor primi doar elevii cu medii peste 9,50, iar cei cu medii peste 7 vor fi eligibili pentru burse de reziliență, o categorie nou introdusă.

Bursa de reziliență este prevăzută într-o metodologie pe care Ministerul Educației urmează să o pună în dezbatere publică. „Ordonanţa despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă, bursa de rezilienţă. Scopul acestei burse este de a motiva şi elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. Este o formă de a stimula progresul individual în învăţare. Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obţinut cel puţin media anuală 7 şi se află printre primii 30 la sută dintre elevii din clasă, din punct de vedere al rezultatelor”, a declarat Deca.

Aceeași bursă de reziliență o vor primi și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, care urmează cursurile programului „Școala din spital”, introdus din acest an școlar, sau care sunt școlarizați la domiciliu din motive medicale.

Bursele de merit își păstrează cuantumul de 450 de lei pe lună, se vor acorda pentru primii 30% de elevi dintr-o clasă, dar care trebuie să aibă media anuală de cel puțin 9,50.

În cazul elevilor de clasa a V-a, criteriul de acordare va fi media primelor două module din anul școlar, iar pentru cei de clasa a IX-a media de admitere la liceu.

De asemenea, în continuare vor primi burse de merit elevii care au obținut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, premiul I la concursuri sau competiții naționale sau medalia de aur ori locul I la campionate naționale organizate de federații naționale olimpice.

Pe de altă parte, Deca a anunțat că de burse sociale vor putea beneficia în viitor și elevii trecuți de 18 ani, dar care urmează programul școlar „A doua șansă”. Potrivit ministrei, vârsta celor eligibili a crescut de la 18 la 30 de ani, astfel încât acești elevi să fie încurajați să își finalizeze studiile. Bursa socială este în valoare de 300 de lei pe lună, la fel ca bursa tehnologică, pe care o primesc elevii care urmează învățământul profesional sau tehnologic.

În acest an școlar, în județul Bihor, din cei 12.368 de elevi care primesc bursă de merit, 272 au medii sub 5, iar șase dintre ei chiar între 1 și 1,99.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON