URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Educatie

Facultatea de Drept a sărbătorit 25 de ani de la reînfiinţare printr-o conferinţă internaţională şi lansarea primei sale reviste (FOTO)
Educatie
Judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici şi alţi specialişti ai domeniului, din ţară şi din străinătate, dezbat, vineri şi sâmbătă, la Oradea, probleme actuale din domeniul ştiinţelor juridice. Ei s-au reunit la apelul Facultăţii de Drept, care sărbătoreşte 25 de ani de la reluarea învăţământului juridic superior orădean. Cu această ocazie, facultatea a lansat şi primul număr din prima sa publicaţie.
17 Noiembrie 2017, 16:35
Lecţii de educaţie juridică şi etică în şcoli, pentru elevii orădeni
Educatie
Jurişti, avocaţi, profesori, medici şi alţi specialişti reuniţi în Asociaţia „Cultură. Educaţie. Justiţie” le explică elevilor orădeni cum pot combate violenţa fizică sau verbală, dar şi ce efecte juridic au aceste manifestări violente. Lecţiile de educaţie juridică şi etică în şcoli sunt susţinute de reprezentanţii ONG-ului în urma unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
14 Noiembrie 2017, 17:10
Universitatea din Oradea, între primele 2.500 de universităţi din lume
Educatie
Pentru întâia oară, Universitatea din Oradea a fost cuprinsă în clasamentul internaţional University Ranking by Academic Performance, un top care, aşa cum îi spune şi numele, clasifică instituţiile de învăţământ superior în funcţie de performanţele academice. Deşi este spre coada clasamentului, Universitatea se laudă cu această performanţă, întrucât, la nivel mondial, topul cuprinde doar o zecime din totalul universităţilor.
12 Noiembrie 2017, 11:41
IŞJ Bihor caută firme partenere pentru înfiinţarea claselor de profesională
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pregăteşte clasele de învăţământ profesional şi învăţământ dual pentru următorul an şcolar, aşa că este în plin proces de căutare a firmelor care îşi doresc să fie partenerele acestor şcoli. Societăţile interesate trebuie să facă o cerere până cel târziu pe 15 noiembrie.
04 Noiembrie 2017, 16:26
Bilanţ Habitat în 2017: Peste 200 de elevi au construit 5 case pentru familii nevoiaşe
Jos pălăria
Asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş a făcut bilanţul voluntarilor din şcoli care au mers pe şantierele ONG-ului în acest an şi a constatat că peste 200 de elevi însoţiţi de dascălii lor au ajutat la construirea a 5 locuinţe pentru familii cu venituri mici din Beiuş şi Oradea.
04 Noiembrie 2017, 13:49
Lecţii de la scriitoarea şi jurnalista Doina Jela pentru elevii şi studenţii orădeni
Educatie
Jurnalista şi scriitoarea Doina Jela va veni săptămâna viitoare la Oradea, unde va participa la o suită de evenimente. Mai precis, ea se va întâlni cu elevi şi studenţi orădeni, cu care va discuta despre jurnalism şi istorie. De asemenea, scriitoarea îşi va prezenta şi una dintre cărţile semnate, "Villa Margareta", într-o întâlnire cu orădenii la librăria R&R Republicii.
02 Noiembrie 2017, 15:48
Şcoala altfel, la BIHOREANUL: Elevi de la Colegiul Mihai Eminescu au discutat cu jurnaliştii despre ştiri adevărate şi 'fake news' (FOTO)
Educatie
Redacţia BIHOREANULUI a primit, miercuri la prânz, vizita elevilor din clasa a IX-a, specializarea filologie-bilingv engleză, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Liceenii au putut afla "de la sursă" ce înseamnă munca de jurnalist, cum se scriu articolele de presă şi cum sunt postate ele pe internet. De asemenea, ei au vorbit cu jurnaliştii despre problema ştirilor false răspândite cu uşurinţă pe internet.
01 Noiembrie 2017, 15:02
Mai mulţi doctoranzi şi mai multe burse pentru ei, la Universitatea din Oradea
Educatie
Întrucât, în ultimii doi ani, numărul doctoranzilor Universităţii din Oradea a crescut cu peste o sută de persoane, conducerea instituţiei a decis să suplimenteze şi numărul de burse plătite din bugetul propriu, de la 36 la 45. Totodată, profesorii Universităţii vor să acrediteze trei noi domenii de doctorat.
01 Noiembrie 2017, 10:59
Şcoală de sudori, la Cadea: CJ Bihor şi câteva companii private vor înfiinţa o şcoală de meserii după un model german
Știri Bihor
Consiliul Judeţean Bihor, prin societatea Parcuri Industriale Bihor, alături de mai multe companii private care activează în judeţ, vor înfiinţa o şcoală profesională în sistem dual, a cărei primă clasă va funcţiona la Cadea şi va fi una de sudori, o meserie extrem de căutată. Reţeta este împrumutată de la Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov şi va fi implementată cu ajutorul soluţiilor educaţionale oferite de compania nemţească Lucas Nülle.
31 Octombrie 2017, 17:35
După ce au făcut practică în vestul Europei, liceenii de la Colegiul Economic au gătit pentru colegii lor (FOTO)
Educatie
După ce au făcut un stagiu de practică în restaurante din Franţa, Anglia şi Spania, 21 de elevi de la Colegiul Economic din Oradea le-au arătat colegilor şi profesorilor ce au învăţat. Liceenii au îmbrăcat uniformele de "chefi" şi au gătit o sumedenie de preparate specifice ţărilor în care au fost, pe care le-au oferit spre degustare.
31 Octombrie 2017, 14:34
Profesori din Republica Moldova, veniţi în schimb de experienţă în Bihor, întâmpinaţi şi de membrii Uniunii Vatra Românească (FOTO)
Educatie
O delegaţie formată din 50 de cadre didactice din Republica Moldova se află într-un schimb de experienţă în Bihor, la invitaţia Inspectoratului Şcolar. Cu acest prilej, dascălii au participat şi la o întâlnire cu reprezentanţii bihoreni ai Uniunii Vatra Românească, filială care în ultimii ani a trimis peste 35.000 de cărţi în şcolile din Republica Moldova.
30 Octombrie 2017, 19:20
Doctoratul lui Bodog, verificat de Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara
Știri Bihor
Lucrarea de doctorat în Ştiinţe economice, susţinută de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la Universitatea de Vest din Timişoara, este analizată de Comisia de Etică a acestei instituţii. Verificarea vine după ce Press One a dezvăluit că două treimi din teză sunt copiate din alte cărţi.
27 Octombrie 2017, 10:59
Olimpicii Oradiei au fost premiaţi de Primărie. Bolojan: Ei sunt cei care vor schimba faţa oraşului! (FOTO)
Educatie
65 de olimpici care învaţă la şcolile din Oradea au fost premiaţi de primărie, joi, în deschiderea şedinţei de Consiliu Local. "Elevii noştri olimpici sunt oamenii care peste 10-20 de ani vor performa în domeniul lor de activitate, vor schimba faţa oraşului nostru şi vor fi mândria întregii comunităţi. Sunt convins de acest lucru!", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Veste bună pentru iubitorii de carte din Oradea: În curând se deschide Librăria Cărtureşti
Educatie
Iubitorii de carte din Oradea au primit veşti bune zilele acestea. Prima librărie Cărtureşti se va deschide în Lotus Center până la sfârşitul anului, după cum au anunţat proprietarul lanţului de librării.
26 Octombrie 2017, 11:58
Două şcoli din Bihor, prădate în ultima săptămână. Îl recunoaşteţi pe hoţul din imagine?
Știri Bihor
Poliţiştii bihoreni sunt în căutarea unor hoţi care, zilele trecute, au făcut pagube în două şcoli din judeţ. O tâlhărie s-a petrecut la Liceul Ady Endre din Oradea, unde un bărbat a golit de bani şi telefoane genţile unor elevi, lăsate nesupravegheate într-o sală de clasă. Cealaltă hoţie s-a petrecut la Colegiul Octavian Goga din Marghita, unde tot un bărbat a lăsat o profesoară fără laptop şi fără portofelul în care avea 500 de lei. Ambii tâlhari au fost surprinşi pe camerele de filmat, dar nu au fost prinşi încă.
23 Octombrie 2017, 15:40
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la Oradea: De la anul, elevii vor avea manuale unice, iar legea educaţiei va fi schimbată (FOTO)
Educatie
Însoţit de o delegaţie numeroasă, ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, s-a întâlnit vineri la Oradea cu inspectori şcolari şi directori de şcoli din 13 judeţe pentru ceea ce a denumit „o dezbatere internă” despre proiectul Legii Manualului şi intenţiile de modificare a Legii Educaţiei. Pop a anunţat că elevii din toată ţara vor avea de anul viitor manuale unice, şi tot anul viitor va fi schimbată - din nou - Legea Educaţiei, pe motiv că „oricum deja a fost modificată pe jumătate” deoarece nu e aplicabilă şi conţine contradicţii.
20 Octombrie 2017, 17:46
Două profesoare care vindeau examene la Facultatea de Medicină Oradea au interdicţia de a profesa timp de 5 ani!
Educatie
Profesoarele Adriana Pirte şi Camelia Dalai de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, trimise în judecată pentru fapte de corupţie după ce au fost prinse că au luat şpăgi de la studenţi, în bani şi produse, în schimbul unor note de trecere la examene, au fost condamnate la pedepse cu suspendare. Totuşi, cele două au interdicţie de a profesa pentru o perioadă de 5 ani.
19 Octombrie 2017, 10:48
Ghetoul din Oradea, prezentat de istorici la Sinagoga Zion
Educatie
Orădenii interesaţi să afle ce s-a petrecut în perioada Holocaustului în oraşul lor sunt invitaţi miercuri după-amiază, la Sinagoga Zion. Istoricii Centrului pentru cercetarea istoriei evreilor "Eva Heyman", din cadrul Universităţii din Oradea, vor prezenta aspecte din istoria ghetoului orădean.
Mass-media şi istoria recentă: Jurnalişti şi istorici din trei ţări dezbat la Oradea cum devin articolele de presă istorie (FOTO)
Educatie
Jurnalişti şi istorici din România, Ungaria şi Republica Moldova s-au reunit, vineri, la Oradea, cu ocazia conferinţei internaţionale "Mass-media şi istoria recentă. Mecanisme de construcţie simbolică a realităţii", manifestare menită să stimuleze interesul comunităţii ştiinţifice referitor la reflectarea mediatică a istoriei recente. A doua parte a conferinţei va avea loc sâmbătă la Micherechi, localitatea ungară cu cei mai mulţi români.
Conferinţă internaţională despre mass-media în post-comunism, la Oradea şi Micherechi
Educatie
Universitatea din Oradea alături de Societatea de ştiinţe istorice din România şi Universitatea din Szeged organizează pe 13 şi 14 octombrie, în Oradea şi Micherechi, ediţia a doua a conferinţei internaţionale "Mass media în post-comunism. Moştenire, evoluţie, tendinţe", comunicările fiind susţinute de profesori, jurnalişti şi istorici din România, Republica Moldova şi Ungaria.
12 Octombrie 2017, 10:50
Mergeţi să vă luaţi banii! Peste 200 de studenţi ai Universităţii nu şi-au ridicat bursele
Educatie
În ultimii trei ani, Universitatea din Oradea a adunat peste 200 de burse de diferite feluri, pe care studenţii şi absolvenţii nu le-au mai ridicat. Conducerea instituţiei a publicat acum lista bursierilor, îndemnându-i să meargă să-şi ia banii.
08 Octombrie 2017, 16:01
Premieră în Bihor: Elevii de la Liceul Aurel Lazăr iau lecţii de chineză
Educatie
Unul din şapte oameni de pe glob este vorbitor de chineză, iar în anii următori, cel mai probabil, limba chineză va fi tot mai răspândită. Tocmai din acest motiv, conducerea Liceului Teoretic Aurel Lazăr a decis ca, în colaborare cu Institutul Confucius din Cluj Napoca, să înfiinţeze în şcoala orădeană primul centru de predare a limbii chineze din Bihor. Astfel, toţi elevii şcolii pot participa, gratuit, la lecţii de chineză, susţinute chiar de o chinezoaică.
Elevi de la Liceul Onisifor Ghibu fac practică în IT la firme din Spania şi Portugalia
Educatie
32 de elevi de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu vor merge în stagii de practică în Spania şi Portugalia, pentru a se specializa în programare web. Finanţarea acestor mobilităţi este asigurată printr-un proiect Erasmus+ al şcolii, în valoare de peste 70.000 de euro.
04 Octombrie 2017, 10:18
Liceul Iuliu Maniu devine eco!
Educatie
Reciclarea se învaţă şi la şcoală! Dascălii şi elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu şi-au asumat obligaţia să colecteze selectiv toate deşeurile pe care le produc, iar în caz contrar riscă să rămână cu ele în clase.
03 Octombrie 2017, 11:10
Debut de an universitar: Un rector fericit, promisiuni de la administraţia locală şi reculegere în memoria lui Teodor Maghiar (FOTO)
Știri Bihor
În discursul susţinut la festivitatea de debut al anului universitar 2017-2018, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, s-a declarat "un rector fericit", arătând că numărul studenţilor şi masteranzilor înscrişi a crescut cu o zecime. Totodată, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, şi vicepreşedintele CJ Ioan Mang au promis că instituţiile pe care le conduc vor implica Universitatea în proiecte. La aceeaşi ceremonie, la cererea preşedintelui Senatului, Sorin Curilă, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria defunctului Teodor Maghiar, considerat fondatorul Universităţii.
Noaptea Cercetătorilor la Universitatea din Oradea: Vedetele expoziţiei au fost un roboţel care imită oamenii şi o cutie 'magică', unde apa... urcă (FOTO/VIDEO)
Educatie
Pentru al patrulea an consecutiv, profesorii şi studenţii Universităţii din Oradea şi-au etalat invenţiile şi descoperirile în faţa orădenilor. Vedetele ediţiei 2017 a Nopţii Cercetătorilor au fost, fără doar şi poate, roboţelul Alfa, care imită mişcări umane, şi o cutie unde picăturile de apă levitau sau urcau.
29 Septembrie 2017, 19:39
Digitaliada, la Sîntandrei: Elevii învaţă matematică şi informatică pe tabletă
Știri Bihor
Elevii de la Şcoala Gimnazială Sîntandrei învaţă matematica şi informatica pe tabletă. Unitatea de învăţământ este una dintre cele 30 de şcoli de la sate care au intrat în noul an şcolar cu laborator complet echipat, cu materiale digitale şi educative pentru cele două materii, cu ajutorul programului Digitaliada, desfăşurat de Fundaţia Orange. Şi profesorii au fost "antrenaţi".
29 Septembrie 2017, 13:06
Noaptea Cercetătorilor la Universitate: Cercetătorii orădeni îşi prezintă descoperirile şi invenţiile
Timp liber
Bihorenii sunt invitaţi, vineri seară, la Universitate, la o nouă ediţie a Nopţii Cercetătorilor. Sala de sport din campus se va transforma într-un uriaş laborator unde oamenii de ştiinţă orădeni îşi vor prezenta descoperirile şi invenţiile.
28 Septembrie 2017, 11:00
'Abilitat' şi de judecători: Curtea de Apel Oradea i-a redat lui Florian Bodog titlul de conducător de doctorate
Știri Bihor
Curtea de Apel Oradea a decis, luni, să admită cererea ministrului Sănătăţii şi, totodată, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Florian Bodog, privind anularea ordinului prin care acesta şi-a pierdut titlul de abilitat şi dreptul de a coordona doctorate. Hotărârea nu este, însă, definitivă.
25 Septembrie 2017, 19:30
Consiliul Judeţean al Elevilor: Învăţământul centrat pe elevi, un concept îndepărtat în şcolile din Bihor
Știri Bihor
La un an de la adoptarea unui Statut al Elevilor, Consiliul Judeţean al Elevilor din Bihor a aplicat un chestionar, pentru a afla dacă se respectă sau nu drepturile şcolarilor. Concluziile evidenţiate sunt că majoritatea elevilor bihoreni se consideră discriminaţi în şcoli, nu au avut nici măcar şansa să participe la o consiliere psihologică sau profesională, iar 43% susţin că au fost mustraţi abuziv în faţa clasei. Concluzia CJE? Conceptul învăţământului centrat pe elev, mult trâmbiţat de oficialităţi, este departe de realitatea din şcolile bihorene.
19 Septembrie 2017, 10:09
  2 3 4  6  8 9 10  

FOTO BIHOREANUL

 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON