URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2024, 13:30

Casa de la școală: Inițiativă inedită a unei școli speciale din Oradea, care îi învață pe elevi deprinderi casnice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dincolo de a învăța disciplinele din programa școlară, unii elevi cu cerințe educaționale speciale au nevoie să învețe și chestiuni banale, așa cum sunt, de pildă, deprinderile casnice. La Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, și acestea se predau. Profesorii îi învață pe elevi să facă curățenie, să mențină ordinea, dar și să sorteze hainele care trebuie spălate și să folosească mașina de spălat rufe.

Activitățile fac parte din proiectul „Casa de la școală”, coordonat de profesoarele Teodora Pantazi, Carmen Ilisie și Paula Balint, unitatea de învățământ primind finanțare în programul Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea.

În școală a fost amenajată o mini-garsonieră, cu hol, sufragerie, dormitor și spălătorie, ca elevii să facă conexiunea cu locuința lor și să înțeleagă cum trebuie dereticată o casă. De asemenea, în fiecare clasă s-a amenajat un colț specific („Casa din clasă”), cu un dulap unde elevii au instrumentele de lucru: cutia curățeniei, cutia cu obiecte de îmbrăcăminte, cutia cu obiecte de igienă personală. În fiecare dintre ele, elevii găsesc lucrurile necesare activităților casnice.

Aceste cutii le folosesc la ateliere specifice. De exemplu, la „Cea mai curată clasă”, elevii din ciclul primar au învățat deja cum să ordoneze lucrurile, materialele și jucăriile în dulapul din clasă, iar cei de gimnaziu învață să măture, să șteargă praful, să spele pe jos, să ordoneze și să sorteze obiectele.

Un alt atelier este cel intitulat „Obiecte-vestimentare – abilități practice”, unde elevii învață abilități practice de îmbrăcare, dezbrăcare, împăturire, sortare, potrivire a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte în funcție de anotimp, culoare, material și alte caracteristici, legarea șireturilor, încheierea-descheierea nasturilor, încălțare-descălțare, exerciții de denumire, identificare, recunoaștere a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte. 

La atelierele „Spălătoria”, elevii vor învăța să sorteze hainele curate de cele murdare, hainele colorate de cele negre/albe, să întindă hainele, să adune hainele de pe uscător, exersând și dezvoltându-și și aptitudinile motrice. „Îndrumați de către cadrele didactice elevii vor avea ocazia să învețe să își spele hainele atât manual cât și prin introducerea acestora în mașina de spălat. Elevii vor învăța să dozeze corect detergentul necesar, dar și modul de setare a programelor de spălare în funcție de materialul din care sunt confecționate obiectele vestimentare”, se arată într-un comunicat al CSEI nr. 1 Oradea.

Atelierele se vor desfășura din martie până în iunie, fiind organizate cu ajutorul mai mulți sponsori locali.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON