URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Martie 2024, 13:30

Casa de la școală: Inițiativă inedită a unei școli speciale din Oradea, care îi învață pe elevi deprinderi casnice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dincolo de a învăța disciplinele din programa școlară, unii elevi cu cerințe educaționale speciale au nevoie să învețe și chestiuni banale, așa cum sunt, de pildă, deprinderile casnice. La Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, și acestea se predau. Profesorii îi învață pe elevi să facă curățenie, să mențină ordinea, dar și să sorteze hainele care trebuie spălate și să folosească mașina de spălat rufe.

Activitățile fac parte din proiectul „Casa de la școală”, coordonat de profesoarele Teodora Pantazi, Carmen Ilisie și Paula Balint, unitatea de învățământ primind finanțare în programul Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea.

În școală a fost amenajată o mini-garsonieră, cu hol, sufragerie, dormitor și spălătorie, ca elevii să facă conexiunea cu locuința lor și să înțeleagă cum trebuie dereticată o casă. De asemenea, în fiecare clasă s-a amenajat un colț specific („Casa din clasă”), cu un dulap unde elevii au instrumentele de lucru: cutia curățeniei, cutia cu obiecte de îmbrăcăminte, cutia cu obiecte de igienă personală. În fiecare dintre ele, elevii găsesc lucrurile necesare activităților casnice.

Aceste cutii le folosesc la ateliere specifice. De exemplu, la „Cea mai curată clasă”, elevii din ciclul primar au învățat deja cum să ordoneze lucrurile, materialele și jucăriile în dulapul din clasă, iar cei de gimnaziu învață să măture, să șteargă praful, să spele pe jos, să ordoneze și să sorteze obiectele.

Un alt atelier este cel intitulat „Obiecte-vestimentare – abilități practice”, unde elevii învață abilități practice de îmbrăcare, dezbrăcare, împăturire, sortare, potrivire a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte în funcție de anotimp, culoare, material și alte caracteristici, legarea șireturilor, încheierea-descheierea nasturilor, încălțare-descălțare, exerciții de denumire, identificare, recunoaștere a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte. 

La atelierele „Spălătoria”, elevii vor învăța să sorteze hainele curate de cele murdare, hainele colorate de cele negre/albe, să întindă hainele, să adune hainele de pe uscător, exersând și dezvoltându-și și aptitudinile motrice. „Îndrumați de către cadrele didactice elevii vor avea ocazia să învețe să își spele hainele atât manual cât și prin introducerea acestora în mașina de spălat. Elevii vor învăța să dozeze corect detergentul necesar, dar și modul de setare a programelor de spălare în funcție de materialul din care sunt confecționate obiectele vestimentare”, se arată într-un comunicat al CSEI nr. 1 Oradea.

Atelierele se vor desfășura din martie până în iunie, fiind organizate cu ajutorul mai mulți sponsori locali.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON