URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Educatie

„No Backpack Day”: De ce s-au dus elevii unui liceu din Oradea la școală cu uscătorul de rufe, coșuri de gunoi sau colivii (FOTO)
Educatie
Urmând un trend de pe Tik Tok, elevii Liceului de Arte din Oradea au renunțat pentru o zi la ghiozdane și au căutat soluții alternative, pentru a-și duce manualele și caietele la școală. Liceenii au dovedit inventivitate, înlocuind ghiozdanele cu coșuri de nuiele sau chiar de gunoi, scoici pentru bebeluși, cutii de transport animale, case de păpuși sau chiar uscătoare de rufe.
Olimpiada de securitate şi sănătate în muncă: 15 elevi din Bihor vor reprezenta judeţul la faza naţională (FOTO)
Educatie
60 de elevi din Bihor au participat, joi, la Olimpiada județeană de securitate şi sănătate în muncă organizată la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea. Competiţia a avut două probe, una scrisă şi una practică. La cea din urmă elevii au trebuit să meargă într-un atelier, o bucătărie sau alte spaţii de lucru şi să găsească echipamentele de protecţie a muncii potrivite acelui loc de muncă.
01 Aprilie 2022, 18:09
Ora de istorie altfel: Elevii și profesorii, invitați la Muzeul oraşului Oradea unde vor afla povestea generalului Traian Moșoiu
Timp liber
Profesorii şi elevii lor sunt invitaţi, în perioada 11 – 14 aprilie, la Muzeul oraşului Oradea, unde se va derula proiectul "Povestea unui EROU - Traian Moşoiu".
Participanţii vor afla de la muzeografa Cristina Puşcaş informaţii despre viaţa şi personalitatea generalului Moşoiu.
30 Martie 2022, 20:15
Viitorii liceeni din Bihor, îngrijorați că nu vor avea cariera dorită
Educatie
O cercetare făcută de Școala Doctorală de Sociologie a Universității din Oradea în rândul elevilor de clasa a VIII-a din județul Bihor arată că aceștia sunt îngrijorați pentru viitorul lor, mai precis că nu vor reuși să aibă cariera dorită.
30 Martie 2022, 17:11
Schimbări radicale în învăţământ: anul şcolar va fi împărţit în cinci module, se va renunţa la teze. Anunţul lui Cîmpeanu (VIDEO)
Actual
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat miercuri că anul şcolar va fi împărţit în cinci module şi nu va mai avea semestre. Modulele vor fi fie de 6, 7 sau 8 săptămâni, acestea fiind alternate cu vacanţe. O altă schimbare importantă care ar urma să fie efectuată în învăţământul românesc este eliminarea tezelor şi înlocuirea lor cu evaluări sumative.
30 Martie 2022, 16:30
Revoltător: O învățătoare din Bihor își face elevii dobitoci, pentru că au uitat replicile de la o serbare (VIDEO)
Educatie
Imagini șocante dintr-o școală din Bihor, unde o învățătoare urlă la elevii ei și îi face dobitoci, pentru că au uitat replicile din serbarea de 8 martie. Învățătoarea, cu 32 de experiență la catedră, este acum cercetată disciplinar.
Inspectoratul Școlar Bihor anunță târg de oferte ale școlilor profesionale. „Numărul claselor va crește până la 40%”
Știri Bihor
După ce la un moment dat a fost desființat și ulterior reînființat cu multă greutate, învățământul profesional devine tot mai atractiv pentru tinerii bihoreni, astfel încât există perspectiva creșterii numărului de clase de la 39 până la 59 din următorul an școlar, a anunțat șeful Inspectoratului Școlar al Județului, Horea Abrudan. Pentru promovarea acestui tip de învățământ, care asigură elevilor inclusiv venituri lunare de până la 700 lei pe durata școlarizării, IȘJ va organiza în această primăvară două evenimente.
29 Martie 2022, 18:00
13 copii din Ucraina au fost înscriși până acum în școlile din Oradea
Știri Bihor
Inspectoratul Școlar al Județului Bihor a instituit o comisie care să coordoneze repartizarea preșcolarilor și elevilor din Ucraina ajunși în Bihor în unitățile de învățământ de toate felurile. Până în prezent, au fost înscriși 13 copii, inclusiv un preșcolar și unul cu nevoi speciale, iar IȘJ încearcă să găsească și cadre didactice care cunosc limba ucraineană.
29 Martie 2022, 12:29
Elevii de la Colegiul Economic din Oradea au organizat un târg cu bunătăţi în curtea şcolii (FOTO)
Educatie
Elevii de la Colegiul Economic "Partenie Cosma" din Oradea au avut parte de o zi cu gustări delicioase la școală. Colegii lor de la specializarea turism şi alimentaţie au pregătit, joi, în curtea şcolii, un târg cu pizza, plăcintă, clătite şi brânzoici, banii adunaţi din vânzarea produselor urmând să fie folosiţi la alte activităţi şcolare.  
25 Martie 2022, 10:29
USR Bihor cere demisia șefului Inspectoratului Școlar: „Învățământul bihorean pare afacere de partid, iar Horea Abrudan nu este străin”
Știri Bihor
La o lună după ce în învățământul bihorean a izbucnit un scandal uriaș, cu acuzații de fraudă la concursul pentru funcțiile de directori ajunse în ancheta DNA, USR Bihor a cerut public demisia șefului Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, pe care îl consideră „principalul vinovat pentru dezastrul în care a ajuns învățământul din județ”. În plus, USR cere demiterea celor implicați în scandalul cu pricina.
22 Martie 2022, 15:23
Respect pentru resurse: Primul manual de educaţie pentru sustenabilitate a fost scris și de o orădeancă (FOTO)
Oradea noastră
Peste 700 de elevi din şase judeţe, inclusiv o clasă de gimnaziu din Ştei, învaţă la şcoală ce este sustenabilitatea, de ce trebuie să aibă grijă de resursele Terrei şi, mai ales, cum. O echipă formată de două ONG-uri din Cluj, din care face parte şi o orădeancă, a scris primul manual de educaţie pentru sustenabilitate din ţară, care poate fi folosit ca suport pentru o disciplină opţională la gimnaziu sau liceu. Pe lângă o sumedenie de alte noţiuni teoretice, elevii trebuie să înveţe şi respectul pentru resurse...
Respo City: Studenții din Oradea își imaginează cum ar arăta un oraș verde
Educatie
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea sunt invitați să participe într-un concurs național și să-și imagineze cum ar amenaja, în orașul lor, o zonă dedicată responsabilității de mediu și colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Cele mai bune proiecte vor fi premiate cu bani.
18 Martie 2022, 13:30
Lecție autentică de reciclare: Elevii unei școli din Oradea au văzut cu ochii lor cum gunoaiele din plastic devin noi obiecte (FOTO)
Educatie
Poluare, colectarea separată a deșeurilor, reciclare, valorificare. Copiii aud frecvent aceste noțiuni, importante pentru o societate sustenabilă, dar ca să le și înțeleagă, au nevoie să vadă cu ochii lor ce înseamnă. Elevii Școlii Gimnaziale Szacsvay Imre din Oradea au avut această șansă. Grație unui proiect derulat de două ONG-uri, în curtea școlii a ajuns un container transformat în atelier de reciclare, unde deșeurile din plastic s-au transformat în obiecte noi.
18 Martie 2022, 12:50
Firma faptelor bune: Valtryp oferă o bursă lunară de 1.000 lei unui băiat zecist din Oradea, imobilizat în scaun cu rotile (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Ora de educaţie tehnologică de joi va rămâne în memoria lui Toni şi a mamei sale, Violeta, ca una specială. Aceştia i-au întâlnit, la şcoală, pe coordonatorii firmei Valtryp, care de o bună bucată de vreme îi oferă micului orădean o bursă lunară de 1.000 lei pentru perfomanţa sa şcolară. Reporterii BIHOREANULUI au asistat la întâlnirea dintre cele două familii şi vă spune cum a ajuns cunoscuta companie orădeană să ajute un băiat de 13 ani cu dizabilităţi.   
17 Martie 2022, 19:40
Școală... risipită: Acuzații grave într-o școală din Bihor, unde sume uriașe de bani s-au „scurs” pe facturi suspecte
Știri Bihor
Schimbarea directorilor de școli, în urma concursurilor organizate de Ministerul Educației, scoate la iveală și situații incredibile de risipă. La Școala Gimnazială „Nestor Porumb” din Tulca a fost comandat un audit, după ce noua conducere a depistat mai multe plăți uriașe de bani, nejustificate sau care nu sunt susținute cu acte. De pildă, s-au plătit 22.000 lei pentru deplasări, în timp ce școala funcționa online, peste 11.000 lei pentru abonamentele de telefonie mobilă a trei persoane ori 15.000 lei pentru jaluzele care nici nu sunt de găsit.
17 Martie 2022, 14:50
Un profesor din Thailanda le predă studenților Facultății de Științe Economice din Oradea
Educatie
Timp de o săptămână, Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea are un invitat de seamă. Woraprat Yoelao este lector universitar doctor la Universitatea Neresuan din Thailanda și a venit în orașul de pe Crișul Repede în baza unui acord Erasmus.
16 Martie 2022, 19:15
Sute de studenți din Ucraina vor să continue studiile la Oradea
Educatie
Sute de studenți ucraineni se interesează de condițiile în care își pot continua studiile la Universitatea din Oradea. Majoritatea dintre ei ar vrea să se înscrie la Medicină, însă există cereri și pentru științe economice, inginerie sau sport. Ca să-i poată primi, Universitatea lucrează la o metodologie aparte.
16 Martie 2022, 17:15
Fii cool, fără să fii penal! Avocații din Bihor vor ține lecții de educație juridică în școlile din județ
Știri Bihor
Elevii de gimnaziu și de liceu din Bihor vor avea ocazia să afle, chiar de la specialiști, ce drepturi și responsabilități au, dar și despre răspunderea lor în fața legii. Baroul Bihor și Inspectoratul Școlar Județean au semnat un protocol de colaborare, în baza căruia avocați din județ vor ține lecții de educație juridică în școli.
16 Martie 2022, 14:04
Topul celor mai bune universități din România. Pe ce loc este Universitatea din Oradea
Educatie
Ministerul Educației a dat publicității metarankingul național pentru anul 2021, adică ierarhia celor mai bune instituții de învățământ superior din România. Clasamentul este condus de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, iar Universitatea din Oradea este pe locul 19.
13 Martie 2022, 13:21
Fugiți din calea războiului, cinci fraţi din Ucraina au fost înscriși la o școală din Oradea
Educatie
Exodul mamelor din Ucraina, care fug cu copiii lor din calea războiului, produce situații fără precedent în Bihor. La Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, cinci copii ucraineni au fost înscriși în clasele școlii ca elevi audienți, adică au dreptul de a participa la toate lecțiile, chiar dacă nu au încă studiile echivalate. Colegii lor români i-au primit cu brațele deschise.
10 Martie 2022, 08:51
15 proiecte ale elevilor bihoreni, finanţate cu peste 100.000 lei prin Fondul Ştiinţescu
Educatie
Un număr de 15 proiecte din categoria STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică) au primit finanţare de peste 100.000 lei în cadrul programului Ştiinţescu, al Fundaţiei Comunitare Oradea. Printre acestea se numără şi cel al unui profesor de mecanică din Ştei, care îi va învăţa pe liceeni să realizeze conversia unui motor termic al unui autoturism Logan la unul electric.  
09 Martie 2022, 11:02
Elevii maghiari de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea se mută într-o clădire pusă la dispoziție de Eparhia Reformată (FOTO)
Educatie
De săptămâna viitoare, elevii din clasele cu predare în limba maghiară ale Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu din Oradea vor învăța într-o clădire recent renovată și dotată cu toate cele necesare. Noile săli de clase, aflate pe strada Cuza Vodă, au fost amenajate și puse gratuit la dispoziția Primăriei de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.
Studenții din Oradea vor putea merge la cursuri în Atena, la cea mai mare instituție academică a Greciei, Universitatea Kapodistriană
Educatie
Universitatea din Oradea și Universitatea Kapodistriană din Atena au devenit partenere. Cele două instituții de învățământ superior au semnat mai multe parteneriate, inclusiv pentru mobilitate Erasmus, ceea ce înseamnă că studenții orădeni vor putea învăța în capitala Greciei, la fel cum cei de-acolo vor veni în orașul de pe Crișul Repede.
Studenții din Oradea au confecţionat perne și pilote pentru refugiații ucraineni (FOTO)
Educatie
Orădenii, inclusiv cei mai tineri, continuă să-i sprijine pe ucrainenii care fug din calea războiului. Studenții de la Textile, îndrumați de profesori de-ai lor, au confecționat mai multe perne și pilote pentru refugiații care ajung în țara noastră, fără prea multe bunuri personale.
07 Martie 2022, 12:55
Grădina copiilor speciali: Elevii de la CSEI nr. 1 Oradea se pregătesc să cultive legume și fructe (FOTO)
Educatie
Am intrat în prima lună de primăvară și, chiar dacă temperaturile încă sunt scăzute, grădinarii se pregătesc de muncă. La fel fac și elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, care vor cultiva legume și fructe chiar în curtea școlii. Vineri, alături de profesori și de mai mulți voluntari, elevii au pregătit bacurile de permacultură, în care vor sădi ei înșiși plantele.
05 Martie 2022, 12:41
Universitatea din Oradea, parteneriat cu Crucea Roșie: Studenții orădeni, voluntari în taberele de refugiați
Știri Bihor
Studenții Universității din Oradea pot fi voluntari în taberele de refugiați din România, iar profesorii îi vor scuti de prezența la cursuri. Decizia a fost luată după ce Universitatea și Crucea Roșie au semnat un protocol de colaborare.
02 Martie 2022, 12:22
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, în vizită la Universitatea din Oradea: Ce le-a spus colegilor săi (FOTO)
Știri Bihor
Universitatea din Oradea a găzduit un dialog între mediul de cercetare și inovare și companiile din domeniile tehnologiilor emergente, la care a participat și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș. Profesor la Universitate, Boloș a anunțat ce finanțări vor putea fi atrase de colegii săi.
Sala multifuncțională cerută de elevii liceului Lucian Blaga din Oradea va fi finalizată în martie (FOTO)
Știri Bihor
Sala multifuncțională cerută de elevii liceului Lucian Blaga din Oradea, dar și de părinții și dascălii copiilor în cadrul unui proiect de bugetare participativă încă din anul 2017 este în curs de finalizare. Constructorii mai au de făcut ultimele finisaje și lucrările de igienizare.
24 Februarie 2022, 16:00
Se caută voluntari pentru reprezentarea elevilor din Bihor
Știri Bihor
Consiliul Județean al Elevilor Bihor a anunțat că recrutează voluntari pentru cele șase departamente ale structurii. Doritorii trebuie să se înscrie până cel târziu pe 25 februarie.
22 Februarie 2022, 15:53
75% dintre candidaţii la concursul pentru posturile de directori de şcoli din Bihor au luat note peste 7 la cea de-a doua sesiune
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a organizat vineri proba scrisă a celei de a doua sesiuni de recrutări pentru 97 de posturi de directori şi directori adjuncţi pentru şcolile din Bihor. 75% din cei 90 de candidaţi prezenţi au obţinut note de peste 7. Două lucrări au fost anulate.
20 Februarie 2022, 18:44
  1  3  5 6 7  
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: 23 August, Somesului, Crisan, Oasului, Closca, Eminescu, Tractoristilor  in data de 25 mai, incepand cu ora 16:30, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 25 mai, incepand cu ora 19:30, in functie de prezenta la domiciliu a consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.6288 RON
 • 1 EUR = 4.9417 RON
 • 1 HUF = 0.0128 RON