URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 19 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toată lumea se distrează, numai Bolo defrişează. Ca să poată face pasajul de pe Magheru, 26 de arbori cad sub drujbele Edilului, stârnind o întreagă revoltă în rândul ecologiştilor amatori, amatori de PSD şi UDMR... Problema mare este că, la cum se relaxează Bolojan în concediu de 10 ani, vom serba vacanţa mare mereu prin muncă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme. Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

Rectorul Bungău: Universitatea din Oradea este un contributor net semnificativ, în nici un caz o frână în calea dezvoltării
Educatie
După ce directorul săptămânalului BIHOREANUL, Mircea Chirilă, a publicat un articol de opinie în care arată că unul dintre studiile făcute pentru brandul Oradiei a scos la iveală că Universitatea este punctul slab al oraşului, rectorul Constantin Bungău a reacţionat public. Într-un drept la replică transmis redacţiei, Bungău susţine că Universitatea este un furnizor important în ţară de personal calificat şi contribuie serios la dezvoltarea Oradiei.
13 Iunie 2019, 12:58
Şcoli şi grădiniţe din 45 de oraşe şi comune din Bihor, în continuare fără autorizaţie de securitate la incendii
Știri Bihor
Primarii din 45 de oraşe şi comune bihorene ar trebui să profite de vacanţa de vară, ca să pună la punct şcolile şi grădiniţele pe care le au în administrare. Conform evidenţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, 91 de clădiri aparţinând unor unităţi de învăţământ din judeţul Bihor sunt, în continuare, fără autorizaţie de securitate la incendii. De la începutul anului 2019 şi până acum numărul acestor clădiri a scăzut cu doar 14.
12 Iunie 2019, 20:05
Final de proiect furtunos: Târg meteo la Gojdu
Educatie
Proiectul Thunder Generation a luat naştere la începutul acestui an, prin programul Fondul Ştiinţescu al Fundaţiei Comunitare Oradea. Acesta a durat 4 luni şi s-a desfăşurat printr-o serie de acţiuni şi ateliere în domeniul meteorologiei. Joi, 13 iunie de la ora 13.30, în sala festivă a Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", va avea loc festivitatea de final a proiectului, final celebrat printr-o expoziţie de proiecte ale participanţilor, de la prognoze meteo, până la mici instrumente meteorologice construite de cei mici.
12 Iunie 2019, 18:33
Duşi cu pluta! Elevi de la Liceul German au navigat pe Criş, cu plute făcute din PET-uri (FOTO)
Jos pălăria
Ca să-i determine pe orădeni să colecteze selectiv, dar şi ca să atragă atenţia asupra gunoaielor aruncate în ape, mai mulţi elevi de la Liceul German Friedrich Schiller din Oradea au navigat pe Crişul Repede, folosind două plute anume construite de ei, din PET-uri. În total, liceenii au folosit circa 70 de kilograme de flacoane, adunate de pe malurile Crişului, respectiv în şcoala în care învaţă.
12 Iunie 2019, 18:01
Vacanţă... la grădi: Care sunt grădiniţele din Oradea care vor fi deschise pe timpul verii
Educatie
În această săptămână, pentru preşcolari şi elevi va începe vacanţa de vară. Totuşi, unii micuţi se vor întoarce în grădiniţe foarte repede, pentru că părinţii nu au în grija cui să-i lase. Tocmai de aceea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat lista celor 28 de grădiniţe care vor fi deschise şi pe timpul vacanţei de vară.
12 Iunie 2019, 09:58
Noua Cartă a Universităţii, încă în analiză la Ministerul Educaţiei. Bungău: 'Niciodată nu vom avea o Cartă perfectă, dar va trebui să o respectăm'
Educatie
Votată în urmă cu o lună de Senatul Universităţii din Oradea, noua Cartă a instituţiei nu a primit încă avizul Ministerului Educaţiei. În schimb, juriştii Universităţii au transmis la Bucureşti o listă cu prevederi votate de senatori, dar care ar contraveni legii. Rectorul Constantin Bungău susţine că nu poate contesta Carta, însă recunoaşte că sunt articole pe care nu le agreează. Cert este că, a spus Bungău, dacă Ministerul îşi va da avizul, toţi universitarii vor trebui să respecte noile reguli.
09 Iunie 2019, 12:44
Cu bani de la Minister: Cinci proiecte noi, la Universitatea din Oradea
Educatie
Universitatea din Oradea a dat startul la cinci proiecte noi, finanţate printr-un fond de dezvoltare instituţională anume lansat de Ministerul Educaţiei. Cu bani de la Bucureşti, universitarii orădeni vor face campanii de promovare în licee din patru judeţe, pregătind şi materiale care descriu facultăţile orădene, vor dota laboratoarele staţiunii pomicole, vor dezvolta spiritul antreprenorial al studenţilor şi vor continua cercetările în domeniul nanotehnologiilor.
08 Iunie 2019, 17:02
Vrei să vezi cum e să fii student? Universitatea din Oradea organizează trei şcoli de vară
Educatie
Adolescenţii curioşi să vadă un campus universitar, cum se ţin cursuri şi seminarii şi ce înseamnă viaţa de student se pot înscrie la una din cele trei şcoli de vară pe care Universitatea din Oradea le va organiza în luna iulie. În total, 170 de elevi vor putea participa la aceste tabere, întinse pe durata a două săptămâni.
08 Iunie 2019, 13:07
Universitatea din Oradea se pregăteşte de admitere, cu un număr record de locuri bugetate: 1.885 la studii de licenţă şi 840 la masterat
Educatie
Peste o lună, Universitatea din Oradea va da startul înscrierilor la facultate şi, potrivit unui anunţ făcut de rectorul Constantin Bungău, Ministerul Educaţiei a alocat instituţiei un număr record de locuri fără taxă. Mai precis, la studii de licenţă, facultăţile orădene însumează 1.885 de locuri bugetate, iar la masterat 840. O suplimentare semnificativă de locuri bugetate s-a înregistrat la specializarea Informatică, unde 75 de tineri vor putea învăţa, fără să plătească taxă de şcolarizare.
07 Iunie 2019, 15:40
Un profesor francez, specialist în ştiinţe politice, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea
Educatie
În cadrul conferinţei ştiinţifice "A Call for Tolerance" ("O invitaţie la toleranţă") organizată, joi, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, de către Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a avut loc ceremonia de decernare a celui mai înalt titlu academic. Un profesor de ştiinţe politice de la Universitatea "Paul Valéry" din Montpellier, Paul Alliés, a devenit, aşadar, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.
06 Iunie 2019, 19:55
Şeful IŞJ Bihor, despre suplimentarea claselor de profesională: Răspundem solicitărilor agenţilor economici
Educatie
După ce sindicaliştii au acuzat că în şcolile bihorene a fost suplimentat "din pix" numărul de clase de şcoală profesională, în ciuda faptului că şcolile nu au cerut asta, ba chiar nici n-ar fi pregătite, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, profesorul Alin Novac Iuhas, a ţinut să îi contrazică. Potrivit acestuia, modificările s-au făcut nu doar în urma unei analize riguroase, ci la cererea expresă a unor angajatori. Totuşi, şeful IŞJ Bihor nu a putut lămuri de ce, dacă aceste clase sunt atât de binevenite, nu a propus din start înfiinţarea lor, ci a trebuit să fie împins din spate de la Ministerul Educaţiei.
06 Iunie 2019, 17:47
Sindicatul acuză: Clasele de învăţământ profesional au fost umflate din pix. Zece şcoli din Bihor s-au trezit cu specializări noi, impuse de la Bucureşti
Educatie
Sindicaliştii din învăţământ acuză oficialii Ministerului Educaţiei că au suplimentat clasele de învăţământ profesional în toate şcolile din ţară, fără a investi în dotările unităţilor de învăţământ. Potrivit liderilor SLI, în Bihor, zece şcoli s-au trezit cu specializări pe care nu le-au cerut. De pildă, la Colegiul Constatin Brâncuşi, o clasă de liceu cu specializarea coafor-stylist s-a transformat în clasă de confecţioner tâmplărie din aluminiu.
05 Iunie 2019, 18:55
'Ştiinţescu - de la Papirus la 3D': Tabără de vară gratuită la Biblioteca Județeană
Timp liber
Micuţii orădeni sunt invitaţi la tabăra de vară "Ştiinţescu - de la Papirus la 3D", care se va desfăşura între 1 şi 12 iulie, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai". Organizatorii vor pregăti ateliere în care vor învăţa procedeele de fabricaţie a unei cărţi, cum se conservă aceasta dar vor vizita şi secţiile instituţiei.
05 Iunie 2019, 15:17
'Olimpicii Centenarului': Şcoala Oltea Doamna şi-a premiat cei aproape 200 de elevi câştigători la olimpiade şi concursuri (FOTO / VIDEO)
Educatie
A fost sărbătoare, miercuri, la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, şi nu doar pentru că vacanţa mare este la câţiva paşi distanţă. Elevii şi profesorii deopotrivă i-au celebrat pe cei 195 de şcolari câştigători la olimpiade şi concursuri asimilate olimpiadelor. Performerii galei au fost Adelina Cordovan, singura elevă a şcolii care a luat premiul I la o olimpiadă naţională, şi Marc Şurtea, un elev care a strâns, într-un an şcolar, şapte premii mari, la patru discipline. Chiar dacă a devenit o tradiţie în şcoală, gala de acum a fost una specială, deoarece în acest an, Şcoala Oltea Doamna va împlini un secol de existenţă.
Invitaţie la toleranţă: Specialişti din 9 ţări vor dezbate la Oradea lupta cu xenofobia
Educatie
Toleranţa şi xenofobia, două dintre temele intens discutate în lumea de azi, vor fi dezbătute şi la Universitatea din Oradea. Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării organizează o conferinţă ştiinţifică internaţională pe această temă, la care vor participa specialişti din 9 ţări răspândite în lume. Programul evenimentului va cuprinde şi o lansare de carte, o ceremonie de decernare a titlului Doctor Honoris Causa şi un tur al simbolurilor orădene legate de tema conferinţei, în special din istoria evreilor orădeni.
05 Iunie 2019, 12:31
Începe construcţia creşei şi grădiniţei din Parcul Industrial. Cum va arăta (FOTO)
Știri Oradea
Primăria Oradea a anunţat, marţi, că începe construcţia unei creşe şi grădiniţe pentru copiii celor aproape 5.000 de angajaţi din Parcul Industrial I. Investiţia se ridică la peste 5 milioane de lei, banii fiind asiguraţi din fonduri europene.
Începe Bacalaureatul! Absolvenţii de liceu susţin probele de competenţe
Educatie
Examenul naţional de Bacalaureat debutează luni, cu probele de competenţe. În Bihor, s-au înscris la teste 4.092 de absolvenţi de liceu, care nu vor trebui decât să se prezinte la probele de competenţe, pentru a fi admişi la testele scrise.
02 Iunie 2019, 11:48
Şeful IŞJ Bihor: Elevii vor primi ghidul de admitere până la sfârşitul săptămânii viitoare
Educatie
Ministerul Educaţiei a avizat planurile de şcolarizare din toate judeţele, astfel că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a putut demara pregătirea ghidului de admitere la liceu. Potrivit şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, ghidul va ajunge în mâinile elevilor din clasa a VIII-a, până la sfârşitul săptămânii viitoare, când vor termina cursurile.
31 Mai 2019, 15:57
Primenire la IŞJ Bihor: Inspectoarea adjunctă Codruţa Bogdan, înlocuită din funcţie cu un preot ortodox
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor are în conducere o persoană nouă. Preotul ortodox din Ciumeghiu, Florin Buştea, totodată profesor de religie la Liceul Tehnologic din Salonta, a fost numit inspector şcolar general adjunct, în locul profesoarei Codruţa Bogdan, căreia i-a expirat acum mandatul de patru ani, câştigat în urma unui concurs. Cealaltă adjunctă a IŞJ Bihor, Kery Hajnal, a fost păstrată în funcţie.
31 Mai 2019, 14:14
Revoltător: Cu o săptămână înainte să termine şcoala, absolvenţii de gimnaziu nu ştiu oferta liceelor!
Educatie
Ministerul Educaţiei dă o nouă dovadă de lipsă de respect faţă de elevi şi părinţi. Deşi vor termina cursurile pe 7 iunie, iar pe 18 iunie vor susţine primul examen al Evaluării Naţionale, elevii care termină clasa a VIII-a nu cunosc încă oferta liceelor şi a colegiilor tehnice. Pentru că Ministerul Educaţiei nu a aprobat planurile de şcolarizare, inspectoratele şcolare nu au putut realiza încă broşura de admitere, care ar fi trebuit să ajungă la elevi cel târziu pe 13 mai.
29 Mai 2019, 19:58
Aplicaţie pentru salvat vieţi: Patru fete din Oradea, premiate pentru un soft care stimulează donarea de sânge (VIDEO)
Educatie
Aplicaţia BlooDoChallenge, care oferă informaţii despre centrele de transfuzii sanguine şi cum anume se poate dona sânge, creată de patru fete din Oradea, s-a calificat în semifinala internaţională a unui concurs de IT şi inovare. Cele patru iniţiatoare au promis şi că vor îmbunătăţi aplicaţia, deocamdată indisponibilă publicului.
28 Mai 2019, 13:34
Lecţia de supravieţuire: Şase elevi şi o profesoară din Oradea au făcut o expediţie pe Marea Baltică, cu un vas vechi de 120 de ani (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Când erau de vârsta copiilor lor, părinţii liceenilor de azi cu greu puteau trece de graniţele ţării. Adolescenţii de azi pot chiar să facă lecţii în timpul unei croaziere! Şase liceeni şi o profesoară de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au avut parte de aventura vieţii lor, după ce au parcurs peste 700 de kilometri pe Marea Baltică, într-un vas vechi de 120 de ani, unde nu doar că s-au gospodărit singuri, ci au avut şi sarcini de navigare. Alături de adolescenţi din alte ţări, au dezbătut probleme fierbinţi, precum identitatea europeană, schimbările climatice şi drepturile oamenilor. O călătorie care i-a maturizat mai mult decât ani întregi de şcoală...
27 Mai 2019, 14:38
AJOFM Bihor: Absolvenţii de liceu şi facultate pot primi indemnizaţie de şomaj
Știri Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le reaminteşte tinerilor care termină liceul sau facultatea în acest an că, dacă nu îşi continuă studiile şi nu îşi găsesc rapid un loc de muncă, trebuie să se înscrie în evidenţele instituţiei. Absolvenţii vor primi, timp de şase luni, o indemnizaţie lunară de 250 de lei.
24 Mai 2019, 10:45
Un elev din Oradea, cel mai bun din ţară în bucătărie: A câştigat premiul I, dar şi un premiu special la un concurs şcolar de gastronomie (FOTO)
Educatie
Un elev al Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, Marian Cristian Olah, este cel mai bun din ţară la bucătărie. Adolescentul a câştigat premiul I, dar şi un premiu special la olimpiada meseriaşilor, mai precis Concursul pe Meserii, calificarea Bucătar, organizat de Ministerul Educaţiei.
23 Mai 2019, 18:20
Liceeni și succesul: zeci de elevi s-au întâlnit la Liceul Aurel Lazăr pentru a vorbi despre succes cu psihologul Anatol Basarab
Educatie
Zeci de elevi din opt şcoli din Bihor s-au întâlnit, marţi, la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", pentru a lua parte la conferinţa "Succesul - dezideratul mileniului", ţinută de psihologul Anatol Basarab. Psihologul le-a explicat adolescenţilor ce este succesul, dar şi că pentru a-l atinge trebuie să muncească din greu.
23 Mai 2019, 17:00
Fostul deţinut politic Niculina Moica la Oradea: 'Cred că românul are memorie scurtă!' (FOTO)
Educatie
Fostul deţinut politic Niculina Moica, arestată pe când avea doar 15 ani, le-a vorbit joi elevilor orădeni despre calvarul îndurat în închisorile comuniste din Arad, Târgu Mureş, Jilava şi Oradea, în cadrul proiectului "Poveşti care schimbă lumea", finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea prin Programul Bursa Talentelor. Niculina Moica a insistat asupra importanţei cunoaşterii adevărului despre ororile comuniste, pentru ca astfel de lucruri să nu se repete.
Cursanţii Colegiului Naţional de Apărare dezbat la Oradea contextul istoric de acum un secol (FOTO)
Educatie
Absolvenţi şi cursanţi ai Colegiului Naţional de Apărare s-au adunat, joi, la Oradea, pentru a participa la un seminar organizat pe tema luptei României împotriva revoluţiei mondiale comuniste. Dezbaterile au loc la Universitatea din Oradea.
23 Mai 2019, 13:31
Zilele Carierei la Universitatea din Oradea: Studenţii au aflat de ce sunt meseriaşi primarul Bolojan, rectorul Bungău şi actorul Richard Balint (FOTO)
Educatie
Universitatea din Oradea a găzduit, miercuri, un eveniment care trebuia să aibă mult mai mare trecere printre studenţi, dar n-a adunat decât câteva zeci de persoane. Primarul Ilie Bolojan, rectorul Constantin Bungău, actorul Richard Balint, profesorul Adrian Hatos, directorul AJOFM Békési Csaba, dentistul Vlad Deac şi antreprenorul Vlad Mocanu s-au adunat pentru a le da tinerilor sfaturi în carieră, primii trei recunoscând şi că au calificări de meseriaşi. Întâlnirea a fost una caracterizată de umor, în primul rând garantat de actorul recent premiat de UNITER, dar şi de ceilalţi invitaţi. Inclusiv de "încrâncenatul" Bolojan...
Biblio-Tech: Târg de știință cu proiecte inedite la Biblioteca Județeană din Oradea
Timp liber
Curioșii sunt invitaţi, vineri şi sâmbătă, la Târgul de ştiinţă „Biblio-Tech” de la Biblioteca Judeţeană, unde echipe de elevi din Bihor îşi vor prezenta câte un proiect ştiinţific. Printre cele mai interesante se numără tehnici de supravieţuire în spaţiu, un braţ robotic și experimente cu substanțe chimice.
22 Mai 2019, 15:29
Momente inedite la festivalul „Flori de mai”: O fetiță nevăzătoare a impresionat până la lacrimi publicul (FOTO / VIDEO)
Educatie
Sute de copii din ţară şi din străinătate au cântat, au dansat și au jucat în mici piese de teatru, alături de învățătoarele lor, marți, la Teatrul Arcadia în cadrul festivalului internațional „Flori de mai”, organizat de Centrul de Educaţie Incluzivă "Orizont" din Oradea, dedicat micuţilor cu cerințe speciale. Un moment inedit a fost al unei fetițe nevăzătoare care a cântat și a stârnit lacrimi din partea publicului.
21 Mai 2019, 16:33
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2656 RON
  • 1 EUR = 4.7274 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON