URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Educatie

A fost găsită comoara din Piaţa Unirii (FOTO)
Timp liber
În caz că aţi văzut mai mulţi tineri în centrul Oradiei alergând, nu vă speriaţi, ei doar au fost în căutarea unei comori…
08 Mai 2018, 17:31
Cântaţi cu noi: Elevii din Bihor se întrec într-un concurs de canto
Educatie
Toţi elevii de gimnaziu şi liceu din Bihor cu talent la cântat sunt invitaţi să participe la un concurs judeţean organizat anume pentru ei. Competiţia va avea loc sâmbătă şi se va desfăşura pe trei categorii: muzică cultă, divertisment şi folclor.
08 Mai 2018, 16:52
”Relațiile româno-poloneze reflectate în documentele de arhivă”. Conferință de istorie la Cetatea Oradea
Educatie
Joi, 10 mai 2018, Cetatea Oradea va găzdui o conferință de istorie româno-poloneză, cu participare locală și națională. Evenimentul reunește cercetători români și polonezi, între subiectele abordate fiind istoria Poloniei comuniste, modul cum serviciile secrete poloneze reflectau viața cotidiană din România, situația etnicilor polonezi în Bihor în secolul al XIX-lea, știrile privind Polonia din presa bihoreană a anilor ’80 și legăturile principelui transilvan Báthory István cu Italia și Polonia.
08 Mai 2018, 13:22
Lecţie despre libertatea de exprimare, la festivitatea absolvenţilor de la Drept: 'Veţi fi lideri de opinie, aveţi obligaţia să vă manifestaţi drepturile' (FOTO)
Educatie
Promoţia 2018 a celor două specializări ale Facultăţii de Drept a celebrat, luni, reuşita de a ajunge la finalul cursurilor, iar zecile de studenţi au fost felicitaţi de profesori, părinţi şi prieteni. Decanul de suflet ales de tinerii de la Drept, profesorul Gavril Olar, le-a ţinut tinerilor o scurtă lecţie despre libertatea de exprimare, îndemnându-i să-şi spună opiniile şi să-şi manifeste frecvent acest drept, desigur, argumentat şi coerent.
07 Mai 2018, 18:02
Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala nr. 11 au aflat cum să fie ecologişti (FOTO)
Educatie
Elevii Şcolii Gimnaziale nr 11 din Oradea învaţă cum să fie buni ecologişti. Ei au participat la lecţii despre cum să colecteze uleiul uzat, cum se reciclează deşeurile ori despre voluntariat în spaţiile verzi. Activităţile "verzi" vor continua în şcoală şi în această săptămână.
07 Mai 2018, 16:41
Donează sânge, fii erou! Studenţii medicinişti îndeamnă la solidaritate
Educatie
O unitate de sânge donată salvează trei vieţi, trei oameni care au nevoie de transfuzii de sânge pentru a putea supravieţui. De aceea, studenţii voluntari ai Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea organizează, în perioada 7-11 mai, cea de-a cincea ediţie locală a proiectului naţional "Donează sânge! Fii erou!". Donatorii sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină, între orele 7.30-11.30.
06 Mai 2018, 18:48
Vânătoare de comori în Piaţa Unirii din Oradea
Timp liber
Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea desfăşoară, luni, 7 mai, de la ora 11, o competiţie de cultură generală în Piaţa Unirii, prin care participanţii vor marca punctele importante ale centrului oraşului, în cadrul unei vânători de comori.
06 Mai 2018, 14:51
Şcoala Victoriei: Peste 200 de copii învaţă să scrie şi să citească la singura şcoală din Bihor înfiinţată în inima unui cartier ţigănesc (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Peste 200 de copii învaţă să scrie şi să citească la singura şcoală din Bihor înfiinţată în inima unui cartier ţigănesc. Pentru ca elevii să nu abandoneze cursurile, profesorii Şcolii Pro Roma din Tinca îi iau dimineaţa de-acasă, îi îmbracă, le dau să mănânce şi îi învaţă, pe lângă lecţiile obişnuite, şi teatru, muzică, croitorie ori fotografie.
La mulţi ani, Liceul Greco-Catolic! Flash-mob în cinstea şcolii, în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Peste 400 de elevi ai Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea au sărbătorit cei 25 de ani de existenţă ai şcolii printr-un flashmob în Piaţa Unirii. Elevii au format, cu ajutorul unor pancarte colorate, numerele 100, în cinstea Centenarului Marii Uniri, 25 – în cinstea şcolii lor şi 20, pentru cele două decenii trecute de când şcoala are clase step by step. În ciuda soarelui puternic şi a vremii caniculare, elevii au respectat în detaliu coregrafia anume creată.
03 Mai 2018, 18:06
Colegiul Gojdu se făleşte cu olimpicii: 'Într-o ţară în care lucrurile merg într-o anumită direcţie, e greu să mergi pe contrasens' (FOTO)
Educatie
Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea i-a sărbătorit, joi, pe cei 49 de elevi care s-au calificat la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Printre aceştia s-a numărat şi liceanul Andrei Bădulescu, care a câştigat medalia de argint la olimpiada internaţională de chimie. Directorul Colegiului, Florin Nicoară, i-a felicitat pe elevi, arătând că rezultatele lor sunt cu atât mai lăudabile cu cât în România nu se încurajează suficient performanţele.
Sorbonica lefteră: Şefii Universităţii din Oradea şi-au tras salarii şi de 20.000 lei lunar, dar instituţia riscă să rămână fără bani
Bihoreanul tipărit
Dacă Ministerul Educaţiei nu îi măreşte bugetul, la toamnă Universitatea din Oradea va rămâne fără bani de salarii. Majorările salariale dictate de Guvern şi dărnicia şefilor Universităţii cu ei înşişi au umflat cheltuielile de personal la 9 milioane lei lunar, din care mai bine de un milion ajung la ştabii din instituţie.
01 Mai 2018, 19:46
Educatoarele de grupă mică din Oradea, schimb de experienţe şi cunoştinţe (FOTO)
Educatie
Sănătatea prin mişcare, colaborarea cu părinţii ori metodele didactice eficiente sunt temele pe care le-au dezbătut, vineri, educatoarele de grupă mică din Oradea, la cercul pedagogic găzduit de Grădiniţa cu program prelungit 31. Dezbaterile au durat câteva ore, timp în care dascălii şi-au prezentat propriile rezultate şi dileme.
27 Aprilie 2018, 17:28
Conferinţe anti-mediocritate: La Facultatea de Drept se ţin prelegeri magistrale pentru profesori şi studenţi (FOTO)
Educatie
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea a dat startul unor conferinţe de specialitate, gândite ca nişte prelegeri magistrale ţinute de specialişti, expres pentru a-i ajuta pe profesori şi studenţi deopotrivă să înţeleagă mai bine anumite noţiuni ori tehnici specifice. Iniţiatorii acestor evenimente au şi mărturisit că ele sunt menite nu să plictisească auditoriul ori să bifeze nişte realizări pentru facultate, ci să completeze cunoştinţele.
27 Aprilie 2018, 13:50
Lecţie în aer liber: Copiii au aflat, pe malul Crişului, ce înseamnă viaţa acvatică (FOTO/VIDEO)
Educatie
Zeci de copii, dar şi părinţii unora dintre ei, au participat la o inedită lecţie despre viaţa acvatică pe malul drept al Crişului Repede, în centrul Oradiei. Doi profesori universitari le-au arătat cum se studiază peştii şi insectele acvatice, iar apoi toţi învăţăceii au văzut cum se fac determinări fizico-chimice ale apei. Totodată, asociaţia Aqua Crisius le-a oferit, doritorilor, o canoe pentru plimbări pe apă.
23 Aprilie 2018, 18:41
Universitatea altfel: Pentru celebrarea Centenarului, universitarii orădeni au pregătit 100 de activităţi, într-o singură zi
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, sâmbătă, la o suită de evenimente organizate de Universitatea locală şi mai mulţi parteneri, sub denumirea "Universitatea altfel: 100 în 1". Concret, într-o singură zi, sunt planificate o sută de activităţi diverse, de la seminarii la activităţi sportive, ateliere handmade, concerte şi expoziţii.
19 Aprilie 2018, 20:33
Academicieni şi specialişti de renume care au învăţat la Colegiul Emanuil Gojdu şi-au trimis cărţile în biblioteca şcolii (FOTO)
Educatie
Una dintre cele mai vechi biblioteci şcolare din Oradea, cea a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, şi-a completat oferta cu cărţile scrise de absolvenţi ai acestei şcoli, astăzi personalităţi importante ale României. Printre cei care şi-au trimis cărţile în şcoală se numără Mircea Maliţa (fost ministru al Învăţământului) şi Radu Iftimovici, fizicianul Dorin Poenaru ori scriitorul Mircea Bradu.
Meserie... cu tehnologie: La Grupul Şcolar Agricol din Cadea, viitorii sudori vor învăţa meserie la un simulator de ultimă generaţie (FOTO)
Educatie
Din toamnă, Grupul Şcolar Agricol Cadea va avea, în premieră, două clase de sudori, cu predare în limbile română şi maghiară. Viitorii elevi vor învăţa meseria nu doar teoretic, ci şi folosind un simulator de sudură de ultimă generaţie. Aparatul a fost deja testat de mai mulţi elevi de clasa a VIII-a.
15 Aprilie 2018, 18:11
Zilele Carierei Alumni UO: Workshop-uri despre cum să-ţi alegi locul de muncă şi târg de job-uri
Educatie
Dacă eşti student sau absolvent de facultate şi nu ai un job, dar îţi doreşti unul, eşti invitat la Zilele Carierei Alumni UO, organizate de asociaţia care reuneşte absolvenţi ai facultăţilor orădene. Marţi, tinerii sunt aşteptaţi la trei workshop-uri despre cum să-şi aleagă locul de muncă potrivit şi cum să fie mai competitivi pe piaţa forţei de muncă, iar miercuri sunt invitaţi la un târg de job-uri, unde vor participa câteva companii orădene.
15 Aprilie 2018, 15:55
Elevii bihoreni vor descoperi comorile Pădurii Craiului
Educatie
Timp de şase luni, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor îi va învăţa pe copiii din comunele din aria protejată Pădurea Craiului cum să aibă grijă de habitatele şi speciile de aici. Elevii vor participa la concursuri de fotografie şi la o vânătoare de comori, dar şi la o tabără Junior Ranger.
15 Aprilie 2018, 14:36
Mai multe locuri fără taxă la admitere: Universitatea din Oradea a primit 54 de locuri numai pentru absolvenţii din mediul rural
Educatie
Ministerul Educaţiei a repartizat locurile bugetate ale universităţilor pentru admiterea din vară, iar Universitatea din Oradea a primit cu 145 mai multe faţă de anul precedent. Mai precis, la studii de licenţă facultăţile orădene vor scoate la concurs 1.700 de locuri fără taxă, la masterat 800, iar la doctorat 21 de granturi. O noutate este şi că 54 de locuri bugetate sunt dedicate exclusiv absolvenţilor de licee din mediul rural.
11 Aprilie 2018, 10:42
Simularea Bacalaureatului: Elevii bihoreni, nepregătiţi la matematică şi istorie
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a centralizat notele obţinute de elevii din clasele a XI-a şi a XII-a la simularea examenului de Bacalaureat, note care arată că liceenii mai au de învăţat. Cele mai slabe rezultate le-au obţinut la proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, unde doar 40% dintre elevi au luat notă de trecere.
02 Aprilie 2018, 09:55
Larisa Florian, cea mai bună sportivă a județului, în mijlocul elevilor Colegiului Tehnic “Mihai Viteazul” (FOTO)
Știri Sportive
Cea mai bună sportivă din Bihor din ultimii șase ani, judoka Larisa Florian, s-a întâlnit cu elevii Colegiului Tehnic “Mihai Viteazul” din Oradea. Acțiunea s-a desfășurat joi în cadrul proiectului desfășurat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, intitulat “Campionii României în școală, liceu și universitate“.
30 Martie 2018, 19:31
Seminar despre protecţia datelor personale, la Universitate
Educatie
Orădenii preocupaţi de subiectul protecţiei datelor personale sunt invitaţi joi la un workshop anume organizat la Universitate. Seminarul este menit să ofere sfaturi utile, în contextul scandalului Cambridge Analytica, dar şi a Regulamentului General privind Protecția Datelor Personale, care va intra în vigoare din luna mai.
28 Martie 2018, 15:07
Parchezi, deci plăteşti! Universitarii orădeni, obligaţi să-şi plătească taxa de parcare
Știri Bihor
Aproximativ 500 de dascăli ai Universităţii din Oradea vor fi nevoiţi să plătească retroactiv taxa de parcare în spaţiile anume amenajate din jurul facultăţilor. Timp de doi ani, niciun universitar n-a plătit un leu pentru folosirea parcărilor, dar acum banii trebuie recuperaţi. Deşi rar se întâmplă ca Senatul Universităţii să respingă o propunere înaintată de conducerea executivă, de data aceast "legiuitorii" au decis să nu voteze exonerarea de la plata acestor datorii şi să-şi oblige colegii să scoată banii. Mai cu seamă că suma nu e deloc mare: 200 de lei pe persoană!
28 Martie 2018, 11:26
Mensa a testat perspicacitatea elevilor de la Colegiul Emanuil Gojdu
Educatie
Bihorenii membri în Mensa România, asociaţia care reuneşte persoanele cu un nivel ridicat de IQ, au testat perspicacitatea şi logica elevilor Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, într-un concurs dedicat lor. Mensanii îşi doresc ca, din toamnă, astfel de competiţii să aibă loc în şcoli din întreaga ţară.
27 Martie 2018, 20:15
Antifrauda la Şcoala Oltea Doamna! Elevii au aflat 'de la sursă' cum se combate evaziunea fiscală (FOTO/VIDEO)
Educatie
În ciuda ninsorii dese, la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna a avut loc, vineri, o inedită lecţie în aer liber. Elevi din clasele de gimnaziu, dar şi din clase de-a III-a şi de-a IV-a, au aflat de la angajaţi ai ANAF, ai Direcţiei Antifraudă Fiscală şi ai Direcţiei Vamale de ce este importantă combaterea evaziunii fiscale şi de ce trebuie să ceară bon fiscal de fiecare dată când cumpără ceva. Copiii l-au putut vedea în acţiune şi pe Astor, un câine din rasa ciobănesc belgian care este antrenat să depisteze pachetele ascunse de ţigări.
23 Martie 2018, 12:35
'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
Educatie
"Ministerul Educaţiei şi Guvernul au biblioteci de plagiate!". Aceasta este convingerea profesorului clujean Dorin Isoc, un vehement opozant al plagiatorilor, care a ţinut o lecţie despre furtul intelectual în sala mare a Primăriei Oradea, în faţa a câtorva zeci de profesori, elevi şi studenţi. Isoc a subliniat că fiecare plagiat trebuie deconspirat, pentru că numai aşa se va face "curăţenie" în societatea românească.
22 Martie 2018, 14:28
Se caută 'interni'! Studenţii orădeni primesc bani dacă fac stagii de practică în Universitate
Educatie
Universitatea din Oradea caută stagiari. 15 studenţi orădeni vor primi burse lunare de câte 400 lei, dacă fac internship într-una din cele patru structuri care caută practicanţi: Biroul de Comunicare, Departamentul IT, Biblioteca şi Centrul de Consiliere şi Servicii privind Cariera.
22 Martie 2018, 13:52
Centru de învăţare, la Universitate: Studenţii orădeni vor primi online cursurile
Educatie
Universitatea din Oradea se numără printre cele 12 universităţi din ţară care vor avea câte un centru de învăţare, adică un spaţiu anume dedicat studenţilor, unde aceştia vor avea la dispoziţie aparate moderne, pentru a aprofunda cursurile predate de profesorii lor. De asemenea, toţi studenţii orădeni vor avea acces pe un site anume construit, unde dascălii vor publica toate cursurile, dar şi alte materiale didactice necesare tinerilor.
Universitatea face planuri cu autorităţile locale: parc ştiinţific cu Consiliul Judeţean şi campus integrat cu Primăria
Educatie
La comanda Primăriei Oradea, o firmă de arhitectură din Bucureşti pregăteşte masterplanul unui campus universitar integrat, adică reconfigurarea zonei cuprinse între Peţa, cimitirul municipal şi cartierul Europa, astfel încât să concentreze toate clădirile şi dotările necesare Universităţii. Pe de altă parte, Universitatea lucrează şi cu Consiliul Judeţean pentru amenajarea unui parc ştiinţific şi tehnologic, tot în acelaşi perimetru.
21 Martie 2018, 17:26
  1  3  5 6 7  

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON