URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Educatie

Şcoala online devine obligatorie. Asociaţiile elevilor condamnă decizia: 'Copiii fără acces la resurse online sunt în continuare neglijaţi'
Educatie
Printr-un ordin al ministrului Educaţiei, emis pe 21 aprilie, cursurule online devin obligatorii şi efectuarea lor va fi monitorizată, informează site-ul Edupedu.ro. La scurt timp după emiterea ordinului, mai multe asociaţii ale elevilor din ţară au criticat măsurile impuse, spunând că se instituie o obligativitate, dar sunt ignoraţi elevii care nu au laptopuri şi nici acces la internet. 
22 Aprilie 2020, 21:07
Orădeanul Marius Deaconu a primit un premiu european pentru lupta împotriva imposturii academice
Educatie
Marius Deaconu, fost student al Universităţii din Oradea, în prezent doctorand al Universităţii din Bucureşti, a fost premiat pentru că militează pentru respectarea normelor de etică în mediul academic. Distincţia a fost oferită de Reţeaua Europeană pentru Integritate Academică, entitate care anul trecut a premiat-o pe jurnalista Emilia Şercan.
20 Aprilie 2020, 18:28
Veste proastă pentru studenţii din Oradea: Vor primi bursele pe aprilie abia în luna mai
Educatie
Starea de urgenţă declanşată de pandemia de Covid-19 îi lasă pe studenţii Universităţii din Oradea fără burse în luna aprilie. Pentru că tinerii care solicită burse sociale, din cauza unei situaţii financiare precare, nu pot obţine actele necesare pentru a dovedi asta, calendarul de depunere a cererilor a fost prelungit până la sfârşitul lunii aprilie. Aşadar, abia la jumătatea lunii mai se vor vira bursele aferente lunii anterioare, iar apoi cele pentru luna în curs.
16 Aprilie 2020, 14:21
IT-iştii sar în ajutor: Compania Flipsnack, din Oradea, oferă gratuit o aplicaţie pentru profesori şi elevi
Educatie
Pentru că cel puţin până pe 15 mai vor trebui să facă lecţii doar de la distanţă, profesorii şi elevii primesc un ajutor de la o companie IT din Oradea. Aplicaţia Flipsnack, utilizată acum de trei milioane de oameni din întreaga lume, va putea fi folosită gratuit de dascăli, pentru lecţii online.
12 Aprilie 2020, 18:09
Se poate face şcoală la distanţă? Un sociolog din Oradea a aflat că profesorii se simt nepregătiţi şi nu pot păstra legătura online cu toţi elevii lor
Educatie
De la instalarea stării de urgenţă în România, cursurile în toate şcolile au fost suspendate, iar profesorii, elevii şi părinţii se văd nevoiţi să descopere lecţiile de la distanţă. Sociologul orădean Adrian Hatos a vrut să afle cum se desfăşoară şcoala online şi a făcut un sondaj printre profesorii români, aflând că abia 10% din aceştia au fost pregătiţi pentru predarea de la distanţă. Aşa cum era de aşteptat, dascălii spun şi că elevii de la sate nu au acces la lecţiile online.
12 Aprilie 2020, 11:43
Se poate şi online! Lecţii despre poluare, ţinute de comisarii de mediu pentru elevii din Bihor
Educatie
Chiar dacă sunt forţaţi să stea acasă, elevii din Bihor învaţă în continuare că trebuie să protejeze mediul înconjurător. Comisarii Gărzii de Mediu au ţinut o lecţie online pentru elevii din Bratca, explicându-le cât de problematică este poluarea naturii, dar şi cum se face colectarea selectivă a deşeurilor.
10 Aprilie 2020, 15:50
Ministrul Educaţiei: Şcoala va începe după încheierea stării de urgenţă. Ce se întâmplă cu Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul (VIDEO)
Actual
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunțat marţi că în şcolile din România cursurile se vor relua după încheierea stării de urgenţă, iar examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat ar putea să fie organizate în luna iulie. În mod cert, însă, programa de examen nu va cuprinde materia aferentă celui de-al doilea semestru din acest an şcolar. „Nu se îngheaţă anul şcolar”, a garantat Anisie.
07 Aprilie 2020, 14:55
Alegerile pentru viitorul rector al Universităţii din Oradea, amânate
Educatie
Reunit în videoconferinţă, Senatul Universităţii din Oradea a decis suspendarea procesului electoral pentru desemnarea viitorului rector al instituţiei. Primul tur de scrutin trebuia să aibă loc pe 21 aprilie, dar senatorii au decis că vor stabili o nouă dată, când România nu va mai fi în stare de urgenţă. Singurul candidat înscris în cursă este fostul rector Constantin Bungău.
31 Martie 2020, 15:45
Şcoala... de acasă: Elevii orădeni izolaţi la domiciliu se bucură să facă şcoală pe tabletă sau smartphone
Bihoreanul tipărit
Pandemia de coronavirus îi determină pe profesorii din Bihor să descopere soluţii de digitalizare a lecţiilor. Pentru ca elevii să nu se lase pe tanjală cât timp şcolile sunt închise, profesorii ţin lecţii prin videoconferinţe sau le dau teme prin grupuri de Facebook ori WhatsApp, aplicaţii la care au acces, însă, doar copiii care au acasă o conexiune la internet.
26 Martie 2020, 08:01
De unul singur: Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru rectoratul Universității din Oradea
Bihoreanul tipărit
După două mandate la conducerea Universităţii din Oradea, Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru viitorul rector al instituţiei. Aflat în fruntea Universităţii de opt ani, timp în care s-a remarcat ca un rector „neconflictual”, dar s-a şi confruntat cu acuzaţii grave de corupţie, fiind protagonist într-un proces deschis de DNA, Bungău le promite universitarilor că va apropia mediul academic orădean de companii.
Vicepremierul Raluca Turcan: Un scenariu pentru anul şcolar este repetarea lui. Ministrul Educaţiei exclude varianta
Actual
În timp ce părinţii, profesorii şi elevii se întreabă ce se va întâmpla cu anul şcolar, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, luni, că sunt în lucru trei scenarii: unul în care anul şcolar să continue, iar examenele naţionale să aibă loc conform calendarului, unul în care examenele vor fi decalate şi unul şi mai drastic, în care anul şcolar se va repeta. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a reacţionat, spunând că deocamdată această ultimă variantă nu se ia în calcul.
23 Martie 2020, 13:21
Plagiat confirmat: Judecătorii din Cluj au sancționat plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la FMF Oradea
Bihoreanul tipărit
Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis: profesoara Simona Cavalu, de la Facultatea de Medicină din Oradea, a plagiat grosolan cartea unui profesor englez. Deşi Cavalu a încercat să-i fenteze, depunând la dosar o variantă cosmetizată a cărţii pe care a semnat-o, din care a scos ce furase din volumul original al lui Martin Hollins, magistraţii au stabilit că plagiatul este limpede şi au obligat-o să-şi retragă "opera" din circuit.
Universitatea din Oradea a decis: suspendă cursurile până la sfârşitul lunii martie
Educatie
Pentru a preveni răspândirea COVID-19, Consiliul de Administraţie al Universităţii din Oradea a decis, miercuri, să suspende toate activităţile didactice faţă în faţă, până la sfârşitul lunii martie. În această perioadă, profesorii şi studenţii vor păstra legătura prin internet.
Ministerul Educaţiei: „Elevii să nu se expună în spațiile aglomerate”
Actual
După decizia Consiliului Naţional pentru Situații Speciale de Urgență de a suspenda cursurile în toate unităţile de învăţământ preuniversitare, Ministerul Educaţiei a transmis o serie de precizări, anunţând că şi simulările examenelor naţionale sunt amânate, dar şi că programul „Şcoală după şcoală” este la rându-i suspendat. Totodată, Ministerul le recomandă elevilor ca în aceste zile să evite spaţiile aglomerate.
10 Martie 2020, 16:24
Deputatul PNL Florica Cherecheş cere Parlamentului să adopte de urgenţă decontarea navetei elevilor
Știri Bihor
Vicepreşedinte al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, PNL-ista Florica Cherecheş, cere colegilor din Parlament să respingă OUG 51/2019, prin care s-a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice, şi să adopte de urgenţă decontarea integrală a transportului elevilor.
10 Martie 2020, 16:01
Taxe mai mari la Universitatea din Oradea: Studenţii de la şapte facultăţi vor plăti mai mult
Educatie
Din următorul an universitar, şapte din cele 15 facultăţi ale Universităţii din Oradea le vor cere studenţilor taxe mai mari. Senatul academic a aprobat creşterea taxelor anuale de studii, care la majoritatea specializărilor vizate vor fi mai scumpe cu 100 lei.
10 Martie 2020, 15:34
DASO anunţă închiderea creşelor în Oradea!
Educatie
Ca urmare a măsurilor luate la nivel naţional pentru combaterea coronavirusului, creşele din Oradea vor fi închise în perioada 11 – 22 martie, acelaşi interval pentru care a fost anunţată şi întreruperea cursurilor şcolare, anunţă Direcţia de Asistență Socială.
10 Martie 2020, 10:36
FMF Oradea suspendă toate activităţile didactice, până la sfârşitul lunii martie. Studenţii vor primi cursurile online
Educatie
Pentru a preveni îmbolnăvirile cu coronavirusul COVID-19, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a decis să suspende toate activităţile didactice, cel puţin până la finalul lunii martie. Toţi profesorii vor publica cursurile online, pe o platformă pe care doar studenţii o vor putea accesa.
09 Martie 2020, 18:52
Senatorii Universităţii şi-au ales liderul. Aurel Căuş a câştigat detaşat preşedinţia forului
Educatie
Membrii Senatului Universităţii din Oradea şi-au ales, luni, preşedintele. Conferenţiarul Aurel Căuş, cel care a condus forul şi în ultimele opt luni, a fost ales detașat, cu voturile a 46 dintre cei 59 de senatori prezenţi la şedinţă.
09 Martie 2020, 15:36
Decan nou la Facultatea de Drept: Avocatul Cristian Miheş, numit la conducere după ce Valentin Mirişan s-a pensionat
Educatie
Facultatea de Drept are o nouă conducere. Decanul Valentin Mirişan a ieşit la pensie, iar avocatul Cristian Miheş, totodată directorul Departamentului de Drept şi Ştiinţe Administrative, a fost numit la şefia facultăţii. Deocamdată, nu a fost desemnată o persoană care să preia funcţia lui Miheş.
09 Martie 2020, 11:28
România plăteşte facturile fabricii de diplome de la Oradea: Cinci italieni cu diplome false anulate de Universitate au câştigat procesul la CEDO!
Actual
România va trebui să-i despăgubească pe cinci italieni cărora Universitatea din Oradea le-a anulat diplomele de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, pe motiv că le-au primit ilegal. Cei cinci au câştigat procesul împotriva ţării deschis la Curtea Europeană şi vor primi fiecare câte 10.000 de euro.
04 Martie 2020, 19:28
Transparenţă, dar cu măsură: Ministerul Educaţiei a publicat o listă cu peste 1.000 de doctorate, dar nu toate pot fi citite. Câte sunt de la Oradea
Actual
Ministerul Educaţiei a publicat, miercuri, o listă cu 1.328 de teze de doctorat, din cele 7.000 pe care ministrul Monica Anisie a promis că le va pune la dispoziţia curioşilor. Din acestea, 88 au fost susţinute la Universitatea din Oradea. Totuşi, actul de transparenţă este unul făcut pe jumătate, pentru că doar o mică parte din lucrări pot fi citite de curioşi, majoritatea fiind încă în perioada în care autorii lor pot opta pentru publicarea lor ca volume distincte.
04 Martie 2020, 16:55
Frica de coronavirus: FMF Oradea a suspendat cursurile pentru o săptămână
Educatie
Timp de o săptămână, aproape toţi studenţii de la FMF Oradea vor sta acasă. Facultatea de Medicină a anunţat, pe Facebook, că toate programele de studii, cu excepţia celui de Farmacie, suspendă activitatea didactică până pe 11 martie.
03 Martie 2020, 22:17
Ce i s-a spus unei mămici din Oradea care a refuzat să dea bani pentru şcoală: „Să vă găsiţi altă clasă!”
Educatie
O orădeancă, mama unei fetiţe dintr-o clasă pregătitoare de la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu şi, totodată, profesoară de franceză la o altă şcoală, a stârnit nemulţumirea celorlalţi părinţi din clasa în care învaţă micuţa ei. Mihaela Ichim a refuzat să dea bani pentru un cadou de 8 martie dedicat învăţătoarei, dar şi pentru perdelele de la clasă şi un alfabetar, aşa că ceilalţi părinţi i-au cerut să-şi mute copila în altă clasă.
Elevi şi profesori de la Liceul Teoretic 'Lucian Blaga', din nou în Suedia (FOTO)
Educatie
Patru elevi şi trei profesori de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea au participat, în perioada 16-23 februarie, la o nouă mobilitate în Alfta, Suedia, în cadrul Proiectului Erasmus+ "Inclusion by Sports", alături de profesori şi elevi din Bulgaria, Turcia şi Suedia.
03 Martie 2020, 10:20
Cu 'rata': Elevii bihoreni i-au provocat pe parlamentari la o călătorie până în Gepiu, ca să vadă condițiile navetiștilor (FOTO)
Educatie
Deputații PSD Dumitru Gherman și Ioan Sorin Roman au călătorit, joi, cu autobuzul din Oradea până în satul Gepiu, la invitaţia a patru elevi bihoreni. Adolescenții au vrut să le arate parlamentarilor ce condiții au navetiștii din Bihor. Politicienii au ajuns la concluzia că Bihorul are nevoie de o regie publică de transport local.
28 Februarie 2020, 19:21
Vacanţă forţată de coronavirus: 16 elevi din Bihor şi 6 cadre didactice, izolaţi la domiciliu
Educatie
În Bihor, 16 elevi şi 6 cadre didactice de la mai multe unităţi de învăţământ sunt izolaţi la domiciliu, pentru că au revenit recent din excursii private în nordul Italiei. Totodată, şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, a spus că şcolile bihorene au anulat activităţile în ţări afectate de coronavirus.
26 Februarie 2020, 18:11
Gata cu mica-înţelegere cu învăţătoarea! Elevii din Bihor vor fi repartizaţi alfabetic în clase, iar cadrele didactice vor fi trase la sorţi
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor schimbă fundamental modul în care se face repartizarea elevilor în clasele pregătitoare. Odată ce au fost admişi la o şcoală, aceştia vor fi distribuiţi în ordine alfabetică în clasele existente în planul de şcolarizare al şcolii, iar în toamnă vor afla şi cine le va preda, deoarece învăţătoarele vor fi trase la sorţi abia în septembrie. Aşadar, pică toate înţelegerile pe care părinţii şi cadrele didactice le-au făcut în ultimul an!
Universitatea din Oradea nu mai permite delegaţii în zonele cu coronavirus
Educatie
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, Universitatea din Oradea a decis să nu mai aprobe delegaţii pentru deplasări în zonele afectate de aceste îmbolnăviri, iar studenţilor li se recomandă să nu meargă nici în interes personal acolo.
26 Februarie 2020, 10:19
Ministerul Educaţiei: Şcolile să anuleze activităţile care implică deplasări în străinătate şi să limiteze activităţile colective
Actual
În contextul creşterii numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute, dar mai ales a pericolului de infectare cu coronavirus, Ministerul Educaţiei a transmis o serie de măsuri pe care toate şcolile româneşti trebuie să le respecte. Activităţile care implică deplasări în străinătate trebuie limitate, suspendate sau anulate, iar activităţile şcolare şi extraşcolare care implică mai mulţi elevi trebuie limitate la maximum sau suspendate.
25 Februarie 2020, 09:25
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3085 RON
  • 1 EUR = 4.8378 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON