URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 17 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Educatie

„Dottore” Florian Bodog, plagiator confirmat: CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor al fostului ministru al Sănătăţii!
Educatie
Fostul ministru PSD al Sănătăţii şi, totodată, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, va rămâne fără titlul de doctor în Management. Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a decis să-i revoce acest titlu, după ce Universitatea de Vest din Timişoara, care l-a uns doctor, a constatat că lucrarea lui Bodog este plagiată.
Examenul naţional de definitivare în învăţământ: Peste 70% dintre dascălii bihoreni au promovat
Educatie
Din toamnă, în şcolile din Bihor vor preda alţi 190 de dascăli care şi-au câştigat definitiv dreptul de a sta la catedră. În urma examenului de definitivare în învăţământ, din cei 255 de candidaţi, 190 au luat nota minimă, 8, şi au îndeplinit şi celelalte criterii prevăzute de lege. Rata succesului la acest examen în Bihor este, aşadar, de 74,5%.
30 Iulie 2019, 20:45
Rezultate finale titularizare: După contestaţii, procentul de candidaţi cu note peste 7 a trecut de jumătate, în Bihor
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, marţi, notele finale ale concursului naţional de titularizare. După soluţionarea contestaţiilor, pentru 116 candidaţi din Bihor, notele au crescut, iar pentru 13 dintre ei cu mare folos, deoarece au acum note peste 7 şi pot spera la un post de titular. Şedinţele publice de repartizare a posturilor demarează pe 31 iulie.
30 Iulie 2019, 15:29
A trădat-o Ro-Alert! Tânără dată afară din examenul de admitere la FMF Oradea, după ce alarma de test i-a deconspirat telefonul
Educatie
O tânără care aspira la statutul de studentă la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea a fost eliminată din sala de examen, vineri, după ce a fost prinsă cu telefonul mobil asupra ei. Profesorii au depistat-o când pe telefon s-a declanşat mesajul pentru testarea sistemului Ro-Alert.
26 Iulie 2019, 16:11
Şase pe-un loc! Concurenţă mare la admiterea la FMF Oradea, mai ales la specializarea Medicină
Educatie
Facultatea de Medicină şi Farmacie confirmă că este cea mai căutată entitate din campusul Universităţii orădene. Aproape 2.000 de candidaţi s-au înscris la examenul de admitere din această sesiune, iar cea mai mare concurenţă este la specializarea Medicină Generală, unde şase persoane se întrec pentru un loc.
25 Iulie 2019, 17:05
Nu abandonaţi facultatea! Studenţii orădeni vor primi bani, ca să nu se lase de şcoală
Educatie
Ziua şi proiectul european lansat, la Universitatea din Oradea. După ce marţi a fost anunţat un proiect prin care doctoranzii orădeni vor primi burse, ca să facă cercetare, miercuri a fost prezentat un altul, în cadrul căruia 450 de studenţi la studii de licenţă vor primi lunar o bursă în valoare de 300 de lei, timp de trei semestre, pentru a fi stimulaţi să nu abandoneze facultatea. În plus, tinerii vor participa la cursuri de antreprenoriat, la testări aptitudinale şi la şedinţe de consiliere profesională.
24 Iulie 2019, 15:40
Titularizare 2019: Jumătate din candidaţii din Bihor nu au luat note de trecere şi doar 5 viitori dascăli au luat nota 10
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat marţi rezultatele examenului naţional de titularizare, la care s-au înscris 1.185 de candidaţi din judeţ. Din aceştia, doar 478, adică 49%, au obţinut note peste 7, putând spera astfel la un post de titular. În tot Bihorul, doar cinci viitori profesori au luat nota maximă, 10.
23 Iulie 2019, 13:46
Cercetezi şi... câştigi: 115 doctoranzi şi doctori ai Universităţii din Oradea vor primi burse lunare, din bani europeni
Educatie
Cercetătorii Universităţii din Oradea vor învăţa cum să devină antreprenori, ba chiar vor primi și bani pentru asta. Prin proiectul Smartdoct, derulat pe fonduri europene, Universitatea va organiza cursuri de antreprenoriat pentru 80 de doctoranzi şi 35 de cercetători în programe postdoctorale, dar de asemenea le va oferi acestora burse lunare de minim 300 de euro.
23 Iulie 2019, 13:06
Şcoala de vară a Universităţii se ţine şi la BIHOREANUL: Viitorii studenţi au aflat cum lucrează jurnaliştii orădeni (FOTO)
Educatie
Peste 20 de liceeni din Bihor şi alte judeţe ale ţării, participanţi într-una din şcolile de vară organizate de Universitate, au vizitat şi redacţia săptămânalului BIHOREANUL şi a portalului eBihoreanul.ro, aflând chiar de la ziarişti cum funcţionează o redacţie de ziar şi care sunt acum provocările jurnalismului.
19 Iulie 2019, 15:40
Cursul de... politică: Universitatea din Oradea, gonită de CJ Bihor din spaţiile pe care i le-a atribuit până în 2058
Bihoreanul tipărit
Consiliul Judeţean şi Universitatea din Oradea au ajuns să se confrunte pe teren imobiliar. CJ Bihor vrea să evacueze Universitatea din câteva clădiri de pe strada Traian Blajovici, ca să le dea Teatrului, pentru un depozit, şi Ministerului de Interne, pentru o policlinică cu circuit închis.
19 Iulie 2019, 08:03
22 pe-un loc! Peste 1.200 de bihoreni vor concura pentru cele 55 de posturi de titulari în învăţământ
Educatie
Tinerii bihoreni încă aspiră la o carieră didactică. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor organizează miercuri examenul naţional de titularizare, la care s-au înscris peste 1.200 de candidaţi, din care 172 absolvenţi ai acestei promoţii. Concurenţa este serioasă deoarece în şcolile din judeţ sunt disponibile doar 55 de posturi titularizabile.
16 Iulie 2019, 15:32
Ceremonie la Universitate: Preşedintele ARACIS a venit la Oradea, ca să predea certificatul de încredere ridicată (FOTO / VIDEO)
Educatie
Universitarii orădeni au fost felicitaţi, luni, de preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, profesorul Iordan Petrescu, pentru obţinerea celui mai înalt calificativ, în urma celei mai recente evaluări instituţionale. Totodată, Petrescu i-a înmânat rectorului Constantin Bungău certificatul aferent gradului de încredere ridicată.
Senatul Universităţii din Oradea are un nou preşedinte: Vasile Aurel Căuş a fost ales din primul tur al alegerilor
Educatie
Senatorii Universităţii din Oradea l-au ales, luni, pe matematicianul Vasile Aurel Căuş noul preşedinte al forului. Căuş a fost ales cu 31 de voturi, în timp ce fostul preşedinte al Comisiei de Etică, Cornel Nicu Sabău, a obţinut 16 voturi, iar avocatul Ştefan Herchi doar 12.
15 Iulie 2019, 16:38
Un nou colegiu în Oradea: Liceul Teoretic 'Onisifor Ghibu' devine Colegiu Naţional
Educatie
În toamnă, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" îşi va schimba numele. Mai precis, va deveni Colegiu Naţional, aşa cum profesorii şcolii au cerut. Modificarea a fost aprobată de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
13 Iulie 2019, 14:01
Trei candidaţi pentru şefia Senatului Universităţii din Oradea
Educatie
Trei membri ai Senatului Universităţii din Oradea şi-au depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al forului. Este vorba de Cornel Nicu Sabău, fost preşedinte al Comisiei de Etică din Universitate, de avocatul Ştefan Herchi şi de matematicianul Vasile Aurel Căuş, fost cancelar al Senatului şi, totodată, contracandidat al lui Sorin Curilă la precedentele alegeri pentru şefia forului.
12 Iulie 2019, 14:15
Admiterea la liceu: Au fost publicate rezultatele primei repartizări computerizate
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat vineri dimineaţă rezultatele primei repartizări computerizate la liceu, în urma căreia 3.053 de elevi bihoreni au fost împărţiţi în clasele pentru care au optat. Vezi care sunt şcolile preferate de elevii bihoreni cu cele mai mari note!
12 Iulie 2019, 08:50
Urgia de la Academia de Poliţie: 74% din doctoratele verificate sunt bănuite de plagiat. Pe listă, o judecătoare din Oradea
Educatie
Un raport al Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne a scos la iveală că 74,3% din tezele susţinute între anii 2011 şi 2016 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" sunt suspecte de plagiat, după ce au fost verificate printr-un soft anume creat pentru identificarea similitudinilor. Press One scrie că printre lucrările bănuite de plagiat se numără şi teza judecătoarei Curţii de Apel Oradea Loredana Doseanu, care susţine însă că nu are emoţii, fiindcă similitudinile detectate ar fi ulterioare publicării tezei. Altfel spus: ea este cea plagiată, nu plagiatoarea!
11 Iulie 2019, 17:00
Contestaţii la Bacalaureat: Unul din patru elevi din Bihor este nemulţumit de nota de la examen
Educatie
Rezultatele de la Bacalaureat i-au contrariat pe mulţi dintre tinerii bihoreni. Nu mai puţin de 1.101 candidaţi, adică aproape unul din patru din totalul celor care au susţinut Bacalaureatul în Bihor, au contestat notele luate la examenul maturităţii, cele mai multe dintre contestaţii fiind făcute la limba şi literatura română.
09 Iulie 2019, 15:50
Cine se încumetă? Senatul Universităţii din Oradea îşi va alege luni noul preşedinte
Educatie
De săptămâna viitoare, Senatul Universităţii din Oradea ar putea avea un nou lider. Reuniţi în şedinţă, membrii forului au decis să organizeze alegeri cât mai repede, astfel că aspiranţii la această funcţie îşi pot depune candidaturile până vineri la ora 12, urmând ca alegerea viitorului preşedinte să aibă loc într-o şedinţă programată pe 15 iulie.
09 Iulie 2019, 10:40
Fete de 10: Cine sunt şi ce planuri au adolescentele din Bihor care au obţinut nota maximă la Bacalaureat
Știri Oradea
Dintre toți elevii înscriși la examenul de Bacalaureat în Bihor, trei adolescente au strălucit, obținând note maxime. Este vorba despre gojdista Antonia Hoza și de absolventele Colegiului Eminescu, Renata Rîmbu și Anamaria Muntean. Fetele au excelat pe parcursul liceului la mai multe olimpiade, iar acum se pregătesc să studieze în Cluj şi în Amsterdam.
08 Iulie 2019, 20:05
Senat fără cap: Care este adevăratul motiv pentru care a demisionat șeful Senatului Universității din Oradea
Bihoreanul tipărit
Preşedintele Senatului Universităţii a demisionat după ce a constatat că a pierdut controlul forului. Sorin Curilă a renunţat la funcţie supărat, după ce colegii senatori au refuzat să-i asigure imunitate în scandalul privind retragerea diplomei de licenţă obţinută fraudulos de Eugen Popescu, un director în Ministerul Românilor de Pretutindeni.
08 Iulie 2019, 19:33
Liceul Aurel Lazăr, singura şcoală din Bihor unde toţi absolvenţii au luat Bacalaureatul. Care sunt şcolile cu un singur candidat promovat
Educatie
Rezultatele de la Bacalaureat, publicate luni de Ministerul Educaţiei, arată că în Bihor cele mai bune note au fost obţinute la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, unde toţi elevii au promovat examenul maturităţii. De asemenea, liceele Emanuel şi Betel figurează cu o promovabilitate de 100%, însă fiecare dintre ele a avut câte un elev care nu s-a prezentat la anumite probe. La polul opus se află liceele din Borş, Cadea şi Dobreşti, fiecare cu un singur absolvent promovat la Bacalaureat!
08 Iulie 2019, 16:12
Rezultate Bacalaureat 2019: 66% dintre absolvenţii bihoreni au promovat examenul
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, luni, rezultatele concursului naţional de Bacalaureat, care arată că 66,87% dintre absolvenţii din judeţ au promovat examenul. Anul trecut, procentul de promovare a fost de 63%, înainte de contestaţii.
08 Iulie 2019, 11:19
Notele de la Bacalaureat 2019 au fost publicate. Trei eleve din Bihor au obţinut media 10!
Educatie
Ministerul Educaţiei a publicat luni rezultatele la examenul naţional de Bacalaureat. În Bihor, trei elevi au obţinut media maximă, 10. Cei nemulţumiţi de notele luate pot depune contestaţii până la ora 16.
08 Iulie 2019, 10:43
Tinerii bihoreni care au absolvit un liceu din mediul rural pot face facultatea gratuit, la Universitatea din Oradea
Educatie
În sesiunea de admitere care va începe în curând, Universitatea din Oradea scoate la concurs şi 150 de locuri bugetate dedicate absolvenţilor de licee din mediul rural. Astfel, tinerii care au terminat la liceele din Vadu Crişului, Borş, Cadea, Dobreşti, Popeşti, Suplacu de Barcău, Şuncuiuş, Borod, Tinca, Bratca şi Budoi vor putea studia în facultate fără să plătească vreo taxă. Desigur, cu o singură condiţie: să promoveze Bacalaureatul.
Avocatul Herchi, lider interimar al Senatului Universităţii din Oradea. Forul e chemat luni să decidă calendarul alegerilor
Educatie
Biroul Permanent al Senatului Universităţii din Oradea s-a reunit joi, pentru a discuta ce are de făcut, după demisia lui Sorin Curilă din funcţia de preşedinte. Senatorii au hotărât că vor convoca o şedinţă pentru ziua de luni, când vor decide calendarul de alegeri pentru noul lider al forului. Până la stabilirea acestuia, avocatul Ştefan Herchi va fi preşedinte interimar al Senatului.
04 Iulie 2019, 19:39
Final de Bacalaureat: Un bihorean, eliminat la ultima probă pentru că a folosit telefonul
Educatie
Examenul de Bacalaureat s-a încheiat, joi, cu proba la alegere a profilului. Din cei peste 3.700 de tineri bihoreni înscrişi, cei mai mulţi au optat pentru disciplinele biologie şi geografie. Un candidat care susţinea examenul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd şi-a ratat şansa, însă, fiind eliminat din sala de examen după ce a fost prins cu un telefon asupra sa.
04 Iulie 2019, 15:19
Rectorul Constantin Bungău cere Senatului Universităţii să aleagă un preşedinte interimar cât mai repede
Educatie
După ce Sorin Curilă a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, rectorul Constantin Bungău a anunţat că a solicitat senatorilor să se reunească într-o şedinţă cât mai repede, pentru a-şi desemna sau alege un nou lider. Rectorul i-a mulţumit, totodată, fostului preşedinte pentru "acţiunile şi lucrurile bine făcute" în timpul celor două mandate avute.
03 Iulie 2019, 17:19
Chestionar pentru elevii şi profesorii bihoreni, despre respectarea drepturilor şcolarilor
Educatie
Asemenea altor foruri similare din ţară, Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a lansat un chestionar pentru evaluarea climatului educaţional bihorean şi pentru a afla dacă sunt sau nu respectate drepturile elevilor. Profesorii şi şcolarii deopotrivă sunt îndemnaţi să completeze respectivul chestionar.
03 Iulie 2019, 16:55
Tupeu pedepsit: Tânăr eliminat de la Bacalaureat, după ce a luat ciorna unui coleg
Educatie
Un tânăr bihorean care susţinea Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd a ratat şansa de a promova examenul maturităţii. El a fost eliminat din sala de examen, la proba obligatorie a profilului, după ce a fost prins cu ciorna unui coleg.
03 Iulie 2019, 16:10
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3082 RON
  • 1 EUR = 4.7537 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON