URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Februarie 2024, 12:13

Campusul pentru învățământul dual din Oradea, recepționat. Bolojan: În luna mai va fi pus la dispoziția elevilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a recepționat lucrările pentru construirea Campusului pentru învățământ dual din Oradea, unde vor învăța atât teorie, cât și practică, 140 de elevi care vor beneficia de toate facilitățile.

Investiția a costat peste 146 milioane lei, fiind finanțată cu fonduri europene.

„Cele mai bune condiții”

Conform unui comunicat al CJ, constructorii au finalizat lucrările la cele 8 corpuri de clădire ale campusului, în care vor funcționa laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învățământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și sală de sport. A fost amenajat și un teren de sport în aer liber.

„Ne propunem ca în luna mai campusul să fie pus la dispoziția elevilor. Vineri, 1 martie, în parteneriat cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, vom stabili ultimele detalii instituționale privind funcționarea campusului, având în vedere că acesta este primul proiect finalizat în România cu finanțarea asigurată din fondurile europene dedicate susținerii învățământului dual. Din acest an, elevii bihoreni care vor dori să învețe o meserie solicitată de firmele locale au la dispoziție cele mai bune condiții pentru a face acest lucru”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Administrația județeană precizează că încă sunt în desfășurare procedurile de licitație pentru dotări cu echipamente și mobilier.

Proiectul are o valoare totală de 146,183 milioane lei (cu TVA inclusă), echivalentul a peste 29 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată prin PNRR după ce CJ Bihor a câștigat-o cu cel mai mare punctaj din țară.

Cu burse, cazare, masă și transport

Elevii care aleg forma de învățământ dual, ce prepune atât o pregătire teoretică, cât și una practică în cadrul unor firme, se vor putea califica în domenii precum mecanică, instalații și lucrări publice, construcții, electromecanică, electronică și automatizări, chimie industrială.

Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 și 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi și decontarea transportului.

La inițiativa administrației județene, anul trecut a fost înființat și un consorțiu pentru învățământ dual, al cărui scop este formarea elevilor în raport cu cerințele actuale ale pieței muncii.

Consorțiul este format din CJ Bihor, Primăria Oradea, cinci unități de învățământ (Colegiul Tehnic Traian Vuia Oradea, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși Oradea, Colegiul Tehnic Alexandru Roman Aleșd și Liceul Tehnologic Unirea Ștei), Universitatea Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și nouă companii private și asociații (Faist Mekatronic, Connectronics România, Vernicolor, Celestica, Purem Oradea, Nidec, Plexus Services, Asociația Bihor West Professional și Asociația Firmelor Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Strategie
Trebuie create conditii astfel incat tinerii sa ramana in tara, altminteri se alege prful de tot. Faptul ca vin altii, de prin alte tari, sa lucreze pe bani putini nu inseamna ca e si bine pt Romania.
Postat 28 Februarie 2024, 20:23 de TheSolarConnection
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON