URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2023, 08:32

Campusul pentru meserii a câştigat finanţarea din PNRR cu cel mai mare punctaj din ţară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul pentru realizarea Campusului pentru învăţământ dual din Oradea a câştigat finanţarea în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu cel mai mare punctaj din regiunea de nord-vest şi cel mai mare din ţară, 91,2 puncte. În regiunea nord-vest se finanţează două proiecte, în condiţiile în care au fost depuse trei cereri.

Campus Oradea este un proiect prin intermediul căruia elevii bihoreni vor putea să înveţe o meserie din domeniile construcţii, mecanică, instalaţii şi lucrări publice, electromecanică, electronică şi automatizări şi chimie industrială. Acesta se adresează elevilor care încep clasa a IX-a din toamnă. Se vor putea face înscrieri la începutul lunii iulie 2023.

În cadrul campusului vor fi funcţionale laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învăţământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot şi sală de sport.

Proiectul are o valoare totală de 146.183.346 lei cu TVA, echivalentul a peste 29 milioane de euro. Din această sumă, 98.048.510 lei (19,7 milioane de euro) reprezintă valoarea aprobată din PNRR, iar restul de 48.134.835 lei (9,6 milioane de euro) este contribuţia Consiliului Judeţean Bihor.

"Lucrările la Campus sunt într-o fază avansată. Până acum s-au realizat lucrări în valoare de 17,5 milioane de euro, contravaloarea acestora fiind achitată din bugetul Consiliului Judeţean Bihor. Câştigarea finanţării europene ne va permite accelerarea lucrărilor şi achiziţia dotărilor necesare. Ne vom putea recupera o parte din plăţile efectuate, urmând ca sumele încasate să fie direcţionate pentru alte proiecte de investiţii în judeţul Bihor", a declarat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

În vederea realizării Campusului pentru învăţământ dual s-a format un consorţiu din 18 membri: Consiliul Judeţean Bihor (lider de proiect), Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Universitatea Oradea, cinci unităţi de învăţământ - Colegiul Tehnic "Traian Vuia" Oradea, Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" Oradea, Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuşi" Oradea, Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Aleşd şi Liceul Tehnologic "Unirea" Ştei - şi nouă companii private şi asociaţii - SC Faist Mekatronic SRL, SC Connectronics România SRL, SC Vernicolor SA, SC Celestica SRL, SC Purem Oradea SRL, SC Nidec SRL, SC Plexus Services RO SRL, Asociaţia Bihor West Professional şi Asociaţia Firmelor Bihorene.

Campusul este în imediata vecinătate a Universităţii Oradea şi a viitorului Parc Ştiinţific şi Tehnologic, pe strada Ceyrat, nr. 4.

Detalii despre proiect pot fi găsite aici: www.cjbihor.ro/campus/

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON