URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2022, 17:12

Bolojan vrea „reconversia” Campusului pentru învățământul special din strada Ceyrat într-unul pentru învățământul profesional dual

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vrea să ceară mandat din partea celorlalți aleși ai bihorenilor pentru transformarea, cu bani europeni din PNRR, a Campusului pentru învățământul special aflat în construcție pe strada Ceyrat din Oradea într-unul pentru învățământul dual.

Argumentele: prognozele de acum trei ani privind creșterea numărului copiilor cu handicap ce pot fi școlarizați sunt contrazise de realitate, iar pe de altă parte Oradea și Bihorul au nevoie de forță de muncă cu o calificare cât mai înaltă, pregătirea acesteia fiind facilitată într-un campus dedicat aflat tocmai în vecinătatea Universității.

De la buget la PNRR

„În PNRR, pe componenta Educație, există un capitol, capitolul XVI, care are în vedere dezvoltarea și dotarea unor structuri de învățământ dual”, a spus Bolojan într-o conferință de presă susținută marți.

Întâlnirea a avut loc cu două zile înaintea reuniunii CJ Bihor în care pe ordinea de zi vor fi supuse dezbaterii și aprobării două proiecte privind transformarea Campusului pentru învățământul special, proiect al administrației anterioare în valoare de 16 milioane euro care trebuie finanțat din bugetul județului, în Campus pentru învățământul dual.

Pe de o parte, este vorba despre un acord de principiu pentru înființarea unui așa numit consorțiu de învățământ dual, între CJ Bihor, Primăria Oradea, Universitate, Inspectoratul Școlar Județean, liceele tehnologice și școlile profesionale din Oradea, precum și companiile importante din oraș. Despre acest proiect, Bolojan a afirmat că „ne-ar permite să acționăm împreună pentru dezvoltarea învățământului dual așa încât să avem oameni mai bine calificați, cu salarii mai bune, să avem sectorul privat implicat mai mult în pregătirea următorilor angajați, să avem consolidată legătura dintre Universitate și mediul privat, în așa fel încât să creăm condiții cât mai bune pentru dezvoltare”.

Campus învățământ dual strada Ceyrat, Oradea

Pe de altă parte, a arătat președintele CJ Bihor, consilierii județeni vor fi chemați joi să-i acorde un mandat „să acționeze pentru reconversia Campusului” propriu-zisă.

„Total inoportună reunirea tuturor ciclurilor de școlarizare”

Bolojan a afirmat că, înainte de a face această propunere, a analizat prognoza făcută cu trei ani în urmă, ce estima creșterea numărului de copii cu nevoi speciale care pot fi încadrați în învățământ și care a fost contrazisă de realitate. „Acum trei ani se prognoza că acest număr va crește, a scăzut”, a spus președintele CJ Bihor.

De asemenea, șeful administrației județene a spus că a existat o consultare cu specialiștii în învățământul special care au opinat că nu este indicată aglomerarea tuturor copiilor cu nevoi speciale, de vârste diferite, într-o singură unitate de învățământ, cum ar fi Campusul aflat în construcție în strada Ceyrat.

Ulterior conferinței de presă, la solicitarea BIHOREANULUI, CJ Bihor a precizat că numărul total al copiilor - începând de la vârstele preșcolare până la cele de liceu - cu nevoi speciale este de 773 persoane, față de 858 în anul școlar 2019-2020.

Totodată, CJ Bihor a pus la dispoziție o adresă a IȘJ Bihor potrivit căreia specialiștii în învățământul special consideră „total inoportună reunirea tuturor ciclurilor de școlarizare în același spațiu: elevii din ciclul preșcolar nu sunt compatibili cu elevii cu tulburări de comportament din ciclul profesional, elevii cu tulburări din spectrul autist au anumite particularități care ar putea duce la stagnări în evoluție și puternice crize de afect în interacțiune cu elevi de alte vârste și diagnostice etc”.

Transformarea, ușor de făcut

Președintele CJ Bihor a amintit în legătură cu realizarea Campusului pentru învățământul special că acest proiect, în valoare de aproximativ 16 milioane euro (fără TVA), a fost lansat în urmă cu trei ani fără să fi avut asigurată sursa de finanțare, lucrările propriu-zise începând abia în 2020.

Până în prezent, a precizat Bolojan, lucrările au ajuns la 80% stadiu de execuție, însă clădirile pot fi dedicate unui campus pentru învățământ profesional dual (în care pregătirea profesională e asigurată atât de cadre didactice, cât și de ingineri și maiștri de la companiile locale) deoarece spațiile realizate până acum au destinații „generale”, cum ar fi ateliere, cantină cu bucătărie și sală de mese, bibliotecă, săli de curs etc, „prin urmare respectă toate necesitățile unui spațiu general de învățământ, inclusiv pentru cel dual”.

În plus, a argumentat șeful administrației județene, Campusul „este lipit” de Universitatea Oradea și de viitorul Parc Științific și Tehnologic (aflat acum în construire), ceea ce ar însemna că „învățământul dual preuniversitar ar putea conviețui cu cel universitar, iar implicațiile ar fi mult mai mari” decât în cazul în care campusul ar fi finalizat cu destinația inițială.

Bolojan a afirmat că în cazul în care consilierii județeni vor aproba „conversia” campusului, CJ Bihor va depune un proiect pentru a primi finanțare prin PNRR, așa încât să recupereze inclusiv sumele cheltuite până acum pentru construirea facilităților existente pe strada Ceyrat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
::::::::::::::::
O noua dovada a lipsei totale de viziune al administrației conduse de Bolojan.Daca UE ne da bani pt scoli dual, facem scoli dual. Dacă ne dădea pt scoli speciale fiți siguri ca rămânea școală speciala. E penibil cum încearcă Bolojan sa împacheteze aceasta decizie.Ar fi f bine și frumos sa avem facilități pt acești copii în cele mai multe scoli din oraș și probabil ar fi nemaipomenit sa reușim sa ii aducem cât mai aproape de restul copiilor dar în realitate nu cred ca se va lucra pt asta. E o decizie seaca pur despre bani. Într-o alta ordine de idei ar fi foarte interesant sa ne arate domnul a tot stiutor adică Bolojan si cati elevi au aceste scoli dual și care e trendul ca din câte știu tinerii nu se înghesuie si băncile sunt mai mult goale unde mai pui ca de câte ori da AJOFM raportul despre posturile disponibile în parcurile industriale la 70% din ele se cer doar 10 clase și nicio calificare.Trei mandate ne-a tot amețit cu investițiile lui în parcurile industriale ca la final când am tras linie sa ni se spună din partea cunoscătorilor în domeniu ca de fapt Oradea a avut o creștere industriala egala cu stagnarea practic cei de la ziarul financiar au spus ca Oradea a pierdut timpul într-o regiune în plina dezvoltare.Bolojan ar trebui sa ne lase deci cu ideile lui despre industrie și mai ales despre educație ca iar face o nefăcuta și doar lasă niște copilași și familiile acestora fără un centru care probabil în timp își va dovedi utilitatea ca nu cred ca ar fi un concept unic în lume ce e un model copiat și deci funcțional în multe locuri.
Postat 21 Septembrie 2022, 00:39 de Robert
Viorica Dancila de Birtin si educatia :)))
Viorica Dancila de Birtin, cu chelia zbarlita, sprancenele reglate cu fixativ forte si pantalonii ridicati pana la epiglota, reformeaza educatia in cartierul ceyrat :)))
Postat 20 Septembrie 2022, 19:19 de Silver_Cat
handicapatii nu trebuie exclusi din societate
trebuie sa ii vedem pe strada, in jurul nostru, sa vorbim cu ei, sa ii vedem angajati, unde sa ne fie cot la cot colegi, clienti, angajatori, prestatori, cu demnitate si sa le multumim pentru servire. E buna grija pentru invatamantul special si nu trebuie neglijata, dar ideal ar fi sa vedem astfel de colegi rasfirati prin mai multe scoli, in jurul nostru si al copiilor nostri, care sa si-i faca prieteni. Totusi, au nevoie de metode diferite de predare in multe cazuri, de o clasa separata. Dar propunerea nu e rea: as fi de-acord cu transformarea in invatamant dual profesional daca se promit si aloca bani si proiecte la renovarea celorate scoli din oras astfel incat sa fie cate-o clasa speciala prin fiecare unitate scolara.
Postat 20 Septembrie 2022, 17:56 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON