URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2024, 12:22

Ateliere pentru ape curate: Copiii din Bihor au învățat despre viața acvatică din Crișul Repede (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 400 de copii de la grădinițe și şcoli din Oradea şi alte localităţi traversate de Crişul Repede au participat la o serie de ateliere educative în cadrul cărora au învățat despre viața acvatică din acest râu, precum și despre importanţa menţinerii apelor curate şi consecinţele poluării cu plastic.

Atelierele au fost organizate de Aqua Crisius în 2023 și la începutul anului 2024, în cadrul proiectului "Împreună pentru râurile curate ale României".

Scopul proiectului a fost acela ca tinerii să conştientizeze importanța apelor curate şi impactul poluării cu plastic asupra ecosistemului acvatic.

Desfăşurate atât în sălile de clasă, cât şi pe malul Crişului Repede, atelierele au inclus prezentări detaliate ale speciilor de peşti şi ale organismelor acvatice care populează sau care au fost reintroduse în Crişul Repede.

Pentru a face activitățile cât mai interactive, organizatorii au prezentat diverse planşe, dar şi figurine în mărime naturală ale speciilor de peşti studiate.

De asemenea, au fost proiectate filme tematice, inclusiv producţia "România Sălbatică", iar participanţilor li s-a vorbit şi despre parametrii fizico-chimici ai lichidelor şi impactul lor asupra vieţii acvatice. 

Prin joc, copiii și adolescenții au fost încurajaţi să înţeleagă importanţa colectării separate a deşeurilor şi să îşi formeze obiceiuri responsabile.

"Activităţile au avut ca scop conştientizarea importanţei mediului acvatic sănătos, înţelegerea faptului că deşeurile reprezintă resurse importante în economia circulară şi că plasticul din natură nu dispare, ci se degradează lent şi ulterior se bioacumulează în diverse organisme vii, incluzând omul", au transmis reprezentanţii Aqua Crisius printr-un comunicat de presă. 

Proiectul "Împreună pentru râurile curate ale României/Together for Clean Rivers of Romania" este organizat de Asociaţia Aqua Crisius şi finanţat de Ambasada Olandei în România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari!
Foarte buna initiativa! Mult succes.
Postat 02 Martie 2024, 17:24 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON