URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2024, 09:35

Educație pentru pace: Elevii unui colegiu din Oradea învață cum să promoveze limitarea conflictelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul în care războaiele au devenit subiecte de actualitate, care acaparează buletinele de știri din toată lumea, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea a devenit o școală promotoare a păcii.

Doi profesori ai acestei unități de învățământ, Delia Mela și Șerban Hălbac, au urmat un curs inițiat de Asociația HWPL din Coreea de Sud, care și-a făcut o misiune din răspândirea culturii păcii inclusiv prin educație, iar apoi au predat noțiunile învățate în cadrul unui workshop care a avut loc în colegiu.

La curs au participat 80 de elevi și 12 cadre didactice, care au aflat ce înseamnă conceptul de pace, care sunt legile care îl guvernează, cum pot fi prevenite conflictele și alte noțiuni similare. Invitatul special al workshop-ului a fost senatorul Adrian Hatos, care la rândul lui le-a vorbit elevilor și profesorilor despre premisele istorice ale păcii. Tot el i-a provocat pe adolescenți să previzioneze pacea în România și la nivel mondial.

„Dincolo de istorie, alianțe, tratate de pace și organizații internaționale, am explorat împreună importanța vitală a educației de calitate, care nu doar ne valorizează propria umanitate, ci ne învață să o apreciem și pe a celorlalți, echipându-ne să facem față provocărilor vieții. Să nu uităm: un popor bine educat este unul mai unit, mai puternic și mai greu de manipulat. Am fost impresionat de interesul și participarea activă a tinerilor, de discuțiile inteligente și mature pe care le-am avut. De altfel, mulți dintre ei vor participa și la un concurs de eseuri despre pace, demonstrând angajamentul lor față de cauza păcii”, a declarat parlamentarul despre experiența de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul.

Lecțiile despre pace vor continua în această școală, care și-a luat angajamentul să implementeze întregul concept educațional promovat de asociația din Seul, astfel încât elevii și profesorii să fie susținători ai importanței păcii.

În perioada următoare, elevii colegiului vor realiza eseuri despre pace, după ce deja au conceput afișe și alte lucrări plastice prin care au redat aspectele păcii.

„Într-o lume în care războaiele sunt subiecte de știri zilnice, în care războiul din Ucraina este atât de aproape de noi, consider oportun ca tinerii să conștientizeze importanța păcii și, mai mult, să înțeleagă că această stare depinde de acțiunile noastre. Menținerea stării de pace vine complementar cu evitarea conflictului, atât în viața de zi cu zi a tinerilor cât și la nivel de comunitate, regiune, țară”, a precizat profesoara Delia Mela, coordonatoarea proiectului.

De asemenea, Colegiul Mihai Viteazul va organiza o masă rotundă despre importanța păcii pentru fiecare persoană în parte, dar și alte activități pe aceeași temă.

În luna septembrie, o delegație de profesori și elevi ai colegiului a fost invitată la Summitul de Pace de la Seul, organizat tot de asociația HWPL, unde vor prezenta impactul pe care aceste activități le-au avut asupra lor și unde vor putea asculta oameni din toată lumea vorbind despre pace.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON