URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Februarie 2024, 09:35

Educație pentru pace: Elevii unui colegiu din Oradea învață cum să promoveze limitarea conflictelor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul în care războaiele au devenit subiecte de actualitate, care acaparează buletinele de știri din toată lumea, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea a devenit o școală promotoare a păcii.

Doi profesori ai acestei unități de învățământ, Delia Mela și Șerban Hălbac, au urmat un curs inițiat de Asociația HWPL din Coreea de Sud, care și-a făcut o misiune din răspândirea culturii păcii inclusiv prin educație, iar apoi au predat noțiunile învățate în cadrul unui workshop care a avut loc în colegiu.

La curs au participat 80 de elevi și 12 cadre didactice, care au aflat ce înseamnă conceptul de pace, care sunt legile care îl guvernează, cum pot fi prevenite conflictele și alte noțiuni similare. Invitatul special al workshop-ului a fost senatorul Adrian Hatos, care la rândul lui le-a vorbit elevilor și profesorilor despre premisele istorice ale păcii. Tot el i-a provocat pe adolescenți să previzioneze pacea în România și la nivel mondial.

„Dincolo de istorie, alianțe, tratate de pace și organizații internaționale, am explorat împreună importanța vitală a educației de calitate, care nu doar ne valorizează propria umanitate, ci ne învață să o apreciem și pe a celorlalți, echipându-ne să facem față provocărilor vieții. Să nu uităm: un popor bine educat este unul mai unit, mai puternic și mai greu de manipulat. Am fost impresionat de interesul și participarea activă a tinerilor, de discuțiile inteligente și mature pe care le-am avut. De altfel, mulți dintre ei vor participa și la un concurs de eseuri despre pace, demonstrând angajamentul lor față de cauza păcii”, a declarat parlamentarul despre experiența de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul.

Lecțiile despre pace vor continua în această școală, care și-a luat angajamentul să implementeze întregul concept educațional promovat de asociația din Seul, astfel încât elevii și profesorii să fie susținători ai importanței păcii.

În perioada următoare, elevii colegiului vor realiza eseuri despre pace, după ce deja au conceput afișe și alte lucrări plastice prin care au redat aspectele păcii.

„Într-o lume în care războaiele sunt subiecte de știri zilnice, în care războiul din Ucraina este atât de aproape de noi, consider oportun ca tinerii să conștientizeze importanța păcii și, mai mult, să înțeleagă că această stare depinde de acțiunile noastre. Menținerea stării de pace vine complementar cu evitarea conflictului, atât în viața de zi cu zi a tinerilor cât și la nivel de comunitate, regiune, țară”, a precizat profesoara Delia Mela, coordonatoarea proiectului.

De asemenea, Colegiul Mihai Viteazul va organiza o masă rotundă despre importanța păcii pentru fiecare persoană în parte, dar și alte activități pe aceeași temă.

În luna septembrie, o delegație de profesori și elevi ai colegiului a fost invitată la Summitul de Pace de la Seul, organizat tot de asociația HWPL, unde vor prezenta impactul pe care aceste activități le-au avut asupra lor și unde vor putea asculta oameni din toată lumea vorbind despre pace.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON