URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2024, 19:10

Profesori din Bihor contestă corectitudinea evaluării digitalizate. Șeful Inspectoratului Școlar: „Ies la iveală erori care până acum nu se vedeau”

Profesori din Bihor contestă corectitudinea evaluării digitalizate. Șeful Inspectoratului Școlar: „Ies la iveală erori care până acum nu se vedeau” (captură din Ghidul profesorilor pentru evaluarea digitalizată, sursa www.edupedu.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Corectarea digitalizată a lucrărilor de la Evaluarea Națională nu reflectă cunoștințele reale ale elevilor, spun unii profesori din Bihor, după ce au avut ocazia să vadă foile de la examenul simulat.

Atât la limba română, cât și la matematică, dascălii au identificat greșeli de punctare care nu sunt imputabile profesorilor corectori, ci aplicației informatice. Culmea, erorile depistate sunt la itemii de tip grilă de la examenele de limba română și matematică, unde, în mod normal, n-ar fi trebuit să existe niciun dubiu privind punctajele obținute de elevi.

Dacă aceste erori vor persista și la examenele reale din vară, vor avea de suferit elevii, care ar putea să nu intre la liceele dorite, și nu din vina lor. Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, susține însă că erorile nu aparțin platformei, ci profesorilor corectori.

Exclude eroarea umană

După ce săptămâna trecută a primit lucrările elevilor ei de clasa a VIII-a, o profesoară de limba română de la un liceu din Oradea a început o analiză a acestora și susține că în mai multe lucrări a găsit o problemă identică: răspunsuri corecte ale elevilor au primit zero puncte!

„La subiectul I, punctul cinci, era un item cu enunțuri despre care elevii trebuiau să spună dacă sunt adevărate sau false. În 3 din 4 lucrări peste care am apucat să mă uit, elevii mei au dat răspunsul corect, dar au primit punctaj zero”, a declarat profesoara pentru BIHOREANUL, preferând, pentru a nu-și atrage reproșuri din partea șefilor din învățământ, să nu-și dezvăluie public numele.

Greșeala, este convinsă ea, aparține exclusiv platformei. „La acest punct, profesorul evaluator nu trebuia să scrie punctajul obținut de elev, ci să copieze răspunsul acestuia, adică «adevărat» sau «fals», iar platforma calcula punctajul. Din moment ce elevii mei au răspuns corect, dar au primit punctaj zero, este clar că platforma a greșit, pentru că nu pot să-mi imaginez că doi profesori evaluatori nu au înțeles ce aveau de făcut și, în loc să scrie răspunsul dat de copii, au scris răspunsul greșit, astfel încât platforma să acorde zero puncte”, a mai spus profesoara.

Ori e corect, ori e greșit

Și profesorii de matematică spun că evaluarea digitalizată are scăpări, și tot la cerințele de tip grilă, unde nu este loc de subiectivism.

„Dacă unul dintre profesorii evaluatori acordă pentru un răspuns de la grilă 20 de puncte, iar celălalt 25 de puncte, este clar că unul dintre ei doi a greșit. Platforma nu sesizează această greșeală, ci, în schimb, face media între cele două punctaje, ceea ce nu este corect, elevul trebuia să aibă ori punctaj maxim, ori minim”, spune Iulius Timar, directorul Colegiului Onisifor Ghibu și, totodată, profesor de matematică pentru elevi de clasa a VIII-a.

„În aceste situații, platforma ar trebui să retrimită lucrarea către cei doi evaluatori și să-i atenționeze că ceva este greșit”, a mai spus profesorul.

O altă problemă identificată este în cazul notelor diferite date de profesorii corectori. Dacă la prima evaluare, cei doi profesori evaluatori dau note cu o diferență de cel puțin un punct, lucrarea este repartizată către alți doi dascăli. Însă, dacă și aceștia dau note cu mult diferite, nu se mai face nicio altă evaluare, ci doar media între cele două. „Avem un caz concret: un elev care a primit 6,9 și 8,4 la prima evaluare, respectiv 6,9 și 8,2 la a doua evaluare. Diferența e foarte mare pentru a ne rezuma să facem media între notele de la a doua evaluare”, a mai spus Timar.

Greu cu feedback-ul

Profesorii se plâng și că, în urma evaluării digitalizate, nu mai reușesc să discute concret cu elevii lor despre greșelile făcute la simulare.

„Predau pentru aproape 40 de elevi de clasa a VIII-a. Ca să le pot oferi un feedback și să-i ajut să înțeleagă unde au greșit, ar trebui să corectez fiecare lucrare în parte. Într-o oră, eu corectez, în medie, trei lucrări, așa că nu am timpul necesar să fac o evaluare pentru toți elevii mei, pentru că am de predat. Cred că era mai bine dacă, la simulare, noi, profesorii de la clasă, nu eram eliminați din partea de corectură”, a mai spus profesoara de limba română.

Până acum, lucrările de la simulare erau corectate în școală, de profesorul de la clasă și de un alt dascăl, și unii profesori cred că, pentru elevi, era mai bine așa. „Nu cred că vreun profesor are interesul să dea la simulare note care nu sunt reale. Ar însemna să ne furăm singuri căciula”, a mai spus sursa BIHOREANULUI.

Este loc de mai bine

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, laudă însă platforma Ministerului Educației, introdusă tocmai pentru a elimina erorile comise de dascălii evaluatori, și spune că vinovați pentru greșelile de punctare ar fi profesorii evaluatori.

„Unii profesori probabil că n-au înțeles ce au de făcut. Situațiile semnalate dovedesc că trebuie mai multă atenție la evaluare, nu cred că platforma are erori. Din contră, acum, grație platformei, ies la iveală problemele de evaluare pe care până acum nu le vedeam”, a declarat Abrudan, luni, pentru BIHOREANUL.

Recunoscând că nu cunoaște situația exactă de la limba română, pentru că nu i-a fost semnalată de niciun cadru didactic, șeful IȘJ Bihor a admis însă că platforma ar putea fi îmbunătățită.

„Poate că ar fi mai bine ca în loc să treacă răspunsul elevului, profesorul evaluator să noteze direct punctajul”, a spus el. La fel, crede că, la cerințele de tip grilă, platforma nici nu ar trebui să-i lase pe profesori să puncteze diferit.

„Dar, repet, eu nu-mi fac probleme din punct de vedere al corectitudinii aplicației, ci îmi fac din punct de vedere al evaluării. Acum putem să vedem și diferențele foarte mari între evaluări și iese la iveală faptul că evaluarea trebuie făcută cu implicarea reală a profesorilor”, a mai declarat inspectorul școlar general.

Totodată, Abrudan s-a arătat convins că Ministerul Educației va îmbunătăți aplicația, care în această săptămână este folosită și la simularea examenului de Bacalaureat.

Bine-ar fi să o facă înainte de examenele reale, astfel încât elevii să n-aibă de suferit...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON