URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Februarie 2024, 20:44

In memoriam Barbu Ștefănescu: Istoricul și antropologul a fost comemorat de Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor

In memoriam Barbu Ștefănescu: Istoricul și antropologul a fost comemorat de Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor Profesorul Barbu Ștefănescu (stânga) a fost comemorat de istoricii și muzeografii orădeni (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 11 ani de la moartea lui, profesorul orădean Barbu Ștefănescu a fost evocat de foștii săi colegi din Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, instituții la conducerea cărora s-a aflat.

În memoria acestuia, a fost lansat un volum de lucrări științifice interdisciplinare, iar o sală muzeală din cadrul secției de etnografie a MȚC îi poartă de-acum numele, a anunțat Universitatea din Oradea, printr-un comunicat de presă transmis miercuri.

Fost prorector al UO, fost decan al Facultății de Istorie și fost director al MȚC, Barbu Ștefănescu s-a remarcat ca profesor, istoric și antropolog, și așa a fost evocat miercuri, cu prilejul lansării volumului omagial, care cuprinde 67 de lucrări științifice. „Întotdeauna domnul profesor Barbu Ștefănescu vorbea despre noi, despre instituții. Nu era vorba niciodată despre el. Cred că e bine să spunem și să repetăm mereu lucrul acesta, nimeni nu poate face, de unul singur, nimic”, a subliniat profesorul Gabriel Moisa, directorul actual al MȚC.

Barbu Ștefănescu a fost evocat și de actualul rector al UO, profesorul Constantin Bungău. „Profesorul Barbu Ștefănescu este o persoană de care ne vom aduce aminte: dascăl, muzeograf, coleg. A fost profesorul unei generații. A fost acela de la care colegii au avut ce să învețe și, mai mult decât atât, a fost omul care știa să aducă oamenii împreună, nu să-i dezbine”, a spus rectorul.

Istoricii, antropologii și muzeografii îi simt lipsa, a subliniat Sorin Șipoș, prorector al UO, care în primii ani de activitate academică, a împărțit același birou cu profesorul Barbu Ștefănescu. „Noi, istoricii, avem datoria de a fi gardieni ai amintirilor sacre legate de ceea ce au făcut înaintașii noștri pentru comunitatea universitară, academică și pentru cea a Muzeului Țării Crișurilor. (...) Domnul profesor Ștefănescu a avut generozitatea intelectuală de a ne împinge, pe toți cei din generația următoare, să facem măcar cât au făcut predecesorii noștri”, a mai arătat Șipoș.

La eveniment a fost prezentă și profesoara Florica Ștefănescu, cea care i-a fost soție istoricului comemorat acum, și care a remarcat că evenimentul editorial dedicat memoriei soțului ei este o sărbătoare, fiindcă volumul colectiv reprezintă efortul unor intelectuali „cu gânduri și preocupări comune cu cele ale lui Barbu Ștefănescu”. „Mi-aș dori să simțiți ce simt eu în aceste momente. O infinită mulțumire sufletească și, paradoxal, pentru că participăm la un moment de comemorare, multă bucurie. Bucuria de a vedea că nu l-ați uitat pe Barbu...”, a încheiat, cu ochii în lacrimi și vocea gâtuită de emoție, Florica Ștefănescu.

La finalul lansării volumului omagial a fost dezvelită și plăcuța care consfințește atribuirea numelui „Barbu Ștefănescu” sălii de conferințe și expoziții de la Muzeul Țării Crișurilor. Aceasta este a doua sală ce poartă numele profesorului orădean, prima fiind unul din birourile în care doctoranzii în istorie ai Universității din Oradea desfășoară activități de cercetare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON