URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2024, 09:00

Elevii unei școli din Bihor învață în zgomot de picamere și frig. Părinții acuză că investiția este electorală, primarul zice că e „bine că se face” (VIDEO)

De când s-au întors din „vacanța de schi”, elevii școlii din Hidișelu de Sus au „colegi” noi: muncitorii a două firme de construcții, angajate de Primăria comunei să facă lucrări de eficientizare energetică.

Întreg șantierul se desfășoară cu copiii și profesorii în clădire, ceea ce îi nemulțumește pe părinți, care spun că elevii pierd timp prețios de învățare, doar ca primarul Adrian Petroi să aibă cu ce se lăuda înaintea alegerilor din vară.

În replică, edilul spune că investiția nu are nicio legătură cu scrutinul, dar mai dezvăluie un lucru: alte două școli vor intra în șantier, tot cu elevii în interior!

Pregătirea suplimentară... tăiată

Șantierul din școala gimnazială aflată în centrul de comună Hidișelu de Sus a început în urmă cu trei săptămâni, când elevii erau în vacanța de iarnă. Când au revenit la lecții, au aflat că orele de curs sunt mai scurte cu 10 minute, iar pauzele cu 5 minute, ca să stea cât mai puțin timp în clădirea plină de schele, atât pe interior cât și pe exterior, și în care mișună muncitorii.

„Ne-a luat prin surprindere, pentru că nimeni nu ne-a prevenit. Din contră, cu câteva zile înainte am avut ședință cu părinții, unde am decis împreună cu profesorii că, fiind copiii noștri în clasa a VIII-a, vor ține ore suplimentare, de pregătire pentru Evaluarea Națională”, a declarat BIHOREANULUI tatăl unei eleve din ultimul an de gimnaziu.

În loc să învețe mai mult, elevii stau de fapt mai puțin la școală. În plus, în orele de 40 de minute le este greu să se concentreze. „Fiica mea îmi spune că este gălăgie în clasă, cu zgomot de picamere și altele specifice șantierului. În plus, este și frig, pentru că au demontat caloriferele încă de când au început lucrările. Au pus în clasă ceva aparat de încălzire, pe curent, dar nu prea funcționează, pentru că și curentul cade des”, a mai spus părintele.

Norocul școlarilor este că și temperaturile de afară au crescut...

„E șantier electoral”

Nedumirirea părinților este de ce lucrările nu se fac în timpul vacanței de vară, când muncitorii pot lucra nestingheriți, iar lucrările nu încurcă elevii și profesorii.

„Ne-au spus că lucrările se vor termina în curând. Înseamnă că nu sunt de durată, deci puteau fi făcute în timpul vacanței de vară, când n-ar fi deranjat pe nimeni. Dar s-au grăbit să le facă acum ca primarul să puncteze electoral, înainte de alegerile din iunie”, a mai spus bărbatul.

„Toți suntem bucuroși că se fac lucrările, era nevoie de o renovare a școlii. Dar nu era acesta cel mai bun moment”, a mai spus el.

Bărbatul precizează și că mai mulți părinți îi împărtășesc nemulțumirea, dar de teama represaliilor, evită să facă o petiție sau să-și asume măcar identitatea în fața presei. „Directoarea este nouă, a fost numită în toamnă, și face cum zice primarul”.

Cancelaria din hol

Lucrările care se fac la școala din Hidișelu de Sus sunt pentru eficientizarea energetică a clădirii, au un cost de 1.046.999 lei și sunt finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Conform platformei de achiziții electronice, contractul a fost atribuit unei asocieri de firme, DRS Trading și Speed Trans Alpin.

Marți dimineață, la școală se lucra de zor. Mai mulți muncitori erau urcați pe schele și pregăteau anveloparea fațadelor. „În două săptămâni terminăm toată lucrarea”, a precizat BIHOREANULUI unul dintre constructori.

Acoperișul este deja schimbat, dar muncitorii mai au de lucru și în interior. Curtea școlii era împărțită între terenul de sport al elevilor și depozitul de materiale de construcții și deșeuri rămase în urma lucrărilor.

Holul de intrare în școală a fost transformat în cancelaria profesorilor, astfel că accesul oricărui străin era complet interzis, mai cu seamă că directoarea Crina Puie nu era în școală, marți fiind ziua în care predă orele pe care le are alocate la un colegiu din Oradea.

Directoarea: „Nu este deranj!”

Directoarea respinge plângerile părinților și spune că cele patru clase de elevi care au rămas în școală (celelalte au fost relocate într-o altă clădire din comună) s-au mutat în așa fel încât elevii să nu fie deranjați de muncitori. „Copiii sunt acum într-o parte a clădirii în care nu se mai lucrează”, a declarat Puie, telefonic, pentru BIHOREANUL. Cum imobilul are doar 500 mp, este clar însă că, oriunde ar fi, elevii sunt tot aproape de șantier și de gălăgie.

Totuși, directoarea pretinde că elevii și profesorii nu sunt deranjați: „Au condiții în sala de clasă, au căldură, au tot ce au nevoie, nu sunt deranjați cu nimic”.

De ce a redus durata unei ore de curs și a pauzelor, dacă șantierul nu încurcă cu nimic? „Pentru că vrem să evităm șederea copiilor în școală până la ora 14. Dar deranj nu este, nu se fac săpături sau zgomote foarte mari în timpul orelor”, a mai spus Puie.

Directoarea susține că, la rândul ei, a fost anunțată că până la finalul lunii martie toate lucrările vor fi gata, așa că în curând elevii și profesorii vor avea parte doar de confort. Doar să mai aibă puțină răbdare...

„Când va fi gata, va fi gata!”

Contactat de BIHOREANUL, primarul comunei, liberalul Adrian Petroi (foto), a refuzat să poarte o discuție despre nemulțumirile părinților și a susținut că lucrarea se putea face doar acum.

Edilul nu spune nici care este termenul de finalizare. „Termenul? Întrebați constructorul. De ce vă interesează pe dvs. în cât timp va fi gata? Când va fi gata, va fi gata! Bine că se face...”, a declarat el.

Conform datelor din contractul Primăriei Hidișelu de Sus cu cele două firme private, semnat pe 8 februarie 2024, termenul de execuție este de 12 luni. Altfel spus, dacă termină lucrarea în mai puțin de 2 luni, cum pretind, muncitorii ar fi avut timp berechet să lucreze peste vară. Un indiciu în plus că șantierul are iz electoral...

Evident, primarul neagă. „Nu se putea face peste vară. Mi-am dorit să se facă acum, să se termine, dacă acum am avut fondurile... Nu are nicio legătură cu alegerile. E un proiect făcut de noi, acum s-a primit finanțarea”, a spus Petroi, vizibil deranjat de întrebări și acuzând jurnaliștii că „spionează” șantierul.

În plus, edilul a anunțat că în curând va deschide noi șantiere la încă două școli din comună și la sediul Primăriei. „Se va lucra cum se poate, pentru că noi când avem fonduri nu le risipim, ci le investim. Nici nu le abandonăm pentru când vom avea timp, să fim mai comozi”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cam exagereaza parintii astia, in loc sa se bucure ca se face
Si eu, si copiii meu ai fost la scoala in timp ce era santier, nu e placut, inteleg, dar noci cazul de chiar atat scandal cand in mai putin de o luna totul e gata. Dupa toate presupunerile astea cu motivul electoral, pe care le poti si asemana cu teorii ale conspiratiei, nedovedite, doar acuze arumcate, care ar fi alternativa, ca tot la 4 ani, timp de un an sa nu se faca nimic, nici asfaltari, ca deranjeaza soferii, nici peticiri la iesirea din iarna, nici reabilitari de clardiri, nimic.. Cu ce raman din articol e ca primaria e harnica si isi reduce cheltuielile cu incalzirea scolilor si primariei pe viitor, ca reabiliteaza 3 scoli si o primarie, bravo lor!
Postat 06 Martie 2024, 14:09 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON