URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Ordinea este cea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Februarie 2024, 09:38

Studenți și tineri cercetători ai Universității din Oradea pot studia speciile invazive în Spania

Studenți și tineri cercetători ai Universității din Oradea pot studia speciile invazive în Spania (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Masteranzii și doctoranzii Universității din Oradea interesați de invazia speciilor alohtone, adică originare din alte regiuni geografice, vor putea studia acest subiect în Spania, a anunțat instituția, printr-un comunicat de presă.

În cadrul alianței europene din care face parte, EU Green, UO dă startul unui proiect de cercetare care implică un stagiu de o săptămână la Universitatea Extremadura din Peninsula Iberică.

„Speciile invazive alohtone, IAS, reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa biodiversității la nivel global, atât în ecosistemele terestre, cât și în cele acvatice”, a spus directorul Departamentului de Biologie al Facultății de Informatică și Științe, prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa.

Cursul organizat de universitățile partenere se adresează tinerilor care au absolvit studii de licență în domenii precum Agricultură, Biologie, Biotehnologie, Biogeologie, Științele Comunicării, Științele Mediului, Inginerie, Silvicultură, GIS, Arhitectură Peisageră, Drept, Medicină Veterinară.

În total, la acest program vor participa 27 de studenți din universitățile partenere, dintre care 3 din Oradea. Ei vor fi selectați în urma unui apel care urmează să fie lansat de UO și vor participa gratuit.

Cursul va prezenta noțiuni de bază privind pericolul, răspândirea, monitorizarea și managementul speciilor invazive de plante și animale. Studenții vor învăța despre metodele de evaluare a prezenței speciilor invazive pe teren și impactul acestora asupra biodiversității.

„Cursul adoptă o abordare critică a acestei problematici și folosește luarea deciziilor legate de speciile invazive în cunoștință de cauză, având în vedere impactul ridicat asupra biodiversității, societății, precum și în ceea ce privește pierderile economice care rezultă în urma invaziilor. Studenții vor învăța, de asemenea, despre reglementările legale referitoare la speciile invazive și despre posibilitatea de a utiliza «Citizen Science» pentru a implica societatea în sprijinirea monitorizării acestor specii”, a precizat Cupșa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5966 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON