URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

Educatie

Surprize, surprize: Scandal la concursul de director pentru Şcoala Profesională din Lugaşu de Jos
Bihorel
La Şcoala Profesională „Ovidiu Drimba” din Lugaşu de Jos, atmosfera nu-i defel de sărbătoare, specifică Crăciunului, ci foarte tensionată. La concursul pentru direcţiune au fost două candidate: actuala şefă, Danca Poţclean, membră PNL, şi învăţătoarea Loredana Berzovan, susţinută de UDMR și apropiată a primarului Sorban Levente.
14 Decembrie 2021, 09:10
Noi bâlbe în testarea Covid-19 a elevilor: Pentru că întârzie cu distribuirea, autorităţile au modificat zilele în care aceştia trebuie testaţi
Actual
Demarată împiedicat, campania de testare a elevilor de două ori pe săptămână continuă cu alte poticneli. După ce au întârziat în distribuirea noilor teste rapide necesare, care abia duminică au plecat spre şcolile din toată ţara, autorităţile au anunţat că, temporar, se schimbă zilele de testare, în marţi şi vineri.
12 Decembrie 2021, 20:36
Au dus cadouri şi bucurie. Elevii din trei şcoli din Oradea au dăruit pachete pentru sute de copii sărmani din Bihor (FOTO)
Educatie
Mobilizare exemplară printre elevii de la Colegiul Emanuil Gojdu, Colegiul Mihai Eminescu şi Liceul Baptist Emanuel, care şi-au unit eforturile pentru a face cadouri unor colegi de-ai lor mai puţin norocoşi. Invitaţi de două ONG-uri să facă fapte bune, ei au pregătit pachete cu alimente, haine, rechizite, cărţi şi jucării pentru 550 de copii din judeţ. Ca bucuria să fie desăvârşită, liceenii orădeni i-au şi colindat pe cei pe care i-au cadorisit.
12 Decembrie 2021, 18:02
Studenţii străini de la Oradea au făcut cunoştinţă cu bucătăria românească (FOTO)
Educatie
Zeci de studenţi străini care învaţă la Universitatea din Oradea au avut ocazia să vadă şi, mai ales, să guste preparate româneşti. Special pentru ei, angajaţii Universităţii au organizat o seară românească, la care mesele au fost pline de bucate specifice ţării noastre. Cu acest prilej, a fost redeschisă şi cantina din campusul studenţesc.
12 Decembrie 2021, 15:44
A venit Moşul! Ministrul Cseke promite un corp nou de clădire pentru Şcoala Szacsvay Imre şi investiţii în alte şcoli din Oradea (FOTO)
Știri Oradea
Ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, a promis sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu primarul Florin Birta la Oradea, construirea unui corp nou de clădire pentru Şcoala Szacsvay Imre, cofinanţarea cu 60% a lucrărilor de reabilitare a Colegiului Naţional Mihai Eminescu începute de municipalitate pe fonduri proprii şi finanţarea construcţiei unei creşe în strada Mihai Eminescu.
Grădina copiilor speciali: Elevii şi profesorii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 vor munci cot la cot, într-o grădină înfiinţată în curtea şcolii
Educatie
De anul viitor, curtea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 va fi mult mai verde. Într-un proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea, profesorii şi cei 200 de elevi ai şcolii vor amenaja aici o grădină cu legume şi flori, în care vor munci împreună. Colţul verde va avea inclusiv bacuri de permacultură şi o grădină verticală. În plus, în şcoală se vor preda şi lecţii de reciclare.
11 Decembrie 2021, 15:11
Concursul pentru directorii de şcoli din Bihor s-a încheiat. În loc de numele candidaţilor promovaţi, profesorii, elevii şi părinţii pot vedea doar nişte coduri
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, sâmbătă, finalizarea probelor concursului pentru viitorii directori ai şcolilor din judeţ, cu soluţionarea contestaţiilor de la interviuri. A fost publicată şi lista candidaţilor promovaţi, însă, cu mici excepţii, aici se regăsesc doar nişte numere, deoarece candidaţii şi-au anonimizat numele. Aşa că, în loc să afle cine ar putea fi viitorii şefi de şcoli, profesorii, elevii şi părinţii pot afla doar ce coduri unice au aceştia!
Zece şcoli şi grădiniţe din Bihor au activitatea online, restul de 714 ţin lecţiile faţă în faţă
Știri Bihor
Numărul unităţilor de învăţământ din Bihor care pot primi elevii şi profesorii în clase a crescut la 714 în această săptămână, în timp ce în 10 şcoli şi grădiniţe lecţiile se desfăşoară în continuare online, pentru că n-au cel puţin 60% dintre angajaţi vaccinaţi anti-Covid, iar localităţile în care se află înregistrează o incidenţă a îmbolnăvirilor cu Covid-19 de peste 3 cazuri la mie, sau pentru că s-au confirmat infectări în rândul copiilor.
10 Decembrie 2021, 15:20
Cum să eviţi epuizarea: Bihorenii, invitaţi la un webinar despre burnout, organizat de studenţii FMF Oradea
Educatie
Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea şi Facultatea de Medicină şi Farmacie locală organizează un nou seminar online cu temă medicală, la care accesul curioşilor este liber. Alături de psihiatrul Cristian Erdei, studenţii şi-au propus să dezbată problema sindromului de burnout, adică al epuizării.
09 Decembrie 2021, 10:00
Județul Bihor, pe primul loc în țară la numărul școlilor închise, în care cursurile continuă online
Știri Bihor
Judeţul Bihor se află pe primul loc la nivel național în ceea ce priveşte numărul școlilor închise, în care cursurile se desfăşoară în continuare pe internet. Datele au fost transmise de Ministerul Educației, care a anunțat și că, luni, în urma campaniei de testare rapidă antigen a elevilor, la nivel național au fost descoperite 86 de cazuri de infectare cu Covid-19. 
07 Decembrie 2021, 14:58
Provocarea lui Andrei: Un elev din Oradea vrea să adune cărţi pentru copiii de la ţară şi le cere sprijin bihorenilor
Știri Bihor
Pasionat de lectură, un elev de clasa a V-a din Oradea vrea să le dea şi copiilor din mediul rural ocazia să descopere fascinanta lume a cărţilor. Andrei şi-a propus să doneze cărţi unei biblioteci din mediul rural, iar pentru asta este dispus să doneze din propriile volume. Ca să umple cât mai multe rafturi cu poveşti, el le cere sprijinul şi altor elevi bihoreni.
06 Decembrie 2021, 20:21
Ore de istorie, ştiinţe ale naturii, geografie, artă sau religie la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea
Educatie
Muzeul Ţării Crişurilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor au încheiat, la finalul lunii noiembrie, un parteneriat benefic pentru elevi şi profesori. Dascălii vor putea să ţină orele de istorie, ştiinţe ale naturii, geografie, artă sau religie în unul dintre muzeele complexului, să ducă elevii la concursuri tematice, vizionări de filme sau la ateliere creative.
04 Decembrie 2021, 16:41
Online sau faţă în faţă? Lista actualizată a şcolilor şi grădiniţelor din Bihor, în funcţie de modalitatea de predare (DOCUMENT)
Educatie
Inspectoratul Şcolar a actualizat, vineri, lista unităţilor de învăţământ din Bihor care continuă să desfăşoare lecţiile pe internet, pentru că nu au suficient de mulţi angajaţi vaccinaţi, iar localităţile în care se află înregistrează o rată de infectare de peste 3 cazuri la mia de locuitori. În această categorie sunt 52 de şcoli şi grădiniţe, în timp ce restul de 672 vor ţine lecţii cu prezenţă fizică.
03 Decembrie 2021, 15:54
Doi profesori din Bihor, decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis pentru activitatea lor, inclusiv în pandemie (FOTO)
Educatie
Profesoara de limba română Mirela Tanc, de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, şi profesorul Ionel Cordovan, care predă limba rromani în comuna Ineu, au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naţionale. Ei au primit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler.
Complex sportiv în aer liber la Universitatea din Oradea, pe banii Companiei Naţionale de Investiţii
Educatie
În viitor, studenţii Universităţii din Oradea se vor antrena pe terenuri de sport nou-nouţe, amenajate la standarde moderne. În cea mai recentă şedinţă, Senatul academic a decis să predea către Compania Naţională de Investiţii, prin protocol, un teren de 30.000 mp, pentru amenajarea unui complex sportiv în aer liber. Acesta va cuprinde un teren sintetic, multifuncţional, o zonă unde se vor putea ţine meciuri de baschet, handbal şi volei, o alta pentru volei şi fotbal pe nisip şi o tribună acoperită, cu vestiare.
01 Decembrie 2021, 12:50
Fentă 'academică': Cu acordul Inspectoratului Şcolar Bihor, o aşa-zisă 'academie' de psihologi vânează clienţi printre elevi
Știri Bihor
Sub pretextul unei cercetări psihologice, o firmă care ţine cursuri de dezvoltare personală "vânează" clienţi creduli în rândul elevilor orădeni. Cu acordul Inspectoratului Şcolar, căruia i-a promis că va studia afectarea psihică a elevilor în pandemie, Academia de Business şi Leadership Open Tribe momeşte părinţii cu teste gratuite pentru evaluarea inteligenţei emoţionale a copiilor, pentru ca apoi să le propună să-i înscrie la cursuri "piperate".
01 Decembrie 2021, 09:06
Directori zburători: Fostul şef al IŞJ Bihor, Virgil Blage, nu va fi directorul Colegiului Economic
Educatie
Concursurile de directori pentru şcolile din Bihor sunt încă în plină desfăşurare, dar interviurile deja consumate previzionează schimbări surprinzătoare. La Colegiul Economic Partenie Cosma, directorul Virgil Blage, care a condus şcoala în ultimii 10 ani, cu excepţia perioadei mai 2020 - august 2021, cât a fost inspector şcolar general, va trebui să facă un pas în spate...
30 Noiembrie 2021, 18:13
Ce face diferit un profesor grozav? Dascălii din Bihor, invitaţi la un webinar gratuit
Educatie
Cadrele didactice din Bihor care vor să îşi îmbunătăţească tehnicile de predare învăţând de la colegi de-ai lor sunt invitaţi la un seminar online anume organizat de Asociaţia pentru Educaţie şi Formare Top Formalis. Lectorii acestui curs vor fi două profesoare din Oradea.
30 Noiembrie 2021, 16:45
De săptămâna viitoare, elevii din Bihor vor fi testați anti-Covid. Școlile au primit 190.000 de teste rapide (FOTO)
Știri Bihor
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a preluat și distribuit sâmbătă, către toate școlile din județ, 190.000 de teste rapide antigen SARS-CoV-2 cu probă din salivă pentru testarea elevilor. Copiii vor putea fi testați începând de săptămâna viitoare.
Doar 132 de şcoli şi grădiniţe din Bihor au rămas în online. Scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ (DOCUMENT)
Educatie
Săptămâna viitoare, în cele două zile în care nu vor avea liber, elevii şi profesorii din 132 de şcoli şi grădiniţe din Bihor vor continua să participe la lecţii online. Datele actualizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean arată că, din cele 724 de unităţi de învăţământ din judeţ, în 592 prezenţa fizică este posibilă fie pentru că măcar 60% din angajaţi s-au vaccinat, fie pentru că se află în localităţi unde rata de infectare e mai mică de 3 la mie.
26 Noiembrie 2021, 16:27
Peste 440 de elevi din Bihor fac ore suplimentare de pregătire, la Centrul Judeţean de Excelenţă
Educatie
Înfiinţat în această toamnă, Centrul Judeţean de Excelenţă Bihor a început să pregătească elevii capabili de performanţe. În prezent, 446 de elevi bihoreni din 34 de şcoli participă la cursuri, la cinci discipline: matematică, fizică, chimie, biologie, informatică.
26 Noiembrie 2021, 15:20
Elevii din Bihor şi-au ales liderii. Noua conducere a Consiliului Judeţean al Elevilor (FOTO)
Educatie
Unica structură de reprezentare a celor 95.000 de elevi bihoreni, Consiliul Judeţean al Elevilor a trecut prin tradiţionala rundă de alegeri ordinare, care an de an are loc în noiembrie. Preşedintele Oliviu Codrean şi secretarul executiv Lorena Rus şi-au reconfirmat mandatele, în timp ce liceenii Maria Miclea şi Tudor Precup au devenit noii vicepreşedinţi, alături de Cătălin Gherman, ales în vară în aceeaşi funcţie.
23 Noiembrie 2021, 10:01
„Un lord al dreptului” a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea (FOTO)
Educatie
A fost sărbătoare, vineri, la Universitatea din Oradea. Cu prilejul unei conferinţe internaţionale organizată de Facultatea de Drept, profesorul Ovidiu Predescu, considerat un deschizător de drum în studiul dreptului, a primit cea mai înaltă distincţie a instituţiei orădene: titlul de Doctor Honoris Causa.
21 Noiembrie 2021, 15:15
Şcoala în pandemie: Câţi profesori din Bihor s-au pregătit pentru predarea online şi câte echipamente IT s-au cumpărat
Educatie
După ce, în ultimii doi ani, lecţiile s-au ţinut adesea online, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a prezentat public un bilanţ cu demersurile făcute de la debutul pandemiei, pentru a se asigura că elevii şi profesorii pot să continue activitatea. Prin mai multe programe, 3.300 de cadre didactice din Bihor, adică jumătate din totalul dascălilor din judeţ, au participat la cursuri de formare pentru predarea online. IŞJ a prezentat şi bilanţul tabletelor, calculatoarelor şi alte echipamente cumpărate pentru şcoli.
21 Noiembrie 2021, 12:49
Testarea pentru Covid-19 a elevilor şi preşcolarilor se va putea face şi acasă. Deocamdată, însă, testele rapide n-au ajuns în şcoli
Actual
Autorităţile au anunţat noi reguli privind testarea preşcolarilor şi elevilor, înainte de a participa fizic la lecţii. Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, copiii vor putea fi testaţi şi acasă, de către părinţi, dacă unitatea de învăţământ la care învaţă permite acest lucru. Dacă testarea se va face la şcoală, va fi obligatoriu acordul părinţilor. Nu este clar, însă, de când se vor aplica aceste reguli, pentru că deocamdată în şcoli nu au ajuns testele rapide necesare.
19 Noiembrie 2021, 18:06
Noutate: Elevii merg în clase, indiferent de rata vaccinării, dacă incidenţa Covid e sub 3 cazuri la mie. Care sunt grădiniţele şi şcolile deschise în Bihor (DOCUMENT)
Știri Bihor
Începând de luni, procentul de vaccinare a angajaţilor din şcoli nu va mai fi singurul criteriu care va determina dacă lecţiile se ţin fizic sau online. Autorităţile au modificat regulile, iar grădiniţele şi şcolile vor rămâne deschise, indiferent de câţi profesori sunt imunizaţi anti-Covid, dacă incidenţa îmbolnăvirilor în localităţile lor este sub 3 cazuri la mia de locuitori. În Bihor, săptămâna viitoare, vor funcţiona faţă în faţă 473 de unităţi de învăţământ.
19 Noiembrie 2021, 16:47
Noutăţi de la ministrul Educaţiei: de luni merg la şcoală toţi elevii din localităţile cu incidenţa sub 3 la mie, iar testările rapide vor putea fi făcute acasă
Actual
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, noutăţi în ce priveşte prezenţa elevilor în clase. În esenţă, începând de luni, vor putea merge la şcoală fizic toţi elevii din localităţile în care rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului. De asemenea, testările rapide ale elevilor vor putea fi făcute de părinţi acasă.
18 Noiembrie 2021, 19:00
Despre bullying şi despre 'stresiune'. Studenţii medicinişti din Oradea organizează două seminarii online
Educatie
Studenţii medicinişti din Oradea încearcă să contribuie la combaterea fenomenului de bullying şi îi invită pe părinţi, profesori sau alţi curioşi la o conferinţă online menită să explice aceste comportamente nedorite. Explicaţiile le vor oferi invitaţi psihologi, cărora doritorii le vor putea adresa şi întrebări. Totodată, tinerii mai organizează şi un alt seminar online, despre gestionarea stresului. 
17 Noiembrie 2021, 15:20
Ienei versus Pîrja: Nora lui Emeric Ienei îl acuză de abuzuri pe directorul Şcolii Nicolae Bălcescu din Oradea
Bihoreanul tipărit
Scandal la Şcoala Nicolae Bălcescu, unde o învăţătoare-vedetă îl acuză pe director că îşi terorizează subalternii. Vasilica Ienei, nora celebrului antrenor Emeric Ienei, l-a reclamat pe directorul Radu Pîrja pe motiv că impune reguli abuzive, tracasează angajaţii şi, mai grav, a transferat ilegal copii, fapt deja confirmat de Inspectoratul Şcolar.
16 Noiembrie 2021, 08:03
Testarea rapidă a elevilor, misiune complicată pentru autorităţi: Testele încă n-au ajuns în şcoli, iar ministerele Sănătăţii şi Educaţiei nu se pun de-acord cu regulile
Actual
Cerută de specialişti în sănătate publică, ca o măsură eficientă în prevenirea răspândirii cazurilor de Covid-19 în şcoli, testarea rapidă a elevilor se împotmoleşte înainte de a începe. Ministerul Sănătăţii a elaborat o instrucţiune lapidară, Ministerul Educaţiei ar „muta” testarea din şcoli la domiciliul copiilor, iar sindicatele ameninţă cu proteste!
15 Noiembrie 2021, 17:40
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7068 RON
  • 1 EUR = 4.9464 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON