URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Educatie

Consiliul Judeţean al Elevilor: Învăţământul centrat pe elevi, un concept îndepărtat în şcolile din Bihor
Știri Bihor
La un an de la adoptarea unui Statut al Elevilor, Consiliul Judeţean al Elevilor din Bihor a aplicat un chestionar, pentru a afla dacă se respectă sau nu drepturile şcolarilor. Concluziile evidenţiate sunt că majoritatea elevilor bihoreni se consideră discriminaţi în şcoli, nu au avut nici măcar şansa să participe la o consiliere psihologică sau profesională, iar 43% susţin că au fost mustraţi abuziv în faţa clasei. Concluzia CJE? Conceptul învăţământului centrat pe elev, mult trâmbiţat de oficialităţi, este departe de realitatea din şcolile bihorene.
19 Septembrie 2017, 10:09
Patru şcoli şi două grădiniţe din Bihor rămân închise şi marţi
Știri Bihor
În şase şcoli şi grădiniţe din Bihor, preşcolarii şi elevii nu vor merge la cursuri nici marţi, din cauza stricăciunilor cauzate de furtuna violentă de duminică. Este vorba despre grădiniţele din Vaşcău şi Ştei, respectiv de şcolile din Cociuba Mică, Poieni, Ştei şi Rieni. Aceasta din urmă va rămâne închisă mai multe zile, pentru că acoperişul clădirii este complet distrus.
18 Septembrie 2017, 16:52
Eternii sponsori: La o grădiniţă din Oradea, fiecărui părinte i s-a cerut să doneze 5 litri de săpun, 20 pachete de şerveţele şi 24 role de hârtie igienică pentru un copil
Educatie
Deşi liderii învăţământului românesc susţin periodic că educaţia este gratuită, adevărul este că profesorii tot de părinţi se roagă pentru felurite bunuri necesare. La Grădiniţa 24 din Oradea, toţi părinţii au primit, în prima zi de şcoală, o listă de cumpărături, cu mai multe produse consumabile, precum 5 litri de săpun, 20 pachete de şerveţele, 200 pahare de unică folosinţă, 24 role de hârtie igienică etc. Reprezentanţii grădiniţei susţin că nu au bani să cumpere aceste produse, dar garantează că lista este doar o propunere, nu o obligaţie.
Bolojan descentralizează cheltuielile şcolilor: Directorii care vor tolera risipa riscă să-şi piardă joburile
Educatie
Primarul Ilie Bolojan vrea descentralizarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ din Oradea, nemulţumit că în multe şcoli şi grădiniţe directorii n-au nicio grijă faţă de risipa la energie electrică ori apă. Drept urmare, de luna viitoare, toate unităţile de învăţământ vor primi sume fixe pentru plata utilităţilor, iar dacă vor face economii, vor putea să folosească banii în dotări. Dacă nu se vor încadra în aceste plafoane, însă, directorii şcolilor şi grădiniţelor îşi riscă funcţia.
12 Septembrie 2017, 16:30
Clopoțel în șantier: În 12 şcoli, trei grădiniţe şi o creşă din Oradea, lucrările de reparaţii încep... odată cu şcoala
Bihoreanul tipărit
Birocraţia excesivă şi lentoarea funcţionarilor din Primărie au făcut ca renovările şi asfaltările la unităţile de învăţământ din oraş să demareze abia după revenirea în clase a  elevilor şi profesorilor.
11 Septembrie 2017, 13:37
Şcoala a început şi pe YouTube: Festivitatea de debut de an şcolar de la Liceul Onisifor Ghibu, transmisă live pe internet de elevii şcolii (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Anul şcolar 2017-2018 a început, luni, în toate unităţile de învăţământ din Bihor. Mai mult sau mai puţin fericiţi, dar negreşit cu un buchet de flori la ei, elevii s-au îndreptat de dimineaţă spre şcoli, cele mai multe emoţii avându-le micuţii din clasele pregătitoare, care pentru întâia oară văd cum arată o sală de clasă. La Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea, în premieră, ceremonia de la careu a fost transmisă live pe YouTube de elevii claselor de Jurnalism.
11 Septembrie 2017, 11:35
Zeciştii Bihorului, premiaţi de Guvern cu bani (FOTO)
Știri Bihor
Cei cinci absolvenţi de gimnaziu din Bihor care au luat media 10 la Evaluarea Naţională şi cei nouă absolvenţi de liceu care au promovat tot cu media maximă examenul de Bacalaureat au fost premiaţi, joi, la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Viitorii liceeni au primit câte 1.000 de lei, iar viitorii studenţi câte 3.000 de lei, bani oferiţi de Guvern pentru al cincilea an consecutiv.
07 Septembrie 2017, 15:31
Cu manuale sau compendii, dar fără apă curentă: 11% din clădirile şcolilor bihorene nu au autorizaţie sanitară
Știri Bihor
Cu cinci zile înainte de debutul anului şcolar 2017-2018, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a făcut o scurtă prezentare a situaţiei şcolilor bihorene. Potrivit acestuia, toţi elevii vor avea pe bănci manualele necesare sau, în cazul celor de clasa a V-a, compendiul anume creat de Ministerul Educaţiei. În schimb, 12% din clădirile şcolilor bihorene nu au autorizaţie de la ISU Crişana, iar alte 11% nu au nici autorizaţie sanitară, în principal pentru că nu sunt racordate la reţea de apă şi de canalizare.
07 Septembrie 2017, 14:33
Fără pomi fructiferi! Universitatea din Oradea a tăiat nuci, cireşi şi duzi din campus (FOTO)
Educatie
În campusul Universităţii din Oradea au "urlat" drujbele. Opt copaci au fost tăiaţi, printre care şi trei nuci, unii pentru că erau prea bătrâni, alţii rupţi de furtuni. Totodată, reprezentanţii Universităţii recunosc că vor să elimine toţi pomii fructiferi din campus, pentru a amenaja aici un parc dendrologic.
06 Septembrie 2017, 16:43
Bacul de toamnă: Promovabilitate de 28%, după soluţionarea contestaţiilor
Știri Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, miercuri, rezultatele finale ale Bacalaureatului de toamnă. După soluţionarea contestaţiilor, încă 19 elevi au reuşit să obţină o medie de trecere, astfel că procentul de promovare a crescut de la 26, la 28%.
06 Septembrie 2017, 14:08
Elevii de clasa a 5-a încep şcoala fără manuale. În premieră, Ministerul Educaţiei a lansat un compendiu, adică 12 manuale în unul singur
Știri Bihor
Elevii de clasa a 5-a încep şcoala fără manuale. Ministerul Educaţiei a lansat, în schimb, un compendiu care să le înlocuiască, de fapt 12 manuale într-unul singur, menit să le asigure elevilor suportul pentru învăţat în primele săptămâni de şcoală.
05 Septembrie 2017, 11:10
Universitatea din Oradea a primit de la Minister 85 de locuri în plus pentru admitere, inclusiv la Medicină
Știri Bihor
Tinerii care n-au reuşit să intre în vară la Facultatea de Medicină din Oradea pot să-şi încerce iar norocul. Graţie unei suplimentări a capacităţii de şcolarizare, stabilită de Ministerul Educaţiei, Universitatea scoate la concurs în admiterea de toamnă 85 de locuri în plus pentru admitere, dintre care 10 locuri la Medicină Generală. De asemenea, a fost suplimentat numărul de locuri la alte trei specializări: Tehnologia informaţiei, Automatică şi informatică aplicată şi Litere.
04 Septembrie 2017, 18:02
Consiliul Elevilor acuză Primăria Oradea: Respingerea propunerii de acordare a burselor şcolare, un afront la adresa elevilor
Educatie
După ce Consiliul Local Oradea a respins propunerea PSD de a acorda 3.050 de burse elevilor din învăţământul de stat, Consiliul Judeţean al Elevilor reacţionează, spunând că primăria îşi ignoră "responsabilitatea legală de a sprijini elevii orădeni prin acordarea de burse şcolare în cel mai nedemn mod cu putinţă". Este un afront la adresa elevilor, susţine preşedintele acestui for, Răzvan Hercuţ.
03 Septembrie 2017, 16:05
Bacul de toamnă: Unul din patru bihoreni a promovat examenul, nici unul nu are medie peste 9
Știri Bihor
Cele trei luni de vară nu au fost destule pentru ca absolvenţii de liceu din Bihor care nu au promovat până acum Bacalaureatul să înveţe cu folos. Inspectoratul Şcolar a afişat notele sesiunii de toamnă, arătând că doar 26% dintre tineri au promovat examenul, iar cea mai mare medie din judeţ este 8,78. Un sfert dintre înscrişi au chiulit de la probe.
01 Septembrie 2017, 13:25
Premieră în Bihor: Teren de sport din tartan, pentru elevii şcolii din Hidişelu de Sus
Știri Sportive
În premieră pentru o şcoală din Bihor, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Hidişelu de Sus a fost amenajat un teren de sport multifuncţional de tartan, care protejează articulaţiile copiilor, beneficiind în plus şi de instalaţie de nocturnă şi de o garanţie de 15 ani.
31 August 2017, 14:35
România, pe ultimul loc în UE la bani cheltuiţi pentru educație
Actual
În anul 2015, România a cheltuit 248 de euro pe cap de locuitor pentru educaţie, cea mai mică sumă din Uniunea Europeană, unde media a fost de 1.400 de euro pe cap de locuitor, arată datele publicate luni de Eurostat.
28 August 2017, 15:38
Ce ziceţi de asta? Oradea, pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi educaţionale din România
Educatie
Rezultate discutabile, date publicităţii, joi, de platforma de imobiliare Storia.ro, care susţine că, în urma unui studiu în rândul cetăţenilor, Oradea ocupă primul loc în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi educaţionale din România. Oraşul de pe Criş este urmat de Braşov şi Piteşti, Cluj-Napoca situându-se abia pe locul al cincilea în clasament. Orădenii au votat Ioşia-Nord, Centrul Civic, Rogerius, Nufărul şi Decebal ca fiind cartierele cu cele mai bune facilităţi educaţionale.
24 August 2017, 14:43
Bacul de toamnă: Doi tineri bihoreni, eliminaţi de la proba obligatorie, pentru că au încercat să copieze
Știri Bihor
Doi absolvenţi de liceu au fost eliminaţi, miercuri, de la proba obligatorie din cadrul Bacalaureatului, pentru că au intrat în sală cu fiţuici. Alţi 141 de tineri, adică aproape 20% dintre înscrişi, au chiulit de la examen.
23 August 2017, 15:55
Începe Bacalaureatul de toamnă: Aproape 1.200 de bihoreni înscrişi la examen
Educatie
Pentru aproape 1.200 de tineri bihoreni absolvenţi de liceu reîncep emoţiile. Luni debutează sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, la care s-au înscris 755 de absolvenţi din acest an şi alţi 443 din promoţii anterioare.
19 August 2017, 17:20
Un orădean a fost ales preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România
Știri Bihor
În premieră, un reprezentant al Universităţii din Oradea a fost ales preşedintele celei mai mari organizaţii studenţeşti din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti. Marius Deaconu a fost votat în unanimitate ca lider al ANOSR şi are un mandat de un an. Totodată, unul dintre vicepreşedinţii aleşi acum este un alt orădean, Horia Oniţa.
16 August 2017, 16:17
Peste 600 de absolvenţi de liceu vor primi, timp de jumătate de an, indemnizaţie de şomeri
Știri Bihor
Un număr de 603 tineri bihoreni care în această vară au absolvit studiile medii s-au înregistrat ca şomeri în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi vor primi, timp de jumătate de an, câte 250 de lei pe lună. Dacă în acest interval de timp se vor angaja, tinerii vor încasa o primă de 500 de lei.
10 August 2017, 11:40
Au învăţat să fie junior rangeri! 24 de elevi bihoreni au petrecut o săptămână în mijlocul munţilor (FOTO)
Educatie
Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat o nouă ediţie a taberei Junior Ranger, în care au fost selectaţi 24 de elevi bihoreni cu vârste între 11 şi 15 ani. Adolescenţii au petrecut o săptămână la cort, pe Valea Iadului, învăţând să cunoască, respecte şi protejeze natura.
07 August 2017, 19:22
Final de concurs: 66 de noi directori şi directori adjuncţi în şcolile din Bihor
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat rezultatele finale ale concursurilor pentru conducerea şcolilor din judeţ, arătând că din cei 120 de candidaţi, doar 66 vor fi şefi în unităţile de învăţământ. Din aceştia, 42 sunt directori, iar 24 directori adjuncţi.
'O afacere de nota 10': Liceenii, studenţii şi masteranzii din toată ţara, inclusiv din Bihor, aşteptaţi la Business Smart School de la Cluj Napoca
Educatie
Organizaţia Studenţilor Economişti Cluj-Napoca, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeş-Bolyai, va organiza în perioada 3-9 septembrie 2017 cea de-a X-a ediţie a celui mai mare proiect al organizaţiei, Business Smart School. Tema abordată în acest an va fi "O afacere de nota 10". Liceeni, studenţi şi masteranzi din toată ţara sunt așteptați să participe.
02 August 2017, 19:00
Final de admitere la Universitatea din Oradea: Mai mulţi studenţi la licenţă, mai puţini la masterat
Educatie
Într-un mod incomplet şi stângaci, Universitatea din Oradea a comunicat, miercuri, rezultatele finale ale admiterii de vară, care arată că din toamnă facultăţile orădene vor avea 2.733 de studenţi în anul I la licenţă şi 934 de masteranzi în primul an de studiu. Numărul bobocilor la licenţă este mai mare decât în vara anului trecut, dar numărul masteranzilor este mai mic.
02 August 2017, 15:05
Bani pentru 'stranieri': Primăria bagă sute de mii de euro din banii orădenilor într-o şcoală privată
Bihoreanul tipărit
Primăria va investi câteva sute de mii de euro în următorii trei ani în prima şcoală Cambridge din Oradea. Înfiinţată pentru copiii managerilor de multinaţionale, care vor achita anual taxe de 8.000 de euro, International School of Oradea a primit spaţiu, dotări de 750.000 lei şi garanţia că oraşul va suporta pierderile din primii ani de funcţionare.
01 August 2017, 12:55
Doctor Honoris Causa: Unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii le-a vorbit universitarilor orădeni despre munca sa (FOTO)
Educatie
Autor a peste 1.400 de articole ştiinţifice şi 38 de cărţi şi monografii, considerat unul dintre cei mai importanţi 10 matematicieni ai lumii, profesorul universitar Ravi Agarwal, născut în India, dar acum stabilit în SUA, a fost prezent vineri la Oradea. Omul de ştiinţă a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene, prilej cu care le-a spus celor prezenţi la ceremonie despre munca sa din ultimii 47 de ani. Agarwal a intrat astfel în comunitatea academică orădeană, unde are, de ani buni, doi colaboratori.
28 Iulie 2017, 15:54
O somitate a matematicii va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea
Educatie
Matematicianul Ravi P. Agarwal, unul dintre puţinii oameni de ştiinţă din lume care a scris peste 1.000 de lucrări ştiinţifice, va fi prezent, vineri, la Universitatea din Oradea. Preşedinte al Departamentului de Matematică de la Texas A&M University-Kingsville, profesorul va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene.
27 Iulie 2017, 13:53
Şeful Inspectoratului Şcolar: Bihorul a avut rezultate bune la evaluarea naţională şi la Bac, iar „anul viitor vrem să depăşim media naţională”
Știri Bihor
Inspectorul şcolar general al judeţului, Alin Novac Iuhas, a prezentat la întrunirea de miercuri a Colegiului Prefectural un bilanţ al examenelor de evaluare naţională şi de bacalaureat din sesiunea tocmai încheiată. La nivelul întregului judeţ s-a înregistrat o creştere de aproximativ 10% a ratei de promovare la Bac, a spus şeful Inspectoratului, evidenţiind în mod special rezultatele absolvenţilor Colegiului Naţional Mihai Eminescu, „campioni” naţionali la mediile de 10: nu mai puţin de cinci!
26 Iulie 2017, 16:53
Pentagonul facultăţilor de fizică: Studenţi din 5 universităţi, reuniţi la Oradea
Educatie
Studenţi la fizică din cinci centre universitare – Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Oradea – s-au reunit în urbea de pe Crişul Repede, la a V-a ediţie a Pentagonului Facultăţilor de Fizică, o sesiune de comunicări ştiinţifice întinsă pe durata a cinci zile.
26 Iulie 2017, 09:50
  3 4 5  7  9 10 11  

FOTO BIHOREANUL

 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON