URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2024, 18:36

Reguli noi: Studenții orădeni își vor deconta abonamentele OTL la Universitate, după ce le vor plăti integral la chioșcuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din acest an universitar, studenții care învață în facultățile din Oradea vor trebui să respecte o procedură nouă pentru decontarea abonamentelor de transport local.

Mai precis, studenții vor plăti către OTL prețul integral al abonamentelor, iar apoi își vor deconta 90% din sumă la Universitatea din Oradea.

Până acum, studenții plăteau doar 10% din abonament, la chioșcurile OTL, iar ulterior societatea de transport public factura către Universitate diferența de 90%.

„Procedura făcea greu de controlat evidența studenților care beneficiau de abonamente reduse. În continuare, studenții noștri vor putea să obțină abonamente la preț redus, dar doar după ce le vor plăti integral și vor depune actele la Universitate, iar noi le vom vira sumele aferente”, a declarat rectorul Constantin Bungău, luni, pentru BIHOREANUL.

Conform legii, au dreptul la abonamente reduse cu 90% toți studenții care învață la forma de învățământ cu frecvență și până la împlinirea a 30 de ani, pe tot parcursul anului calendaristic. De asemenea, studenții care au unul sau ambii părinți decedați, precum și cei care au fost în centre de plasament sau în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, beneficiază de gratuitate la transportul public.

O dată în fiecare an universitar, ei vor depune la facultățile la care învață o cerere privind decontarea, iar apoi lunar o copie după abonamentul OTL și documentul care atestă plata lui. La prima decontare, vor depune și copia după actul de identitate și un extras de cont bancar, pentru că Universitatea le va deconta banii prin virament.

Studenții își vor primi banii în luna în curs, dacă depun actele necesare până la data de 10 a fiecărei luni, sau în luna următoare, dacă depun după data de 11.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON