URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 12 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oricât ai fi de răuvoitor, nu poți să nu remarci că în ceea ce privește infrastructura grea - centuri, pasaje și poduri - Oradea stă foarte bine. Iar la aceste lucrări detaliile contează mai puțin. Faptul că o dală stă mai strâmbă sau că după șase luni mai trebuie să pui o roabă de asfalt pe drumul care face legătura cu autostrada nu e un capăt de țară...
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2024, 16:49

Studenții cer ca sesizările și petițiile anonime să fie luate în seamă. Apelul ANOSR pentru parlamentari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ordin recent al ministrului Educației prevede că sesizările anonime făcute comisiilor de etică nu vor fi luate în seamă, iar Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția că problema trebuie rezolvată de la rădăcină, și anume prin modificarea unei legi care prevede că reclamațiile trebuie asumate.

Joia trecută, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul Ministrului Educației nr. 6869/2024 ce cuprinde noul regulament-cadru privind organizarea şi funcționarea comisiilor de etică universitară, unde se prevede că abaterile de la normele de etică universitară trebuie semnalate în sesizări asumate, ceea ce, în contextul scandalurilor din ultima vreme privind abuzatorii din universități, ar putea descuraja studenții să-i reclame pe profesorii care îi hărțuiesc.

Reiterând că are o politică de toleranță zero față de încălcările normelor etice, ANOSR a anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că trebuie reglementată posibilitatea membrilor comunității universitare de a formula sesizări în mod anonim.

„Pentru a integra această propunere este necesară, însă, modificarea art. 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluționare a petițiilor, completarea acestui act normativ fiind o etapă obligatorie în reglementarea posibilității de a înainta sesizări anonime comisiilor de etică. Atragem atenția asupra faptului că, deși procesul de modificare a început în Senat încă din data de 21.08.2024, prin L429/2024, acesta nu a constituit o prioritate pentru reprezentanții cetățenilor din Parlamentul României. Din lipsa de interes în ceea ce privește urgentarea demersurilor, ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenților din România, solicită membrilor Camerei Deputaților, proiectul fiind în competența sa pentru adoptarea finală în Parlament, să prioritizeze inițiativa și să o adopte cu celeritate”, se arată în comunicatul ANOSR.

Asociația reprezentativă pentru studenți face apel și la Ministerul Educației ca, după ce legea va fi modificată, să își modifice și propriul ordin și să declare admisibile sesizările anonime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De tineri vor ...
... să fie lași, turnători și lipsiți de responsabilitate.
Postat 07 Octombrie 2024, 21:03 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6601 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON