URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când suntem stațiune turistică, edilii fac tot posibilul ca să ne simțim veșnic în vacanță. Avem dealuri de vizitat în împrejurimi, iar dacă nu mergem noi la ele, vin ele la noi. Apă termală este din belșug și ne-ar mai lipsi doar o deltă pentru ca peisajul să fie complet. Și atunci ce și-au zis slujbașii din Primărie? Dacă Peța și Crișul nu pot forma o deltă, măcar să avem țânțarii aferenți!
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Oradea noastră

Apel la responsabilitate: Atenție, nu aruncaţi măştile şi mănuşile printre deşeurile reciclabile!
Oradea noastră
Chiar dacă pandemia provocată de noul coronavirus ne-a influenţat tuturor vieţile, unele reguli rămân neschimbate. Printre acestea se numără şi cele privind colectarea selectivă a deşeurilor. Operatorul licenţiat al Oradiei, RER Vest, nu a schimbat programul de colectare a deşeurilor, aşa că toţi orădenii trebuie să arunce separat resturile. În schimb, pentru protecţia muncitorilor din salubritate, trebuie să ţinem cont cu toții de câteva sfaturi simple.
02 Mai 2020, 18:00
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Hotelului Parc
Oradea noastră
Cunoscut multor generaţii de orădeni, Hotelul Parc a găzduit timp de zeci de ani turişti, călători şi personalităţi în plin centrul Oradiei. Povestea clădirii începe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când pe această parcelă contele Sámuel Teleki, comite suprem al Bihorului, a ridicat un palat cu etaj în stil baroc. Cu timpul, imobilul a avut mai mulţi proprietari şi mai multe destinaţii...
02 Mai 2020, 09:07
Verdele Oradiei, la inventar: Se face un nou cadastru verde al orașului
Oradea noastră
Oradea va avea un nou cadastru verde. Primăria a încheiat un contract cu asocierea firmelor ETerra Map, Megagis şi Info Desing, toate din Târgovişte, pentru elaborarea unui registru local al spaţiilor verzi din municipiu. La finalul anului 2021, cele trei firme trebuie să furnizeze Primăriei o nouă bază de date.
01 Mai 2020, 16:01
Ritm redus: Forţată să facă economii, Primăria Oradea amână modernizarea Parcului Petőfi şi reduce frecvenţa salubrizării
Oradea noastră
Orădenii care îşi doresc să vadă Parcul Petőfi grabnic modernizat trebuie să mai aştepte. Constrânsă să facă economii, Primăria a decis să amâne reabilitarea acestei zone verzi, precum şi amenajarea altor două parcuri noi. Tot din raţiuni economice, din această săptămână, străzile şi parcurile Oradiei vor fi măturate mai rar.
01 Mai 2020, 07:55
Cum plătim factura RER?
Oradea noastră
Chiar dacă RER Vest a suspendat activitatea ghişeelor de la sediul societăţii şi de la parterul Primăriei Oradea, în scopul prevenirii răspândirii pandemiei de Covid-19, orădenii au în continuare soluţii la îndemână pentru plata facturilor de salubritate.
30 Aprilie 2020, 17:00
Bucuria vine din implicare
Oradea noastră
Mi-ar fi fost mai uşor să stau acasă, pe canapea, în loc să mă implic alături de inimoşii mei colegi în acţiunea de donare a vizierelor pentru linia întâi? Da. Mi-ar fi plăcut mai mult? Nu, nici pomeneală! Nu mi-aş fi iertat-o niciodată. Când am văzut situaţia critică a personalului medical bihorean din linia întâi, în lupta împotriva coronavirusului şi în condiţii de lipsă totală de echipamente de protecţie, împreună cu colegii mei de la You4Edu am decis rapid că trebuie să facem ceva să-i ajutăm.
30 Aprilie 2020, 12:02
Piațetă colorată: Sute de lalele multicolore pe strada Iuliu Maniu din Oradea (FOTO)
Jos pălăria
Din pricina restricţiilor de circulaţie, nu mulţi orădeni au putut vedea spectacolul primăverii din oraş. Un asemenea loc se află pe strada Iuliu Maniu...
Ne enervează: Dalele din Piața Unirii au început să se crape din nou! (FOTO)
Ne enervează
Nu mai încape îndoiala: dalele de piatră care acoperă Piaţa Unirii din Oradea nu se potrivesc locului, şi nu din perspectivă estetică, ci practică. Numeroase dale sunt iar crăpate...
Cu RER înainte! RER Vest este noul operator licenţiat de salubritate în 25 de comune din jurul Oradiei
Oradea noastră
Din toamnă, deşeurile bihorenilor care locuiesc în 25 de comune din jurul Oradiei vor fi colectate de RER Vest. Câştigător al licitaţiei de salubrizare organizate în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), operatorul va implementa, alături de primăriile de comune, colectarea selectivă a deşeurilor în cinci fracţii. Regulă pe care bihorenii vor trebui să o înveţe...
27 Aprilie 2020, 11:48
Musafir pe șantier: Un fazan a apărut pe șantierul liniilor de tramvai din Calea Aradului (FOTO)
Oradea noastră
În timp ce orădenii trebuie să respecte restricţiile de circulaţie, necuvântătoarele prind curaj şi se apropie de urbe. Lucrările la viitoarea linie de tramvai din Calea Aradului au fost „inspectate” zilele trecute de un fazan.
27 Aprilie 2020, 11:01
Grădina tuturor: Șerban Ganea, un arhitect orădean stabilit în Viena, aduce acasă „moda” grădinilor comunitare
Bihoreanul tipărit
În Vestul Europei, grădinile comunitare sunt un lucru banal. Parcele de teren puse la dispoziţie de autorităţi sunt lucrate de localnici, care cultivă legume şi fructe pentru consumul propriu. Pe vremuri, şi Oradea avea o astfel de grădină... Şerban Ganea, un arhitect orădean stabilit în Viena, aduce acasă "moda" grădinilor comunitare, pentru orădenii preocupaţi de permacultură.
19 Aprilie 2020, 19:01
Oradea ieri, Oradea azi: De la Muzeul Petöfi – Bălcescu la Palatul Copiilor
Oradea noastră
După jumătatea secolului XIX, când arheologia și istoria au devenit științe consacrate, în multe orașe apăreau institute specializate în cercetarea trecutului și salvarea vestigiilor sale. Conectată evoluției occidentale în domeniu, Oradea a beneficiat de existența unei entități similare. Bazele Societăţii de arheologie și istorie a comitatului Bihor și a orașului Oradea au fost puse în anul 1872...
18 Aprilie 2020, 18:07
Colectaţi cu grijă! Măştile şi mănuşile de unică folosinţă se aruncă în pubelele sau containerele negre, nu la reciclabile
Oradea noastră
În această perioadă, în care încearcă să se ferească de îmbolnăviri şi poartă măşti şi mănuşi, orădenii trebuie să se gândească şi la muncitorii din sectorul salubrităţii. Operatorul licenţiat al Oradiei, RER Vest, a făcut un apel către cetăţeni, cerându-le să arunce măştile şi mănuşile exclusiv printre deşeurile menajere, şi nu în fracţia uscată.
16 Aprilie 2020, 15:15
#Staţi acasă! #Veghem pentru voi
Oradea noastră
Este o perioadă dificilă. Ştim. De aceea, poliţiştii bihoreni sunt permanent la datorie și veghează la menținerea ordinii publice în zona spitalelor și a locațiilor de carantină, pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină. Sunt în trafic, la fluidizarea circulației, la escortarea convoaielor preluate din zona de frontieră ori a autovehiculelor ce transportă materiale medicale, sau pentru identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice...
15 Aprilie 2020, 14:01
Dezinfecţie generală: Toate scările de bloc din Oradea sunt dezinfectate cu apă oxigenată. Ce părere au locuitorii
Oradea noastră
Până la Paştele ortodox, toate scările de bloc din Oradea vor fi dezinfectate. Ca să prevină răspândirea noului coronavirus, Primăria a comandat lucrări de dezinfecţie pentru scările de bloc, aşa cum obligă una din ordonanţele militare în vigoare. Vezi ce cred orădenii despre asta!
14 Aprilie 2020, 11:38
Pe mâini bune! RER Vest va aduna deşeurile bihorenilor care locuiesc în 25 de comune din jurul Oradiei
Oradea noastră
Puzzle-ul celui mai important proiect pentru curăţenia Bihorului mai are doar câteva piese lipsă. Judecătorii au respins definitiv contestaţia făcută de perdanţii licitaţiei pentru lotul 1B, format din 25 de comune din jurul Oradiei, aşa că ADI Ecolect va semna contractul cu firma câştigătoare, RER Vest, care va colecta în următorii 8 ani deşeurile locuitorilor din aceste sate.
13 Aprilie 2020, 18:21
RER Vest, program de Paşte: Deşeurile se colectează fără întrerupere
Oradea noastră
Aşa cum i-a obişnuit pe orădeni, operatorul licenţiat de salubritate RER Vest nu modifică programul de colectare a deşeurilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Atât cu prilejul Paştelui catolic, cât şi al celui ortodox, echipajele RER Vest vor colecta deşeurile conform programului obişnuit.
13 Aprilie 2020, 09:20
GALERIE FOTO: Primăvara în Oradea. Au înflorit magnoliile, parcurile sunt tot mai colorate
Oradea noastră
Pandemia de coronavirus a mai golit străzile de oameni, dar natura îşi urmează cursul. În parcul palatului Baroc din Oradea, de exemplu, au înflorit magnoliile.
Noul şef al Gărzii de Mediu, Sever Şerbănescu: „Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”
Bihoreanul tipărit
Una dintre problemele de mediu prioritare ale Bihorului vizează reciclarea deşeurilor. În doar 44 de oraşe şi comune din Bihor funcţionează colectarea selectivă, în timp ce 26 de primării nici măcar nu au implementat aceste reguli, valabile încă din 2012. „Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”, spune, într-un interviu acordat BIHOREANULUI Sever Șerbănescu, noul șef al Gărzii de Mediu Bihor.
05 Aprilie 2020, 17:05
La cererea orădenilor: Primăria face un parc nou în cartierul Tineretului şi transformă în zonă pietonală o stradă de lângă Grădina Zoologică
Oradea noastră
Consilierii locali ai Oradiei şi-au dat acordul pentru demararea a două proiecte votate de cetăţeni în programele de bugetare participativă. Pe un teren din cartierul Tineretului, Primăria va amenaja un parc cu terenuri de sport şi locuri de joacă, iar strada care duce la poarta Grădinii Zoologice va fi transformată în alee pietonală.
04 Aprilie 2020, 13:11
Oradea ieri, Oradea azi: cine a fost doctorul Mózes Károly
Oradea noastră
Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici orădeni a fost doctorul Mózes Károly. A servit lumea medicală 60 de ani, timp în care a profesat, a coordonat școala medicală și a lăsat numeroase lucrări de specialitate. S-a întors în Oradea în 1945, devenind șef de departament al Spitalului de Boli Infecțioase, unde a lucrat timp de 55 de ani. Era interesat de prezent, dar și de viitor, ocupându-se, din 1948, cu organizarea și conducerea Școlii Medii Tehnice Sanitare din Oradea, devenită Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu”.
04 Aprilie 2020, 09:45
Timp suprarealist, dar timp al conversiunii
Oradea noastră
Când am fost rugată să scriu câteva cuvinte despre atmosfera de primăvară italiană a anului 2020, am rămas un moment în tăcere. Ce aş mai putea adăuga într-un context în care cifrele vorbesc de la sine, în Roma, în fiecare seară la ora 18:30? Dar în ciuda a tot ce se întâmplă aici sau pe "tranşeele" din nordul Italiei, unde medicii sunt puşi în faţa unor mari decizii, soarele încă continuă să răsară, primăvara tot continuă să fie şi oamenii îşi dau întâlnire zilnic...
03 Aprilie 2020, 18:05
Amendă record pentru nereciclare: Suma uriaşă pe care Oradea trebuie să o plătească la Fondul de Mediu
Oradea noastră
Oradea va trebui să vireze în acest an către Administraţia Fondului de Mediu o contribuţie record, pentru că nu şi-a îndeplinit ţintele de colectare selectivă. Mai precis, municipiul va trebui să plătească nu mai puţin de 1.225.669 lei, pentru că n-a redus cu 45% cantitatea de deşeuri depuse la halda ecologică.
30 Martie 2020, 16:05
Împreună vom reuşi!  RER Vest, operatorul licenţiat de salubritate în Oradea, lansează un apel la responsabilitate socială
Oradea noastră
Oradea, ca întreaga Românie, este într-o situaţie nemaiîntâlnită: cetăţenii nu mai au voie să iasă pe străzi decât dacă merg la muncă sau au treburi urgente de rezolvat, în timp ce angajaţii firmelor încearcă să continue activitatea, astfel încât oamenii care stau acasă să aibă tot confortul şi toate cele necesare. În această situaţie sunt şi muncitorii operatorului licenţiat de salubritate, RER Vest, care continuă să colecteze deşeurile din oraş conform programului obişnuit. În acelaşi timp, conducerea companiei a transmis şi un apel la responsabilitate socială, cerându-le orădenilor să respecte câteva recomandări.
30 Martie 2020, 13:11
RER Vest: Cele două puncte de colectare selectivă a deșeurilor se închid temporar
Știri Oradea
Din cauza restricţiilor de circulaţie instituite în România, RER Vest anunţă că, începând de miercuri, închide cele două puncte de colectare selectivă a deşeurilor, de pe străzile Uzinelor şi Thurzo Sandor.
24 Martie 2020, 18:47
Reciclăm împreună! RER Vest îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile
Oradea noastră
Colectarea selectivă a deşeurilor, singura modalitate prin care se poate reduce cantitatea de deşeuri abandonată la halda de la marginea Oradiei, trebuie să fie un obicei pentru toţi locuitorii oraşului.  Ca să îi încurajeze pe orădeni să îşi trimită resturile la reciclat, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, au făcut ceea ce ținea de ele. Mai rămâne ca cetăţenii să deprindă regulile...
22 Martie 2020, 17:30
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a născut Piața Magnoliei și ce va deveni ea
Oradea noastră
Dacă ar fi să considerăm cartierul Rogerius drept "un oraş în oraş", atunci Piaţa Magnoliei ar fi centrul său. Aşa a şi fost concepută, acum 50 de ani. În anii 1960, strada Transilvaniei era la marginea cartierului numit atunci Zona de Vest, iar de acolo şi până la calea ferată era teren agricol. De-o parte şi de alta a drumului se aflau case, multe în stare proastă, câteva locuite de familii de romi, care creşteau animale şi circulau cu atelaje...
22 Martie 2020, 09:08
Eco-Profesoarele: Două orădence care au înfiinţat Anima Verde îi învaţă, voluntar, pe elevi cum să colecteze selectiv deşeurile
Oradea noastră
Şcoala românească este deficitară în eco-pregătirea elevilor. Prea puţini şcolari află de la dascăli ce înseamnă reciclarea şi că gunoaiele trebuie neapărat colectate separat, aşa că două orădence şi-au propus să suplinească acest neajuns. Două orădence îi învaţă, voluntar, pe elevi cum să colecteze selectiv deşeurile. Află aici povestea lor!
20 Martie 2020, 17:21
Soluţie pentru deşeurile vegetale ale orădenilor: saci de unică folosință de la RER Vest
Oradea noastră
Soarele va încălzi tot mai tare pământul, iar grădinile vor prinde iar viaţă. Specialiştii spun chiar că în perioada de creştere, adică între lunile aprilie-iunie şi septembrie-octombrie, gazonul ar trebui tuns săptămânal, aşa că grădinarii se aleg cu destule resturi verzi.
20 Martie 2020, 16:11
Fii tu Ştiinţescu!
Oradea noastră
La cea de-a patra ediție a programului, urmărim să finanțăm cel puțin 10 inițiative bihorene în valoare totală de 11.000 dolari. Toţi cei interesaţi de Fondul Științescu îşi pot înscrie proiectele până la data de 27 martie, ora 23:59, prin completarea formularului disponibil pe pagina web oradea.stiintescu.ro.
18 Martie 2020, 11:36
   2  4 5 6  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2964 RON
  • 1 EUR = 4.8397 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON