URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Oradea noastră

Alege mai puțin, dar mai bun!
Oradea noastră
Sărbătorile de iarnă sunt favoritele mele. Oamenii sunt mai buni, mai relaxați, e un prilej minunat de a-i revedea pe cei dragi și de a petrece timp de calitate cu ei. Dar nu pot să ignor partea mai puțin plăcută a acestei perioade: risipa. De Crăciun, consumul de orice crește exponențial: cumpărăm în exces ambalaje, mâncare şi tot felul de lucrușoare pe care dorim să le dăruim, fără a avea certitudinea că vor fi folosite.
24 Decembrie 2019, 09:33
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea vieţii lui Ernő Tibor, unul din pictorii faimoşi ai Europei (FOTO)
Oradea noastră
Unul dintre pictorii orădeni care a câştigat faimă în Europa a fost Ernő Tibor, născut în anul 1884. A urmat studiile de specialitate la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, iar ca urmare a rezultatelor bune obţinute acolo, a primit o bursă de 2.600 coroane din partea Primăriei Oradea pentru a studia la faimoasa Academie Julian din Paris. Şederea în Capitala Franţei i-a priit: la întoarcerea în urbea natală a ţinut o expoziţie personală în Cetate, cu 125 lucrări...
15 Decembrie 2019, 09:13
Stăpâna Cetăţii: Cum a ajuns pisica Mici cea mai îndrăgită locatară din Cetatea Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Se spune că nimeni nu poate să-şi aleagă pisica pe care o vrea ca animal de companie, ci felina îşi alege locul în care vrea să trăiască. Aşa a făcut şi Mici (se pronunţă Miţi), o pisică cu botic roz şi blană negru cu alb, care îşi duce veacul în Cetate. Şi n-are defel o soartă grea, căci e iubită şi îngrijită deopotrivă de chiriaşii, angajaţii şi turiştii fortăreţei...
14 Decembrie 2019, 09:09
Noul şef al Direcţiei Silvice, Călin Horgoş, ne asigură: 'În Bihor nu se fură lemne cu camioanele'
Bihoreanul tipărit
Bihorul face notă discordantă când vine vorba de furtul de lemne. Instalat la conducerea Direcţiei în urmă cu trei luni, după ce a câştigat un concurs în acest sens, şeful Direcţiei Silvice Bihor, inginerul silvic Călin Horgoş, membru PSD de două decenii, susţine că în judeţul nostru dispar ilegal lemne în cantităţi insignifiant de mici. "În Bihor nu se fură lemne cu camioanele", spune el.
12 Decembrie 2019, 14:01
De anul viitor, colectarea selectivă va fi o obligaţie pentru toate şcolile. Primăria Oradea află abia acum!
Bihoreanul tipărit
De la preşcolari la liceeni, cu toţii vor trebui să înveţe lecţia reciclării! O lege nouă obligă toate unităţile de învăţământ să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor în fiecare clasă. O parte a şcolilor din Oradea nu vor simţi nicio schimbare din simplul motiv că deja au în fiecare clasă cel puţin două coşuri de gunoi. În multe altele, însă, lecţia va trebui predată şi profesorilor, şi elevilor... Chiar şi Primăriei, care habar nu avea de aceasă obligaţie, deşi o priveşte în mod direct!
11 Decembrie 2019, 14:22
Fericire la cană
Oradea noastră
Anul acesta ne dorim să le oferim copiilor aflaţi la Spitalul de Recuperare Medicală pentru copii din Băile 1 Mai posibilitatea de a-şi accelera vindecarea, achiziţionând pentru ei un echipament de realitate virtuală. Destinat recuperării medicale prin intermediul unor jocuri interactive care contribuie la coordonarea mişcărilor, păstrarea echilibrului, stimularea atenţiei şi a memoriei, echipamentul facilitează adaptarea la viaţa cotidiană...
10 Decembrie 2019, 13:32
Oradea ieri, Oradea azi: Viaţa culturală a oraşului, cum era acum un secol şi cum e acum
Oradea noastră
În perioada interbelică, spaţiul cultural orădean era definit de elemente corespunzătoare etniilor locale, astfel că vorbim de cultură românească, maghiară şi evreiască deopotrivă. Viaţa culturală a Oradiei interbelice consta în expoziţii de artă plastică, concerte, conferinţe, spectacole teatrale şi muzicale, sărbătoriri de scriitori şi artişti...
01 Decembrie 2019, 19:32
Parc-şcoală: Primăria vrea o grădină botanică în Parcul Salca. Ce cred orădenii despre asta?
Oradea noastră
În cartierul Nufărul, orădenii vor avea o zonă verde inedită. Cu bani europeni, Primăria vrea să amenajeze lângă complexul comercial Lotus o grădină urbană întinsă pe 5 hectare, care va conţine o casă tropicală cu plante şi animale, un muzeu al fluturilor şi unul botanic, un restaurant cu bibliotecă, dar şi spaţii de joacă pentru copii.
01 Decembrie 2019, 09:04
Lumea la picioare: Jurnalistul orădean Pengő Zoltán face o călătorie pe jos până în Tibet (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Jurnalistul orădean Pengő Zoltan a pornit pe jos spre Tibet, dorind să recreeze o călătorie făcută acum 200 de ani de un secui, Kőrösi Csoma Sándor, care a studiat asiduu istoria, religia şi politica Tibetului. Zilele trecute, orădeanul se afla deja în Turcia şi atinsese borna de 2,5 milioane de paşi. BIHOREANUL vă spune povestea lui...
Parc înviorat: Parcul din jurul Palatului Baroc al Oradiei îşi schimbă complet înfăţişarea. Vezi ce ni se pregăteşte! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Parcul din jurul Palatului Baroc, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate zone verzi ale Oradiei, îşi schimbă complet înfăţişarea. Lucrările sunt pe jumătate făcute, dar efectele deja se văd: intrarea în Palat nu mai este obturată de zecile de tuia, iar arborii au fost toaletaţi, unii chiar doborâţi. Un sacrificiu necesar pentru noua viaţă a parcului...
Puteţi şi meritaţi! Să consumăm produse locale, sunt mult mai sănătoase decât cele de peste mări şi ţări
Oradea noastră
Pâine şi cozonaci, carne şi mezeluri, lapte şi brânzeturi, legume şi fructe, miere şi ierburi aromatice, ceaiuri, conserve de tot felul, dar şi pălincă, bere, vin şi sucuri naturale - în Bihor avem cel puţin câte trei mici producători excepţionali din fiecare! În produsele lor (re)găsim tradiţie şi moştenire, pricepere şi măiestrie, dar şi pasiune, "ingrediente" care ar putea transforma zona într-o destinaţie gastronomică tradiţională autentică.
28 Noiembrie 2019, 10:36
Muzeul Ţării Crişurilor, în folosul comunităţii
Oradea noastră
Proiectele iniţiate sunt un exemplu de ceea ce înseamnă dorinţa noastră de a implica comunitatea la recuperarea memoriei înaintaşilor, a obiceiurilor tradiţionale. Un astfel de proiect este "Adoptă o vietate de la Muzeul Ţării Crişurilor", prin care ne propunem să implicăm şcolile, părinţii şi pe copiii lor în responsabilizarea faţă de protecţia animalelor.
17 Noiembrie 2019, 18:58
Eszti, în vârf! Tânăra orădeancă Eszter Bereczki este cea mai bună ciclistă montană din ţară: Află-i povestea! (FOTO)
Oradea noastră
Aproape că nu trece zi în care Eszter să nu urce pe bicicletă. Domnişoara cu trăsături delicate şi zâmbet cald devine o competitoare de temut când pedalează pe poteci montane. Orădeanca Eszter Bereczki, cea mai bună ciclistă montană din România, are ambiţia să facă performanţă într-un sport dominat de băieţi.
17 Noiembrie 2019, 13:55
Jos pălăria! Elevii de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu reciclează în fiecare clasă
Jos pălăria
De săptămâna trecută, fiecare sală de clasă a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu are două coşuri de gunoi: unul pentru resturile biodegradabile şi celălalt pentru reciclabile.
17 Noiembrie 2019, 11:00
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea primului spital, creat de Ordinul călugăresc al mizericordienilor
Oradea noastră
Pe strada Republicii 33 se află o clădire cu etaj, care nu iese în evidenţă ca formă şi arhitectură, dar care pe vremuri a găzduit unul din cele mai importante spitale. A aparţinut ordinului călugăresc al mizericordienilor, care se ocupa cu îngrijirea bolnavilor şi săracilor, şi care a fost consacrat în Oradea în 7 iulie 1761...
16 Noiembrie 2019, 17:06
Accident cu trei victime pe Şoseaua Borşului, în Oradea
Știri Bihor
Trei persoane au ajuns, joi seară, la spital, în urma unui accident produs pe Şoseaua Borşului, în zona blocului Master, din Oradea, între două autoturisme.
14 Noiembrie 2019, 18:16
Pentru Oradea curată! Cel de-al doilea centru de colectare gratuită a deşeurilor, de pe strada Uzinelor, este aproape finalizat
Oradea noastră
Până la sfârşitul acestui an, orădenii vor avea la dispoziţie un nou centru de colectare gratuită a deşeurilor, unde se vor putea descotorosi de mai multe feluri de resturi, de la cele voluminoase, la cele vegetale ori periculoase.
14 Noiembrie 2019, 11:40
Asistentul orădenilor: Şase liceeni vor să-i scutească, printr-o aplicaţie, pe cetăţeni de drumuri la Primărie (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Obişnuiţi deja să-şi facă cumpărăturile de acasă ori să plătească facturile de pe telefon, oamenii se aşteaptă, pe bună dreptate, să rezolve şi probleme birocratice fără a umbla pe la instituţiile publice. Tocmai de aceea, şase adolescenţi orădeni au creat aplicaţia Citizen Assistant (Asistentul Cetăţeanului), menită să ghideze cetăţenii în procedurile birocratice. Tinerii vor să-şi dezvolte aplicaţia în aşa fel încât ea să poată fi implementată şi de Primăria Oradea.
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea podurilor din orașul de pe Crișul Repede
Oradea noastră
În preajma Primului Război Mondial şi la capătul unei perioade faste, de dezvoltare, în Oradea existau, peste Crişul Repede, mai multe poduri pietonale, rutiere şi feroviare construite pe structură metalică. Construit în 1893, cu numele de "botez" Szent László, Podul Mic (foto), care a legat pieţele centrale şi a fost străbătut de tramvai, era la începutul secolului XX cel mai aglomerat. Cu 56 metri lungime şi 11 metri lăţime, podul nu avea pilon de susţinere, iar structura era în formă de arc.
02 Noiembrie 2019, 18:50
Interviu cu ecologistul Andrei Togor, liderul Aqua Crisius: „Avem pescari mai civilizaţi decât în alte zone”
Bihoreanul tipărit
De 13 ani, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius încearcă să le insufle bihorenilor preocuparea pentru peşti, ape şi natură. Având în portofoliu numeroase proiecte, este una dintre cele mai active şi eficiente asociaţii pro-mediu din Bihor. "Credem în ceea ce facem", dezvăluie reţeta Andrei Togor, manager de proiecte şi, totodată, un bun specialist în ihtiologie, ştiinţa care se ocupă cu cercetarea peştilor. Andrei recunoaşte, însă, că piedicile puse uneori chiar de instituţii ale statului "dor" tot mai tare.
02 Noiembrie 2019, 17:41
Reciclează cu noi!
Oradea noastră
În cadrul "Punem preţ pe plastic", un program naţional destinat includerii plasticului într-un circuit responsabil, prin reducere, refolosire şi reciclare, lansat în luna iulie a acestui an, Carrefour a introdus în hipermarketul Oradea Lotus "Plata cu PET-ul". Astfel, clienţii pot cumpăra fructe şi legume cu PET-uri, între 25 octombrie şi 3 noiembrie. Fiecare PET valorează un fruct sau o legumă.
29 Octombrie 2019, 15:00
Oraş 'cotropit': Oradea a fost invadată de gângănii urât mirositoare şi greu de combătut, venite din Asia
Oradea noastră
În ultima perioadă, orădenii din toate cartierele oraşului s-au trezit în case şi apartamente cu musafiri urât mirositori. Ploşniţele marmorate, o specie asiatică aflată în expansiune pe întreg mapamondul, au invadat de câţiva ani şi ţara noastră, iar acum s-au răspândit inclusiv în Bihor. Pe lângă că distrug legumele şi fructele, ploşniţele marmorate sunt deranjante şi pentru că, în apropierea iernii, caută orice prilej ca să se ascundă în case. Iar odată intrate, sunt greu de evacuat...
29 Octombrie 2019, 10:31
Preţul reciclării: Orădenii primesc recompense pentru reciclare, de la marile hipermarketuri din oraş (FOTO)
Oradea noastră
Reciclarea deşeurilor a primit un elan în Oradea. Două hipermarketuri importante din oraş, Carrefour Lotus şi Auchan, au decis să intre în lupta pro-mediu şi să le ofere ceva la schimb clienţilor care reciclează. În această săptămână, orădenii vor putea cumpăra de la Carrefour fructe şi legume „plătind” cu PET-uri, iar la Auchan vor primi apă, ulei de floarea soarelui sau detergent Fairy în schimbul uleiului uzat.
Tânăr în România. În Oradea?
Oradea noastră
Până acum, tinerii din Oradea nu şi-au găsit entuziasmul necesar pentru a intra în aceste "hore". Oraşul are mulţi tineri creativi, inteligenţi, dedicaţi, dar din păcate aceştia nu au reuşit să devină o voce unică. În principal, pentru că în ultimii ani tinerii şi mediul non-guvernamental au contat prea puţin în faţa autorităţilor locale. Or, nesusţinuţi, nu pot nici măcar să participe la evenimentele naţionale, care adesea se desfăşoară departe de oraşul lor.
20 Octombrie 2019, 20:25
S-au trezit tinerii! Cine sunt fetele din Oradea care au mobilizat locuitorii la protestele ecologiste
Oradea noastră
Tinerii din Oradea au intrat în rând cu lumea, mai precis cu semenii lor care protestează în stradă, pe întreg mapamondul, cerând mai multă preocupare pentru schimbările climatice. La finalul lunii septembrie, mobilizaţi de eleva Andra Cloştorfeanu şi de studenta Denisa Pantea, peste o sută de orădeni, majoritatea liceeni, au cerut autorităţilor şi cetăţenilor să ia măsuri împotriva poluării. Convinse că această problemă are nevoie de soluţii urgente, cele două tinere sunt decise să continue lupta...
20 Octombrie 2019, 18:47
Oradea ieri, Oradea azi: Școlile orașului
Oradea noastră
Acum mai bine de 80 de ani, reţeaua şcolară a Oradiei era alcătuită din trei categorii de instituţii, răspândite în mai toate cartierele: şcoli primare, normale şi licee. În 1937, Şcolile Primare Urbane de Stat erau în număr de 12, cea mai mare funcţionând pe strada Griviţei, cu 678 de elevi...
19 Octombrie 2019, 20:56
Pregătiri pentru plantări: 350 de arbori vor fi sădiţi în această toamnă în Oradea
Oradea noastră
La finalul acestei toamne, Primăria va planta în oraş 350 de arbori. Conform programului pregătit de municipalitate, copacii vor fi sădiţi între 15 noiembrie şi 15 decembrie, în 45 de amplasamente din oraş.
17 Octombrie 2019, 10:31
Plătiţi să reciclăm: Oradea va primi circa 1,6 milioane lei pe an de la producătorii de ambalaje, ca să recicleze aceste deşeuri
Oradea noastră
Efortul orădenilor de a-şi trimite gunoaiele la reciclat nu rămâne nerăsplătit. Legislaţia privind colectarea deşeurilor a fost modificată astfel încât firmele care produc ambalaje sunt obligate să le dea bani primăriilor, pentru a trimite spre valorificare aceste resturi. Calculele arată că Oradea va încasa în acest fel circa 1,6 milioane lei anual, bani pe care Primăria îi va reinvesti în sistemul local de salubrizare.
16 Octombrie 2019, 09:48
Oraş cu influenţă: „Influencerii” care au vizitat Oradea se declară impresionaţi de ce au descoperit
Oradea noastră
Oradea este "instagramabilă" şi perfectă pentru un city-break! Aceasta a fost concluzia celor 42 de "influenceri", adică vedete ale reţelelor de socializare care, în vară, au petrecut două zile în oraşul de pe Crişul Repede. Musafirii au postat sute de poze pe Facebook, Instagram, Twitter sau blogurile lor şi le-au spus fanilor lor ce anume pot vedea în Oradea. Unii chiar au promis că vor reveni, într-o vacanţă mai lungă...
15 Octombrie 2019, 11:00
Accident cu trei mașini pe Centura Oradea: Dubiță răsturnată în zona pasajului spre Cihei (FOTO)
Știri Bihor
Traficul a fost îngreunat, marţi, în jurul prânzului, pe şoseaua de centură a Oradiei, respectiv pe strada Ogorului, după ce o dubiţă s-a răsturnat în şanţ. În accident au fost implicate trei autovehicule.
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON