URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul Petöfi avea cândva pavilion pentru spectacole în aer liber, chioşcuri de alimentaţie şi o cofetărie
Oradea noastră
Amenajarea parcului a fost făcută la solicitarea şefului Diecezei de Oradea, Schlauch Lörincz. Acesta a fost episcop între 1887 și 1902, iar în toamna anului 1888 a cerut Asociației pentru Înfrumusețare, care se ocupa de amenajarea spațiilor publice, să elaboreze un proiect de modernizare. Așa a apărut Schlauch Tér (Piața Schlauch), denumită după numele episcopului care a și finanțat lucrările.
Încep plantările de toamnă în Oradea
Oradea noastră
La jumătatea lunii octombrie, Primăria Oradea va da startul campaniei plantărilor de toamnă. În mai multe zone din oraş, în parcuri şi pe aliniamente stradale, vor fi sădiţi 400 de puieţi din trei specii: platan, stejar şi frasin.
13 Octombrie 2018, 17:16
Colectaţi şi reciclaţi! RER Vest a suplimentat numărul utilajelor care adună deşeurile reciclabile
Oradea noastră
Din această lună, orădenii vor vedea prin oraş mai multe utilaje RER Vest dedicate colectării selective a deşeurilor. Pentru că recipientele dedicate fracţiei uscate sunt tot mai pline, operatorul de salubritate a decis să suplimenteze numărul utilajelor de pe traseele de colectare.
12 Octombrie 2018, 12:02
12 Octombrie 1918 şi cotitura istoriei
Oradea noastră
Oradea anului 1918 stagna din cauza războiului, dar din punct de vedere politic lucrurile se mişcau parcă mai bine ca oricând. În toamnă era evident că Imperiul Austro-Ungar intrase în istorie, iar noi state aveau să apară în locul său. În cazul României se vorbea de... extindere. De aceea, Partidul Naţional Român şi-a convocat Adunarea Generală la Oradea, pregătind primul episod pentru alipirea Ardealului la România. Astfel, interesele tuturor românilor aveau să fie reprezentate de România la conferinţa de pace de după război.
12 Octombrie 2018, 07:30
Plăteşti cât arunci! De anul viitor orădenii vor plăti factura de salubritate în funcţie de cantitatea de deşeuri menajere
Oradea noastră
Ca să evite o sancţiune din partea Comisiei Europene, Guvernul României a decis să schimbe regulile salubrităţii, implementând modelul vestic "pay as you throw". Prin urmare, de la 1 ianuarie 2019 toţi românii vor trebui să plătească factura de salubritate în funcţie de câte gunoaie aruncă. Deocamdată, Primăria nu ştie exact cum va modifica regulile locale.
11 Octombrie 2018, 11:59
'Dezvoltatorii fac presiuni': Noul arhitect şef al Oradiei, Radu Fortiş, recunoaşte că investitorii pun presiune asupra autorităţilor locale
Oradea noastră
De săptămâna trecută Oradea are, în sfârşit, un arhitect şef. Ales în primăvară preşedinte al filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România, Radu Fortiş a renunţat la această funcţie pentru a prelua conducerea Instituţiei Arhitectului Şef (IAS) din Primărie, câştigată prin concurs. Fortiş, recunoaşte că investitorii pun presiune asupra autorităţilor locale.
10 Octombrie 2018, 19:22
Obligaţi la grijă! Noul regulament privind spaţiile verzi obligă toţi orădenii să îngrijească zonele din jurul caselor şi blocurilor
Oradea noastră
Indiferent că stau la bloc sau la casă, orădenii trebuie să acorde mai multă atenţie spaţiilor verzi din jurul lor. Regulamentul pentru administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice prevede obligaţii clare atât pentru asociaţiile de proprietari, obligate să preia în grijă zonele din jurul blocurilor, cât şi pentru persoanele fizice, datoare să îngrijească terenurile aflate între proprietatea lor şi carosabil. În plus, regulamentul mai stabileşte că niciun animal nu mai poate fi hrănit pe domeniul public, prevedere contestată de iubitorii de pisici şi porumbei.
09 Octombrie 2018, 17:58
Oradea ieri, Oradea azi: Podul Intelectualilor
Oradea noastră
Podul Intelectualilor este cel mai cunoscut pod pietonal din Oradea. El leagă malurile Crişului în zona centrală, facilitând trecerea între zona Facultăţii de Medicină şi cea a Parcului Libertăţii. Povestea trecerii peste Criş din această zonă are mai multe etape. Prima o putem considera "etapa lemnului", adică cea a podului din scânduri, construit aproximativ în anul 1850, când purta denumirea Podul Paralelor.
30 Septembrie 2018, 14:00
Let’s do it! Ce?
Oradea noastră
Orice proiect porneşte întâi de la un om. Este acea idee, iar apoi acel vis frumos pe care îl împărtăşeşte mai întâi cu cel mai bun prieten, iar apoi, poate, cu o întreagă naţiune. Pentru mine, "Let’s do it, Bihor" a început cu un telefon şi o foaie goală. Până anul acesta, am jucat un rol secundar în acest proiect, dar acum am avut şansa de a deveni regizor. Un test, pe care nu l-am dat singur.
27 Septembrie 2018, 12:33
Cristian Ile, administrator a 12 asociaţii de proprietari din Oradea: 'Nu poţi să te închizi în casă şi să nu îţi pese de ce este în jur'
Oradea noastră
În fiecare zi, lui Cristian Ile îi sună telefonul de cel puţin 50 de ori. Peste 4.000 de orădeni şi-au lăsat grijile convieţuirii la bloc în sarcina lui, fiind administratorul a 12 asociaţii de proprietari din oraş. Astfel, lesne de înţeles, bărbatul are zilnic de rezolvat numeroase probleme, de la ţevi sparte, până la spaţii verzi vandalizate ori certuri pe locurile de parcare. "Nu poţi să te închizi în casă şi să nu îţi pese de ce este în jur", afirmă el.
27 Septembrie 2018, 08:03
Gospodari... cu forţa: Se anunţă amenzi mari pentru orădenii care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi!
Oradea noastră
Din această săptămână, Oradea va avea un nou regulament de spaţii verzi. În şedinţa de luni, pe masa consilierilor locali se va afla o propunere de modificare a Regulamentului privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice din oraş, care aduce noi sarcini pentru asociaţiile de proprietari. Acestea vor fi obligate să preia în grijă toate spaţiile verzi din jurul blocurilor pe care le administrează, dar şi să le întreţină. Şi nu oricum, ci după regulile municipalităţii...
26 Septembrie 2018, 10:55
Selectaţi şi câştigaţi! Cum se descurcă asociaţiile cuprinse în programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii
Oradea noastră
Din această săptămână, cei 12.000 de orădeni incluşi în proiectul pilot de colectare selectivă în trei fracţii află cât de bine se descurcă. Reprezentanţii RER Vest vor lipi, la fiecare asociaţie în parte, un afiş prin care îi informează pe locatari dacă au şansa să câştige premiul pus la bătaie în cadrul programului, adică scutirea de la facturile de salubritate timp de un an, sau trebuie să-şi mai corecteze obiceiurile de colectare selectivă.
25 Septembrie 2018, 16:30
Ora de Oradea: În premieră naţională, elevii învaţă, dintr-un manual, istoria oraşului lor
Oradea noastră
Cum au fost ridicate primele ziduri ale oraşului? Cine au fost cei care au încercat să cucerească aceste meleaguri? Care a fost prima şcoală din oraş? Cine au fost Aurel Lazăr, Emanuil Gojdu ori Rimler Károly? La toate aceste întrebări, elevii curioşi vor primi răspunsuri, dacă aleg să participe la lecţiile de istorie locală. În premieră naţională, Oradea are un manual cu propriile amintiri, care poate fi citit deopotrivă de elevi şi părinţi...
24 Septembrie 2018, 17:00
Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Asemenea frunzelor care cad în jurul său când e "la muncă" în Parcul Libertăţii, Lucian Chelu spune că, dacă n-ar cânta o zi, s-ar ofili. Iar atunci când are cui să cânte e cel mai fericit! Pentru a doua vară la rând, bărbatul susţine în fiecare seară un recital în parc, la capătul Podului Intelectualilor. Aduce în mijlocul orădenilor muzica celebrilor The Beatles, Rolling Stones ori Eric Clapton, iar trecătorii îl răsplătesc cu bani. Pentru trubadurul care a călătorit toată viaţa ca să poată cânta este finalul de carieră perfect...
16 Septembrie 2018, 11:05
Oradea ieri, Oradea azi: Tururile cicliste
Oradea noastră
Ciclismul este practicat în Bihor de decenii bune. În septembrie 1960 aici s-a desfăşurat etapa a şaptea a Turului ciclist al Republicii Populare Române, programată între Oradea şi Cluj, pe o distanţă de 146 km. În total, Turul însemna 1.600 km de pedalat, participanţii reprezentând şase ţări. Etapa orădeană a început prin "întâmpinarea" cicliştilor veniţi dinspre Timişoara pe stadionul Libertăţii, pentru ca startul următoarei etape să se dea în Piaţa Republicii (azi Piaţa Ferdinand)...
15 Septembrie 2018, 10:38
Oradea, oraș viu
Oradea noastră
Avantajele aducerii unor evenimente naționale la Oradea sunt multiple, dar voi menţiona doar două: notorietate, o atenție sporită din partea potențialilor sponsori, care acum văd doar Cluj-Napoca, Timișoara sau Sibiu, cât și posibilitatea de a transfera în Oradea expertiză și experiență extrem de valoroase.
14 Septembrie 2018, 11:25
Afară din Piaţă!  Din cauza stricăciunilor, Piaţa Unirii nu va mai găzdui evenimente de mare amploare
Oradea noastră
Înainte de a schimba la faţă Piaţa Unirii, edilii susţineau că Oradea are nevoie şi merită o piaţă centrală pietonală, propice evenimentelor. La doi ani după ce au dat-o în funcţiune, s-au răzgândit! Primarul Ilie Bolojan a decis că zona centrală a oraşului nu mai poate găzdui evenimente care presupun montarea de scene ori accesul unor utilaje, astfel că acestea vor fi "relocate" în Cetate, un loc pe care administraţia locală n-a reuşit să-l anime...
11 Septembrie 2018, 10:35
Centrul de colectare selectivă, un succes: Aproape 1200 de tone de deșeuri în 10 luni!
Oradea noastră
În cele zece luni trecute de la inaugurarea centrului de colectare selectivă a deşeurilor amenajat de RER Vest pe strada Thurzo Sandor, orădenii au depus aici aproape 1.200 tone de deşeuri.
10 Septembrie 2018, 10:34
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Traian Blajovici, intelectualul comunist care a dat numele unei străzi
Oradea noastră
Din postura de director al celui mai important liceu din urbe, în 1963 Blajovici a intrat în învăţământul superior, în cadrul nou-înfiinţatului Institut Pedagogic de 3 ani, ca lector suplinitor, apoi titular. A urmat doctoratul în cadrul aceleiaşi instituţii, devenind şeful Catedrei de Limba şi Literatura Română. Blajovici a fost primul prorector al Institutului...
02 Septembrie 2018, 17:35
Fani de Oradea: Pentru o familie româno-slovacă din Bruxelles, oraşul de pe Crişul Repede este destinaţia preferată de vacanţă
Bihoreanul tipărit
Nu sunt născuţi în Oradea, nu au rude sau prieteni aici şi locuiesc la aproape două mii de kilometri distanţă. Totuşi, vin în oraşul de pe Crişul Repede cât pot de des! Tudor Ion şi soţia lui, Ester, au devenit turişti „fideli” în Oradea, unde au revenit în această vară pentru a treia oară. „De fiecare dată când venim, oraşul este schimbat. În bine!”, spune Tudor. Convins că vizitează unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, bărbatul recunoaşte că a făcut o adevărată pasiune pentru Oradea şi urmăreşte cu interes ce clădiri se mai renovează ori ce străzi îşi schimbă aspectul...
31 August 2018, 08:09
Jos pălăria: O nouă pată de culoare în Parcul Libertăţii (FOTO)
Jos pălăria
Cel mai dichisit parc al Oradiei, Libertăţii, a devenit şi mai colorat. În preajma florăriei şi a pianinei amplasate aici de florarul Marius Sabău, un grup de voluntari au vopsit trotuarul în culorile curcubeului.
„Upgrade” în cartiere: Primăria vrea să schimbe faţa cartierelor mari ale Oradiei, prin proiecte finanţate cu bani europeni (FOTO)
Oradea noastră
După ce tot mai multe blocuri au fost reabilitate termic, ocazie cu care au lepădat griul comunist de pe faţade în favoarea unor culori calde şi plăcute, şi după ce mii de locuri de parcare au fost amenajate printre blocuri, primarul Ilie Bolojan are noi planuri pentru cartierele rezidenţiale. Vezi care sunt acestea...
Orașul văzut de sus
Oradea noastră
Primăria nu este Orașul, ci doar administratorul său, printr-un mandat încredințat de cetățeni pentru a lucra în folosul și în interesul lor. Un administrator care nu vede în orădeni parteneri de dezbatere, le desconsideră părerea și îi privește, cu superioritatea dată de putere, tot mai de sus.
29 August 2018, 13:00
Parcul buruienilor: Parcul dendrologic din Cetate este plin de bălării, după ce firma care-l avea în grijă a rămas fără muncitori (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
O plimbare prin parcul dendrologic ce înconjoară Cetatea orădeană ar trebui să fie o desfătare, dar în realitate provoacă tristeţe. Aleile sunt străjuite de arbori maturi, dar şi de buruieni înalte şi stufoase, dovadă că n-au fost cosite de multă vreme. Parcul a căpătat aspect de părăseală după ce firma care trebuia să-l îngrijească, Gardener, a rămas fără angajaţi. Iar după aproape o lună de nemuncă, a comunicat administraţiei Cetăţii că doreşte rezilierea contractului.
Profesoara... universală: Preşedinta astroclubului Meridian Zero, Nicoleta Pazmany, îi învaţă pe orădeni să 'citească' cerul
Bihoreanul tipărit
Mici sau mari, orădenii care se întreabă ce anume se întâmplă deasupra lor, în largul univers, pot primi răspunsurile căutate la singurul club de astronomie din judeţ, Meridian Zero, prezidat de Nicoleta Pazmany, o profesoară de fizică care şi-a dedicat timpul liber iniţierii copiilor în astronomie. În fiecare săptămână, astroclubul organizează seri de observare a cerului în Cetate, acolo unde, în urmă cu 500 de ani, era pus în funcţiune primul observator din Europa..
19 August 2018, 18:10
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea palatului Klobusitzky de pe Corso
Oradea noastră
Imobilul din strada Republicii nr. 31 este unul dintre cele mai elegante de pe Corso, dar şi între cele mai "noi", raportat la restul imobilelor istorice din zonă. Încă din secolul al XVIII-lea, amplasamentul a fost unul dintre cele mai "căutate" din oraş, în vecinătate fiind ridicate clădiri ale unor ordine călugăreşti, dar şi de uz sanitar. În perioada extinderii zonei Olosig către Palatul Baroc, aici au fost construite biserica Olosig şi spitalul Mizericordienilor.
18 August 2018, 10:17
Premii pentru gospodari: Primăria caută cele mai îngrijite şi curate curţi de blocuri din Oradea
Oradea noastră
Primăria Oradea a lansat un concurs pentru toţi locuitorii oraşului care stau la blocuri. Gândită ca o formă de recompensă pentru cei mai gospodari cetăţeni, competiţia este menită să identifice cele mai frumoase şi curate grădini ale asociaţiilor de proprietari. Înscrierile la concurs se fac până pe 1 octombrie, aşa că orădenii mai au timp să se pună pe muncă!
17 August 2018, 15:52
Cosiţi iarba! Primăria le reaminteşte orădenilor că au obligaţia să întreţină spaţiile verzi
Oradea noastră
Primăria Oradea le reaminteşte locuitorilor oraşului că au obligaţia să întreţină spaţiile verzi pe care le deţin ori le administrează, inclusiv prin cosirea ierbii. 
16 August 2018, 16:53
Hai la Crosul Cetăţii!
Oradea noastră
Duminică, 19 august, va avea loc ediţia de debut a concursului de alergare "Crosul Cetăţii". Clubul sportiv Xterra Bihor a gândit acest eveniment pentru sportivii amatori, pentru persoanele care cochetează cu ideea alergării, pentru familii sau grupuri de prieteni, oferindu-le posibilitatea participării, indiferent de nivelul de pregătire. Dorim să le dăm şansă tuturor să participe la un eveniment sportiv, care poate fi primul pas către un stil de viaţă mai activ şi mai sănătos. Traseele propuse au fost gândite în acest sens.
16 August 2018, 14:39
Jos ambrozia! Deşi legea care obligă autorităţile şi cetăţenii să stârpească ambrozia încă nu este aplicată, orădenii riscă amenzi
Oradea noastră
Din august până în noiembrie, tot mai mulţi oameni trec printr-un adevărat chin. Strănut după strănut, nas înfundat, mâncărimi şi ochi roşii sunt semnele celor care suferă de alergie la polenul de ambrozie, o buruiană care înfloreşte la sfârşitul verii. Deşi anul trecut a fost votată o lege care obligă la stârpirea ei, deocamdată nu este în vigoare, pentru că autorităţile de resort nu au elaborat normele de aplicare. Totuşi, orădenii trebuie să ştie că riscă să ia amenzi dacă nu curăţă ambrozia...
16 August 2018, 12:18
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON