URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Fața orașului: Imaginea zilei, cu felul în care sunt construite pistele de biciclete în Oradea!
Oradea noastră
Întinse pe multe străzi, șantierele din Oradea îi pun în dificultate pe toți orădenii. Un biciclist care pedala dinspre Cantemir spre centrul orașului a constatat că lângă blocul Cicero pista se termină brusc, în lucrările la pasajul subteran
12 Octombrie 2023, 09:50
OTL-iști de mici: Povestea a doi adolescenți orădeni pasionați până la extrem de transportul în comun (FOTO)
Oradea noastră
Cu lumea digitală la picioare, doi adolescenţi orădeni preferă să îşi concentreze atenţia spre o pasiune atipică: transportul public. Patrick Roşu este un fan împătimit al tramvaielor, pe care abia aşteaptă să le şi conducă. Kristóf Ács, în schimb, se simte cel mai relaxat când se plimbă cu autobuzul şi se mândreşte că a circulat pe aproape toate liniile deservite de OTL. BIHOREANUL vă spune povestea lor...
Căței, la buletine. Câinii de rasă comună sau metiși din Oradea sunt microcipați gratuit, iar anul viitor vor fi și sterilizați. Vezi programul!
Oradea noastră
La mai bine de un deceniu de la prima campanie de microcipare a câinilor cu stăpân din Oradea, Primăria încearcă iar să prevină apariția câinilor pe străzi printr-un program în două etape: identificarea câinilor cu stăpân, iar apoi sterilizarea lor. Campania de microcipare a început săptămâna trecută, dar timid: puțini orădeni și-au dus patrupedele la medicii veterinari anume angajați de Primărie pentru asta.
09 Octombrie 2023, 16:21
Oradea ieri, Oradea azi: De la primele autobuze moderne noi, la electrificarea flotei
Oradea noastră
Transportul în comun cu autobuze din Oradea se făcea, la finalul anilor 1990, pe opt linii urbane și altele preorășenești, cu DAC-uri și Ikarus-uri, vechi. În 1997, pentru a înlocui din ele, regia de transport a închiriat 10 autobuze Renault din Belgia pe o perioadă de 3 ani. Li s-au adăugat 8 autovehicule articulate fabricate de societatea franțuzească Heuliez, aduse în decembrie 1997, dar folosite puțin, din cauza chiriei ridicate...
01 Octombrie 2023, 15:42
Pubelele verzi de la blocurile din Oradea, pline cu deșeuri amestecate. RER nu le va mai ridica!
Oradea noastră
Chiar dacă Oradea a fost unul dintre primele orașe din țară care a introdus colectarea separată a deșeurilor, iar de anul trecut a asigurat și infrastructura necesară ca la toate blocurile din oraș să se arunce separat ambalajele din sticlă, mulți orădeni nu dau pe aceste reguli... nicio sticlă spartă.
30 Septembrie 2023, 17:47
S-a făcut, dar s-a distrus! Șantierele dăunează grav spațiilor publice: multe zone verzi din Oradea au fost compromise de săpături (FOTO)
Oradea noastră
Toamna se așterne în Oradea în zgomot de buldo-excavatoare și de camioane care cară materiale de construcții. Brăzdat de șantiere, orașul nu are parte doar de dezvoltarea dorită de edili, ci și de daune. Pe majoritatea şantierelor, grija faţă de spaţiile publice şi, mai ales, faţă de cele verzi este o necunoscută. Problemă de care şi Primăria este conştientă...
Excelența culturală sau despre „Tipografia de Idei” #hailamuzeu (FOTO)
Invitații Bihoreanului
Unul dintre obiectivele urmărite cu insistenţă în ultimii doi ani de Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal a fost acela de a fi cât mai prezent în spaţiul public şi de a intra în conştiinţa orădenilor. Deschiderea spre oameni, ieşirea dintre zidurile clădirilor care adăpostesc muzee, astfel încât patrimoniul instituţiei să fie cât mai cunoscut, ar trebui să fie o coordonată esenţială a oricărui aşezământ cultural de acest fel. 
27 Septembrie 2023, 11:10
„Nu vrem să pierdem nici măcar un cent”. Interviu cu city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, proaspăt întors în Primărie
Bihoreanul tipărit
După ce ultimul an l-a petrecut în Berlin, unde a urmat un masterat în administraţie publică, city-managerul Oradiei, Mihai Jurca, a revenit în Primărie şi are sarcina de a urmări şantierele deschise pe bani europeni. Miza? La 31 decembrie, Oradea să deconteze cât mai mulţi bani din fonduri nerambursabile, pentru că lucrările care nu vor fi finalizate la termen vor fi plătite din bugetul oraşului. Iar în cazul unor şantiere, probabil aşa va fi...
27 Septembrie 2023, 08:01
Ne enervează: Pietonii care trec pe strada Evreilor Deportați sunt supuși la sporturi extreme (FOTO)
Ne enervează
Pietonii care trec pe strada Evreilor Deportați, aflată de luni bune în șantier, sunt ultima grijă a autorităților și a constructorilor. Zilele trecute, săpăturile au ajuns în zona ultimei treceri de pietoni rămase intacte lângă sensul giratoriu nou creat și au „rupt” în două zebra, fără ca alta să fie amenajată în apropiere
Ziua și fracția: RER amintește care sunt tipurile de deșeuri ce vor fi colectate în perioada următoare
Oradea noastră
Chiar dacă au trecut trei luni de când a fost instituită regula separării deșeurilor de ambalaje în trei fracții (plastic-metal, hârtie-carton, sticlă), colectate în săptămâni diferite, încă sunt orădeni care, în ziua de reciclabile, scot în stradă toate tipurile de deșeuri și acolo le lasă pe cele neprogramate pentru ridicare.
24 Septembrie 2023, 16:21
Jos pălăria! Orădenii de pe strada Iuliu Maniu își pun numere colorate la case (FOTO)
Jos pălăria
Locatarii de pe strada Iuliu Maniu ar putea să declanșeze o modă nouă în oraș. În locul banalelor plăcuțe albastre cu numerele caselor, au optat pentru modele colorate și decorate. Vezi cum arată!
„Ciupercar” cu obiectiv: Fotograful Claudiu Szabó te învață gratis ce soiuri de ciuperci se pot consuma (FOTO)
Știri Bihor
Pentru Claudiu Szabó, totul gravitează în jurul fotografiei. În urmă cu 30 de ani, ambiția de a deveni un IT-ist i-a fost deturnată, după ce a descoperit mirajul fotografiei, iar de atunci caută mereu să imortalizeze natura pe care o vizitează cât de des poate. Chiar dacă nu-i plac mâncărurile cu ciuperci, Claudiu adoră să fotografieze „bureții” din păduri, iar pasiunea l-a determinat și să-i cerceteze cu atenție. Iar azi îi învață pe orădeni cum să deosebească ciupercile otrăvitoare de cele comestibile.
Poluarea din interior: Ce ne poluează aerul din case și cum putem să ne apărăm?
Oradea noastră
Când vorbesc de poluare, oamenii se gândesc cel mai adesea la aerul încărcat de particule și de noxe pe care îl respiră când merg pe stradă. Adesea, închid geamurile locuințelor, tocmai ca să păstreze în interiorul casei sau apartamentului un aer mai curat. Studiile arată, însă, că între 40 și 60% din poluarea la care suntem expuși provine din interiorul clădirilor în care locuim sau muncim.
16 Septembrie 2023, 18:31
De ce să reciclăm? RER Vest le oferă orădenilor câteva argumente pentru colectarea separată a deșeurilor
Oradea noastră
Pare greu de crezut, dar există oameni care, în 2023, consideră că serviciul de salubrizare este unul facultativ. Nu sunt mulți, dar depozitările ilegale de deșeuri de peste tot din oraș dovedesc că unii văd utilizarea acestui serviciu ca pe un cost opțional. RER Vest, operatorul de salubrizare din Oradea și Zona Metropolitană, le reamintește localnicilor de ce e important să dețină un contract de salubrizare și să respecte regulile de salubritate.
16 Septembrie 2023, 10:45
Oradea ieri, Oradea azi: Strada George Enescu a apărut prin întubarea Pârâului Paris
Oradea noastră
Istoricul Mircea Pașca arată că pârâul a fost întubat în anii 1912-1913 de firma lui Izsó Rozenberg pe un traseu scurtat. Astfel, de la calea ferată, canalul a fost îngropat prin spatele caselor cu numere pare de pe strada Doja, continuând pe sub bulevardul Magheru, pentru a se vărsa în Criș lângă vechiul pod Báross, azi Dacia. O primă urmare a fost crearea unei noi străzi, paralele cu Doja, azi partea nordică a străzii George Enescu.
15 Septembrie 2023, 17:07
„Pubela” Oradea: Orașul e „invadat” de gunoaie clandestine fiindcă mii de orădeni nu își umplu niciodată pubelele!
Bihoreanul tipărit
Oradea se confruntă cu un nou fenomen nedorit: tot mai mulți saci cu resturi menajere zac aruncați pe lângă coșurile stradale. Nici nu-i de mirare: anul acesta, 20% dintre orădenii care stau la case și mii de firme din oraș nu și-au scos pubelele de gunoaie în fața autogunoierelor RER Vest. Și e greu de crezut că n-au adunat, timp de opt luni, nici măcar un sac cu mizerii...
15 Septembrie 2023, 07:58
Cum fac alții? Ce „rețete” de colectare separată a deșeurilor se aplică în Occident
Oradea noastră
O condiție obligatorie pentru reciclare, colectarea separată a deșeurilor le dă bătăi de cap multor orădeni, mai ales că, din această vară, trebuie să arunce resturile în cinci fracții, fiecare cu o frecvență diferită de ridicare. Adică exact cum se întâmplă în Italia, Germania sau Austria! În Occident, regulile de colectare separată sunt diferite de la un oraș la altul, însă linia directoare este aceeași: deșeurile trebuie sortate, ca să poată fi reciclate.
13 Septembrie 2023, 13:34
Ne enervează: Pârâul sălbatic, „gazdă bună” pentru gunoaiele Oradiei (FOTO)
Ne enervează
Pârâul care coboară de pe dealurile Oradiei pe lângă blocurile ANL de pe Ștefan cel Mare, este mai mult murdar decât sălbatic, cum îi e numele.
12 Septembrie 2023, 12:10
Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Caselor Adorján
Oradea noastră
Colțul străzilor Patrioților și Moscovei oferă un mic spectacol secession inspirat din folclor, prin două clădiri ridicate de Emil Adorján, unul dintre proprietarii Palatului Vulturul Negru.  Arhitecții caselor Adorján I și II au fost Komor Marcell și Jakab Dezső, iar antreprenor Szarill Ferenc...
Ne enervează: Vecinii de coșmar care alungă copiii din locurile de joacă de pe strada Moldovei (FOTO)
Ne enervează
Mai multe mămici de pe strada Moldovei nu mai știu cum să îi trateze pe niște vecini nemulțumiți de un loc de joacă din apropierea blocurilor. Ca să gonească micuții, o familie aruncă pe geam cu apă, ouă sau cartofi și, mai rău, murdărește leagănele și băncile...
Salvatorii trecutului: Cu copiii în braţe, o familie de orădeni salvează bisericile de lemn din Bihor (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În Bihor au fost atestate 281 de biserici din lemn, dintre care doar 58 mai pot fi văzute azi, în timp ce restul s-au făcut una cu pământul. Nici cele rămase în picioare nu o duc prea bine... Doi arhitecţi din Oradea încearcă să le scoată de pe drumul dispariţiei şi au adus în ajutor Ambulanţa pentru Monumente, care funcţionează cu succes în ţară încă din 2016. Parteneri de viaţă şi de muncă, arhitecţii orădeni Gréta Zsák şi Adrian Pescaru le salvează de la dispariţie...
01 Septembrie 2023, 09:03
Metoda „descurcării”: Cum încearcă orădenii să fenteze regulile și să scape gratis de deșeurile din construcții
Știri Bihor
Curățenia Oradiei este pusă în pericol chiar de locuitorii ei. Obligați să încheie un contract pentru transportul deșeurilor rămase în urma construcțiilor sau reamenajărilor interioare ample, tot mai mulți orădeni încearcă să eludeze acest serviciu și caută soluții „independente” și care nu îi costă. Pe scurt: aruncă molozul clandestin la marginea orașului sau în alte locuri ferite de ochii autorităților!
31 August 2023, 08:02
Fața orașului: Aspectul Bulevardului Decebal se schimbă radical (FOTO)
Oradea noastră
Aspectul Bulevardului Decebal, la intersecția cu Calea Aradului, se schimbă radical. Săptămâna trecută, muncitorii au început să demoleze conductele uriașe de termoficare care treceau pe lângă gardul Poliției de Frontieră, rețeaua fiind mutată în subteran.
Oradea ieri, Oradea azi: Locurile de joacă, o problemă veche de zeci de ani (FOTO)
Oradea noastră
În peisajul urban, locurile de joacă sunt o necesitate. În începutul anilor 1970, în Oradea apăreau noi cartiere de blocuri, unde erau și mulți copii, care aveau nevoie de spații publice numai pentru ei. În 1971, gazetarii de la Crișana făceau o anchetă în Rogerius pentru a afla situația din teren, date fiind scrisorile locuitorilor cum că locurile de joacă erau insuficiente.
Tot mai cald. Ce putem face?
Oradea noastră
De mult timp oamenii de știință atrag atenția că încălzirea globală este accentuată de emisiile de gaze cu efect de seră. Până când guvernele lumii se vor pune de acord să ia măsuri eficiente, mulți oameni obișnuiți se întreabă: ce putem face?
19 August 2023, 09:03
Reguli la vedere: Noi afișe pe țarcurile de gunoi, pentru ca orădenii de la blocuri să arunce deșeurile corect
Oradea noastră
În curând, orădenii de la blocuri nu vor mai avea motive să spună că n-au știut cum se aruncă deșeurile. Pe lângă promovarea regulilor prin pliante și ghiduri privind colectarea separată, RER Vest duce informația chiar pe ușile țarcurilor pentru deșeuri.
18 August 2023, 10:00
Ce spune un specialist în peisagistică despre viitorul „verde” al Oradiei: „Copacii au nevoie de protecția noastră”
Oradea noastră
Furtuna din 25 iulie le-a amintit orădenilor că forța naturii este greu de combătut, o vijelie scurtă, dar foarte puternică, distrugând aproape 3.000 de copaci. Urmările dezastrului puteau fi limitate, totuși, dacă Primăria ar fi asigurat o mentenanță „ca la carte” a arborilor din oraș, crede Adrian Burca, fondatorul și administratorul firmei de peisagistică Kaluna. În interviul acordat BIHOREANULUI, el spune ce ar trebui să facă municipalitatea pentru ca asemenea dezastre verzi să fie evitate.
18 August 2023, 08:00
Învățăm să separăm! RER Vest le arată orădenilor cum să arunce corect deșeurile, în cele cinci fracții (VIDEO)
Oradea noastră
Pentru că oamenii de pe întreg mapamondul s-au obişnuit să consume fără remuşcări produse care epuizează resursele Terrei, de câţiva ani încearcă să-şi facă loc în fiecare gospodărie din Europa conceptul de "economie circulară".
17 August 2023, 10:08
Ne enervează: Halul în care arată toaleta publică de pe strada Padișului
Ne enervează
Dacă au nevoi fiziologice când sunt în parcul de pe strada Padișului, orădenii n-ar trebui să se bazeze pe toaleta publică de acolo. Nu doar că este plină de desene făcute de vandali, dar în interior este adeseori murdară din cale-afară.
16 August 2023, 11:29
„Bihorul este fruntaș la colectarea separată”. Șefa APM Bihor, Sanda Mercea, spune cum stăm cu poluarea și curățenia
Știri Bihor
De la marginea țării, Bihorul poate da lecții despre colectarea separată a deșeurilor. Directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, Sanda Mercea, precizează că un clasament făcut în București așază județul pe primul loc la rata reciclării, la mare distanță față de capitală. „Este loc de mai bine, nu suntem la 50%, dar tot stăm mai bine ca alții”, spune Mercea.
23 Iulie 2023, 09:18
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON