URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a dezvoltat rețeaua spitalicească în ultima sută de ani (FOTO)
Oradea noastră
La începutul anilor 1920, Oradea avea circa 68.000 de locuitori. Începea o perioadă de creştere demografică, datorată migraţiei multor familii româneşti din ruralul bihorean, ceea ce impunea şi o nevoie de servicii, inclusiv sanitare...
Pető Dalma, directoarea Crișul Oradea, cel mai longeviv club local: „În sport nu furi. Așa trebuie să fie și în viață”
Bihoreanul tipărit
Cel mai longeviv club sportiv orădean, cu o istorie de 65 de ani, Crișul se reinventează. În ultimii doi ani, de când conducerea clubului a fost preluată de economista Pető Dalma, ea însăși fostă sportivă legitimată la Crișul, în club au apărut secții care au mai mare căutare printre copii, precum ciclism, fotbal ori kempo. Urmarea? Numărul sportivilor legitimați s-a dublat, ajungând de la 190 la peste 400. Un bun motiv ca BIHOREANUL să o intervieveze.
16 Martie 2023, 19:53
Reciclați și ajutați! Orădenii pot dona haine bune, dar pe care nu le mai folosesc, la centrele de colectare RER Vest
Oradea noastră
Se spune că gunoiul unui om poate fi avuția altuia, iar când vine vorba de îmbrăcăminte și încălțăminte, zicala sigur este valabilă. Ca să încurajeze folosirea pe termen cât mai lung a obiectelor de vestimentație, RER Vest le oferă orădenilor posibilitatea de a dona persoanelor mai puțin norocoase hainele sau pantofii în stare bună, dar nefolosiți. Vezi unde anume...
16 Martie 2023, 13:42
Ştii ce plăteşti! RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracţii colectate în Oradea
Oradea noastră
O modificare a legislaţiei în domeniul tarifelor utilizate în serviciile publice a determinat RER Vest să detalieze facturile pe care le emite. Toţi operatorii care prestează servicii de salubritate trebuie să evidenţieze distinct elementele componente ale tarifului. RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracții colectate în Oradea.
15 Martie 2023, 12:21
Ne enervează: Un parapet din Parcul Libertății, pericol public! (FOTO)
Ne enervează
La capătul Parcului Libertății, lângă aleea care coboară pe sub Podul Dacia, un vechi parapet de delimitare a zonei verzi a devenit pericol public.
Separat sau penalizat! Primăriile din Bihor, încurajate să aplice penalități cetățenilor care nu colectează selectiv deșeurile
Oradea noastră
Bihorenii care nu aruncă deșeurile așa cum trebuie s-ar putea trezi cu datorii. În premieră, Ecolect, asociația care gestionează salubritatea din Bihor, a instituit penalități pe care autoritățile locale le pot aplica cetățenilor care nu respectă colectarea separată. Mai rămâne de văzut dacă primarii se vor îndura să-și sancționeze concetățenii.
14 Martie 2023, 10:20
O pădure de la zero: Haideţi la Leş, pe 18 martie, să plantăm 25.000 de copaci!
Știri Bihor
Bihorenii care vor să contribuie la îmbunătăţirea viitorului sunt chemaţi pe 18 martie, în satul Leş, din comuna Nojorid, la o mare acţiune de plantare. "O pădure de la zero" este numele acţiunii pregătite în acest an de echipa proiectului #unOMunPOMoŢARĂ...#oLUME!, care şi-a propus să împădurească Bihorul şi care în anii trecuţi a desfăşurat acţiuni similare la Sârbi şi Husasău de Tinca.
13 Martie 2023, 16:00
Cum aruncăm deșeurile din baie?
Oradea noastră
Una dintre cele mai utilizate camere dintr-o locuință, baia este și încăperea în care se generează deșeuri de foarte multe tipuri. Care sunt deşeurile produse în baie şi care pot fi reciclate?
04 Martie 2023, 14:10
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din oraș (FOTO)
Oradea noastră
Aflată azi la intersecția străzilor Libertății și Aurel Lazăr, cu adresa pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21, clădirea cunoscută drept casa Markovits-Mathéser atrage atenția prin dimensiuni, volumetrie și fațada acoperită în mare parte cu cărămidă aparentă. Ridicată în anul 1911, clădirea a fost proiectată de arhitectul Frigyes Spiegel la comanda lui Markovits Sándor și Mathéser Sámuel.
Colectare... la vedere: Deșeurile reciclabile se aruncă în saci galbeni sau transparenți
Oradea noastră
Dacă au optat pentru colectarea deşeurilor reciclabile în saci, nu în pubele, orădenii care stau la case trebuie să nu uite o regulă importantă: fie folosesc sacii primiţi de la RER Vest, fie alţi saci coloraţi, dar transparenţi. Muncitorii firmei de salubritate trebuie să vadă că în saci sunt doar resturi reciclabile, înainte de a-i ridica.
02 Martie 2023, 11:02
Parcare cu enervare: Parcările publice, sursă permanentă de nervi pentru orădeni. Ce face Primăria? (FOTO)
Oradea noastră
"Mergeţi la celălalt aparat, ăsta nu merge", "să băgaţi banii la fix, că nu dă rest", "trebuie să plătiţi cash, nu merge cu cardul"... Sunt câteva dintre îndemnurile pe care orădenii le aud frecvent când îşi lasă maşinile în parcările supra şi subterane din Oradea.
Dreptul la reparații: Unele țări civilizate stimulează repararea, nu înlocuirea produselor defecte
Oradea noastră
Câte aparate ați aruncat în ultimii ani, pentru că s-au defectat și nu le-ați mai putut folosi? Anual, pe întreaga planetă, se aruncă 53 de milioane tone de deșeuri electrice și electronice, greutate echivalentă cu 350 de nave de croazieră, iar cel mult 20% dintre acestea sunt reciclate. În 2019, câteva grupuri de activiști de mediu au lansat una dintre cele mai importante campanii europene: „The Right to Repair”, adică „Dreptul de a repara”. Astăzi, o sută de organizații din 20 de țări europene militează pentru cauza reparațiilor electronicelor, tot mai greu de refolosit după ce s-au defectat.
28 Februarie 2023, 20:31
Ultimul copac rămas în picioare. Imagini de la șantierul viitoarelor pasaje subterane (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Pe șantierul viitoarelor pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu, printre cei aproape 2.000 de piloni forați, un singur copac plăpând a mai rămas mărturie a zonei verzi care era înainte în „turbogirație”.
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au răsărit și cum s-au înmulțit farmaciile din oraș
Bihoreanul tipărit
La începutul anilor 1900, reţeaua orădeană de farmacii s-a extins rapid, pe măsură ce oraşul se dezvolta, iar ştiinţa farmaceutică progresa. Înainte de primul război mondial, Oradea avea 16 farmacii şi era al doilea oraş din Austro-Ungaria, după Budapesta, la numărul unor asemenea unităţi...
19 Februarie 2023, 09:10
De ce și cum reciclăm hârtia și cartoanele?
Oradea noastră
Produsele și ambalajele din hârtie și carton sunt cele mai întâlnite în toate sectoarele de activitate, fie că este vorba despre industrie sau locuințele cetățenilor. Și sunt printre cele mai ușor de reciclat. Fiind fabricate din fibre de celuloză, ambalajele de acest tip se descompun mai ușor față de alte tipuri de ambalaje, cum ar fi cele din plastic. 
17 Februarie 2023, 16:10
'Reţeta' colectării: RER Vest explică unde se aruncă fiecare dintre deşeurile care se adună în bucătărie
Oradea noastră
Când suntem în bucătărie, indiferent că facem curat sau gătim, găsim ceva de aruncat. Şi chiar dacă toţi susţinem că ştim regulile colectării separate, mai sunt şi situaţii capcană. RER Vest lămureşte câteva situaţii reale, care se petrec în bucătărie, şi oferă mai multe răspunsuri la întrebarea: "Asta unde se aruncă?".
17 Februarie 2023, 11:15
Învățăm să reciclăm! Record pentru Oradea: în 2022, aproape 40% din deșeuri au fost reciclate sau refolosite
Oradea noastră
Oradea devine tot mai bună la reciclare. Datele Primăriei privind cantitățile de deșeuri colectate din oraș arată un grad de valorificare de 36,27%, mai mare ca oricând. Dar, totuși, încă departe față de obiectivul de 60% stabilit de normele europene...
16 Februarie 2023, 17:06
Rădăcinile dorului: Melania Medeleanu despre emoţionantul proiect 'Plantaţi în amintire'
Oradea noastră
Câţi dintre noi nu avem prin agenda din mobil numere ale unor oameni dragi care nu vor mai răspunde niciodată la telefon? Le avem acolo şi nu le putem şterge. Pur şi simplu, nu putem. Din când în când, poate că intri şi tu în istoricul conversaţiilor. Citeşti, reciteşti şi răsciteşti toate cele ce vi le-aţi spus unul altuia şi ai norocul că ţi-au rămas aceste mesaje. În minutele acelea, parcă omul tău drag care s-a dus se întoarce lângă tine...
16 Februarie 2023, 11:43
Smart-biciclistul: După ce hoţii l-au lăsat pieton, un IT-ist din Oradea a creat un adăpost securizat pentru biţe (FOTO)
Știri Bihor
Printre cele mai furate obiecte din oraşe, bicicletele nu sunt în siguranţă nici în Oradea. Fie pentru că sunt legate cu lacăte uşor de spart, fie că hoţii sunt tot mai ingenioşi, aceste mijloace de transport nepoluante sunt deseori "despărţite" forţat de proprietarii lor. Pentru combaterea furtului de biciclete şi, indirect, pentru a-i convinge pe orădeni să le folosească, orădeanul Tudor Beleuţă propune o soluţie inedită: un adăpost securizat. Folosit deja în Cluj-Napoca, modelul ar putea fi extins şi la Oradea. Dacă înţeleg şi autorităţile de aici că este necesar...
Ocoliți! Se închide circulația pietonală prin fața catedralei ortodoxe din Oradea
Știri Bihor
Primăria Oradea a anunțat că începând de joi, 16 februarie, se restricționează circulația pietonală prin fața Catedralei Ortodoxe din Oradea, măsura fiind luată „în vederea demarării lucrărilor din acest perimetru la viitoarea parcare și la pasajul subteran”. 
15 Februarie 2023, 13:45
Eco-Croitoreasa: Orădeanca Tünde Bara te ajută să schimbi „punga cu pungi” cu sacoșe textile. Vezi ce mai știe să facă! (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Convinsă că toți trebuie să încercăm să ocrotim planeta, Tünde Bara le dă orădenilor soluții pentru înlocuirea unor produse de unică folosință. În ultimii ani, Tünde şi-a transformat pasiunea pentru croitorie şi dorinţa de a ocroti Pământul în profesie. A înfiinţat atelierul "Fairies Services" (Serviciile Zânelor), unde fiecare bucăţică de material îşi găseşte un rost, transformându-se în obiecte care înlocuiesc cu succes produsele de unică folosinţă.
Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Casei de Cultură a Sindicatelor
Oradea noastră
La finalul anilor 1960, profitând de relaxarea ideologică a comunismului, s-au înfiinţat noi instituţii, precum Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. În 1968, au început, din fondurile sindicatelor, lucrările din Parcul 1 Decembrie, după un proiect coordonat de arh. Ioan Regman, ce a cuprins sala de spectacole cu 800 de locuri, club, săli pentru diverse cercuri, bibliotecă, cabine pentru actori...
04 Februarie 2023, 15:50
Doctorul Pădure: De ce sunt pădurile cu adevărat vindecătoare
De ştiut
În urmă cu 40 de ani, japonezii ştiau deja că a lua contact cu pădurea induce o stare de bine, vindecătoare pentru trupurile şi mai ales minţile prea obosite. Un antidot ecologist la tumultul vieţii cotidiene. Şi în prezent, medicii din Japonia prescriu plimbarea prin pădure ca o formă de tratament pentru angajaţii diagnosticaţi cu burnout, adică rezultatul unui stres continuu la locul de muncă.
03 Februarie 2023, 10:47
Jumătate RER, jumătate tu! Pe 6 februarie, începe o nouă campanie de colectare a deșeurilor mari în Oradea
Oradea noastră
Orădenii care vor să îşi înnoiască locuinţele primesc o mână de ajutor de la RER Vest. Pe 6 februarie, compania de salubritate va demara prima campanie de colectare a deşeurilor voluminoase şi periculoase din anul 2023. Timp de două săptămâni, orădenii vor putea preda gratuit deşeuri.
01 Februarie 2023, 11:47
Nu sortezi, nu golim! RER Vest nu mai ridică pubelele maro în care deșeurile biodegradabile sunt amestecate cu alte resturi
Oradea noastră
Din zece pubele maro scoase de orădeni în fața caselor, pentru a fi golite, două conțin și alte resturi, pe lângă cele biodegradabile. Iar acum rămân pline!
31 Ianuarie 2023, 17:14
Plantați în amintire: Pădure de mesteceni la Oradea, în memoria celor trecuți în veșnicie
Oradea noastră
Un proiect inedit se va desfăşura în acest an în Oradea. Asociaţia Zi de Bine, fondată de fosta jurnalistă Melania Medeleanu, a extins proiectul "Plantaţi în amintire", demarat anul trecut în Lugoj, judeţul Timiş, în oraşul de pe Crişul Repede.
31 Ianuarie 2023, 12:00
Primiţi cu capra? Imagine rară: o capră 'captivă' în ţarcul unui bloc din Oradea
Oradea noastră
Fauna Oradiei e tot mai bogată. Un locuitor din cartierul Rogerius a avut surpriza să descopere zilele trecute o capră domestică plimbându-se prin curtea blocurilor de pe Aleea Tuşnadului.
30 Ianuarie 2023, 10:50
Orice ajutor contează! Un tânăr din Oradea are nevoie urgent de 100.000 euro, în lupta cu o boală cruntă
Știri Bihor
Prietenii și familia orădeanului Raul Birău fac apel la semeni pentru a-l ajuta pe tânărul bolnav de o formă de cancer să se trateze în SUA. Trebuie să strângă 100.000 de euro până pe 4 februarie.
27 Ianuarie 2023, 13:11
Campionul Bihorului: Cine este Alex Creț, desemnat pentru a treia oară sportivul anului în Bihor (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Desemnat sportivul anului 2022 în Bihor, distincție primită pentru a treia oară, judoka Alex Creț se pregătește din greu pentru Olimpiada din 2024. "Sunt cu gândul doar la calificarea şi câştigarea unei medalii la Paris", mărturiseşte tânărul de 20 de ani, portretizat de BIHOREANUL ca un exemplu de dăruire, voință și muncă.
RER Vest: Ce aruncăm în sacii galbeni și în cei albaștri?
Oradea noastră
În Zona Metropolitană, regulile colectării separate sunt diferite față de Oradea. Diferențele majore constă în existența unui sac - galben - pentru ambalajele din plastic și metal și un sac albastru pentru ambalajele din hârtie și carton.
21 Ianuarie 2023, 12:02
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON