URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se făceau pe vremuri pregătirile pentru sărbătorile de Paști (FOTO)
Oradea noastră
Sărbătorile Pascale erau o bună ocazie pentru cumpărături și în Oradea interbelică, iar comercianții se întreceau, în anii ’30, în oferte cât mai atractive. Magazinul de tricotaje al lui Alexandru Klein, de pildă, organiza un „târg eftin de Paști”, între oferte aflându-se cămăși, combinezoane, cravate, ciorapi bărbătești și de dame, „fără defect”. După 90 de ani, obiceiurile comerciale de Paşte s-au menţinut...
13 Aprilie 2023, 10:25
De 5 x selectiv: În curând, orădenii vor fi obligați să arunce gunoaiele în 5 fracții, separând și sticlele și hârtiile
Oradea noastră
Oradea duce colectarea separată a deșeurilor la puterea a cincea. Indiferent dacă s-au obișnuit sau nu cu regulile reciclării, orădenii vor trebui să învețe să fie și mai riguroși. În perioada următoare, Primăria va prezenta un nou regulament local de salubritate, care prevede obligația separării deșeurilor din hârtie și carton. Pentru asta, orădenii vor primi noi recipiente și saci.
10 Aprilie 2023, 14:30
Ne enervează: mopediștii care conduc prin parcurile din Oradea
Ne enervează
Dacă vă plimbați cu copiii prin parcuri, fiți atenți și la nesimțiți! Lunea trecută, pe aleile din Parcul Libertății, un mopedist și-a condus vehiculul liniștit, ignorând complet că accesul motorizat este interzis acolo. Unde nu-i obraz, vai de pietoni...
10 Aprilie 2023, 12:57
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut Splaiul Crișanei (FOTO)
Oradea noastră
Splaiul Crişanei, un mic cartier de pe malul stâng al Crişului Repede, care face legătura între bulevardul Decebal şi cartierul Ioşia-Nord, a fost construit în a doua jumătate a anilor 1960. Înainte, locul a fost liber de construcţii, aici fiind probabil grădini. Terenul se învecina la nord cu albia neregularizată a Crişului, iar în sud cu târgurile de porci şi de vite de pe actualele străzi Brâncoveanu - Tudor Vladimirescu.
02 Aprilie 2023, 18:15
Specialista în psihonutriție Corina Chiorean ne învață cum putem slăbi: „Uneori, ca să reușim să ne bucurăm de viață, avem nevoie de ajutor”
Oradea noastră
În România, 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea, iar mulţi dintre ei nu reuşesc să slăbească, oricât ar încerca. Adeseori, explicaţia şi soluţia stau ascunse în mintea lor. "Creierul este cel mai important atunci când vine vorba de a modifica un comportament", explică psihologa Corina Chiorean motivul pentru care atât de mulţi oameni au probleme cu obezitatea.
02 Aprilie 2023, 09:13
Deșeurile la control! Se înmulțesc amenzile pentru necolectare selectivă
Oradea noastră
Echipe de control formate din reprezentanți ai Poliției Locale, Primăriei, RER Vest și Eco Bihor bat orașul în zilele de colectare și verifică pubelele maro ale orădenilor de la case și ale persoanelor juridice, pentru a vedea dacă deșeurile biodegradabile sunt „curate”.
31 Martie 2023, 20:00
Mini-grădină, maxi-rezultat: Cum poți avea o grădină colorată în fiecare anotimp, chiar și într-un spațiu mic?
Bihoreanul tipărit
După ghiocei, primii care apar în grădină primăvara ar trebui să fie... grădinarii. Sezonul în care natura renaşte este şi cel în care poate începe amenajarea unei grădini colorate şi înmiresmate.
31 Martie 2023, 10:25
Fața orașului: Înflorește curtea Palatului Baroc din Oradea! (FOTO)
Oradea noastră
În zilele următoare, curtea Palatului Baroc din Oradea va fi un loc de „pelerinaj”: florile de magnolii au început să se deschidă și nu va mai dura mult până când și lalelele și narcisele de sub ele vor completa spectacolul cromatic
29 Martie 2023, 16:30
Reguli... de stradă: Obligați să colecteze separat deșeurile în casele lor, orădenii sunt „scutiți” în zonele publice din oraș (FOTO)
Oradea noastră
Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru persoane juridice, indiferent că sunt societăţi comerciale sau asociaţii, dar şi pentru instituţii. 
Ce facem în Săptămâna Verde?
Oradea noastră
În acest semestru al anului școlar, toți elevii trebuie să marcheze Săptămâna Verde. Potrivit unei decizii luate de Ministerul Educației, fiecare unitate de învățământ trebuie să aleagă o săptămână, până pe 16 iunie, în care să desfășoare „activități legate de schimbări climatice și protecția mediului înăuntru și în afara unității educaționale”.
27 Martie 2023, 17:51
Faci curățenie de primăvară în curte? RER Vest colectează gratuit deșeurile vegetale din fața casei
Oradea noastră
RER Vest a dat startul unei campanii de colectare a deșeurilor vegetale generate în curți și grădini. Orice gospodar orădean care are contract cu RER Vest poate preda gratuit resturi vegetale cum ar fi crengi, iarbă, frunze și buruieni, adică tot ceea ce se generează în urma amenajării curților, grădinilor sau spațiilor verzi din fața casei.
23 Martie 2023, 13:33
Ministerul pentru viitor: Cine-și asumă responsabilitatea pentru viitorul planetei?
Oradea noastră
În baza Acordului climatic de la Paris din 2025, se creează Ministerul pentru Viitor, ce are ca misiune apărarea tuturor ființelor vii, prezente și viitoare. Însă, la scurt timp, un val de căldură lovește India și provoacă moartea a 20 de milioane de persoane.
18 Martie 2023, 13:50
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a dezvoltat rețeaua spitalicească în ultima sută de ani (FOTO)
Oradea noastră
La începutul anilor 1920, Oradea avea circa 68.000 de locuitori. Începea o perioadă de creştere demografică, datorată migraţiei multor familii româneşti din ruralul bihorean, ceea ce impunea şi o nevoie de servicii, inclusiv sanitare...
Pető Dalma, directoarea Crișul Oradea, cel mai longeviv club local: „În sport nu furi. Așa trebuie să fie și în viață”
Bihoreanul tipărit
Cel mai longeviv club sportiv orădean, cu o istorie de 65 de ani, Crișul se reinventează. În ultimii doi ani, de când conducerea clubului a fost preluată de economista Pető Dalma, ea însăși fostă sportivă legitimată la Crișul, în club au apărut secții care au mai mare căutare printre copii, precum ciclism, fotbal ori kempo. Urmarea? Numărul sportivilor legitimați s-a dublat, ajungând de la 190 la peste 400. Un bun motiv ca BIHOREANUL să o intervieveze.
16 Martie 2023, 19:53
Reciclați și ajutați! Orădenii pot dona haine bune, dar pe care nu le mai folosesc, la centrele de colectare RER Vest
Oradea noastră
Se spune că gunoiul unui om poate fi avuția altuia, iar când vine vorba de îmbrăcăminte și încălțăminte, zicala sigur este valabilă. Ca să încurajeze folosirea pe termen cât mai lung a obiectelor de vestimentație, RER Vest le oferă orădenilor posibilitatea de a dona persoanelor mai puțin norocoase hainele sau pantofii în stare bună, dar nefolosiți. Vezi unde anume...
16 Martie 2023, 13:42
Ştii ce plăteşti! RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracţii colectate în Oradea
Oradea noastră
O modificare a legislaţiei în domeniul tarifelor utilizate în serviciile publice a determinat RER Vest să detalieze facturile pe care le emite. Toţi operatorii care prestează servicii de salubritate trebuie să evidenţieze distinct elementele componente ale tarifului. RER Vest explică noile tarife de salubritate, mai mici pentru două dintre cele trei fracții colectate în Oradea.
15 Martie 2023, 12:21
Ne enervează: Un parapet din Parcul Libertății, pericol public! (FOTO)
Ne enervează
La capătul Parcului Libertății, lângă aleea care coboară pe sub Podul Dacia, un vechi parapet de delimitare a zonei verzi a devenit pericol public.
Separat sau penalizat! Primăriile din Bihor, încurajate să aplice penalități cetățenilor care nu colectează selectiv deșeurile
Oradea noastră
Bihorenii care nu aruncă deșeurile așa cum trebuie s-ar putea trezi cu datorii. În premieră, Ecolect, asociația care gestionează salubritatea din Bihor, a instituit penalități pe care autoritățile locale le pot aplica cetățenilor care nu respectă colectarea separată. Mai rămâne de văzut dacă primarii se vor îndura să-și sancționeze concetățenii.
14 Martie 2023, 10:20
O pădure de la zero: Haideţi la Leş, pe 18 martie, să plantăm 25.000 de copaci!
Știri Bihor
Bihorenii care vor să contribuie la îmbunătăţirea viitorului sunt chemaţi pe 18 martie, în satul Leş, din comuna Nojorid, la o mare acţiune de plantare. "O pădure de la zero" este numele acţiunii pregătite în acest an de echipa proiectului #unOMunPOMoŢARĂ...#oLUME!, care şi-a propus să împădurească Bihorul şi care în anii trecuţi a desfăşurat acţiuni similare la Sârbi şi Husasău de Tinca.
13 Martie 2023, 16:00
Cum aruncăm deșeurile din baie?
Oradea noastră
Una dintre cele mai utilizate camere dintr-o locuință, baia este și încăperea în care se generează deșeuri de foarte multe tipuri. Care sunt deşeurile produse în baie şi care pot fi reciclate?
04 Martie 2023, 14:10
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din oraș (FOTO)
Oradea noastră
Aflată azi la intersecția străzilor Libertății și Aurel Lazăr, cu adresa pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21, clădirea cunoscută drept casa Markovits-Mathéser atrage atenția prin dimensiuni, volumetrie și fațada acoperită în mare parte cu cărămidă aparentă. Ridicată în anul 1911, clădirea a fost proiectată de arhitectul Frigyes Spiegel la comanda lui Markovits Sándor și Mathéser Sámuel.
Colectare... la vedere: Deșeurile reciclabile se aruncă în saci galbeni sau transparenți
Oradea noastră
Dacă au optat pentru colectarea deşeurilor reciclabile în saci, nu în pubele, orădenii care stau la case trebuie să nu uite o regulă importantă: fie folosesc sacii primiţi de la RER Vest, fie alţi saci coloraţi, dar transparenţi. Muncitorii firmei de salubritate trebuie să vadă că în saci sunt doar resturi reciclabile, înainte de a-i ridica.
02 Martie 2023, 11:02
Parcare cu enervare: Parcările publice, sursă permanentă de nervi pentru orădeni. Ce face Primăria? (FOTO)
Oradea noastră
"Mergeţi la celălalt aparat, ăsta nu merge", "să băgaţi banii la fix, că nu dă rest", "trebuie să plătiţi cash, nu merge cu cardul"... Sunt câteva dintre îndemnurile pe care orădenii le aud frecvent când îşi lasă maşinile în parcările supra şi subterane din Oradea.
Dreptul la reparații: Unele țări civilizate stimulează repararea, nu înlocuirea produselor defecte
Oradea noastră
Câte aparate ați aruncat în ultimii ani, pentru că s-au defectat și nu le-ați mai putut folosi? Anual, pe întreaga planetă, se aruncă 53 de milioane tone de deșeuri electrice și electronice, greutate echivalentă cu 350 de nave de croazieră, iar cel mult 20% dintre acestea sunt reciclate. În 2019, câteva grupuri de activiști de mediu au lansat una dintre cele mai importante campanii europene: „The Right to Repair”, adică „Dreptul de a repara”. Astăzi, o sută de organizații din 20 de țări europene militează pentru cauza reparațiilor electronicelor, tot mai greu de refolosit după ce s-au defectat.
28 Februarie 2023, 20:31
Ultimul copac rămas în picioare. Imagini de la șantierul viitoarelor pasaje subterane (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Pe șantierul viitoarelor pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu, printre cei aproape 2.000 de piloni forați, un singur copac plăpând a mai rămas mărturie a zonei verzi care era înainte în „turbogirație”.
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au răsărit și cum s-au înmulțit farmaciile din oraș
Bihoreanul tipărit
La începutul anilor 1900, reţeaua orădeană de farmacii s-a extins rapid, pe măsură ce oraşul se dezvolta, iar ştiinţa farmaceutică progresa. Înainte de primul război mondial, Oradea avea 16 farmacii şi era al doilea oraş din Austro-Ungaria, după Budapesta, la numărul unor asemenea unităţi...
19 Februarie 2023, 09:10
De ce și cum reciclăm hârtia și cartoanele?
Oradea noastră
Produsele și ambalajele din hârtie și carton sunt cele mai întâlnite în toate sectoarele de activitate, fie că este vorba despre industrie sau locuințele cetățenilor. Și sunt printre cele mai ușor de reciclat. Fiind fabricate din fibre de celuloză, ambalajele de acest tip se descompun mai ușor față de alte tipuri de ambalaje, cum ar fi cele din plastic. 
17 Februarie 2023, 16:10
'Reţeta' colectării: RER Vest explică unde se aruncă fiecare dintre deşeurile care se adună în bucătărie
Oradea noastră
Când suntem în bucătărie, indiferent că facem curat sau gătim, găsim ceva de aruncat. Şi chiar dacă toţi susţinem că ştim regulile colectării separate, mai sunt şi situaţii capcană. RER Vest lămureşte câteva situaţii reale, care se petrec în bucătărie, şi oferă mai multe răspunsuri la întrebarea: "Asta unde se aruncă?".
17 Februarie 2023, 11:15
Învățăm să reciclăm! Record pentru Oradea: în 2022, aproape 40% din deșeuri au fost reciclate sau refolosite
Oradea noastră
Oradea devine tot mai bună la reciclare. Datele Primăriei privind cantitățile de deșeuri colectate din oraș arată un grad de valorificare de 36,27%, mai mare ca oricând. Dar, totuși, încă departe față de obiectivul de 60% stabilit de normele europene...
16 Februarie 2023, 17:06
Rădăcinile dorului: Melania Medeleanu despre emoţionantul proiect 'Plantaţi în amintire'
Oradea noastră
Câţi dintre noi nu avem prin agenda din mobil numere ale unor oameni dragi care nu vor mai răspunde niciodată la telefon? Le avem acolo şi nu le putem şterge. Pur şi simplu, nu putem. Din când în când, poate că intri şi tu în istoricul conversaţiilor. Citeşti, reciteşti şi răsciteşti toate cele ce vi le-aţi spus unul altuia şi ai norocul că ţi-au rămas aceste mesaje. În minutele acelea, parcă omul tău drag care s-a dus se întoarce lângă tine...
16 Februarie 2023, 11:43
  2 3 4  6  8 9 10  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON