URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 19 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toată lumea se distrează, numai Bolo defrişează. Ca să poată face pasajul de pe Magheru, 26 de arbori cad sub drujbele Edilului, stârnind o întreagă revoltă în rândul ecologiştilor amatori, amatori de PSD şi UDMR... Problema mare este că, la cum se relaxează Bolojan în concediu de 10 ani, vom serba vacanţa mare mereu prin muncă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă am fi avut o opoziţie profesionistă, integră şi îndrăzneaţă, 10 august 2019 nu ar fi găsit la cârma României netoţii şi ticăloşii care o cangrenează de atâta amar de vreme. Pe 26 mai, mobilizarea la urne a românilor a zdruncinat cele trei PSD-uri, pe cel al lui Liviu Dragnea, al Vioricăi Dăncilă şi al tuturor baronilor roşii, pe al lui Tăriceanu şi pe al lui Kelemen Hunor (căci, să nu uităm, putreziciunea nu ar fi fost desăvârşită fără acest partid etno-business). Dar Ciuma Roşie a rămas.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Oradea noastră

Poliţistul... din umbră: Un cunoscut ofiţer în rezervă propune soluţii pentru traficul din Oradea. Cine-l ascultă? (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Aşa cum lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba, un ofiţer care a lucrat mai bine de două decenii la Poliţia Rutieră nu poate ignora problemele din trafic nici după ieşirea la pensie. Fost coordonator al activităţilor de sistematizare a traficului rutier în Bihor şi fost şef de birou în cadrul Poliţiei Rutiere a judeţului, comisarul şef (r) Silviu Popa oferă autorităţilor soluţii pentru problemele pe care le depistează în trafic. Însă fără ecou...
Oradea la pas: Primăria va investi 11 milioane euro pentru transformarea unor zone în artere pietonale (FOTO)
Oradea noastră
Frumuseţea unui oraş Art Nouveau nu poate fi admirată din maşină sau tramvai. Pentru ca localnicii şi turiştii să "savureze" mai mult centrul istoric al Oradiei, Primăria va transforma mai multe străzi şi zone în locuri dedicate exclusiv pietonilor. bDupă ce strada Vasile Alecsandri a trecut deja printr-o asemenea metamorfoză, din primăvară va veni rândul străzilor Aurel Lazăr, Libertăţii şi Nicolae Grigorescu să fie eliberate de maşini. Aceeaşi reţetă a transformării în zone de promenadă va fi aplicată apoi Pieţei Ferdinand, platoului de pe viitoarea parcare subterantă din strada Independenţei şi malului stâng al Crişului Repede, lângă Primărie.
Alergător pentru Oradea: Fost atlet de performanţă, József Deme îi provoacă pe orădeni să facă mişcare
Oradea noastră
De şapte ani, la începutul fiecărei toamne, orădenii sunt invitaţi să alerge la un maraton care se desfăşoară pe străzile oraşului şi, dealtfel, îi şi poartă numele: Oradea City Running Day. Provocarea a lansat-o Asociaţia Xterra Sport, anume înfiinţată pentru a stimula locuitorii oraşului să renunţe la sedentarism. Pe lângă acest semimaraton, organizaţia mai organizează şi alte competiţii sportive, dedicate deopotrivă amatorilor şi profesioniştilor, pentru că preşedintele Xterra Sport, orădeanul József Deme, este un fost sportiv care n-a uitat secretul unei vieţi sănătoase.
28 Octombrie 2018, 18:10
Oradea ieri, Oradea azi: Roman Mottl, unul dintre cei mai importanți pictori orădeni
Oradea noastră
Unul dintre cei mai importanţi pictori orădeni a fost Mottl Román, născut în 1921, fiul unui celebru grafician şi profesor de desen, al cărui nume l-a şi dus mai departe. Acesta a continuat tradiţia artistică a familiei şi s-a înscris la Institutul de Artă decorativă din Budapesta, pe care l-a absolvit în 1945. În cadrul Secţiei grafice i-a avut ca profesori pe renumiţii Haranghi Jenö şi Domanoszky Endre. La 4 ani după absolvirea studiilor superioare a intrat ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Oradea, unde a lucrat până în 1982.
28 Octombrie 2018, 13:50
Oraş... cu priză: Până în anul 2020, Oradea va avea cel puţin 33 de staţii de încărcare a maşinilor electrice
Oradea noastră
Primăria îi încurajează pe orădeni să strângă bani pentru o maşină electrică! Municipalitatea vrea să stimuleze folosirea maşinilor electrice, pentru reducerea poluării şi creşterea calităţii vieţii în Oradea, prin înfiinţarea unei reţele cu cel puţin 33 de staţii de încărcare a acestora cu energie electrică până la 1 ianuarie 2020. Cu fonduri de la Ministerul Mediului, Primăria va construi 13 astfel de staţii, iar alte 20 ar urma să fie amenajate de companiile subordonate Consiliului Local, de hoteluri şi de hypermarketuri.
27 Octombrie 2018, 13:44
Plăteşte cum vrei: Clienţii RER Vest au la dispoziţie şase opţiuni pentru achitarea facturilor de salubritate
Oradea noastră
Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Vest, se preocupă nu doar de curăţenia străzilor oraşului, ci şi de confortul cetăţenilor la plata serviciilor. Pe lângă plăţile "clasice", la ghişeu ori prin virament bancar, clienţii RER Vest mai au la dispoziţie încă alte patru modalităţi pentru achitarea facturilor: online, prin contul anume creat pe site-ul operatorului, prin aplicaţia Pago sau la terminalele Pay Point şi Un-Doi, disponibile în magazine şi în centre comerciale.
26 Octombrie 2018, 10:33
Oradea Heritage
Oradea noastră
Pentru a încuraja inovaţia şi exprimarea artistică este obligatorie punerea în valoare şi conştientizarea existenţei unui patrimoniu. Inovaţia şi creativitatea sunt motoare reale pentru creşterea unui oraş, atât la nivel global, cât şi la nivel de individ.
25 Octombrie 2018, 13:50
Curăţenie în stand-by: Din cauza întârzierilor, Bihorul ar putea avea un sistem de management integrat al deşeurilor abia după 2020
Oradea noastră
De 9 ani, Consiliul Judeţean Bihor încearcă să implementeze un asemenea SMID, dar fără ca cetăţenii să simtă vreo schimbare. Investiţiile zac nefolosite, ba chiar trebuie reparate, în timp ce licitaţiile pentru desemnarea operatorilor de salubritate sunt departe de-a fi demarate.
24 Octombrie 2018, 18:30
Oradea ieri, Oradea azi: Parcul Petöfi avea cândva pavilion pentru spectacole în aer liber, chioşcuri de alimentaţie şi o cofetărie
Oradea noastră
Amenajarea parcului a fost făcută la solicitarea şefului Diecezei de Oradea, Schlauch Lörincz. Acesta a fost episcop între 1887 și 1902, iar în toamna anului 1888 a cerut Asociației pentru Înfrumusețare, care se ocupa de amenajarea spațiilor publice, să elaboreze un proiect de modernizare. Așa a apărut Schlauch Tér (Piața Schlauch), denumită după numele episcopului care a și finanțat lucrările.
Încep plantările de toamnă în Oradea
Oradea noastră
La jumătatea lunii octombrie, Primăria Oradea va da startul campaniei plantărilor de toamnă. În mai multe zone din oraş, în parcuri şi pe aliniamente stradale, vor fi sădiţi 400 de puieţi din trei specii: platan, stejar şi frasin.
13 Octombrie 2018, 17:16
Colectaţi şi reciclaţi! RER Vest a suplimentat numărul utilajelor care adună deşeurile reciclabile
Oradea noastră
Din această lună, orădenii vor vedea prin oraş mai multe utilaje RER Vest dedicate colectării selective a deşeurilor. Pentru că recipientele dedicate fracţiei uscate sunt tot mai pline, operatorul de salubritate a decis să suplimenteze numărul utilajelor de pe traseele de colectare.
12 Octombrie 2018, 12:02
12 Octombrie 1918 şi cotitura istoriei
Oradea noastră
Oradea anului 1918 stagna din cauza războiului, dar din punct de vedere politic lucrurile se mişcau parcă mai bine ca oricând. În toamnă era evident că Imperiul Austro-Ungar intrase în istorie, iar noi state aveau să apară în locul său. În cazul României se vorbea de... extindere. De aceea, Partidul Naţional Român şi-a convocat Adunarea Generală la Oradea, pregătind primul episod pentru alipirea Ardealului la România. Astfel, interesele tuturor românilor aveau să fie reprezentate de România la conferinţa de pace de după război.
12 Octombrie 2018, 07:30
Plăteşti cât arunci! De anul viitor orădenii vor plăti factura de salubritate în funcţie de cantitatea de deşeuri menajere
Oradea noastră
Ca să evite o sancţiune din partea Comisiei Europene, Guvernul României a decis să schimbe regulile salubrităţii, implementând modelul vestic "pay as you throw". Prin urmare, de la 1 ianuarie 2019 toţi românii vor trebui să plătească factura de salubritate în funcţie de câte gunoaie aruncă. Deocamdată, Primăria nu ştie exact cum va modifica regulile locale.
11 Octombrie 2018, 11:59
'Dezvoltatorii fac presiuni': Noul arhitect şef al Oradiei, Radu Fortiş, recunoaşte că investitorii pun presiune asupra autorităţilor locale
Oradea noastră
De săptămâna trecută Oradea are, în sfârşit, un arhitect şef. Ales în primăvară preşedinte al filialei Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România, Radu Fortiş a renunţat la această funcţie pentru a prelua conducerea Instituţiei Arhitectului Şef (IAS) din Primărie, câştigată prin concurs. Fortiş, recunoaşte că investitorii pun presiune asupra autorităţilor locale.
10 Octombrie 2018, 19:22
Obligaţi la grijă! Noul regulament privind spaţiile verzi obligă toţi orădenii să îngrijească zonele din jurul caselor şi blocurilor
Oradea noastră
Indiferent că stau la bloc sau la casă, orădenii trebuie să acorde mai multă atenţie spaţiilor verzi din jurul lor. Regulamentul pentru administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice prevede obligaţii clare atât pentru asociaţiile de proprietari, obligate să preia în grijă zonele din jurul blocurilor, cât şi pentru persoanele fizice, datoare să îngrijească terenurile aflate între proprietatea lor şi carosabil. În plus, regulamentul mai stabileşte că niciun animal nu mai poate fi hrănit pe domeniul public, prevedere contestată de iubitorii de pisici şi porumbei.
09 Octombrie 2018, 17:58
Oradea ieri, Oradea azi: Podul Intelectualilor
Oradea noastră
Podul Intelectualilor este cel mai cunoscut pod pietonal din Oradea. El leagă malurile Crişului în zona centrală, facilitând trecerea între zona Facultăţii de Medicină şi cea a Parcului Libertăţii. Povestea trecerii peste Criş din această zonă are mai multe etape. Prima o putem considera "etapa lemnului", adică cea a podului din scânduri, construit aproximativ în anul 1850, când purta denumirea Podul Paralelor.
30 Septembrie 2018, 14:00
Let’s do it! Ce?
Oradea noastră
Orice proiect porneşte întâi de la un om. Este acea idee, iar apoi acel vis frumos pe care îl împărtăşeşte mai întâi cu cel mai bun prieten, iar apoi, poate, cu o întreagă naţiune. Pentru mine, "Let’s do it, Bihor" a început cu un telefon şi o foaie goală. Până anul acesta, am jucat un rol secundar în acest proiect, dar acum am avut şansa de a deveni regizor. Un test, pe care nu l-am dat singur.
27 Septembrie 2018, 12:33
Cristian Ile, administrator a 12 asociaţii de proprietari din Oradea: 'Nu poţi să te închizi în casă şi să nu îţi pese de ce este în jur'
Oradea noastră
În fiecare zi, lui Cristian Ile îi sună telefonul de cel puţin 50 de ori. Peste 4.000 de orădeni şi-au lăsat grijile convieţuirii la bloc în sarcina lui, fiind administratorul a 12 asociaţii de proprietari din oraş. Astfel, lesne de înţeles, bărbatul are zilnic de rezolvat numeroase probleme, de la ţevi sparte, până la spaţii verzi vandalizate ori certuri pe locurile de parcare. "Nu poţi să te închizi în casă şi să nu îţi pese de ce este în jur", afirmă el.
27 Septembrie 2018, 08:03
Gospodari... cu forţa: Se anunţă amenzi mari pentru orădenii care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi!
Oradea noastră
Din această săptămână, Oradea va avea un nou regulament de spaţii verzi. În şedinţa de luni, pe masa consilierilor locali se va afla o propunere de modificare a Regulamentului privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice din oraş, care aduce noi sarcini pentru asociaţiile de proprietari. Acestea vor fi obligate să preia în grijă toate spaţiile verzi din jurul blocurilor pe care le administrează, dar şi să le întreţină. Şi nu oricum, ci după regulile municipalităţii...
26 Septembrie 2018, 10:55
Selectaţi şi câştigaţi! Cum se descurcă asociaţiile cuprinse în programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii
Oradea noastră
Din această săptămână, cei 12.000 de orădeni incluşi în proiectul pilot de colectare selectivă în trei fracţii află cât de bine se descurcă. Reprezentanţii RER Vest vor lipi, la fiecare asociaţie în parte, un afiş prin care îi informează pe locatari dacă au şansa să câştige premiul pus la bătaie în cadrul programului, adică scutirea de la facturile de salubritate timp de un an, sau trebuie să-şi mai corecteze obiceiurile de colectare selectivă.
25 Septembrie 2018, 16:30
Ora de Oradea: În premieră naţională, elevii învaţă, dintr-un manual, istoria oraşului lor
Oradea noastră
Cum au fost ridicate primele ziduri ale oraşului? Cine au fost cei care au încercat să cucerească aceste meleaguri? Care a fost prima şcoală din oraş? Cine au fost Aurel Lazăr, Emanuil Gojdu ori Rimler Károly? La toate aceste întrebări, elevii curioşi vor primi răspunsuri, dacă aleg să participe la lecţiile de istorie locală. În premieră naţională, Oradea are un manual cu propriile amintiri, care poate fi citit deopotrivă de elevi şi părinţi...
24 Septembrie 2018, 17:00
Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Asemenea frunzelor care cad în jurul său când e "la muncă" în Parcul Libertăţii, Lucian Chelu spune că, dacă n-ar cânta o zi, s-ar ofili. Iar atunci când are cui să cânte e cel mai fericit! Pentru a doua vară la rând, bărbatul susţine în fiecare seară un recital în parc, la capătul Podului Intelectualilor. Aduce în mijlocul orădenilor muzica celebrilor The Beatles, Rolling Stones ori Eric Clapton, iar trecătorii îl răsplătesc cu bani. Pentru trubadurul care a călătorit toată viaţa ca să poată cânta este finalul de carieră perfect...
16 Septembrie 2018, 11:05
Oradea ieri, Oradea azi: Tururile cicliste
Oradea noastră
Ciclismul este practicat în Bihor de decenii bune. În septembrie 1960 aici s-a desfăşurat etapa a şaptea a Turului ciclist al Republicii Populare Române, programată între Oradea şi Cluj, pe o distanţă de 146 km. În total, Turul însemna 1.600 km de pedalat, participanţii reprezentând şase ţări. Etapa orădeană a început prin "întâmpinarea" cicliştilor veniţi dinspre Timişoara pe stadionul Libertăţii, pentru ca startul următoarei etape să se dea în Piaţa Republicii (azi Piaţa Ferdinand)...
15 Septembrie 2018, 10:38
Oradea, oraș viu
Oradea noastră
Avantajele aducerii unor evenimente naționale la Oradea sunt multiple, dar voi menţiona doar două: notorietate, o atenție sporită din partea potențialilor sponsori, care acum văd doar Cluj-Napoca, Timișoara sau Sibiu, cât și posibilitatea de a transfera în Oradea expertiză și experiență extrem de valoroase.
14 Septembrie 2018, 11:25
Afară din Piaţă!  Din cauza stricăciunilor, Piaţa Unirii nu va mai găzdui evenimente de mare amploare
Oradea noastră
Înainte de a schimba la faţă Piaţa Unirii, edilii susţineau că Oradea are nevoie şi merită o piaţă centrală pietonală, propice evenimentelor. La doi ani după ce au dat-o în funcţiune, s-au răzgândit! Primarul Ilie Bolojan a decis că zona centrală a oraşului nu mai poate găzdui evenimente care presupun montarea de scene ori accesul unor utilaje, astfel că acestea vor fi "relocate" în Cetate, un loc pe care administraţia locală n-a reuşit să-l anime...
11 Septembrie 2018, 10:35
Centrul de colectare selectivă, un succes: Aproape 1200 de tone de deșeuri în 10 luni!
Oradea noastră
În cele zece luni trecute de la inaugurarea centrului de colectare selectivă a deşeurilor amenajat de RER Vest pe strada Thurzo Sandor, orădenii au depus aici aproape 1.200 tone de deşeuri.
10 Septembrie 2018, 10:34
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Traian Blajovici, intelectualul comunist care a dat numele unei străzi
Oradea noastră
Din postura de director al celui mai important liceu din urbe, în 1963 Blajovici a intrat în învăţământul superior, în cadrul nou-înfiinţatului Institut Pedagogic de 3 ani, ca lector suplinitor, apoi titular. A urmat doctoratul în cadrul aceleiaşi instituţii, devenind şeful Catedrei de Limba şi Literatura Română. Blajovici a fost primul prorector al Institutului...
02 Septembrie 2018, 17:35
Fani de Oradea: Pentru o familie româno-slovacă din Bruxelles, oraşul de pe Crişul Repede este destinaţia preferată de vacanţă
Bihoreanul tipărit
Nu sunt născuţi în Oradea, nu au rude sau prieteni aici şi locuiesc la aproape două mii de kilometri distanţă. Totuşi, vin în oraşul de pe Crişul Repede cât pot de des! Tudor Ion şi soţia lui, Ester, au devenit turişti „fideli” în Oradea, unde au revenit în această vară pentru a treia oară. „De fiecare dată când venim, oraşul este schimbat. În bine!”, spune Tudor. Convins că vizitează unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, bărbatul recunoaşte că a făcut o adevărată pasiune pentru Oradea şi urmăreşte cu interes ce clădiri se mai renovează ori ce străzi îşi schimbă aspectul...
31 August 2018, 08:09
Jos pălăria: O nouă pată de culoare în Parcul Libertăţii (FOTO)
Jos pălăria
Cel mai dichisit parc al Oradiei, Libertăţii, a devenit şi mai colorat. În preajma florăriei şi a pianinei amplasate aici de florarul Marius Sabău, un grup de voluntari au vopsit trotuarul în culorile curcubeului.
„Upgrade” în cartiere: Primăria vrea să schimbe faţa cartierelor mari ale Oradiei, prin proiecte finanţate cu bani europeni (FOTO)
Oradea noastră
După ce tot mai multe blocuri au fost reabilitate termic, ocazie cu care au lepădat griul comunist de pe faţade în favoarea unor culori calde şi plăcute, şi după ce mii de locuri de parcare au fost amenajate printre blocuri, primarul Ilie Bolojan are noi planuri pentru cartierele rezidenţiale. Vezi care sunt acestea...
  1 2 3  5  7 8 9  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2656 RON
  • 1 EUR = 4.7274 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON