URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că încorporarea Sânmartinului trebuia făcută în primul rând organic, natural, urmând ca oficial să aibă loc numai după ce toate condițiile ar fi fost îndeplinite. Bunăoară, acum Bolojan propune un sistem de transport în comun pentru întreaga Zonă Metropolitană. Iată un mod discret și eficient de a îngloba comunele limitrofe în corpul municipiului.
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La o primă analiză, bazată pe obida generală şi frustrările acumulate, motivele de a sta acasă par mai multe. Supărarea pe politicieni nu e o boală românească, funcţionează oriunde în lume. La noi pare mai aprigă din cauză că şi noi suntem mai aprigi la mânie. Pe lângă asta, mai ajută şi randamentul scăzut al clasei politice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe 26 mai, veţi merge şi veţi vota şi la referendumul convocat de preşedintele României, pe tema interdicţiei graţierii şi amnistierii faptelor de corupţie şi a ordonanţelor de urgenţă pe tema justiţiei?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Oradea noastră

RER Vest spală containerele
Oradea noastră
Operatorul de salubritate RER Vest continuă acţiunea de spălare şi dezinfectare a containerelor şi pubelelor asociaţiilor de proprietari din Oradea, demarată în urmă cu două săptămâni.
14 August 2018, 10:55
Reciclarea, pe drumul bun: Orădenii se dovedesc receptivi la programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii
Oradea noastră
A trecut deja o lună de când toate cele 126 de asociaţii de proprietari din Oradea incluse în programul pilot gândit de Primărie şi RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a deşeurilor colectează selectiv în trei fracţii. Primele date colectate de operatorul de salubritate arată că aproape o treime din deşeurile orădenilor sunt aruncate în containerele maro, dedicate biodeşeurilor. Totuşi, o parte din acestea sunt amestecate cu alte tipuri de deşeuri, semn că nu toţi locatarii au înţeles rostul programului şi, mai ales, foloasele lui...
14 August 2018, 09:44
RER Vest, fără pauză în minivacanţă
Oradea noastră
Mini-vacanţa din această săptămână, prilejuită de sărbătoarea religioasă a Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, nu are efecte negative asupra curăţeniei oraşului. Reprezentanţii RER Vest au anunţat că serviciul de colectare a deşeurilor şi de salubritate stradală nu va fi întrerupt în zilele de 15, 16 şi 17 august, când instituţiile publice vor fi închise. 
13 August 2018, 18:25
Cursa spre succes: Orădeanul Laviniu Chiş, unul dintre cei mai buni atleţi români ai momentului, este proaspăt campion balcanic
Bihoreanul tipărit
Laviniu Chiş a ajuns atlet aproape din întâmplare. Mărturiseşte că "nici măcar nu-mi plăcea să fug, cu atât mai puţin credeam că aş fi bun la asta". Un antrenor cu ochii formaţi a încercat însă să-l convingă că poate deveni atlet profesionist şi, din fericire, i-a ascultat sfatul. Astăzi, Laviniu este unul dintre cei mai buni atleţi români. În urmă cu două săptămâni a devenit campion balcanic la proba de 5.000 de metri, la prima ediţie de seniori la care a participat.
05 August 2018, 12:15
Oradea ieri, Oradea azi: Universitatea orădeană s-a ridicat pe clădirile unei foste Şcoli de Jandarmi
Oradea noastră
Vechile clădiri care adăpostesc Universitatea din Oradea reprezintă un ansamblu arhitectural specific perioadei de dezvoltare a oraşului de la începutul anilor 1900. Complexul a fost construit într-o zonă destinată armatei, întinsă de la actuala Cale a Aradului şi până pe strada Universităţii, ocupând o bună parte a sudului urbei. Pentru pregătirea militarilor, autorităţile au plănuit ridicarea unei şcoli de jandarmi.
03 August 2018, 12:07
În voia 'dăunătorilor': Ariile protejate din judeţ vor ajunge la cheremul afaceriştilor şi politicienilor
Oradea noastră
Viitorul ariilor protejate din ţară e incert după ce Guvernul a aruncat în aer toate contractele de custodie pe care organizaţiile neguvernamentale le-au încheiat pentru aceste situri, asumându-şi îngrijirea lor! Conform noii legi, vor putea îngriji ariile protejate doar instituţiile publice, nu şi ONG-urile. "Într-un mod mişelesc, se doreşte distrugerea asociaţiilor de mediu din România", acuză Andrei Togor, liderul Aqua Crisius, una dintre cele mai active asociaţii ecologiste din Bihor.
02 August 2018, 11:33
Ce e bine şi ce e rău?
Oradea noastră
Zilele trecute, pe o alee din Rogerius, am văzut o fetiţă hrănind nişte pui de pisică. Primul impuls a fost să merg să o avertizez că poate fi amendată pentru asta. Dar m-am oprit. Pur şi simplu nu am putut. Am rămas nemişcat să o privesc. Avea, pe o hârtie, câteva bucăţele de carne.
02 August 2018, 09:57
Eco-recompensă: Orădenii care respectă regula colectării selective vor fi scutiţi un an de la plata facturilor de salubritate
Oradea noastră
Programul pilot gândit de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a intrat în linie dreaptă. Din luna iulie, peste 12.000 orădeni colectează separat şi biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale ce pot fi transformate în compost. Toate cele 126 asociaţii de proprietari cuprinse în program au intrat automat şi într-un concurs.
31 Iulie 2018, 10:27
Grădina din Piaţă: Piaţa Unirii ar putea să găzduiască la sfârşit de săptămână producătorii bio din judeţ
Oradea noastră
Un orădean a lansat public o soluţie pentru concitadinii dornici să-şi cumpere alimente sănătoase şi produse tradiţionale. Universitarul Orlando Balaş, cunoscut ecologist, a propus Primăriei să organizeze în Piaţa Unirii, în week-end-urile în care zona centrală nu găzduieşte alte evenimente, o piaţă bio volantă, adică un târg, provizoriu, al producătorilor veritabili.
RER Vest scoate pubelele şi containerele orădenilor la 'duş' (FOTO)
Oradea noastră
De săptămâna trecută, operatorul licenţiat de salubritate RER Vest a demarat o amplă acţiune de spălare şi dezinfectare a containerelor şi pubelelor asociaţiilor de proprietari din Oradea. La fel ca în ultimii 10 ani, un utilaj anume conceput a luat la rând străzile oraşului. Acţiunea a început în cartierul Rogerius şi va continua pe arterele din Velenţa, Nufărul şi Ioşia. 
30 Iulie 2018, 13:13
Campioni la puterea a doua: Oradea este singurul oraş care a dat o campioană la fotbal atât în Ungaria, cât şi în România
Bihoreanul tipărit
Nu mulţi sunt cei care-şi mai amintesc, fie şi din povestirile celor mai vârstnici, despre Clubul Atletic Oradea, de titlurile de campion şi de Cupa României câştigate. Dar meciurile FC Bihor din Divizia A, cu "greii" anilor ’70-’80, cu Steaua, Dinamo şi Universitatea Craiova, cu siguranţă au rămas în memoria orădenilor. Sunt părţi ale istoriei fotbalului local care au produs mii de fani şi au inspirat sute de copii dornici să fie ca Bodola, Petschovschi, Kun, Jenei ori Grosu.
Oradea în obiectiv: Fost poloist, acum medic stomatolog, Adam Freundlich a cucerit internetul cu pozele făcute pe străzile oraşului (FOTO)
Oradea noastră
Probabil că nu există orădean care să aibă cont pe Facebook şi să nu fi văzut măcar o dată o poză semnată Adam Freundlich. Tânărul de 26 de ani, fost membru al echipei de polo CSM Digi Oradea, în prezent medic dentist, este pasionat de fotografie şi cel mai mult îi place să imortalizeze străzile şi clădirile oraşului natal. Cu răbdare, "vânează" momentul în care lumina se aşază pe faţade aşa cum îşi doreşte, iar fotografiile astfel realizate vorbesc despre cât de frumoasă este Oradea!
Apă pentru verde! Sistemele de irigare sunt indispensabile pentru buna întreţinere a grădinilor
Oradea noastră
Indiferent că au în jurul casei doar o peluză cu gazon sau o grădină cu diferite plante, proprietarii trebuie să ştie că sistemul de irigare este necesar pentru îngrijirea optimă. La fel de importantă este, însă, şi alegerea sistemelor potrivite, care să ducă apa exact unde trebuie.
21 Iulie 2018, 17:28
Poftiţi la plimbare! Localnicii şi turiştii care vizitează Oradea, invitaţi la tururi ghidate
Oradea noastră
În fiecare săptămână, până la începutul lunii octombrie, localnicii şi turiştii care vizitează Oradea au şansa să participe, gratuit, la tururi ghidate pe străzile urbei. La iniţiativa Şcolii de Ghizi Oradea şi a agenţiei de turism Eurovacanţa a luat fiinţă Oradea City Tour, o serie de evenimente menite să dezvăluie cele mai importante clădiri ale oraşului. Ghizi autorizaţi sunt dispuşi să-i plimbe pe curioşi în fiecare joi, începând cu ora 17.
21 Iulie 2018, 15:35
Oradea ieri, Oradea azi: Istoria baschetului orădean
Oradea noastră
Baschetul a ajuns în România imediat după Primul Război Mondial, cel dintâi meci fiind jucat în anul 1920 pe terenul YMCA din Bucureşti. În Oradea, la fel ca în alte oraşe, acest sport a pătruns mai târziu, pe la jumătatea anilor ’30, fiind practicat la început de amatori, în special elevi, organizaţi în echipele liceelor Premonstratens, Clasic, Comercial, Gojdu şi Evreiesc. Acestea organizau mici turnee locale, amenajându-şi terenuri pe cont propriu.
21 Iulie 2018, 09:39
Reciclare cu amânare: Aproape de termenul limită, mega-proiectul pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Bihor este un obiectiv îndepărtat
Oradea noastră
De anul viitor, fiecare primărie din România va plăti bani grei pentru deşeurile pe care, deşi ar putea să le recicleze, le abandonează în haldele de gunoi. În timp ce Comisia Europeană a avertizat deja Guvernul că riscă amenzi uriaşe pentru că nu a adoptat directivele privind colectarea deşeurilor, nici în Bihor situaţia nu este... curată. Deşi se apropie de termenul limită, mega-proiectul pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Bihor este departe de a fi implementat.
19 Iulie 2018, 12:33
De ce Universitatea din Oradea?
Oradea noastră
Tinerilor care se întreabă de ce ar trebui să devină studenţi la Oradea am să le ofer câteva răspunsuri. Fiindcă Universitatea noastră este o adevărată instituţie europeană, unde viaţa studenţească depăşeşte limitele campusului, într-un oraş în plină ascensiune, aflat în circuitul Art Nouveau, cu oferte bogate pe plan social, cultural, comunitar. Vecinătatea cu Băile Felix este de asemenea un avantaj de care se poate profita!
17 Iulie 2018, 09:55
Reciclaţi şi câştigaţi! Peste 12.000 de orădeni au început să depună deşeurile în trei fracţii distincte, colectând separat şi resturile vegetale
Oradea noastră
Programul pilot gândit de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a intrat în linie dreaptă. Începând din această lună, peste 12.000 de orădeni colectează separat biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale ce pot fi transformate în compost.
16 Iulie 2018, 13:21
Reciclare... verde: Află cum poţi să faci îngrăşământ organic din deşeurile vegetale!
Oradea noastră
Un grădinar priceput ştie că, pentru a avea un colţ verde roditor, trebuie să ajute rădăcinile plantelor cu îngrăşământ. Iar cea mai ieftină şi ecologică variantă e să-şi facă propriul compost! Compostarea presupune descompunerea resturilor vegetale prin fermentare lentă, un procedeu defel complicat, care poate fi aplicat în orice curte...
24 Iunie 2018, 13:51
Oradea ieri, Oradea azi: Titus Popovici, unul dintre cei mai cunoscuţi scenarişti români, a fost orădean
Oradea noastră
Unul dintre cei mai cunoscuţi scenarişti români, Titus Popovici, s-a născut în Oradea, pe 16 mai 1930, într-o familie modestă. A urmat cursurile Liceului Gojdu, iar în 1953 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. Iniţial, s-a remarcat ca scriitor, debutând cu pseudonim în revista Viaţa Românească, într-o perioadă în care autorităţile interziseseră mii de titluri şi le cenzurau pe cele noi.
23 Iunie 2018, 10:28
Trei ceasuri rele: Ceasurile de pe domeniul public din Oradea nu mai funcţionează
Oradea noastră
Orădenii obişnuiţi să cerceteze ora exactă sau cât de cald sau de frig e în oraş uitându-se la ceasurile electronice din intersecţia bulevardelor Dacia - Decebal trebuie să se dezveţe de acest obicei. De câteva luni bune, cele două dispozitive amplasate în mijocul scuarurilor verzi sunt mai mult oprite.
22 Iunie 2018, 11:00
Profesionist pe două roţi: Orădeanul Raul Sînza vrea să devină unul dintre cei mai buni ciclişti din lume
Oradea noastră
La doar 19 ani, Raul Sînza este unul dintre cei mai buni ciclişti români, având în palmares zeci de medalii, majoritatea din aur, iar trei dintre ele i-au adus şi titlul de campion naţional. Din acest an, ciclistul este legitimat în echipa româno-italiană MsTina-Focus Cycling, al cărei scop e să-şi pregătească sportivii pentru Olimpiada de la Tokyo, din 2020. "Vreau să ajung cât mai sus, la nivel internaţional", mărturiseşte tânărul orădean.
22 Iunie 2018, 08:07
Examenul reciclării: Peste 6.000 de orădeni au început să depună deşeurile în trei fracţii distincte, colectând separat şi resturile vegetale
Oradea noastră
De două săptămâni, mii de orădeni trec printr-un test de ecologism. Cuprinşi în programul pilot gândit de Primărie şi RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a oraşului, peste 6.000 de localnici au început să arunce separat biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale care pot fi transformate în compost. Până la finalul lunii, un număr egal de orădeni vor proceda la fel, după ce vor primi şi ei de la RER Vest recipientele necesare pentru colectarea deşeurilor "verzi".
20 Iunie 2018, 15:45
Să îndrăznim să visăm!
Oradea noastră
De Ziua Internaţională Art Nouveau, Oradea s-a întrecut pe sine în dorinţa de a-şi pune în valoare comoara de clădiri. Pătrunderea în fascinanta lume a Artei 1900 a început cu călătorii ghidate în intimitatea spectacolului arhitectural al unei arte noi ce oferea soluţii stilistice total opuse celei clasice.
18 Iunie 2018, 21:00
Liber căţărător: Preşedintele clubului de alpinism şi escaladă Cassio Montana, Răzvan Paută, vrea să atragă tinerii spre aceste sporturi
Oradea noastră
În urmă cu peste 30 de ani, un grup de tineri bihoreni iubitori de munte şi, mai ales, de senzaţia unică oferită de cucerirea stâncilor şi piscurilor, înfiinţau un club sportiv sub egida căruia ani la rând au organizat şi participat la concursuri de alpinism şi escaladă. După ce la începutul anilor 2000 clubul a intrat în letargie, acum alţi entuziaşti doresc să reînvie aceste sporturi în Bihor. "Trebuie să le facem poftă de munte adolescenţilor şi tinerilor", spune preşedintele clubului Cassio Montana, Răzvan Paută. Alături de colegii săi, a amenajat la Şuncuiuş un traseu spectaculos de via ferrata, care este însă doar începutul unui viitor parc de aventură ce va exista în defileul Crişului Repede.
10 Iunie 2018, 14:05
Oraş la dungă: Primarul Bolojan vrea ca toate casele din centru să aibă înălţimi similare şi frontul stradal aliniat
Oradea noastră
După ce şi-au dichisit faţadele, ca să nu fie supraimpozitaţi de Primărie, proprietarii de case din centrul istoric şi de pe principalele străzi din cartiere se trezesc cu noi reguli costisitoare. Timp de o lună, Primăria supune dezbaterii publice un regulament care prevede că fiecare clădire care nu se încadrează în frontul stradal construit şi care nu are regimul de înălţime agreat de specialiştii municipalităţii va fi impozitată cu 50% mai mult. Cu aceste noi norme, primarul Ilie Bolojan vrea ca străzile principale din oraş să aibă un aspect unitar şi aliniat, dar şi să fie aglomerate cu locuitori şi spaţii comerciale.
Oradea ieri, Oradea azi: Stadionul Tineretului a fost prima arenă sportivă a oraşului
Oradea noastră
La sfârşitul secolului XIX, fiindcă interesul orădenilor pentru sport era în creştere, autoritățile orădene au decis să amenajeze în grădina Rhédey arena sportivă a orașului, care a fost inaugurată la 4 iunie 1895. Tot atunci a fost dată în folosinţă o clădire cu parter și două mici turnuri, pentru dans, un nou restaurant şi un bufet, proiectul aparținându-i lui Rimanóczy Kálmán. Între sporturile care se practicau aici se numărau gimnastica, ciclismul, tenisul și patinajul, fiind constituită chiar şi o asociație a patinatorilor.
09 Iunie 2018, 10:51
Te provoc la POM!
Oradea noastră
De câte ori nu ne-am aflat în situaţia de a dori să facem ceva pentru a salva mediul înconjurător? Dacă vrei să plantezi un copac în spaţiul public e destul de dificil, pentru că te loveşti de tot felul de piedici birocratice. Atunci te îndrepţi spre asociaţii care fac plantări organizate. Acolo e din nou destul de dificil, pentru că în ONG-uri lucrurile sunt deja hotărâte. (Cauze: gropile trebuie săpate, număr limitat de pomi aprobat deja de aceleaşi organe de care aminteam mai sus...).
05 Iunie 2018, 09:59
Declaraţii şocante ale unui martor în cazul şoferului care a tras după maşină un câine în Oradea: Făcea ture pe centură
Oradea noastră
Declaraţii şocante ale unui martor în cazul şoferului prins, în noaptea de duminică spre luni, că trăgea după maşina pe care o coducea un câine. "Este inacceptabil aşa ceva, pur şi simplu făcea ture pe centură!", a declarat martorul BIHOREANULUI.
04 Iunie 2018, 12:28
Pe locuri, fiţi gata, reciclaţi! RER Vest a început colectarea deşeurilor biodegradabile de la asociaţiile cuprinse în programul pilot (FOTO)
Oradea noastră
Programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii, gândit de Primăria Oradea şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru 126 asociaţii de proprietari din oraş, a început: de săptămâna trecută, utilajele au început să adune noua fracţie biodegradabilă de la câteva dintre blocurile cuprinse în program. Treptat, acesta va fi implementat pentru toţi cei 12.000 orădeni vizaţi, după ce oamenii vor afla ce presupune colectarea selectivă în trei fracţii, de ce este necesară şi, mai ales, ce beneficii aduce.
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2658 RON
  • 1 EUR = 4.7621 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON