URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 MAI 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A venit momentul să arătăm ce popor suntem. Problema nu este că o luăm spre Vest sau spre Est, ci dacă idealul nostru sunt maneliștii, băieții din galerie, cei care se laudă pe TikTok cu mașinile bengoase, sau dacă apreciem băieții cuminți, olimpici, care și-au văzut de treaba lor și nu se sparg în figuri...
Zic şi eu
Adrian Cris
O singură dată a mai trăit generația din care fac parte ura care ne-a întunecat țara între 4 și 18 mai: în anii 90, ai mineriadelor, ai „democrației originale”. Părinții noștri au cunoscut-o în copilărie, când „democrația populară” adusă de tancurile sovietice lichida dușmanii poporului. Părinții lor au avut și ei propriul coșmar, în perioada interbelică.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de rezultatul alegerilor prezidențiale din România?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La momentul publicării acestui text, deja se știe cine este noul Președinte al României. Indiferent de numele acestuia, atribuțiile sale constituționale sunt aceleași, astfel încât este necesar să le cunoaștem în raport cu situația concretă a țării.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Noiembrie 2024, 15:45

Oradea ieri, Oradea azi: Cum trebuiau îngrijite străzile orașului în perioada interbelică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1936. Pentru drumuri salubre

În 1924, în Oradea existau cam 200 de străzi, numărul lor crescând mult în următorii zece ani prin înfiinţarea unor noi cartiere de case. Numai o mică parte dintre ele erau amenajate sau asfaltate, iar curăţarea lor era o problemă.

Au existat şi atunci regulamente privind întreţinerea drumurilor publice. Cel al Secţiei Salubrităţii Publice a Uzinelor Comunale din 1936 prevedea că în cartierele de case proprietarii sunt obligaţi să măture trotuarul din faţa imobilului în fiecare dimineaţă, până la ora 6 în sezonul cald şi până la ora 7 în timpul iernii.

Pentru asigurarea circulaţiei, iarna străzile şi pieţele principale erau deszăpezite, omătul fiind strâns pe marginea carosabilului, pentru a fi apoi transportat cu căruţele în punctele de descărcare în Criş.

Deszăpezirea trotuarelor cădea în sarcina localnicilor, la fel dezgheţarea lor, prin presărarea de nisip, cenuşă sau rumeguş.

Vara, stropirea străzilor se făcea îndeosebi la amiază şi seara. Pentru menţinerea curăţeniei, transportul paielor, fânului, lemnelor şi al altor materiale voluminoase sau care riscau să se împrăştie pe drum era interzis pe străzile centrale.

2024. Principii similare

Îngrijirea şi menţinerea salubrităţii străzilor se fac şi azi conform unor regulamente ale municipalităţii.

Asigurarea şi monitorizarea salubrizării oraşului se face printr-un birou specializat din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. Îngrijirea străzilor se face prin măturatul manual şi mecanizat, curăţarea rigolelor, încărcarea şi transportul deşeurilor şi stropirea mecanizată a carosabilului.

Conform unui program, deşeurile sunt transportate în zile diferite în funcţie de fracţii, locuitorii caselor trebuind să le scoată în faţa imobilelor în ziua colectării.

Transportul pământului sau al deşeurilor rezultate din construcţii se face obligatoriu în camioane cu bena acoperită, asta după ce anterior roţile sunt spălate la ieşirea de pe şantiere. Măsura nu prea este respectată, mai multe firme de construcţii fiind amendate în ultimii ani pentru împrăştierea de pământ şi ciment pe carosabil.

În caz de ninsoare, zăpada şi gheaţa sunt curăţate manual sau cu ajutorul utilajelor dotate cu plug şi se împrăştie material antiderapant solid şi lichid, întâi pe drumurile principale, apoi pe cele secundare, proprietarii de case, spaţii comerciale şi asociaţiile de proprietari având obligaţia să execute aceleaşi operaţiuni pe trotuarele şi aleile proxime.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5188 RON
  • 1 EUR = 5.0848 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON