1995. Pericol public
Malurile Crişului Repede oferă azi orădenilor spaţii lungi pentru plimbare şi pedalat, dar în anii ’90 arătau destul de rău, iar ziarele locale atrăgeau atenţia asupra pericolelor de la tot pasul.
De pildă, digul paralel cu strada Sovata era placat cu plăci de beton, ros de vremuri, nu exista iluminat public, iar balustradele din beton de pe aleea de jos erau distruse şi chiar lipseau, trecătorii riscând să cadă în râu.
Pe malul stâng, pe Splaiul Crişanei, aleea de sus era din pământ şi pietriş, o parte din balustrade fiind căzute în Criş. Podul de pontoane din Ioşia a trecut prin mai multe reparaţii în acei ani, dar tot îi lipseau des scânduri, iar iarna devenea alunecos.
Subtraversarea Podului Decebal era evitată de pietoni din cauza gunoaielor, iar lângă conductele de termoficare de pe mal locuiau oamenii străzii. "Cutii ruginite, bălegar, moloz, un câine mort" completau imaginea locului, alături de diferitele mirosuri.
Către centru nu existau alei amenajate, pe strada Emilian Chitul fiind împrăştiat pietriş, însă exista iluminat public. Lângă strada Independenţei era o parcare, dar malul din faţa Primăriei era preferat doar de pescari.
2024. Pedestru şi pe roţi
Acum, malurile Crişului sunt mai primitoare. Amenajarea lor a început după anul 2000, prima lucrare majoră fiind construirea promenadei de jos de pe malul stâng, între podul Dacia şi Velenţa.
Terminată în 2006, are 1,3 km de alee pietonală şi pistă pentru biciclişti, cu rampe către stradă, bănci de odihnă şi iluminat. Au urmat cele două maluri între Splaiul Crişanei şi Rogerius, unde au fost montate noi balustrade din beton, treptele de pe diguri au fost refăcute, iar aleile au fost asfaltate, lucrările fiind completate cu un pod construit în 2011 în locul celui de pontoane.
Propusă în 2007 şi primită cu scandal de organizaţiile de protecţia mediului, construirea aleii pietonale din faţa Colegiului Naţional Emanuil Gojdu s-a făcut în 2011.
Similar a fost realizată aleea dintre podurile Sfântul Ladislau şi Decebal, în 2011-2012, care azi poartă numele lui Dan Andrei Aldea. Partea pietonală e dublată de o pistă pentru biciclete, aflată în partea de sus, care începe din centru şi continuă până la Podul Densuşianu.
Vizavi, promenada de pe strada Principatelor Unite a fost lărgită şi refăcută în 2018, dar cu sacrificarea arborilor. Pe ambele maluri lipseşte întreţinerea spaţiilor verzi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.