URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2024, 12:05

Ce caută orădeanul în Varșovia?

Ce caută orădeanul în Varșovia? (Sursa foto: Pexels.com, credit: Oleksandr P)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă te uiţi pe hartă, pare cam nefiresc să zbori din Oradea spre nord, în Varşovia, ca după aceea să o iei spre sud, spre altă destinaţie dorită. Numai că în transportul aerian rutele sunt altfel gândite. Mulţi români au ajuns, bunăoară, să zboare până la Amsterdam ca să ajungă în China, după ce Taromul s-a limitat să jecmănească călătorii mai ales pe rutele interne.

De ce am ales noi o colaborare tocmai cu LOT-ul polonez? Probabil pentru că nu avem faţă de Emirates sau Turkish Airlines. Trebuie să recunoaştem că alegem şi noi pe cine putem şi pe cine vrea să vină, într-un domeniu extrem de concurenţial.

Alegerea LOT aduce ceva avantaje pentru orădean. Acesta merge cu taxiul până la aeroport şi practic de acolo nu mai are niciun gând, cu excepţia preţului biletului de avion. Dacă, însă, merge la Budapesta sau Cluj, îi ia 3-4 ore, mai are şi grija parcării, iar când se întoarce face alt drum cu maşina sau ia un hotel dacă e prea obosit ori îl prinde noaptea.

Prin urmare, cheltuiala cu zborul cu escală din Oradea nu e chiar aşa mare faţă de zborurile de pe alte aeroporturi. Sigur, există variantele low-cost, care financiar par a fi mai convenabile. Dar dacă adunăm toate angaralele băgate de Wizz Air sau Ryanair, de la bagajul de cală până la prioritate la îmbarcare sau loc preferenţial, cam tot pe acolo suntem. Unde mai pui că ajungi pe nişte aeroporturi marginale şi te costă mult mai mult transportul pe şosea până în localitatea dorită.

Subvenţiile acordate LOT şi, probabil, şi celor de la HiSky nu sunt o noutate. Primăria subvenţionează şi mersul cu tramvaiul, şi gigacaloria, şi instituţii de cultură. Important este ca afacerea asta să fie de lungă durată, să nu ne trezim lăsaţi cu ochii în soare taman acum, când avem şi mândreţe de aeroport.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
:
Pt. cei care isi pun întrebări despre pretul unei curse via waw solutia cea mai simpla de estimare este de a intra pe site-lot si a vrf. zboruri pe destinatia dorita cu plecare din Cluj. Preturile sunt decente iar din cj ai mai putine curse lot (pt. ca ei au mai multe curse directe in afara, mult mai multe as spune). Lot e din acelasi grup cu LH - star aliance prin urmare din Waw ai conexiuni si pe LH sau alte companii din acelasi grup cu one ticket. Oradea -Deb este cam 1:20 cu masina personala, mai mult la transfer, si mai depinde si de vama(10-30min) + vinieta. E drept ca daca ai direct LH-MuC merita dar unele frecvente sunt usor peste mana pt. anumite destinatii (ajungi prea târziu seara). Totusi poti găsi combinatii omr lot tur si deb lh pe retur, asa ca e bine ca sunt amândouă. Bănuiesc ca fabrica bmw a pus oarecum pe harta deb pt LH. Daca ai o delegatie la fabrica este mult mai ok ca isi vor putea găsi conexiuni directe pana la oradea sau debrecen decât sa-i transferi de la bud, tm sau cj. Si sunt o gramada. Cursele omr-waw nu sunt doar pt. Cei ce vor zboruri intercontinentale ci si pt. conexiunile directe EU. O doza de incertitudine exista bineinteles dar merita încercat. Nu de alta dar wizz nu va concura niciodată deb de la omr, ryanair poate fi influentat (cum a fost de fapt) sa renunte la omr(nu intru in detalii aici), pe tarom il cam doare la basca iar altii nu prea vad sa fie curiosi. Nu avem in oradea o concentrare de business strain pe o anumita tara sau vreo investitie masiva gen bmw deb, drept urmare solutia de a ne lega de un hub european este cea mai potrivita. Sa vadem daca si funtioneaza! Ps - subventii de acest gen si pt. alte mijloace de transport (cale ferat de ex.) se aplica peste tot in europa, nu sunt o noutate.
Postat 05 Aprilie 2024, 09:16 de myke
Oradea -Birtin
Poate ar trebui Oradea -Birtin, si acolo sa fie un altar cu o spranceana mare , in care sa vina adulatorii in pelerinaj. Sa se taransca pe coate si genunchi de 17 ori in jurul Birtinului pentru sanatatea marei monosprancene atotstiutoare, zeul betonului.
Postat 02 Aprilie 2024, 19:22 de sanduivanov
Maxim 6 luni le dau
Pana in toamna nu va mai fi nici un zbor. Nu exista destui doritori de asa ceva. Oradea e prea mica si saraca pentru asa ceva
Postat 02 Aprilie 2024, 19:19 de sanduivanov
@Riviera
Nu stiu in ce lume NU pierzi timp daca zbori la Varovia prima ora din Oradea - ca de bani inca nu se stie nimic. De la Oradea zbori 1.5 ore la Nord ca dupa sa te intorci in Sud pentru orice destinatie din Europa in care se duc 90% din posibilii pasageri ai aeroportului Oradea. Dar da, cum zici: numai cine nu vrea se face ca nu intelege. Daca tu crezi ca e mai rapid sa zbori Oradea-Varsovia-Londra decat Oradea-Londra nu te-ai uitat de mult timp pe o harta.
Postat 02 Aprilie 2024, 14:18 de ionelul
iar
a ramas Oradica un kk in ploaie, si ala facut din malai , condusa de fauritorii de racle , spre un plai cu verdeata frumos , daca n-ai zbor din/spre IT, DE,UK din zona asta a lumii se cheama ca n-ai , ruta poloneza are sens cargo , si aia sa mai ingroape cu marfa CN mai buna , mai atent si intelijent selectionata..pentru loaneri laboreiii poluatorii .. care au mai ramas in Oradea
Postat 02 Aprilie 2024, 05:55 de sodelica
Ionelule
Au fost
Postat 01 Aprilie 2024, 23:13 de Sandu2100
ionelul.
Ca sa ajungi la Debretin pierzi timp si bani. Umbli pe drumuri. Platesti si taxe de aeroport la ei, in loc sa platesti la tine acasa, daca stai in Bihor. Stie toata lume ca e concurenta intre tari, aeroporturi dar astea sunt chestii foarte simple. Numai cine nu vrea se face ca nu intelege. Incearca in alta parte. Aici nu tine cu d'astea.
Postat 01 Aprilie 2024, 22:45 de Riviera
@Sandu
Ai internet degeaba. Deschide si tu site-ul celor de la Debrecen Airport si vezi ca au 4 zboruri pe saptamana spre Munich... Au de cel putin 6 ani zborul asta. Si da faci 30 de minute din Bors 2 ca aeroportul lor are legatura cu autostrada...
Postat 01 Aprilie 2024, 21:13 de ionelul
ionelul
De la Oradea la Debrecen fai 1 ora, De la Debrecen nu ai vorbit spre Munich, ai zbor spre Cologne și Stuttgart și aceste 2 aeroporturi nu sunt HUB-uri. Aeroportul din Debrecen nu te duce către niciu HUB, dar Oradea te duce către 2 HUB-uri.
Postat 01 Aprilie 2024, 18:40 de Sandu2100
..........
Va fi un eșec total.Ne plângem că nu avem zboruri și când apare ceva e de râsul-plansul.Aceasta legătură are sens doar pt cei care vor sa zboare intercontinental ori mă îndoiesc că din Oradea vor atâția sa plece săptămânal prin China,SUA etc Baiul e că acesti "tinerei,, care au preluat frâiele prin instituții dc bine știu și la conducerea aeroportului e tot ceva de asta ei se pare că pe ăștia nu-i duce capul nici cât să observe lumea din jur despre viziune nici să nu visam.Inca doua,trei eșecuri ca cel cu acest viitor zbor și nici naiba nu va mai baga in seama niciodată aeroportul Oradea care azi are zbor mâine nu.Nu-ti poți planifica nimic cu asemenea harababura ce fac ăștia.Pestele de la cap se impute!!!!! Și nici speranțe nu ai să atragă pasageri din alte județe în timp ce tu in loc sa faci o legătură feroviară peste câmp de la linia Arad-Oradea până la aeroport un traseu simplu,rapid,eficient că legătura aeroport-gara CFR tu vrei sa faci tram-tren care va ajunge de la gara la aeroport într-o oră (cel puțin).Un festival al prostiei pare a fi în locul unde toate lucrurile astea se planifică.
Postat 01 Aprilie 2024, 18:33 de Robert
Aproape buna comparatia
Dar te duci 30-40 de minute cu masina pana in Debrecen si ai Lufthansa cu zbor la Munich de 1.5 ore si atunci te intrebi.. de ce ai zbura din Oradea 2 ore ca sa mergi alte 2 ore la Munich. Si de acolo e clara diferenta. Aeroportul din Munich e hub international - nu cel de la Varsovia. Ne-a batut Debrecen iar.
Postat 01 Aprilie 2024, 12:47 de ionelul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON