URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2024, 20:01

Hoțul și prostul

Hoțul și prostul foro: mesagerulhunedorean.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.

Încă nici nu hotărâseră Ciolacu și Ciucă să comaseze alegerile locale și cele europarlamentare, iar la acestea să prezinte o „selecționată” comună (adică o varză social-democrat-populară, ale cărei foi vor fi despărțite la Bruxelles), că în Bihor un primar care până acum a avut 4 mandate ca PNL-ist, cel din Tinca, și-a și anunțat hotărârea ca pe 9 iunie să candideze ca PSD-ist. Desigur, el nu are nicio vină pentru schimbarea macazului, vina este a celor din PNL că nu-l mai vor în continuare.

În bloc-starterele traseismului sunt, însă, o grămadă de alți primari, în Bihor toți de la PNL. Despre cel din Vașcău se aude că, după ce Bolojan i-a spus în față că nu-l mai acceptă, și-ar fi târguit plecarea la AUR, dar pentru că n-a reușit va încerca o nouă candidatură ca PUSL-ist. Despre altul, din Popești, se zice că ar târgui cu PSD, supărat că liberalii nu-l vor pe listă pentru... Parlament, căci omul se visează deputat. Și sunt convins că, la fel ca aceștia, mai sunt și alții gata s-o șteargă la mai bine și la mai ușor.

PSD vânează în toată țara primari, nu doar de la PNL, ci și de la USR, iar aleșii comunali, căci aceștia sunt țintele cele mai ușoare, trec în barca puterii dintr-un motiv ușor explicabil: primesc bani pentru apă, canalizare, săli de sport și altele. Câștigul PSD este și el lesne de ghicit: cu cât are mai mulți primari, cu atât îi este mai mare sporul la parlamentare și prezidențiale.

Dacă până acum legea sancționa primarii și consilierii traseiști cu pierderea mandatelor, lăsându-le pentru migraționism doar luna dinainte de alegeri, de data asta se pregătește o Ordonanță de Urgență care le-ar permite să schimbe partidul chiar și cu 6 luni înainte. Așa ceva s-a mai întâmplat doar în urmă cu un deceniu, când Liviu Dragnea, atunci ministru al Dezvoltării, cocea OUG 55/2014, care le-a dat aleșilor locali 45 de zile pentru traseism fără pedeapsă. Rezultatul: o cincime dintre primarii de comune s-au cuibărit la PSD-ul lui Victor Ponta, aflat în drum spre Cotroceni.

De data asta, proiectul noii OUG e scris taman de un PNL-ist, Cătălin Predoiu, ministrul Internelor, cu girul lui Ciucă și la ordinul, cel mai probabil, al lui Iohannis. Hoțul, partidul care fură primari, și prostul, căruia îi sunt furați, sunt, așadar, tovarăși și complici, dar victimă e doar PNL. De unde și concluzia că dușmanii cei mai teribili ai puținilor liberali rămași în acest partid sunt nimeni alții decât propriii lor conducători. Iar cu aceștia le e cel mai greu să se bată, deși e atât de evident că odată și-odată tot vor trebui s-o facă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E prea târziu pentru PNL
PNL e mort, va supraviețui doar o variantă locală.
Postat 12 Martie 2024, 02:20 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON