URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2024, 11:16

Dacă facem o sală, să fie ca lumea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea are nevoie de un Centru Cultural care să mai reducă presiunea asupra Teatrului Regina Maria sau să fie o variantă pentru Filarmonica a cărei clădire a fost retrocedată de la București.

Acum se pregătește un centru multifuncțional frumos, cu o sală mare, de peste 1.000 de locuri, plus încă două mai mici, bașca o grămadă de facilități. Investiția este serioasă, de peste 120 milioane lei, din care doar 40% fonduri europene. 

Când aude de plată din propriul buzunar, Consiliul Județean devine foarte zgârcit. N-ar fi exclus ca dotările viitoarei săli să fie plătite din alte proiecte europene, lucru care nu e deloc rău. Așa s-a procedat cu Cetatea, unde la fiecare ciclu de finanțare se mai renovează un bastion sau două. Idem la Muzeul Țării Crișurilor, unde mai multe proiecte europene au asigurat finalizarea în bună regulă a lucrărilor.

Numai că sala asta mult așteptată are o hibă care ar putea să-i ciuntească sever utilitatea. Nu are fosă pentru orchestră! Sigur că introducerea sa în proiect ar fi crescut valoarea investiției, dar absența ei se poate dovedi catastrofală în timp. O asemenea investiție ar trebui utilizată cel puțin 50 de ani fără prea mari lucrări de reparații. În plus, ar trebui să existe o strategie culturală pe termen lung a administrației locale.

Oradea, nu neapărat acum, dar poate peste câțiva ani, va dori să aibă un ansamblu de operă și unul de balet. În acest caz e nevoie de o fosă unde să poți pune orchestra. Iar până atunci, oricum îți trebuie așa ceva dacă aduci în turneu ansambluri din țară. E păcat, deci, ca noua investiție să nu aibă toate facilitățile, numai pentru că acum ne-am ieftinit la făină, dar am fost scumpi la tărâțe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu stiu taranii inculti sa faca nimic
Nu fac astia din primarie nimic calculat si gandit la viitor, ei fac doar sa faca, sa pice banul si atat
Postat 12 Martie 2024, 19:51 de sanduivanov
Casa de cultura
Cu putina imaginatie puteau renova, de ce nu reconstrui Casa de Cultura a Sindicatelor, care pe langa ca arata oribil, mai tot timpul e si pustiu. Locatia este intr-o zona foate buna, acces usor cu mijloace de transport, mai nou si parcarea de la cetate.
Postat 12 Martie 2024, 15:10 de Hoppmester
RE: Casa de cultura
Nu e vorba de lipsă de imaginație. Casa de Cultură a Sindicatelor nu e nici a Primăriei, nici a Consiliului Județean, e a sindicatelor, deci administrația locală nu poate să o renoveze/reconstruiască.
Postat 12 Martie 2024, 16:25 de Florin Ciucas
Merita inclusă acum cat e inca la faza de proiect
Cladirea filarmonicii a fost retrocedata, Oradea va avea speram curand si opera… diferenta de cost din banii alocati ONGurilor, ca doar sunt organizatii-non-guvernamentale, nu capuse la bani publici
Postat 12 Martie 2024, 11:36 de unu
Folosiți casa de cultură a sindicatelor
Nu ne băgați iar în datorii.
Postat 12 Martie 2024, 11:25 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON