URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...

Opinii

Copii izolați, părinți infectați
Opinii
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
19 Septembrie 2020, 10:18
Alegerile fără alegători
Opinii
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
16 Septembrie 2020, 10:59
Primari de falimente
Opinii
Dacă ar fi după mine, aş pune alegerile numai toamna-iarna. Nu neapărat fiindcă în sezonul rece şi ploios nu se votează pe mititei şi bere, ci mai ales pentru că atunci tot românul simte ce bine-i să aibă asfalt ca să nu îşi ude picioarele, încălzire ca să nu dârdâie în case şi apă caldă să se îmbăieze. Toate, binefaceri ale unui trai civilizat, care nu vin de la sine, ci din buna gospodărire a localităţilor, şi care ar trebui să definească nu doar marile oraşe (în cel mai mare, Bucureşti, crapă toate reţelele, dar încep şi în altele), ci şi aşezările rurale. 
15 Septembrie 2020, 10:20
Liberali cu numele
Opinii
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
14 Septembrie 2020, 19:05
Dezvoltare fără demolare
Opinii
Una dintre marile teme abordate de ceva vreme în Oradea este problema demolărilor. Poporul, încă traumatizat de epoca Ceauşescu, tinde să bage în aceeaşi oală demolarea unei clădiri, care prin soluţii ingenioase ar fi putut fi salvată cu raderea de pe faţa pământului a unor coşmelii pline cu mizerii şi şobolani. În această problemă spinoasă, deputatul Szabó Ödön vine cu o idee care mie mi se pare de bun-simţ...
14 Septembrie 2020, 15:30
Inauguratorii
Opinii
Mi s-a părut întotdeauna fascinantă explozia de hărnicie din timpul campaniilor electorale. Se muncește cu foc, se inaugurează în draci, se taie panglici cu spume, se transpiră muncitorește, exact cum fac elevii codași în ajunul tezelor. Îi blamăm mereu pe conducători pentru că nu-și fac treaba, că nu sunt profesioniști și serioși și pentru câte și mai câte, dar nu-i lăudăm niciodată pentru programarea perfectă a inaugurărilor din perioada de campanie.
09 Septembrie 2020, 10:47
Vreau un stadion cu 90.000 de locuri!
Opinii
Gata, se pare că vom avea un stadion cu doar 16.000 de locuri, spre nemulțumirea nostalgicilor care-și aduc aminte că într-o sută și ceva de ani de fotbal orădean am avut o dată 25.000 de  spectatori la un meci. Dar era pe vremea când la televizor îl vedeam numai pe Ceaușescu, iar la unguri ne uitam extaziați la partidele dintre Tatabanya și Salgotarjan.
08 Septembrie 2020, 11:38
Noii mititei
Opinii
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
07 Septembrie 2020, 20:49
2020, anul fără concerte
Opinii
Anul acesta va fi pentru noi un fel de 1989, ne vom împărți viața în perioade raportându-ne la el - înainte de 2020 și după 2020. A fost anul cu muncă mai puțină, cu stat mult pe acasă, cu câștiguri mai mici, cu reașezări financiare, cu mai multă cumpătare, cu concedii pe apucate sau deloc. A fost și anul unei noi diviziuni între oameni - cei care cred și cei care nu cred în Covid, de parcă am vorbi despre o divinitate inventată acum mii de ani, în zorii întunecați și năclăiți de necunoaștere ai civilizației umane.
02 Septembrie 2020, 12:35
Impostorii urnelor
Opinii
Nu mai puţin de 7 politicieni pretind să fie votaţi pentru a ajunge la conducerea Primăriei Oradea şi alţi 8 la cea a Consiliului Judeţean Bihor. Recunoscând dreptul de a candida pe care îl are fiecare cetăţean român care îndeplineşte criteriile legale, nu aş da atenţie, ca alegător, decât unei singure categorii de candidaţi: cei care au un program, un set de proiecte pe care vor să le pună în aplicare în fiecare domeniu de competenţă administrativă.
01 Septembrie 2020, 16:21
Pásztor îi face temele lui Bolojan
Opinii
Se spune că, deși va pleca la Consiliul Județean, tot Ilie Bolojan va conduce Primăria Oradea, mai ales că i-a dat aşa mult de lucru lui Florin Birta încât acesta ar avea nevoie de trei mandate ca să ducă la bun sfârșit toate proiectele începute.
31 August 2020, 14:54
Candidații fără chip
Opinii
Ce alegeri interesante vom avea anul acesta! Au început deja să ne invadeze atenția fotografiile candidaților acoperite regulamentar cu măști de protecție. Pentru un ins care vrea să ajungă într-o demnitate în urma votului, acoperirea parțială a chipului poate fi o problemă serioasă. Cum îl vor recunoaște alegătorii? Cum vor face diferența între el și ceilalți? Cum vor ști că el este cel mai bun, mai deștept și mai frumos?
26 August 2020, 11:03
Austriecii toarnă betoane în Bihor!
Opinii
Vestea că austriecii de la Strabag au câştigat licitaţia Centurii care va lega Oradea de Autostrada A3 m-a bucurat de două ori. O dată pentru că se face un pas important pentru una dintre cele mai mari şi mai utile investiţii pentru urbe, iar apoi pentru că am, în sfârşit, ocazia să-i văd pe austrieci cum trudesc sub soarele nemilos al Bihorului, la turnat de betoane şi asfaltări.
25 August 2020, 10:31
Fraţi pocăiţi, purtaţi mască!
Opinii
Mărturisesc, mă socot creştin. Nu unul model, nelipsit duminica la Liturghie, ci unul mai liberal, fericit că Dumnezeu e peste tot, nu doar în Biserică. De aceea, mă grăbesc s-o spun, apelativul din titlu privitor la fraţii penticostali şi baptişti nu are nicio intenţie peiorativă şi nu-i nicio "şopârlă", sugerând că unii poartă pe chipuri "măşti" care ascund.
24 August 2020, 12:11
Idioţi de Facebook
Opinii
Am - desigur, cu excepţiile de rigoare - o părere proastă despre prototipul "consumatorului standard" de Facebook. Îl numesc adesea "cititor de titluri" şi îl asemăn unui alt tip de biped, cu mersul un pic mai dezechilibrat, şi anume "cititorul de etichete" (etichete de sticle, evident), coeficientul de inteligenţă situându-se, chiar dacă din pricini diferite, cam în aceeaşi zonă. 
19 August 2020, 10:30
Olimpiada guriştilor
Opinii
Dacă nu eşti rupt de realitate şi te interesează cum vei trăi în următorii (cel puţin) 4 ani în Oradea şi în Bihor, vânzoleala electorală nu te poate lăsa indiferent. Iar când auzi banalităţile şi prostiile debitate de cei mai mulţi candidaţi, n-ai cum să nu te revolţi, să te deprimi ori să te amuzi, depinde de conştiinţă, temperament, dispoziţie. Majoritatea dintre ei fac "declaraţii de principii" de la roz la rogvaiv.
18 August 2020, 12:38
Greaua moștenire pentru Bolojan
Opinii
Ioan Mang poate ajunge preşedinte al Consiliului Judeţean numai dacă alegerile se fac pe categorii de vârstă şi el participă singur la +60. În rest, Bolojan poate de pe acum să facă lista cu atârnătorii de partid care vor părăsi instituţia, cu nevestele de popi care-şi găsiseră sinecuri şi cu ceilalţi piloşi oploşiţi în darnicul sistem bugetar. Marea provocare a lui Bolojan nu va fi să construiască parcuri industriale, să bage gaz şi canalizare, să facă drumuri şi dispensare, să ctitorească şosele şi abatoare. La asta se pricepe şi nu are cum să dea greş. Altele vor fi piedicile ce-i vor ieşi în cale...
17 August 2020, 14:30
La țepe, în Piața Unirii!
Opinii
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
12 August 2020, 13:05
Prefect, primar și președinte?
Opinii
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
11 August 2020, 10:36
Dictatura lui Bolojan
Opinii
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
10 August 2020, 12:18
Curajul celor care nu cred în Covid
Opinii
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
05 August 2020, 20:24
Spânzurători şi ţepe
Opinii
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
04 August 2020, 10:33
Ne-am întors de unde am plecat
Opinii
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
03 August 2020, 19:21
O întâmplare înspăimântătoare
Opinii
După formula standard de încheiere, „Lucian Cremeneanu, Pro TV”, am rămas trăsnit: oamenii care îmi fuseseră public de ocazie au început să aplaude! „Bravo, bă!”, a strigat cineva. După care s-au întors cu toții la incendiu...
29 Iulie 2020, 11:59
Lăcomia PNL
Opinii
Cu cât se apropie alegerile, cu atât sunt mai stridente bizareriile politice, iar ale liberalilor, ai căror lideri au dat uitării deviza "Prin noi înşine", de dragul grefelor de sorginte PSD-istă, întrec închipuirea....
28 Iulie 2020, 12:42
Noii arhitecţi din Oradea
Opinii
De câte ori se apropie campania electorală, cei 200.000 de arhitecţi orădeni se reactivează, şi aşa aflăm pentru a nu ştiu câta oară că spânzurătorile montate acum patru ani în centru sunt hidoase, cutia de conserve din staţia de tramvai e horror, iar cârciuma nou deschisă nu se simte mai bine nici ea. Trăim în epoca "mai bine să nu se facă nimic decât să se facă prost". Dacă nu se face prost, se face cu întârziere. Iar dacă se face bine şi la timp, banii puteau fi folosiţi în cu totul altă parte. 
27 Iulie 2020, 12:10
Echilibrul etnic din Oradea Mare
Opinii
Tenacele primar Ilie Bolojan nu a renunțat niciodată la ideea de a face Oradea cu adevărat mare. Doar că, după eșecul referendumului pentru unirea cu Sânmartinul, și-a schimbat tactica. Și-a dat seama că nu doar PSD-ul lui Mang a fost cel care a pus talpă proiectului, ci și UDMR-ul, speriat că echilibrul etnic din Oradea se va frânge, în contextul în care în cea mai bogată comună a județului etnicii români sunt majoritari...
23 Iulie 2020, 09:55
Opriți dictatura urâtului!
Opinii
Urlă mulţi oameni pe internet că nu le place centrul istoric al oraşului Oradea şi cam au motive de supărare. S-au făcut lucrări nepotrivite cu vecinătatea, cu ansamblul zonei, s-au ridicat câteva construcţii în stilul NIP (Nuca In Perete), s-a mai dat cu culori neinspirate... Să nu mai vorbim de sistemul de iluminat din Piaţa Unirii, unde poţi face trafic de arme după lăsarea întunericului, fiindcă nu te vede nimeni. Iar clădirile din jur, frumos renovate, stau scufundate într-o nemeritată obscuritate până răsare soarele. Păcat!
22 Iulie 2020, 13:41
Nevoie de „poveşti”
Opinii
Ştiu că nu sunt original cu întrebarea, dar nu "originalitatea" ne lipseşte nouă (ba dimpotrivă, avem aşa multă încât se scufundă în fabulaţie), ci mai degrabă bunul-simţ. Aşadar: când se strică maşina familiei, i-o duci la reparat unui mecanic sau unui lăutar? Şi dacă răspunsul este cel corect, atunci de ce ţi-ai încredinţa sănătatea nu medicilor, ci gălăgioşilor care susţin că "virusul nu există" ori că-i "inofensiv" cu aceeaşi tărie cu care acum câteva secole înaintaşii lor ziceau că Pământul este plat şi că anemia se tratează cu lăsare de sânge?
21 Iulie 2020, 10:10
Statul poliţienesc
Opinii
Ne adunaserăm 6 la o masă pe terasa unei berării, când ospătarul a venit să ne anunţe că Poliţia a împânzit centrul oraşului şi face controale să verifice dacă se respectă numărul de maxim 4 persoane la o masă. Eu tocmai plecam, aşa că o parte a problemei s-a rezolvat de la sine, dar nu ştiu după ce criterii a căzut al cincilea, probabil ca-n firmele lovite de criză - ultimul venit, primul plecat.
15 Iulie 2020, 10:05
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0937 RON
  • 1 EUR = 4.9261 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON