URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2023, 11:10

Nimic despre onoare

Nimic despre onoare (trucaj foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD-iştii bihoreni jubilează: le-a venit apa la moară, având motive serioase să pretindă schimbarea şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Horea Abrudan, acuzat că nu şi-a făcut "la virgulă" datoria de preşedinte al comisiei de organizare a unui concurs pentru numirea unor directori de şcoli, ceea ce a permis fraudarea competiţiei prin falsificarea lucrării unuia dintre candidaţi. Cel mai probabil, după cum afirmă DNA Oradea, de către însăşi preşedinta comisiei de evaluare a lucrărilor, Mioara Ţigan, la acea vreme directoare a Casei Corpului Didactic.

Previzibil, logic şi întemeiat, opoziţia locală îl toacă mărunt pe şeful Inspectoratului Şcolar, învinuindu-l că este ori complice cu aceasta (şi cu beneficiarul fraudei), ori incompetent. În prima fază i-a cerut demisia, în a doua a pus presiune şi pe PNL, partid al cărui membru este profesorul, ca să se "delimiteze" de acesta, apoi i-au cerut mazilirea de către ministrul Educaţiei. Atât doar că Abrudan nu vrea să demisioneze, PNL Bihor nu-i "retrage sprijinul politic", nici Ministerul nu-l "revocă", ceea ce îndârjeşte şi mai abitir contestatarii.

Nici nu s-a stins bine acest scandal, că în învăţământul din Bihor a izbucnit un altul, având ca protagonist tot un PNL-ist: pe directorul Colegiului Economic Partenie Cosma, Daniel Negrean, fost şef al IŞJ în urmă cu ceva ani, acuzat că a patronat colectarea de la părinţii viitorilor absolvenţi a unei sume serioase, de peste 10.000 euro, pentru a organiza o festivitate de absolvire "fastuoasă". Povestea ar fi rămas poate neştiută, ca atâtea altele, dacă obolul impus nu ar fi crescut de la 50 lei de căciulă, cum fusese vorba la începutul anului, la 250 lei. Mai scandaloasă decât însăşi colectarea banilor (căci, hai să fim serioşi, aşa se plătesc fiţele de absolvire), este conduita directorului după refuzul unora de a cotiza. Negrean a ameninţat că aceştia nu au ce căuta pe scena plătită de ceilalţi şi că îşi vor primi diplomele "prin gard". Ceea ce indică, zic eu, că omul nu e prea mintos. De altfel, dacă era, nici nu se băga în strângeri de fonduri.

PSD Bihor, cum spuneam, strânge muniţie electorală, acuzând PNL că protejează personaje precum Abrudan ori Negrean, chit că în alte instituţii, conduse de PSD-işti, de pildă la Ambulanţă, angajările se fac de-a dreptul cu dedicaţie. 

Ce mă intrigă e lipsa de reacţie a preşedintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan. Implicat în proiecte administrative de anvergură, pare a neglija probabilitatea ca publicul să-i impute mai degrabă "mâna proastă" la promovarea unor colegi decât să-i aprecieze rezultatele meritorii, ceea ce, în ultimă instanţă, tot lui îi slăbeşte şansele de a-şi continua eforturile. Tăcerea sa face ca astfel de personaje discutabile, vinovate legal sau moral, să-l tragă în jos tocmai pe el, în timp ce protagoniştii scandalurilor ţin cu dinţii de scaune, în loc să plece, protejând astfel şi instituţiile, şi colegii. N-au nici onoare, nici ruşine.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Rumoare
Nici nu l-au schimbat bine pe șMang și PSD-ul sare la jugulara sinecurilor PNL-iste. Pai, ori mai suntem coaliție, ori ba?! Înainte era liniște și pace, pe vreme când ajunsese director nora unui... Ptiu, Doame iartă-mă!
Postat 09 Mai 2023, 14:31 de PureStupidity
Daca Bolojan nu e ,nimic nu e...
Partidul e-n toate:E-n cele ce sunt Si-n cele ce maine vor rade la soare; E-n holba intreaga si-n bobul marunt, E-n pruncul din leagan si-n omul carunt, E-n viata ce vesnic nu moare... Si cand,spulberand pe misei si tirani, In mersul spre tinta ce n-are zabava, El tot mai puteernic se-nalta prin ani, In cor de voinici muncitori si tarani. Cantam azi Partidului:Slava!” (George Lesnea,Partidului)
Postat 09 Mai 2023, 11:48 de excalibur
TOTUL A FOST FĂCUT CU BINECUVÂNTAREA LUI BOLOJAN
Nimic nu mișcă în județ fără acordul lui Bolojan: așa a ajuns Negrean inpector general și director ulterior, așa a ajuns securistul de BLAGE inspector general și director ulterior, așa a ajuns MIoara Țigan director CCD, așa a ajuns Horean Abrudan inspector și apoi inspector general. Toți au același lucru în comun, au fost numiți cu delegație de la partid cu acceptul și concursul lui BOLOJAN. EI NU AU SUSȚINUT NICIUN CONCURS. Examenul de directori a fost trucat pentru activul de partid din PNL. Drept urmare, orice poate concluziona că în ultimii 3 ani, toate abuzurile și furturile făcute în învățământul din Bihor au fost patronate de BOLOJAN. De ce spun acest lucru, pentru că nici în ultimul ceas când oamenii au fost trimiși în judecată de către procurori, nu au fost chemați la partid să le spună să facă un pas în spate și să lase pe alți membri capabili din PNL. Ba, mai mult, s-a făcut scut în jurul acestora de către MĂLAN, CUPȘA, ȚIPLEA, CARE AU GARANTAT CĂ SUNT OAMENI DE ONOARE ȘI PROFESIONIȘTI deși realitatea și evidența arată contrariul. Tineți minte asta când puneți stampila anul viitor!
Postat 09 Mai 2023, 11:48 de ObservatorBH
Bolojanu n-a reactionat nici la salutul nazist al propriului consilier, despre ce vorbim…
Sunt unii de care nu se poate debarasa, iar de altii o face prea usor, dovada ca nu totul e pe merit in lumea celui mai administrator al celei mai administratii.
Postat 09 Mai 2023, 11:33 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON