URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2023, 11:37

USR Oradea vrea capul „vătafului” Negrean: Directorul de la Economic ar trebui demis și cercetat disciplinar

USR Oradea vrea capul „vătafului” Negrean: Directorul de la Economic ar trebui demis și cercetat disciplinar Florin Nicoară (stânga) și Daniel Negrean (dreapta) au fost colegi în Inspectoratul Școlar, pe vremea când actualul director al Colegiului Economic era inspector școlar general
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin vocea vicepreședintelui Florin Nicoară, fost director al Colegiului Național Emanuil Gojdu, USR Oradea cere măsuri împotriva consilierului local PNL Daniel Negrean, totodată director al Colegiului Economic Partenie Cosma, despre care BIHOREANUL a dezvăluit că le-a cerut elevilor să plătească festivitatea de absolvire din curtea școlii, cu câte 200 de lei fiecare.

Adversarii politici ai liberalilor le cer acestora să-l retragă pe Negrean din Consiliul Local Oradea, iar Inspectoratului Școlar să declanșeze o cercetare disciplinară pentru încălcarea Regulamentului Cadru după care funcționează instituțiile de învățământ din România.

Totodată, USR cere demisia lui Negrean de la conducerea Colegiului Economic.

„Solicităm retragerea sprijinului politic”

„Elevii și părinții lor sunt revoltați de acțiunile lui Daniel Negrean care, nu doar că le-a solicitat 10.000 de euro pentru petrecerea de absolvire, dar a și exercitat presiuni asupra familiilor, cu jigniri și amenințări, să plătească această sumă. USR Oradea crede că PNL nu poate trece cu vederea acest comportament de vătaf pe propria lui moșie și că Daniel Negrean este nedemn și de funcția de director și de cea de consilier local. Solicităm PNL retragerea sprijinului politic pentru consilierul local Daniel Negrean”, se arată în comunicatul transmis luni.

Vicepreședintele USR Oradea Florin Nicoară susține că în școlile din Occident părinții organizează activități extra-curriculare sau extrașcolare, la care contribuie financiar, dar din inițiativa lor, nu pentru că școala le-ar fi cerut. Or, la Colegiul Economic din Oradea, însuși directorul școlii a cerut banii pentru activități „și foarte grav este că ar fi amenințat/jignit elevii care refuză să cotizeze”.

Așa cum BIHOREANUL a scris, liceenii s-au plâns că Negrean le-a spus că, dacă nu plătesc, nu vor urca „pe scena lui” și că le va da diplomele de absolvire prin gard.

Să fie cercetat!

Nicoară amintește că Regulamentul cadru al unităților de învățământ interzice explicit „implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”.

„Din ceea ce vedem în spațiul public rezultă că ISJ ar trebui să demareze cercetarea disciplinară, conform art. 280 din Legea Educației.  Este foarte important să se verifice (eventual prin chestionare aplicate elevilor/părinților/absolvenților) dacă astfel de „acțiuni” au vechime în școala respectivă", a declarat profesorul Florin Nicoară.

Deocamdată, Inspectoratul Școlar a demarat doar un control la Colegiul Economic, pentru a verifica cele apărute în spațiul public.

„Orădenii merită reprezentanți dedicați interesului public în Consiliul Local, iar copiii merită să primească educație de calitate și respect, fără presiuni financiare suplimentare”, a mai transmis USR.

„Tradiție” veche

Pe de altă parte, merită menționat că același Nicoară nu este deloc străin de regulile privind strângerea de fonduri în școală pentru absolvire.

În 2018, BIHOREANUL a dezvăluit că asociația de părinți din Colegiul Emanuil Gojdu, când școala era condusă de Florin Nicoară, pregătea cadouri extravagante pentru profesori, cu prilejul absolvirii elevilor de-a XII-a, ceea ce costa fiecare părinte suma colosală de 700 de lei. Pe lângă flori sau invitația la banchet, profesorii urmau să primească carduri cu bani și chiar sumele necesare pentru deplasarea cu taxiurile!

Nicoară a susținut la acea vreme că nu știa nimic despre inițiativa părinților, că profesorii nu au nicio pretenție de la părinți și că, în mod cert nu încurajează aceste practici. Totuși, dezvăluirea BIHOREANULUI l-a nemulțumit profund la acea vreme, Nicoară și mai mulți profesori ai Colegiului poziționându-se ca critici vehemenți ai jurnaliștilor care au dezvăluit această practică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
negrean x 100
e bine ca iese usr-ul din barlog. chiar daca tunurile sunt acum pe negrean, sa nu credem ca e singurul care presteaza astfel de activitati manageriale - la fel se intampla si la restul liceelor din oras/judet, din pacate.
Postat 08 Mai 2023, 19:21 de roger
Oameni mărunți cu caractere și mai mărunte...
Pana mai ieri erau si colegi in PNL. Acum USR îl reciclează pe unul din ei.
Postat 08 Mai 2023, 12:50 de acid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON