URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2023, 16:23

Cine îl apără pe Negrean? Formată doar din profesori, Asociația părinților din Colegiul Economic face scut în jurul directorului

În urma dezvăluirii făcute de BIHOREANUL, care a arătat că la Colegiul Economic Partenie Cosma, din ordinul directorului Daniel Negrean, se strâng bani pentru organizarea unei festivități fastuoase în curtea școlii cu prilejul absolvirii elevilor din clasa a XII-a, Asociația de părinți a școlii a transmis un drept la replică prin care susține că, de fapt, liceenilor nu li s-ar fi cerut niciun leu.

Acest „scut” format în jurul lui Negrean ridică, însă, semne de întrebare, mai ales pentru că o înregistrare audio făcută joi, când directorul a mers personal într-o clasă de-a XII-a pentru a-i convinge pe elevi că trebuie să dea banii ceruți pentru festivitate, demonstrează neîndoielnic că asemenea discuții au loc în școală, așa cum de altfel mai mulți elevi și profesori au declarat BIHOREANULUI.  

Dubioase sunt și alte amănunte: așa cum BIHOREANUL a arătat, asociația de părinți este formată, de fapt, doar din profesori, iar luarea de poziție în favoarea directorului a fost transmisă de pe adresa de e-mail a Colegiului.

„Sprijin moral și, dacă e nevoie, material, decent”

Semnat generic de „Asociația de părinți a Colegiului Economic Partenie Cosma Oradea”, dreptul la replică este un document care neagă cele semnalate de BIHOREANUL, dar fără argumente solide.

„Considerăm ca fiind tendențioase, nefondate și totodată nejustificate acuzele aduse instituției de învățământ, conducerii și personalului didactic în ceea ce privește organizarea festivităților de final de Liceu pentru clasele a XII-a”, se arată în document.

Asociația de părinți susține că, pe 27 septembrie 2022, a avut loc o întâlnire a Comitetului de părinți din școală, un alt for reprezentativ, dar fără personalitate juridică, unde „reprezentanții părinților claselor a XII-a au fost de acord, în unanimitate, ca evenimentul sfârșitului de an școlar să fie organizat într-un cadru festiv, în incinta școlii, urmat de activitățile de socializare/ interrelaționare între elevi-părinți și corpul profesoral”.

Documentul nu lămurește câți părinți din rândul celor care au copii în clasele de-a XII-a au participat la această decizie „unanimă” și nici dacă la momentul respectiv au stabilit și costurile evenimentului.

În schimb, menționează că părinții au fost de acord că trebuie să se implice „modic, cu un sprijin moral și, dacă e nevoie, material, decent”.

Cum s-a ajuns ca directorul să le ceară elevilor 250 de lei pe persoană, iar apoi, la presiunile acestora, să reducă suma la 200 de lei, și dacă acest „sprijin” este sau nu „decent” părinții nu mai lămuresc.

Negrean recunoaște, părinții neagă!

În document se mai arată că în ultimele săptămâni a început pregătirea evenimentului, din nou, fără nominalizarea forului sau a persoanelor responsabile, toate acțiunile fiind prezentate impersonal: „s-au reiterat condițiile de desfășurare, s-au prezentat etapele acestui demers”.

„În momentul apariției articolului nu există niciun contract semnat cu furnizorii de servicii pentru organizarea evenimentului, discuțiile fiind doar la faza de proiect”, mai susține Asociația de părinți. Acest lucru a fost menționat și în articolul BIHOREANULUI, care arată că directorul Daniel Negrean doar a menționat firmele cu care vrea să lucreze și costurile pe care acestea le cer, fără a fi antamat ceva.

„Nu avem cunoștințe de niciun fel de act discriminatoriu în ceea ce-i privește pe elevii de clasa a XII-a și menționăm faptul că în această școală nu s-au strâns și nu se strâng niciun fel de fonduri pentru nevoile materiale ale școlii”, se mai arată în document. Asta în timp ce mai mulți elevi de clasa a XII-a au declarat ziarului că Negrean le-a spus că, dacă nu vor plăti pentru festivitate, vor primi diploma prin gard ori nu vor putea urca pe scena adusă de el.

În ciuda susținerilor Asociației de părinți, directorul Colegiului a recunoscut joi, în discuția cu reporterul BIHOREANUL, că aceștia trebuie să contribuie financiar pentru festivitate, deoarece școala nu are buget propriu pentru așa ceva, iar el n-a atras sponsori. „Dacă aș avea fondurile necesare, ca școală, n-aș cere niciun ban”, a declarat Negrean.

De ce, o zi mai târziu, părinții vin și susțin altceva, doar autorii textului ar putea lămuri.

Au primit banii înapoi

În schimb, BIHOREANUL a aflat că, vineri, în ziua în care și Inspectoratul Școlar a demarat o anchetă în Colegiul Economic, iar șeful instituției, Horea Abrudan, a declarat public că le-a reamintit tuturor directorilor de școli că le este interzis să ceară bani de la elevi, liceenii care au apucat să plătească cei 200 de lei au primit banii înapoi.

„Cel puțin într-o clasă, vineri, s-au dat banii înapoi elevilor”, a dezvăluit o sursă din rândul cadrelor didactice ale școlii.

Înregistrarea audio din momentul în care Negrean încearcă să convingă elevii că trebuie să aducă banii la școală:

Părinții sunt, de fapt... profesori

Pentru că așa-numitul „drept la replică” nu este asumat de un reprezentant al părinților ori de președintele Asociației de părinți și, mai mult, a fost transmis de pe adresa de e-mail a Colegiului, „cepcosma@gmail.com” - indicii care sugerează că, de fapt, a fost produs în unitatea de învățământ ca o metodă de apărare a directorului - BIHOREANUL a cerut, tot prin e-mail, să fie indicată și o persoană care reprezintă asociația și își asumă acest text.

Până la publicarea acestui articol, solicitarea nu a primit răspuns.

În schimb, surse din rândul cadrelor didactice din Colegiul Economic susțin că, vineri dimineață, mai multe profesoare de limba română au fost chemate în biroul lui Negrean, tocmai cu motivul de a scrie un drept la replică.

Un argument în plus că, de fapt, părinții ar fi străini de „scutul” din jurul directorului este că, așa cum și acesta a recunoscut în discuția cu reporterul BIHOREANULUI, Asociația de părinți din școală este formată exclusiv din profesori!

„Asociația a fost fondată de cinci profesori și tot ei sunt singurii membri. Nu există nici un părinte membru în asociație”, a explicat un dascăl al colegiului. Negrean a lămurit că s-a optat pentru această variantă deoarece, juridic, este mai ușor, altfel tot la patru ani ar trebui schimbate persoanele din asociație.

Sursele BIHOREANULUI mai spun că profesorii care conduc asociația de părinți nu au fost nici măcar contactați, înainte de transmiterea dreptului la replică.

Dreptul la replică, integral, așa cum a fost transmis redacției:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Eu aș zice...
...TRĂZNIV-AR MNYEZĂU să vă trăznească de politruci hoți.
Postat 16 Mai 2023, 11:34 de Morometul
Minciuna generalizata
Negrean minte, profesorii mint, parintii mint, politicienii mint, toata lumea minte... Dar doar elevii sint trasi la raspundere cind sint prinsi cu minciuna.. In TOATE scolile din tara asta nenorocita se string bani pentru absolvire...!
Postat 06 Mai 2023, 09:37 de TanarSiNelinistit
TIC TAC, TIC TAC
Eu îi propun lui Negrean să adune toți profii de matematică, poate-i numără orele de la șefia Colegiului Economic.
Postat 05 Mai 2023, 22:56 de adevarat
Aaani, Aaani de liceu...
Supertare discoteca asta.
Postat 05 Mai 2023, 21:51 de Simonette
Asociația părinților formată din cadre didactice de la ECONOMIC
Ca să vedeți ce manevre face Negrean și cât de proști îi crede pe oamenii din jurul lui. Forțează profesoarele de română să facă comunicat, doamnele se semnează ca părinți, or fi părinți, dar nu ai copiilor de la Economic, trimit dreptul la replică de pe adresa de mail de la liceu. Înțelegeți că omul ăsta nu dă doi bani pe opinia publică, pe părinți și pe elevii de la ECONOMIC. Asta spune tot despre caracterul jenant al acestui om, un parvenit, aspirant la ceva mai mult care toată viața lui a trăit în umbra altora și a beneficiat de pe urma partidului. 0 realizări personale, "intelectual" care nu a scris o broșură în viața lui, nu mai zic de culegeri sau materiale didactice care să vină în sprijinul elevilor. Și totuși, a fost inspector susținut de partid mulți ani, apoi inspector general, tot susținut de partid (cu numire, fără examen), apoi director de școală, tot susținut de partid. Asta e cea mai bună partitură în viață pentru unii , să fii membru de partid.
Postat 05 Mai 2023, 21:34 de ObservatorBH
HOȚUL PENELIST DE LA JUDEȚ TRIMITE CONTROL LA PNL-ISTUL DE LA ECONOMIC
Toate ar fi foarte frumoase dacă nu ar fi făcute de ochii lumii, în culise ei își dau mâna și stau la sprițuri. Deci: Inpectorul general (PNL), fraudează examenul de directori la care și Negrean (PNL) participă și ghiciți ce? îl promovează cu brio, la celălalt examen care a fost pe bune, nu a fost capabil să ia notă de trecere la scris. Apoi, inpectorul general (PNL), îl numește pe Negrean (PNL) în funcție, și acu Inspectorul general (PNL) trimite inspectori (PNL) să-l investigheze pe directorul (PNL). Ar fi culmea să îl și demită, doar că nu are dezlegare de la BOLOJAN. Oamenii simpli se pot revolta de ceea ce a ajuns învățământul din oraș, doar că pe ei nu îi interesează. Bine poate la anul o să vină din nou să vă mintă că fac POLITICA ELEVILOR după cum bine se vede. Chiar ar fi interesant să cereți de la inspectorat și concluzia anchetei în care pnl-iștii se verifică între ei. Concluzii vor fi firești, a fost o neînțelegere și o problemă de comunicare și viața va merge mai înainte cu ei plătiți din banii contribuabililor, unul care stă în funcție de doi ani după ce a fraudat examenul de directori, celălalt i-a comisioane de la elevi. Ăsta e învățământul bihorean și românesc.
Postat 05 Mai 2023, 21:22 de ObservatorBH
Invatamint gratuit??
Ati gresit orasul. Există alternative: vaslui,teleorman...Cităm un coleg: "Daca dl Negrean era asa preocupat de soarta elevilor, consilier local fiind, ar fi propus CJ sa lase bani din "buzujeb" pt scolile din Oradea pentru: banchete, ultimul sunet, Sc Verde, Sc Altfel." Magnificent. Noi ingropăm orădeanul ca să se simta bine turistul, tăiem subventia la caldură ca să avem dezvoltare exponentiala pină peste 20 de ani, iar acuma visăm să ne plateasca Primaria banchetele. Băncute , bă, nu banchete. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/poftiti-la-odihna-primaria-a-pus-banci-noi-in-zonele-verzi-din-oradea-148440.html ]
Postat 05 Mai 2023, 20:59 de excalibur
Țepeș
Să fie tras în țeapă elevul care a dat presei pontul! GLUMESC, BINEÎNȚELES. Țin să-l felicit pentru curaj. Dar acest păduche(Negrean) asta ar face cu bieții elevi. Pe aceste panarame de directori, Nicoară, Blage, Negrean, Barladeanu.... îi preocupă în mod deosebit sursa informațiilor, nicidecum acțiunile lor ilicite. Câtă ipocrizie! Propun să se pregătească la cantina Colegiului niște aperitive pentru elevi - părinți-profesori.Ce zici Negrene? Cunoști bine cantina, doar te aprovizionezi, nu glumă.
Postat 05 Mai 2023, 20:10 de adevarat
Intentie neinteleasa
Aceste activ se fac cu bani. Daca dl Negrean era asa preocupat de soarta elevilor, consilier local fiind, ar fi propus CJ sa lase bani din "buzujeb" pt scolile din Oradea pentru: banchete, ultimul sunet, Sc Verde, Sc Altfel. Ca nu sunt din buzunarul alesilor ,ci tot din al nostru, al cetatenilor-parinti, platitori de impozite.
Postat 05 Mai 2023, 19:42 de firtatraian
Se invarte roata
Daca si dvs ati fi fost general nu ati fi luat apararea niciunui coleg de-al dvs.Aroganta va caracterizeaza si vi-o meritati! Asa suntem noi INTELECTUALII,nu ne-am aparat niciodata.De la director la inspector, profesorul a fost bataia de joc a lor, apoi a elevilor, a parintilor.
Postat 05 Mai 2023, 19:37 de onuta
Ce balamuc...
Patru ani de liceu se duc repede...Cu timpul se estompeaza si amintirea cologilor si a profesorilor. Petrecerea de sfirsit are rolul si fastul ei. E o borna importanta in biografia fiecaruia. Desigur ca vine la pachet cu niste cheltuieli: costum, rochie, coafura, o gustare, o bautura. Pentru asta, ai nevoie de niste ghizi,niste invatatori care au mai facut si au mai trecut prin asa ceva. E datoria directorului si corpului de profesori sa mentina aceasta traditie, volens-nolens. Asta e, 200 lei. Daca suma e acoperita de servicii, ne-oneros, e ok. Poate sa includa si eventuale cadouri/atentii pentru profesori. Organizat, cu hirtia si calculatorul in mina. Ce facem cu cei care NU VOR SAU NU POT sa plateasca? Facem ca bunul samaritean, ii primim si pe ei la festin. In mod sigur vor avea o RAZGINDIRE sau un REGRET. La faza cu diploma prin gard, directorul a gresit. Un conducator nu este intotdeauna iubit, dar daca directia pe care o umpune e corecta, recunoasterea va veni, chiar daca mai tirziu...sau postum “My spirit will rise from the grave and the world will see I was right.” ― Adolf Hitler
Postat 05 Mai 2023, 17:45 de excalibur
Desigur părinții neagă că de altfel...
...odraslele lor rămân corigenți ori repetenți, în funcție cât de bine au învățat. Am văzut multe la viața noastră, oameni foarte religioși care se jură cu mâna pe biblie că lucrurile stau altfel decât au fost prinși cu ocaua mică, vedeți în instanțele de judecată, juratul cu mâna pe biblie e ca și cum ai zice Pi...măsi.
Postat 05 Mai 2023, 17:24 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON