URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2023, 12:35

Primarul Birta se dezice de directorul Negrean, care aduna bani de la elevi: "Niciodată nu am susţinut astfel de practici"

Primarul Birta se dezice de directorul Negrean, care aduna bani de la elevi: 'Niciodată nu am susţinut astfel de practici' Liberal cu state vechi și consilier local în Oradea, directorul Colegiului Economic Partenie Cosma, Daniel Negrean (stânga) a fost susținut de-a lungul timpului de PNL Bihor inclusiv să preia conducerea Inspectoratului Școlar, de unde a fost înlăturat din funcție în 2014. Din 2016 Negrean a ocupat postul de director adjunct al Colegiului Național Partenie Cosma, pentru ca în 2021 să câștige postul de director.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta s-a dezis, vineri, în şedinţa online a Consiliului Local Oradea, de practica directorului Colegiului Economic Partenie Cosma, Daniel Negrean, totodată membru în deliberativul local, din partea PNL Bihor, de a obliga elevii să contribuie fiecare cu 200 de lei pentru festivitatea de încheierea şcolii, aşa cum a dezvăluit joi BIHOREANUL.

Primăria să se pronunțe!

Primarul de Oradea a fost interpelat de consilierul local PSD, Liviu Sabău Popa, care a cerut un punct de vedere al municipalității şi Consiliului Local, care administrează şcolile orădene, cu privire la incident.

"Solicităm ca până la sfârşitul zilei de luni să avem un punct de vedere de la Consiliul Local şi Consiliul de Administraţie al Liceului Economic (n.r. din care fac parte şi reprezentanţi ai Consiliului Local) cu privire la situaţia apărută în spaţiul public referitoare la solicitarea unor sume de bani de la elevi pentru serbarea de sfârşit de an", a cerut Sabău Popa.

„Orice copil are dreptul la demnitate”

Consilierul local a afirmat că "trebuie găsită o soluţie cât mai rapid la această abordare periculoasă". Pesedistul a spus că "orice copil are dreptul la demnitate, nu să fie ameninţaţi cei care nu îşi permit anumite sume de bani că îşi vor primi diplomele de absolvire prin gard".

Sabău Popa şi-a argumentat poziţia spunând că "există o linie roşie - copiii noştri - peste care nu putem să trecem".

Social-democratul a spus că, dacă şi-ar fi dorit atât de mult o scenă de la înălţimea căreia să se manifeste la festivitatea de sfârşit de an, directorul Negrean ar fi putut împrumuta una, inclusiv cu instalaţie audio, de la Teatrul de Stat Regina Maria, cu titlu gratuit.

Birta: „Nu susţinem astfel de practici”

Intervenţia consilierului local nu i-a convenit primarului Florin Birta, care se aştepta la o şedinţă online lejeră, formală, cu un singur punct pe ordinea de zi - aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu al viitoarei fabrici Nokian din cartierul Nufărul.

"Consider că nu era momentul pentru a ridica această problemă pe care aţi sesizat-o", a spus iritat, Birta, continuând cu precizarea că nu are nevoie de un termen limită pentru a da un răspuns. "Punctul de vedere al Primăriei, al reprezentanţilor Consiliului Local Oradea, al primarului, vi-l dau eu acum: acesta este că nu susţinem astfel de practici", a spus Birta, care a insistat că "nu susţinem astfel de practici în nicio şcoală din municipiul Oradea".

Primarul şi-a apărat instituţia afirmând că "tot timpul Primăria Municiului Oradea a asigurat şcolilor toţi banii necesari pentru funcţionare astfel încât niciun elev n-o să vină cu niciun ban de acasă".

„Organele legale vor lua măsuri...”

Ședința CL Oradea a fost una online, iar din înregistrarea video transmisă pe internet de Primărie, nu reiese dacă Daniel Negrean, consilier în grupul PNL, a participat sau nu la reuniune.

Cert este că șeful municipalității orădene a evitat să promită o anchetă pe marginea evenimentului, dar s-a delimitat de practica adunării de bani în școli pentru organizarea de festivităţi.

"Fiecare director împreună cu elevii, cu profesorii, cu părinţii pot să aibă anumite abordări care nu depind de primar, de Primărie, de Consiliul Local, de consilierul local sau de alte lucruri", s-a scuzat Birta.

În schimb, primarul şi-a manifestat convingerea că "dacă s-au creat anumite ilegalităţi, organele legale vor lua măsurile necesare". Lucru care rămâne de văzut...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP aka mama Omida
Cate conturi ai ????
Postat 06 Mai 2023, 20:55 de Sandu2100
Bla-bla-bla în stil tipic liberal.
Noi ne dezicem de tâlhari, dar asta nu înseamnă că-i și mătrășim de pe lângă casă, din moment ce la fiecare 200 lei luați cu japca ... 10% sigur intră în pușculița de partid.
Postat 06 Mai 2023, 08:10 de KP
DAR PRACTICILE DE FRAUDARE A EXAMENULUI DE DIRECTORI LE SUSȚINEȚI?
Dar de Inspectorul General (PNL) nu zice nimic că a fraudat examenul de directori? sau asta merge, că e pentru partid. Se fac că nu știu, în schimb îs mână în mână. Dacă BIRTA e așa cu spune, de ce nu a solicitat demiterea inspectorului general? totuși e anchetă DNA, oameni trimiși în judecată. Dar Birta vă spune că nu e de acord cu banii ceruți de profesori la elevi. Hai că râd curcile de voi.
Postat 05 Mai 2023, 22:05 de ObservatorBH
Impostura la nivel de artă
Nu a știut nimeni nimic, nici Birta , nici generalul ISJ.
Postat 05 Mai 2023, 14:08 de PureStupidity
România Educată și Depolitizată
Bine că nu s-au intâmplat astfel de evenimente (simpatice) în scoli cu directori PNLiști, cu inspectori generali PNLiști, in municipiu cu primar PNList, intr-un judet cu președinte de Consiliu Județean PNList, cu ministru al educației PNList , intr-o țară educată ce are in frunte un profesor. ,,Ghinion, PeeSeeDee! " citat dintr-un mare înțelept român.
Postat 05 Mai 2023, 13:54 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON