URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2023, 17:10

USR Bihor cere ca toate lucrările de la concursul de directori de școli să fie corectate din nou, iar Horea Abrudan să fie cercetat disciplinar 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții Uniunii Salvați România, filiala Bihor, au luat joi o poziție publică în legătură cu scandalul măsluirii lucrării profesorului Sorin Cuc la concursul pentru funcția de director al Școlii Avram Iancu din Oradea.

USR cere ca toate lucrările din cadrul concursului pentru șefia școlilor din Bihor, ținut în toamna anului 2021, să fie corectate din nou, iar șeful Inspectoratului Școlar Județean, Horea Abrudan, să fie cercetat disciplinar de Ministerul Educației.

„În Oradea se falsifică”

Într-un comunicat intitulat „Oradea merită educație de calitate!”, USR-iștii se întreabă „ce valori morale primește un copil al cărui director de școală și-a câștigat poziția prin hoție?”, amintind că „educația orădeană este din nou în centrul unui scandal de corupție”. 

„Suntem mândri de orașul nostru, care arată foarte bine, dar ce ne facem cu reputația că în Oradea se dau diplome false, se dă mită pentru note, se plagiază. Și mai nou că se falsifică, în mod grosolan, cu cerneală simpatică, lucrările la concursurile pentru directorii și adjuncții școlilor orădene”, arată USR Bihor.

Trimiși în judecată 

Amintim că acest partid a cerut, încă din martie 2022, demisia șefului IȘJ Bihor, Horea Abrudan, în contextul scandalului de la concursul de directori, care-l are în centru pe Sorin Cuc, acuzat că a obținut pe nedrept postul din fruntea Școlii Avram Iancu, după ce lucrarea i-ar fi fost refăcută chiar de șefa Casei Corpului Didactic (CCD) de-atunci, Mioara Țigan, care avea funcția de președinte al comisiei de evaluare a lucrărilor. „Învățământul bihorean pare să fie o afacere de partid, iar Horea Abrudan nu este străin de toate aceste lucruri”, transmiteau atunci USR-iștii. 

Acum, USR Bihor revine asupra problemei, în contextul faptului că, recent, Cuc și Țigan au fost trimişi în judecată de DNA Oradea, fosta șefă a CCD Bihor fiind acuzată că a falsificat lucrarea profesorului aspirant la conducerea școlii, modificând 7 din răspunsurile acestuia, astfel încât să obțină, după contestație, nota minimă de promovare, 7.

În plus, avocatul Răzvan Doseanu, reprezentant al profesoarei Gheorghina Bîrlădeanu, care a pierdut concursul în fața lui Cuc, a publicat imagini video și pagini din rechizitoriul DNA, care arată că Țigan a încercat să „îmbunătățească” rezultatul lui Cuc încă din sala de examen, unde abuziv a cerut să evalueze această lucrare și a dictat răspunsuri corecte când, în realitate, erau greșite, de față fiind și șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan.

Să fie corectate din nou! 

În comunicatul trimis joi, USR Bihor subliniază că „suntem astăzi martorii unui scandal care zguduie sistemul de învățământ din Oradea, punând sub semnul întrebării integritatea și reputația profesorilor și a întregului sistem educațional”. 

„Frauda la concursul pentru directori și directori adjuncți este o rușine care nu poate fi ignorată. Pentru a restabili încrederea în școala orădeană și buna reputație a profesorilor excepționali și integri avem datoria să cerem tragerea la răspundere a celor vinovați, începând cu inspectorul școlar general Horea Abrudan. De aceea, cerem Ministerului Educației cercetarea disciplinară a domnului Abrudan Horea și a tuturor celor implicați în acest caz de fraudă”, este apelul public al USR Bihor.

Este esențial, consideră USR-iștii, ca astfel de fraude să nu se repete și ca directorii să fie aleși într-un mod corect și transparent. În context, ei cer ca toate lucrările predate de candidații de la concursul pentru directorii de școli derulat în toamna anului 2021 să fie corectate din nou.

„Pentru a restabili încrederea în sistemul de educație din Oradea și pentru a ne proteja copiii și profesorii, solicităm recorectarea tuturor lucrărilor din respectivul concurs, vizualizarea înregistrărilor și analiza grafologică pentru toate lucrările. Nu doar pentru demascarea celor implicați în acest scandal, ci pentru a arăta că Oradea merită un sistem educațional curat, bazat pe merit și integritate”, arată USR Bihor. 

În sală

Solicitarea USR vine în contextul în care procurorii anti-corupție nu au reținut nicio culpă pentru șeful IȘJ Bihor. Conform DNA Oradea, Horia Abrudan ar fi emis „fără vinovăție” decizia de numire în funcție a lui Sorin Cuc, întrucât n-ar fi știut că lucrarea a fost falsificată.

Imaginile video din dosar făcute publice de avocatul Răzvan Doseanu pe pagina sa de Facebook arată însă că în sala de examen unde se afla Sorin Cuc și unde Mioara Țigan a încercat să-i „măsluiască” rezultatul a intrat la un moment dat și Abrudan, care era președintele comisiei de organizare a concursului de directori.

El nu a intervenit în dialogul dintre Țigan, care a avut rolul de președintă a comisiei de evaluare, și un alt profesor care i-a atras atenția acesteia că spune „corect” și acolo unde răspunsurile au fost greșite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sugestie pentru USR...
Ar trebui sa cereți și cercetarea disciplinara a celui care, având interesul de a-si păstra funcția în care a fost proptit de PNL, a scos în strada elevii pentru a-l sustine! Sa te folosești de niste copii ca să-ți duci războaiele personale nu e "penal"?
Postat 28 Aprilie 2023, 11:08 de acid
CEL MAI CORUPT INSPECTOR GENERAL DE DUPĂ 1989
PĂCAT că PNL Bihor îl țin în continuare în brațe și nu îl lasă să răspundă pentru faptele comise, greu cu MASONII, am crezut că totuși aveți un nivel acolo, dar se pare că nici masoneria nu mai e ce a fost.
Postat 28 Aprilie 2023, 09:56 de ObservatorBH
Moaca!
Am văzut un film-ce handicapați ne conduce! Eseu! Ce sa te învețe un prost?
Postat 27 Aprilie 2023, 20:07 de Feliciana
Văleu muică
Mă apucă râsul la ce poză ați pus. ????Parcă e din ansamblul folcloric" DRAGU-MI, DAR L-AȘ LĂSA".
Postat 27 Aprilie 2023, 17:25 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON