URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2023, 12:22

Detalii din scandalul fraudei la concursul de directori de școli din Bihor: Șefa Casei Corpului Didactic a încercat să măsluiască rezultatul candidatului Cuc încă din sala de examen! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ies la iveală detalii scandaloase din dosarul trimis în judecată de DNA Oradea privind frauda concursului pentru directori de școli, în care fosta șefă a Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, este acuzată că a modificat lucrarea candidatului Sorin Cuc.

Avocatul Răzvan Doseanu, reprezentant al profesoarei Gheorghina Bîrlădeanu, care a pierdut concursul în fața lui Cuc, a publicat pe contul său de Facebook imagini video și pagini din rechizitoriul DNA, care arată că Țigan a încercat să „îmbunătățească” rezultatul lui Cuc încă din sala de examen!

Președintă, la „munca de jos”

Înregistrările făcute publice de Doseanu au fost surprinse de camerele de supraveghere din sala de concurs 119, unde, în octombrie 2021, a susținut examenul scris profesorul Cuc. Calitatea audio a înregistrării (video jos) este slabă, însă transcrierea făcută de procurori în rechizitoriu reușește să lămurească situația.

În timp ce Cuc aștepta ca testul său grilă să fie evaluat, el fiind ultimul candidat din sală, în încăpere a intrat Mioara Țigan, care avea calitatea de președintă a comisiei de evaluare, și a cerut să evalueze și ea o lucrare. Procurorii DNA au consemnat, însă, că evaluarea lucrărilor nu era în atribuțiile ei.

Evaluarea testelor grilă s-a făcut prin aplicarea unui șablon peste lucrarea candidatului, ceea ce face ușoară identificarea răspunsurilor corecte, respectiv greșite. După ce a aflat de la cei doi profesori evaluatori că ei deja au numărat răspunsurile greșite de pe foaia de examen, Țigan a spus că ea va număra răspunsurile corecte și a început să le dicteze celor doi dascăli „corect”, „corect”, fără a indica și numărul întrebării.

Un profesor corect

Un profesor din comisie, Palhegyi Laszlo, a oprit-o și i-a cerut să indice și întrebarea, Țigan s-a conformat, iar pentru primele 7 întrebări a spus că răspunsurile sunt corecte, ca apoi să menționeze în continuare doar „corect”, fără numărul întrebării.

„În acel moment a intervenit din nou martorul Palhegyi Laszlo, care i-a solicitat inculpatei Țigan Mioara să așeze lucrarea la mijloc, pentru a putea fi văzută și de către membrii echipei de evaluare și i-a cerut de asemenea să precizeze numărul întrebării la care răspunsul era corect”, se arată în rechizitoriul DNA, așa cum a fost publicat de Doseanu.

N-a ieșit, a plecat...

De ce a ascuns Țigan foaia de examen a lui Cuc de ochii celor doi evaluatori s-a văzut imediat, pentru că același profesor Palhegyi i-a spus președintei comisiei de evaluare că femeia indicase răspunsuri corecte la întrebările 1, 6 și 7, deși acestea erau greșite!

Evaluarea unui test grilă se face cu un șablon, așa că este greu de suspectat că Țigan nu a văzut care răspunsuri sunt greșite sau corecte. Cel mai probabil, a făcut-o intenționat, tocmai ca Sorin Cuc să ia o notă mai mare!

Prinsă cu minciuna de profesorul evaluator, Țigan s-a dat bătută. „În acel moment a renunțat la activitatea de evaluare a lucrării și a părăsit sala de concurs, activitatea de evaluare fiind reluată de către cei doi evaluatori”, a consemnat DNA.

Lucrare cu „solvenți chimici”

Ulterior, în timpul perioadei de depunere a contestațiilor, aceeași Țigan a modificat 7 răspunsuri date de Cuc, astfel încât acesta să primească nota minimă 7, nu 5,60, cât primise inițial, și să poată participa la proba interviului. Cum s-a făcut acest lucru? În primul rând, prin faptul că, la sugestia șefului Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, „lucrările la proba scrisă a candidaților au fost păstrate de către inculpata Țigan Mioara, la sediul Casei Corpului Didactic”.

Procurorii au cerut specialiștilor să analizele lucrarea scrisă a lui Cuc, pentru a observa dacă prezintă modificări și de care anume, iar răspunsul a relevat metoda de fraudare: „Căsuțele pentru răspunsuri de la rubricile 24-a, 28-b, 30-a, 42-b, 43-b, 44-d și 47-a prezintă resturi ale unor trasee scripturale (vizibile la lumină naturală) și urme de utilizare a solvenților chimici (vizibile în condiții de lumină albastră) ceea ce denotă îndepărtarea din acestea a unor trasee scripturale preexistente”.

După măsluirea lucrării la reevaluare, s-a descoperit că doar 15 întrebări aveau răspuns greșit, față de 22 câte găsise comisia de evaluare. Iar Cuc a fost singurul candidat care, după contestații, a fost declarat, din respins, admis.

„Probatoriul administrat în cauză relevă faptul că singura persoană care a avut acces la lucrările candidaților, deci și la lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin, în intervalul 15-18 10 2021 a fost inculpata Țigan Mioara, în a cărei păstrare s-au aflat lucrările în acest interval de timp”, au consemnat procurorii, concluzionând că „rezultă cu evidență faptul că în acest interval de timp inculpata Țigan Mioara a procedat la falsificarea, în modalitatea indicată mai sus, a lucrării inculpatului Cuc Ioan Sorin, astfel încât acesta să primească nota minimă necesară pentru a nu fi eliminat din concurs, respectiv nota 7”.

În plus, DNA a constatat că între Cuc și Țigan au avut loc numeroase convorbiri telefonice pe perioada concursului și a soluționării contestațiilor, un alt argument privind implicarea șefei Casei Corpului Didactic în fraudă.

Sub ochii lui Abrudan

Interesant este că, potrivit imaginilor video surprinse de camerele de supraveghere, în sala de examen se afla și inspectorul școlar general Horea Abrudan, care a fost președintele comisiei de organizare a concursului de directori. Acesta nu a intervenit în niciun fel în dialogul dintre Țigan și Palhegyi.

Contactat luni de BIHOREANUL, șeful IȘJ Bihor a declarat că se afla în sala de examen pentru că voia să se asigure că evaluarea merge bine.

„Am fost în toate sălile, la un moment dat, pentru că aveam un termen de încărcat notele foarte scurt, primit pe WhatsApp în timpul evaluării, și am intrat să mă asigur că se lucrează într-un ritm susținut”, a declarat Abrudan.

Întrebat dacă Mioara Țigan trebuia să facă evaluarea lucrării și dacă a auzit cum a prezentat răspunsuri greșite ca fiind eronate, șeful IȘJ Bihor a spus că preferă să nu facă comentarii pe această temă.

„Ceea ce am văzut nu am interpretat ca o evaluare (n.r. făcută de Țigan), eu am văzut că cei doi profesori fac evaluarea până la capăt. Cei doi evaluatori și-au făcut treaba, nu a stabilit ea nota. Dar nu aș dori să detaliez aceste lucruri. Evident, am răspuns la solicitările organelor de anchetă și nu vreau să mai comentez”, a declarat Abrudan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Ha,ha...
Culmea ironiei e ca cei mai virulenti critici ai conducerii ISJ sunt exact cei care au fost ei insisi sustinuti de PNL sa preia functii de directori de scoli si care nu pot accepta ca "partidul le-a dat, partidul le-a luat". Acum, ce sa vezi, da-i si lupta nenicule pentru depolitizarea invatamantului....Ipocritilor!
Postat 25 Aprilie 2023, 20:14 de acid
Bine se va termina!
In sfarsit cineva s-a gasit sa o hâșească din școală.Nu ar strica si din invatamant.Dar tot voi ce de sus au tinut-o fortat pe capul nostru.Poate acum pricepeti ce fel de om era/este dna B. Mai rau ca Lapusneanul: daca voi nu ma vreti, eu va vreau!!!!
Postat 25 Aprilie 2023, 18:35 de firtatraian
Blonda face rau
Ce profesor si ce pile are doamna Barladeanu daca e titulara la o scoala, e directoare in alta-sau voia si preda in alta scoala. Cati oameni din scoala o doresc pe fct in acea scoala?cand s-a votat pt ea toti am stat cu mana jos....oare nu se simte doamna ca nu e dorita?
Postat 25 Aprilie 2023, 18:31 de onuta
Faci ce vrei ca elev, ca profesor la fel
Nu stiu de ce atata agitatie pt un post obtinut fara munca...dna Barladeanu a facut ravagii cu voi, cu PNL care ati sustinut-o....sau nu mai e cu "albastru".... o fi trecand la ROSII?
Postat 25 Aprilie 2023, 18:28 de omulet545
CONDUCEREA PNL BIHOR SUSȚINE HOȚII, POATE ÎL PROPUN DE MINISTRU DUPĂ ACEASTĂ REALIZARE
CITIȚI ȘI VĂ FACEȚI CRUCE deputatul IOAN CUPSA: "îl apreciază pe Horea Abrudan “atât ca om, cât și ca profesionist” și “că nu este nici momentul și nici nu s-a pus în discuție schimbarea inspectorului general Horea Abrudan”. vicepreședintele MIRCEA MALAN spune că "apreciază ce face Horea Abrudan ca profesionist" CONCLUZIA: toată lumea din conducerea PNL Bihor e mulțumită de modul în care a fost fraudat examenul, normal doar și-au pus membrii de partid în funcții. ȚINEȚI MINTE CÂND PUNEȚI STAMPILA DATA VIITOARE cum ne râd în față fiindcă pot
Postat 25 Aprilie 2023, 12:40 de ObservatorBH
CNCD
Intrebare: E vreo legatura intre Mioara Țigan si Daniel Ţigan [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/inginerul-daniel-tigan-este-noul-director-tehnic-al-cet-ului--92610.html ] sau cu Tigan Daniel Nicolae [ https://www.oradea.ro/declaratii/primaria-municipiului-oradea/tigan-daniel-nicolae ] . Chiar daca nu e, avem deja 3 (trei) bugetari dis-criminati. E un inceput...
Postat 24 Aprilie 2023, 23:24 de excalibur
Inpector general numit politic fără concurs organizează concurs pentru dascăli
Culmea ironiei, în funtea județului se află inspector general fără concurs, numit politic, cu delegație, dar este pus de partid să măsluiască examenul de directori. Acest individ nu a participat nici la concursul de inspectori când toți colegii lui din inspectorat au susținut examenul, a spus pas, dar el a rămas tot inspector, are peste 10 ani acolo, așa ne trebuie. Aici se vede calitatea omului, când știi că nu are rost să te duci la examen ca muritorii de rând, ai PNL ul în spate, tot ajungi în funcție de conducere, doar că acu cred că va ajunge în altă parte când pleacă de la ISJ
Postat 24 Aprilie 2023, 19:45 de ObservatorBH
Nimic nou
Credeți că vreun examen în învățământul preuniversitar pentru funcții de conducere se organizează pe bune? Vă înșelați. DNA ar trebui să fie mai pe fază. Aceleași comisii de examinare corupte și incompetente. Șoc și groază
Postat 24 Aprilie 2023, 19:29 de adevarat
Ce țigănie...
Am vrut sa citesc ... n-am putut. Nu mai am rabdare. Concursuri, teste, admiteri, fraude, inselaciuni, escrocherii, magna cum laudae. Toate astea ca sa ai un post bugetar. Ei, nu orice bugetar. Un post de bugetar in care sa nu faci nimic si sa incarci lunar o caruta de bani. Dragilor, pe mine m-ati pierdut. Am fost educat cu respect de mic, roseam cind imi vorbea o fata, cind ma scula un dascal in picioare, sarutumina, sa traiti, toata viata. Bă, mi-a ajuns. Vorbesc urit, sunt un butoi cu pulbere, nevasta-mea m-ar interna in ceva sanatoriu , sa nu fac vreo prostie. Eu chiar vreau sa fac prostii, dupa atita abstinentă. Target-ul mi-s bugetarii. Bugetarii astia care se pregatesc de greve, ca au auzit ei ca li se taie sporurile, ca s-ar putea sa-i mai răreasca, pe ici , pe colo... Tre' sa-mi caut armamentul din dotare, nu stiu pe unde e rastelul, prin beci, prin pod. It's payback time . La PM am avut seria AB0984, aveam si AG, ca eram inalt, seria CA202. Lipova, pentru cei interesati. Fratilor, venim. Iesim din birlog. Nu mai e cazul de avocati, procese , nurberg. O facem asa ad-hoc, tiganeste, stabor sau cum ii zice. Ce atita risipa, 5 ani am mers cu nasul la Timisoara, ca sa ce? Sa ne umplem de absolventi de UO. Sunt lamurit. Si cu medicina de oradea (mama + tata) si cu pedagogia, cu tot. Azi o suna fiica-mea pe ma-sa de la scoala ca profesoara de romana a plecat de la ore. Dupa o saptamina(2) de relache, nu-si mai suporta elevii. Si-a bagat picioarele in invatamint si i-a lasat dracului. Clasa 8, evaluari, simulari si alte bazaconii. Deci, am hotarit . VA F*T. Fara discriminare. Doar sa fii bugetar, e suficient. Nu conteaza puscaria, ne vedem acolo cu toti. Toti frustratii care am (ati) permis aceasta pecingine. Tic,tac.tic,tac...PS: alegerile nu sunt si nu vor fi o solutie.
Postat 24 Aprilie 2023, 19:23 de excalibur
Întrebari
Cuc si Abrudan și Țigan din ce partid erau? Cum, când? Atunci, in momentul concursului . Dar inainte cu câțiva ani, când un alt partid (care împărțea funcții era la putere)?
Postat 24 Aprilie 2023, 16:27 de PureStupidity
Respect, domnule Palhegyi Laszlo!
Impostura e ridicata la nivel de arta în ISJ Bihor. E puțin probabil ca Boss of the boss sa nu știe ce se petrece, lucru vizibil și după plimbarea si atitudinea lui când se ocupa de ,,asigurarea ritmului susținut" . De remarcat e si atitudinea de vătaf a lui Cuc, aerul de superioritate. Blehhh, grețoase creaturi! Ar fi frumos dacă s-ar verifica toate grilele , de la toti candidații. S-ar vedea lucruri interesante. (Ce-au mai albit unii la față! )
Postat 24 Aprilie 2023, 16:16 de PureStupidity
Si se mira dascalimea...
... ca le pun elevii cutitul la gat! Pai cine-i invata sa fie infractori de mici?! Dascalimea! O curiozitate: ce zic parchetarii (+ militistii anexa) de la cele sapte parchete oradene, cum au ajuns probe din dosar sa fie facute publice de catre maȋtre dosescu? Orice pulean care intra la parchetari este scanat si-n cur_te, dosescu cu ce mijloace si cum de a reusit sa fotografieze/filmeze? Culmea ca e ok ce a facut, altfel infractorii din invatamant scapau basma curata: ,,cele sesizate nu se cionfirma".
Postat 24 Aprilie 2023, 15:57 de pinonel
Tic-tac
Este ora 15. Inca nu este demis?!! Tic-tac...
Postat 24 Aprilie 2023, 14:56 de neutron
CONVORBIRI TELEFONICE ÎNTRE ABDRUDAN ȘI CANDIDAT
Poate trebuia să menționați că au fost interceptate și apeluri telefonice (4 la număr, scrie în rechizitoriu) între Abdrudan și candidatul în favoarea căruia a stat până s-a încercat modificarea răspunsurilor. NU A IEȘIT DIN PRIMA. DAR DIN A DOUA, a repartizat lucrările tot el, Abdrudan către Tigan (scrie în rechizitoriu), să fie sigur că se rezolvă treaba. DECI NU A AVUT NICIUN AMESTEC, NU ȘTIE, NU A VĂZUT, NU ERA ACOLO, NU A SEMNAT EL LUCRAREA DIN NOU DUPĂ CE A FOST MODIFICATĂ. Doamna Adriana, nu fiți rea cu întrebările adresate lui. Singura întrebare relevantă trebuia să sune așa: De ce nu v-ați dat demisia din momentul în care ați fost citat la DNA, de ce mai sunteți azi în funcție?
Postat 24 Aprilie 2023, 13:20 de ObservatorBH
se afla în sala de examen pentru că voia să se asigure "că evaluarea merge bine"
Interesant detaliu, a intrat în sala de examen exact în momentul în care Mioara Țigan încerca să fraudeze lucrarea, a stat și s-a uitat, dar nu a intervenit, doar a întărit comportamentul de a frauda rezultatul prin prezența și autoritatea sa. Chiar ne crede proști pe toți. Rămân două ipozete INCOMPETENȚĂ sau COMPLICITATE. Ca președinte de comisie stai și te uiți cum se fraudează o lucrare în fața ta și nu înțelegi ce se întâmplă, tu care trebuia să siguri un proces de evaluare echitabil, ești INCOMPETENT, dar și azi, luni, 24 aprilie, ești încă în funcție susținut de BOLOJAN. COMPLICITATE, ai vrut să te asiguri că Țigan, duce mârșăvia pe care ai pus-o să o facă, chiar sub ochii tăi, pt că nu aveai încredere în ea, cine știe cu ce o șantaja. Că o fi una sau alta, omul acest nu avea ce să caute în funcție din acel moment și uite că acest personaj corupt mai duce din 2021 când a avut loc examenul, destinele învățământului bihorean. A FRAUDAT EXAMENUL ȘI DE 2 ANI ESTE REMUNERAT DIN BANI PUBLICI ÎN ACEEAȘI FUNCȚIE. TRĂIASCĂ PARTIDUL!
Postat 24 Aprilie 2023, 13:10 de ObservatorBH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON