URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2022, 20:45

Șeful Inspectoratului Școlar Bihor, după acuzațiile de fals la concursul pentru directori: „Este stupefiant. Nu mă simt vulnerabil”

Șeful Inspectoratului Școlar Bihor, după acuzațiile de fals la concursul pentru directori: „Este stupefiant. Nu mă simt vulnerabil” Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, susține că nu a vorbit joi, după audierea la DNA, nici cu Mioara Țigan, nici cu Sorin Cuc. „Tot ce știu am citit în articolul publicat de dvs.”, a declarat el pentru BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce s-a aflat că șefa Casei Corpului Didactic (CCD) Bihor, Mioara Țigan, și directorul Școlii Avram Iancu, Sorin Cuc, sunt anchetați pentru că ar fi falsificat foaia de examen a celui din urmă, la concursul pentru directorii de școli, inspectorul școlar general Horea Abrudan se declară stupefiat de aceste dezvăluiri.

„Sub nicio formă nu mi-a trecut prin cap că se poate întâmpla așa ceva”, a declarat el, joi, pentru BIHOREANUL. Întrebat dacă se simte vulnerabil în această anchetă, Abrudan a precizat că nu are motive.

Lucrare refăcută?

Așa cum BIHOREANUL a arătat, Mioara Țigan și Sorin Cuc (foto jos) au fost chemați joi la DNA Oradea, unde au fost puși sub învinuire. Cei doi sunt bănuiți că, după ce s-a încheiat proba scrisă a concursului pentru directori, la care Cuc a luat nota 5,6, au falsificat foaia de examen, astfel încât, la contestații, bărbatul a obținut nota 7, minimul necesar ca să fie declarat admis.

Falsul a fost posibil pentru că Sorin Cuc ar fi folosit la examen un pix cu cerneală care devine invizibilă după un anumit timp, așa că, ulterior probei, Mioara Țigan ar fi marcat mai multe rezultate corecte pe testul grilă, ceea ce a permis comisiei de contestații să dea o notă mai mare decât cea inițială.

„Pentru mine, e stupefiant ce acuze sunt aduse, dar nu vreau să-mi dau cu părerea, sunt organe abilitate să verifice acuzațiile. Noi am pus la dispoziția organelor de anchetă tot ce ni s-a solicitat”, a declarat Abrudan.

IȘJ Bihor a predat la DNA Oradea foaia de examen și înregistrările audio-video din sala de examen, în ancheta demarată după ce o altă candidată la concurs, Gheorghina Bîrlădeanu, totodată fostă directoare a Școlii Avram Iancu, a depus o plângere la procurorii anticorupție.

Țigan era șefa Comisiei de Evaluare

Folosirea unui pix cu cerneală invizibilă era interzisă la concurs, dar nu există nicio garanție că toți candidații au respectat regula.

„Există o metodologie care spune foarte clar că la aceste examene nu se folosesc pixuri cu cerneală care se poate șterge. În acest sens, toți candidații au fost instruiți. E posibil (n.r. să fi folosit), supraveghetorii nu cred că puteau să facă diferența la momentul respectiv”, a spus Abrudan.

Inspectorul general a precizat că nu are informații suplimentare din anchetă și nu știe dacă într-adevăr există o expertiză care a confirmat că s-a folosit „cerneală simpatică”, așa cum mai este numită această substanță. El a fost audiat, ca martor, în luna decembrie, iar DNA nu a comunicat nimic către Inspectoratul Școlar în acest sens.

Pe de altă parte, este clar că Mioara Țigan, care a fost președinta Comisiei de Evaluare la concursul pentru directori, ar fi avut timpul necesar și ocazia pentru o asemenea manevră. „După ce s-a încheiat proba (n.r. pe 15 octombrie, într-o zi de vineri), conform metodologiei, lucrările au rămas la președinta comisiei de evaluare, până lunea, când le-a adus la sediul Inspectoratului, ca să fie extrase contestațiile și predate comisiei de contestații”, a precizat șeful IȘJ Bihor.

Se delimitează de acuzații

Fraudarea concursului pentru directorii de școli ridică semne de întrebare privind organizarea lui de către Inspectoratul Școlar și chiar față de conducerea instituției, mai ales că Horea Abrudan este considerat un apropiat al celor doi învinuiți de către DNA: cu Mioara Țigan este coleg în PNL Bihor, iar pe Sorin Cuc el l-a numit la conducerea Școlii Avram Iancu, în toamna anului 2021, când funcția era vacantă, după demisia Gheorghinei Bîrlădeanu.

Totuși, Abrudan susține că nu are emoții în această anchetă. „Nu mă simt vulnerabil, nu am de ce. Dar este clar că asemenea lucruri nu-ți pică bine. Tu vrei să faci lucrurile să meargă înainte și te lovești de situații de genul acesta, despre care nici nu ți-a trecut o clipă prin minte că se pot întâmpla. Supărarea mea există. În continuare vreau să cred că nu este adevărat”, a declarat inspectorul școlar general.

Pe de altă parte, cei doi învinuiți rămân în funcții, cel puțin deocamdată. Sorin Cuc este câștigătorul concursului pentru direcțiunea școlii, iar Mioara Țigan a fost numită la șefia CCD prin ordin al Ministerului Educației. „Dacă Ministerul Educației va considera că nu e în regulă, probabil că o va revoca din funcție”, a mai spus Horea Abrudan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
post Eminescu
Si eu sunt foarte curios cum a prins postul de la Eminescu tinand cont ca nu a existat niciun post scos sau publicat. Alo, DNA?
Postat 14 Februarie 2022, 21:27 de th3v1p3r
se pare...
Ca nu mai avem nici barbati si nici femei, doar ceva ..... . Avem un sistem de invatamant care creaza orice dar nimic orientat spre piata, frauda, falsul, creaza denaturarea valorilor cu grave efecte in economie. Este acceptata si perpetuata chiar in sistemul de invatamant, dovezile sunt multe. Iar declaratiile.....sunt "nu ma simt vulnerabil" pe bune ?....texte de 2 si 1/4, atata putem? Domnul are o "suparare" asa doar , nimic altceva. Nu e grav nu e urat nimic. Si se mai spera sa nu fie adevarat. Avem batista la indemana pentru tzambal?
Postat 11 Februarie 2022, 19:20 de Christa
culmea
Ar fi si culmea sa se simta un nesimtit ...
Postat 11 Februarie 2022, 12:08 de oradea_mea_si_a_ta
Cine-l crede?
Uitati-va la fata lui, asta si cand spune cum il cheama minte!
Postat 11 Februarie 2022, 05:26 de pinonel
S-a rupt lanțul de iubire Abrudan- Mioara Țigan
Păi, cine i-a transferat discreționar și în afara legii copilul Mioarei Țigan la Gojdu. Horea Abrudan și Virgil Blage, ia spuneți băieți cum ați suplimentat un loc în vederea transferului discreționar al băiatului directoarei CCD în anul 2020, în condițiile în care perioada era 25 august-7 septembrie și voi ați făcut suplimentarea în 10 iulie. Copilul sare astfel peste testarea de la început de ciclu pentru selecția elevilor, la cel mai bun liceu din oraș și astfel evită acele testări în detrimentul multor elevi care au rămas pe dinafară. Dragi procurori, ia cereți Hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar, nr.103/10.07.2020, să vedeți ce surprize, exact un loc, pentru cine? Cereți și niște hârtii și la Gojdu. Metehne vechi la Inspectorat, dar castelul se dărâmă, tic-tac. Ah, domnul general nu știe nimic, a fost tras pe sfoară, de aceea a dat declarații la DNA în decembrie.
Postat 11 Februarie 2022, 00:32 de CalinDMS
!!!
Ăștia fraudează tot ce prind, dar de vină sigur sunt părinții care vor să-și educe copii acasă în sistemul home school.
Postat 10 Februarie 2022, 23:37 de Shogun
Oamenii sunt puși sub învinuire și tu îi mai ții în funcții
Asta înseamnă că ești legat până în măduvă de ei, pentru că au acționat la ordinele tale, iar dacă îi lași din brațe, pleci și tu cu ei. Le poți încheia detașarea și pune la dispoziția organelor de urmărire penală toate lucrările, pentru că ați aranjat concursul. Cea mai mare fraudă de după 90 din istoria învățământului bihorean și tu spui că nu ai știu nimic. Poate că nu ești nici măcar inspector general, poate ești profesor la Mihai Viteazul, ah, nu, stai că ți-ai rezolvat și te-ai transferat la Mihai Eminescu, punându-ți colegul de birou să îți semneze actele de transfer să nu fii în incompatibilitate.
Postat 10 Februarie 2022, 22:47 de ObservatorBH
Inspector numit politic fără concurs, organizează concurs pentru alții
Acest incapabil, nu s-a prezentat la concursul pentru inspectori, când era susținut de PSD la biroul de resurse umane de la ISJ,a rămas în continuare cu delegație, pentru că își cunoaște nivelul. Acu, din nou, este cu delegație, el nu dă concurs pentru că e susținut de Bolojan și Țiplea,dar ATENȚIE, organizează concurs echitabil pentru directorii de școli. Oameni buni, voi citiți ce scrie acest personaj de tristă amintire pentru învățământul bihorean?? El conduce o instituție deconcentrată și implementează politicile guvernului/ministerului în teritoriu. El era girantul corectitudinii concursului, dar LUPUL A FOST PUS PAZĂ LA OI, pentru că era sigur că nu îl va verifica nimeni. Credeți că subalternii lui au făcut ceva de capul lor? sau au acționat la ordine? În oricare dintre situații, își merită soarta, dacă l-au lucrat pe la spate și nu a știut înseamnă că nu este capabil să conducă învățământul bihorean, de bun simț ar fi DEMISIA. Dacă el a organizat tot, îî dorim mulți ani acolo unde îl va trimite justiția.
Postat 10 Februarie 2022, 22:30 de ObservatorBH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON