URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2021, 18:15

Acuzaţii de fraudă la concursul pentru viitorii directori de şcoli: O fostă directoare din Oradea a depus plângere la DNA

Acuzaţii de fraudă la concursul pentru viitorii directori de şcoli: O fostă directoare din Oradea a depus plângere la DNA Gheorghina Bîrlădeanu (foto stânga) acuză că Ioan Sorin Cuc (foto dreapta), contracandidatul ei la conducerea Şcolii Gimnaziale Avram Iancu, ar fi primit o notă nemeritată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concursul pentru viitorii directori ai şcolilor din Bihor a ajuns subiect de anchetă la DNA.

Fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, acum înscrisă în competiţie, a reclamat procurorilor anticorupţie, dar şi Ministerului Educaţiei, că un alt candidat, actualul director al acestei şcoli, Ioan Sorin Cuc, ar fi primit o notă nemeritată de 7, în urma contestaţiei la nota iniţială, 5,60. Graţie majorării făcute, Cuc a fost declarat admis şi poate participa la proba de interviu.

În urma sesizării, procurorii DNA au ridicat mai multe documente de la Inspectoratul Şcolar, organizatorul concursului. 

Liste „codate”

Proba scrisă a concursului pentru directori a avut loc vineri, 15 octombrie, şi a fost una de tip grilă, cu 50 de întrebări la care un singur răspuns era corect.

Rezultatele au fost afişate în aceeaşi zi, cei nemulţumiţi au putut depune contestaţii vineri şi sâmbătă, iar notele finale au fost afişate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pe data de 20 octombrie.

Pentru că, aşa cum BIHOREANUL a scris, majoritatea candidaţilor şi-au anonimizat numele, lista rezultatelor finale publicată de IŞJ a conţinut o înşiruire de coduri şi punctajul obţinut, dar fără precizări privind nota iniţială. Aşadar, doar candidaţii care au contestat notele ori persoanele care aveau răbdarea să compare codurile de pe lista rezultatelor iniţiale cu cele de pe lista finală puteau să-şi dea seama dacă şi câte note au crescut ori scăzut în urma reevaluării.

Mai mult, şi ordinea de afişare a codurilor candidaţilor a fost schimbată, astfel că identificarea unui rezultat anume a devenit şi mai dificilă!

7, cifră magică

În opinia fostei directoare Bîrlădeanu, care a demisionat de la conducerea Şcolii Avram Iancu în luna mai, după ce a fost prinsă că le-a cerut tuturor profesorilor bani de „atenţii” pentru inspectorii şcolari care urmau să vină în control, modalitatea alambicată de afişare a rezultatelor a fost o strategie a organizatorului concursului, adică IŞJ Bihor, ca să ascundă o majorare de notă nejustificată.

Înainte de contestaţii, candidatul cu codul „6961106” s-a regăsit pe listă pe prima pagină (din totalul de 7), la poziţia 25, cu nota 5,6, iar după contestaţii pe a treia pagină, fără un număr de poziţie, cu nota 7. Diferenţa de 1,40 puncte i-a asigurat respectivului statutul de promovat, deoarece nota minimă pentru viitorii directori este 7.

„Practic, s-a stabilit că 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate inițial greșit de comisia de evaluare”, a declarat Bîrlădeanu, pentru site-ul BihorJust.ro, patronat de avocatul Răzvan Doseanu. Acelaşi portal dezvăluie, citând-o pe fosta directoare, şi că profesorul care a fost admis după contestaţii este actualul director al şcolii, Ioan Sorin Cuc.

Acuzaţii de incompatibilitate

Potrivit sursei citate, Bîrlădeanu crede că nota 7 nu este reală şi că, de fapt, Cuc merita 5,6, cât a primit iniţial, dar a fost „ajutat”, pentru ca ea, care a luat 7,20, să aibă un contracandidat. „Asta (n.r. modificarea notei) se poate face ori prin punctarea unor răspunsuri greşite ca fiind corecte, ori prin înlocuirea pur şi simplu a lucrării cu una nouă, în care răspunsurile să fie corecte”, a declarat fosta directoare.

Profesoara mai contestă şi un membru din comisia de reevaluare a lucrărilor, mai precis pe decana Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea, Karla Barth. Bîrlădeanu susţine că aceasta a fost într-o situaţie de incompatibilitate, pentru că este prietenă cu Ioan Sorin Cuc şi cu soţia acestuia, Cristina Florescu. Florescu este şefa Departamentului de Ştiinţele Educaţiei din cadrul facultății respective.

Fără comentarii

Dacă lucrarea lui Cuc a fost sau nu reevaluată greşit, la soluţionarea contestaţiilor, ori modificată ulterior evaluării, rămâne să afle anchetatorii, deoarece Bîrlădeanu a făcut la DNA Oradea plângere pentru fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi înşelăciune prin mijloace frauduloase.

Contactat de BIHOREANUL, profesorul Cuc nu a dorit să comenteze în niciun fel acuzaţiile aduse. Fost director şi profesor în Beiuş, transferat anul trecut la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, el a fost numit în toamnă director la Şcoala Avram Iancu, pentru că fostul director adjunct, Cosmin Velimirovici, care a condus unitatea după demisia lui Bîrlădeanu, nu a mai dorit funcţia. Ca să restabilească echilibrul în şcoală, şeful IŞJ Bihor, Horea Abrudan, a decis în toamnă să numească un director din afara ei.

„Numai cine nu munceşte nu greşeşte”

În urma plângerii făcute de Bîrlădeanu, procurorii DNA au ridicat de la Inspectoratul Şcolar mai multe documente privind concursul. "Tot ce ne-au cerut le-am pus la dispoziţie", a declarat Abrudan.

Despre acuzaţiile aduse, şeful IŞJ susţine că înlocuirea sau modificarea lucrării era imposibilă. „La finalul probei scrise, candidatul a predat lucrarea profesorilor supraveghetori, care o semnează. Mai semnează lucrarea şi responsabilul de sală, apoi cei doi profesori evaluatori, candidatul, doi profesori candidaţi din sală care au fost martori şi observatorul din partea sindicatului. Trebuie să fii naiv să crezi că poţi ulterior să aduni toţi aceşti oameni, ca să semneze o altă lucrare”, a declarat Abrudan, pentru BIHOREANUL.

Nici modificarea răspunsurilor nu ar fi o posibilitate, potrivit şefului IŞJ Bihor, deoarece candidaţii au fost obligaţi să folosească pix, iar nicio corectură nu putea fi admisă. „Lucrarea există, poate fi verificată, nu are modificări sau corecturi. Eu sunt convins că a fost doar o greşeală în evaluarea iniţială”, a mai spus şeful Inspectoratului.

Evaluarea a constat în aplicarea unui şablon pe foaia de examen, pe care candidatul a bifat răspunsurile. Apoi, profesorii evaluatori fie au numărat răspunsurile corecte, fie pe cele greşite, ca să calculeze punctajul candidatului, ţinând cont că fiecare răspuns corect a valorat 20 de puncte. „Ceva au greşit la această numărătoare, nu ştiu ce, nici colegii evaluatori nu îşi explică, pentru că am discutat cu ei. Numai cine nu munceşte nu greşeşte. A fost depusă o contestaţie pentru că, probabil, şi candidatul şi-a dat seama că a fost o greşeală, şi s-a dat în final nota corectă”, a mai declarat inspectorul general.

Că pentru respectivul candidat a însemnat exact diferenţa de la picat şi promovat, fiind de altfel singurul care, în urma celor 25 de contestaţii depuse, a luat notă de trecere, Abrudan spune că este doar o întâmplare.

Inspirat din BIHOREANUL

Cât despre modalitatea de afişare a notelor finale, pe o listă cu o ordine diferită de cea iniţială, şeful IŞJ Bihor susţine că s-a inspirat tocmai în urma imaginilor difuzate de BIHOREANUL în ziua concursului, care arătau candidaţi care cu greu îşi găseau codul pe listă.

„Lista cu rezultatele iniţiale, publicată în ziua concursului, a înşirat candidaţii anonimizaţi în ordinea aleatorie furnizată de aplicaţie. Când am văzut la dvs. că s-au găsit greu pe listă, am zis că notele finale să le afişăm în ordinea alfabetică a numelui, pentru că, chiar dacă a fost anonimizat, candidatul ştie măcar cam pe unde ar trebui să fie”, a spus Abrudan, negând că ar fi vrut să facă rezultatele mai greu de dibuit.

Pe de altă parte, şeful IŞJ nu consideră că reevaluarea a fost viciată pentru că unul dintre membrii comisiei îl cunoaşte pe un candidat. „Au fost 285 de candidaţi, probabil că mai mulţi se cunosc cu diferiţi membrii din comisii, dar este irelevant, tocmai pentru că vorbim de un test grilă”, a mai spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Mare e grădina lui Ion
Prea multă agitație pentru o simplă afirmație ???? 1.Angajații Isj-ului pot fi găsiți pe site ul instituției, chiar și cei detașați. 2. Dacă nu este angajat, al doilea punct nu își avea rostul. 3. Sper totuși că este încă cumnatul..????
Postat 29 Octombrie 2021, 11:59 de Octombrie
bolnavi
Suntem o societate bolnava. Cata vreme exista coruptie, nepotism si marlanie la toate nivelurile, de la cel mai mic la cel mai mare, nu avem nici o sansa. In toate societatile exista, dar la noi este generalizata, iar problema majora o constituie "alesii" ...
Postat 29 Octombrie 2021, 00:06 de oradea_mea_si_a_ta
Mesaj către idioata/idiotul trioul a esuat
Înainte sa faci niște afirmații aiurea doar sa te bagi în seama verifica datele. 1. Informatician ISJ-ului, nu este cumnatul directorului. 2. Asa zisul informatician(cumnat) nu a fost nici în comisia de organizare/evaluare/contestații...poți scrie toate aberațiile...cred ca te dau banii afara din casa...faci niște acuzații destul de nasoale...și exista o vorba din popor...caut-o pe google...hai sictir ca e plina lumea de asa oameni..papagali
Postat 28 Octombrie 2021, 23:38 de mareegradinatadoamne
Trioul fantastic a eșuat
Strânsa prietenie dintre șeful Isj, decana de la socio-umane și directorul cu aspirații de a ajunge în Isj s-a dus pe apa sambetei. Și totul mergea așa de bine. Ati uitat să scrieți de cumnatul directorului, care este informatician la ISJ. Cine știe.... Totuși, cam multe note de 7 la acest examen. O verificare sigur ar aduce la lumină și alte fraude.
Postat 28 Octombrie 2021, 21:52 de Octombrie
Avocatul diavolului, bravand si cu multe victime colateralele
Asta impresie a lasat acest avocat, de-a lungul timpului! Marketing si pumnalul mereu la brau! Nu are nicio treaba cu justitia, cu atat mai putin cu adevarul si dreptatea! Doar bani, avere , interese, imobiliare...megalomanie!
Postat 28 Octombrie 2021, 21:14 de vineri
DNA sa vina sa ne ia...
Ce ti-e si cu dubla masura...dna-ul a ridicat documente,f_tui. Pe vremuri, trebuia sa fie prejudiciu de 1 milion de € , ca sa intre in competenta lor. Nici macar afacerea Hexifarma, aia cu dezinfectanti masluiti, cu vinzare preferentiala in toate spitalele patriei, n-a fost de nasul lor. Iata ca a fi sau a nu fi director in provincia orazii, pune in miscare colosul. Desigur nu prezinta nici cel mai mic interes Afacerea Termoficare Oradea, cu redevente, cu certificate carbon vindute/imprumutate, cu cogenerare, cu falimentul vechiului cet, cu scamatoriile necula-bolovan...deh ,trece vremea si le prescriem.
Postat 28 Octombrie 2021, 19:31 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON