URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2021, 13:49

Şpagă demascată: Cum a încercat să „rezolve” directoarea unei şcoli din Oradea un control al Inspectoratului Şcolar (AUDIO)

Şpagă demascată: Cum a încercat să „rezolve” directoarea unei şcoli din Oradea un control al Inspectoratului Şcolar (AUDIO) NO COMMENT. Prinsă că a colectat bani de la colegi, Gheorghina Bîrlădeanu (foto) a demisionat din funcţie, dar s-a înscris din nou la concursul de director. Totuşi, refuză să dea vreo explicaţie pentru ce a făcut. „Pentru mine, BIHOREANUL este zero. De-o vară mă hărţuiţi, vă rog să încetaţi”, a spus ea, înainte de a închide telefonul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Părinţii nu sunt singurii care trebuie să ducă bani la școală, ci şi profesorii! Nu pentru cele necesare lecţiilor, ci pentru „atenţii” pregătite pentru inspectori. S-a întâmplat la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Oradea, unde în primăvară, înaintea unui control al Inspectoratului Şcolar, directoarea Gheorghina Bîrlădeanu le-a cerut profesorilor să doneze fiecare câte 150 lei pentru... „protocol”.

O înregistrare care dovedeşte „cheta” a fost transmisă acum BIHOREANULUI de o sursă care a cerut să rămână anonimă. „Directoarea care aspiră la un nou mandat e aceeaşi care în urmă cu câteva luni aduna bani de la profesori, ca să mituiască inspectorii care îi controlau şcoala”, a explicat sursa. Grav e şi că mai-marii învăţământului bihorean au ştiut povestea, dar nu au luat măsuri...

2.000 de euro, pentru protocol!

În luna mai a acestui an, IŞJ Bihor, condus atunci de Virgil Blage, a programat o inspecţie de fond la Şcoala Avram Iancu - control periodic care se face în toate unităţile de învăţământ. Aşa cum BIHOREANUL a scris atunci, inspecţia s-a lăsat cu o plângere penală, pentru că şcoala folosea o ştampilă falsă, dar şi cu demisia bruscă a directoarei Gheorghina Bîrlădeanu (foto), care nici n-a aşteptat raportul de control.

Tot atunci, BIHOREANUL a aflat, din surse neoficiale, că unii profesori ar fi strâns bani de protocol, anterior controlului IŞJ. Ce nu s-a ştiut a fost că, de fapt, toţi cei 60 de dascăli au dat câte 150 lei, şi nu din proprie iniţiativă, ci la cererea directoarei.

Aceasta nu a făcut solicitarea direct, ci prin şefii de catedre, pe care i-a convocat anume la o şedinţă. În total, directoarea urma să adune 9.000 lei, o sumă mult prea mare pentru cafele, ape şi sărăţele, dovadă că, probabil, avea în plan să cumpere „atenţii” serioase.

„Cadou” de Paşti

În urma întâlnirii, profesorii şi-au anunţat colegii despre „chetă”. O asemenea discuţie, care a avut loc pe 29 aprilie, în Joia Mare dinainte de Paştele ortodox, a fost înregistrată. „Astăzi eu nu am fost la şcoală, dar a avut loc o întâlnire a doamnei director cu responsabilele de comisii (n.r. catedrele din şcoală), a mers Angela în locul meu, şi s-a hotărât la nivel de şcoală că fiecare membru din comisie să adune o sumă pentru inspecţia generală. Un fel de protocol, acuma... Suma este de 150 lei”, îi spune şefa de catedră colegei pe care a sunat-o.

Contrariată, profesoara a răspuns că era cam strâmtorată, mai ales că urma să aibă nişte vizite medicale. „Bineînţeles, sănătatea e pe primul loc. Eu transmit mesajul mai departe, ştiu, înţeleg. Tu decizi, eu nu oblig, transmit în calitate de responsabil de comisie. Termenul de predare, ca să se organizeze ei, este în 5, când ne întoarcem la şcoală. N-o fi capăt de lume dacă-i dai în 6 sau în 7”, o consolează şefa de catedră. „Aş fi vrut să-ţi spun ceva mai fericit şi mai frumos. Asta este...”, a concluzionat ea.

Înregistrarea conversaţiei dintre cele două profesoare:

A scăpat prin demisie

Strâmtoraţi sau nu, dascălii au decartat. „Mai mulţi profesori au fost nemulţumiţi, dar de frica directoarei nimeni n-a comentat”, a relatat sursa BIHOREANULUI. Câteva zile mai târziu, însă, toţi şi-au primit banii înapoi, dar nu datorită vreunei revelații morale, ci pentru că inspectorul şcolar general a primit înregistrarea! Totuşi, în loc să reclame situaţia procurorilor ori să o ancheteze disciplinar pe Bîrlădeanu, Blage s-a rezumat să descindă în şcoală, unde a determinat-o pe directoare să demisioneze.

Nici profesorii n-au făcut vreo plângere, iar acum se gândesc că Bîrlădeanu, care s-a înscris la concursul de directori, se va răzbuna. „Inspectoratul n-a cercetat-o, ba mai mult, la evaluarea tuturor directorilor, din septembrie (n.r. când deja inspector general era Horea Abrudan), a primit calificativul „foarte bine”, ceea ce i-a permis să se înscrie la concurs. O directoare care vrea să dea şpăgi la controale este foarte bună pentru Inspectoratul Şcolar!”, a reclamat sursa BIHOREANULUI.

„Dacă eram eu...”

Contactat de BIHOREANUL, fostul şef al IŞJ recunoaşte că a auzit înregistrarea înainte de control, dar susţine că n-a luat alte măsuri pentru că nu era responsabilitatea lui! „I-am încurajat să meargă la Poliţie şi acolo ar fi trebuit să meargă! Nu puteam să mă duc eu, pentru că nu era materialul meu, nu puteam dovedi autenticitatea lui”, a declarat Virgil Blage (foto).

„Acolo au fost şi alte fapte grave, problema cu sigiliul, şi am făcut ce trebuia să fac”, mai spune fostul şef al IŞJ, cu referire la plângerea făcută pentru ştampilă. Cât despre faptul că, ulterior, directoarea a primit calificativul maxim, Blage se delimitează: „Nu eu am dat acel calificativ. Dacă eram eu (n.r. în funcţie), nu ăsta era calificativul”. El, însă, a plecat şi i-a lăsat pe alţii la butoane...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Restabilirea Adevărului
Doamna director nu a făcut nimic decât cu acceptul inspectorului de atunci Abrudan, membru în consiliul de administrație al școlii, verificați și asta, să vedeți circuitul banilor.
Postat 27 Octombrie 2021, 19:01 de CalinDMS
Demascați transferul lui Abrudan de la ”Viteazul” la ”Eminescu”
Multe lucruri ar mai trebui demascate, de exemplu, transferul fraudulos, alactualului inspector general, Abrudan de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul la Colegiul Național Eminescu. Ghici cine i-a semnat transferul ca să nu îl semneze el? exact colegul lui de birou de la Resurse Umane și groparul învățământului BIHOREAN, Virgil Blage. DNA, sunteți cu noi? sau cu PNL?
Postat 27 Octombrie 2021, 18:58 de CalinDMS
Felicitări! Demascați și angajarea copilului vitreg al ISG Abrudan la Ghibu
Actualul demagog, inspector general Abrudan, susținut de Bolojan, și-a angajat copilul vitreg la liceul Ghibu, condus de directorul Timar Iulius, la schimb cu aducerea cumnatei sale din Marghita la Ghibu. Mai mult, după ruperea lanțului de iubire între Abrudan și Timar, copilul vitreg al lui Abrudan, a fost sancționat de către conducerea GHIBU. Curaj, Bihoreanul!!
Postat 27 Octombrie 2021, 18:55 de CalinDMS
valori
Din pacate astea sunt valorile tot mai evidente ale poporului nostru. Mai avem cale lunga sa iesim din feudalism...
Postat 27 Octombrie 2021, 15:39 de mitru
felicitari „domnului” inspector Abrudan pentru calificativ
pe aceasta cale tin sa-i urez „multumiri” domnului inspector Horia Abrundan pentru calificativul de foarte bine, oferit fostei directoare Gheorghina Bîrlădeanu (avand in vedere toate neregulile comise).Nu de alta dar sa fie si el si directoarea un exemplu de bune practici pentru fiica lui care este eleva la Avram Iancu. Asa se educa viitorul acestei tari.
Postat 27 Octombrie 2021, 14:30 de Bihoreann
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON