URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2021, 08:01

Misterul ştampilei: Un control la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Oradea s-a lăsat cu o plângere penală

Misterul ştampilei: Un control la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Oradea s-a lăsat cu o plângere penală UNIŢI DEGEABA. Demisia directoarei Gheorghina Bîrlădeanu i-a determinat pe unii dintre colegii şi elevii acesteia să posteze pe Facebook mesaje de susţinere, sugerând că profesoara ar fi fost sabotată de inspectorul şcolar Virgil Blage
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După colegiile Emanuil Gojdu şi Onisifor Ghibu, ambele reclamate pentru nereguli Ministerului Educaţiei de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Virgil Blage, o a treia şcoală din Oradea face obiectul unei noi plângeri. Penală, de data asta! 

Un control declanşat de IŞJ la Şcoala Gimnazială Avram Iancu a scos la iveală nereguli în funcţionare, directoarea Gheorghina Bîrlădeanu demisionând înainte ca verificarea să se încheie. Şi nu a mai lămurit nici o gravă problemă descoperită: unitatea folosea o ştampilă... falsă. 

Bucătărie închisă, angajaţi păstraţi 

Una dintre cele mai longevive directoare de şcoli din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu (foto), în funcţie din 2007, a demisionat brusc, în luna mai, refuzând să explice public gestul. BIHOREANUL a aflat că renunţase la funcţie şi intrase în concediu medical chiar în timp ce şcoala trecea printr-o aşa-numită inspecţie de fond, care se face regulat la unităţile de învăţământ.

În timpul controlului, în şcoală s-a depistat că elevii încă aveau ore online, deşi oraşul era în scenariul verde şi lecţiile trebuiau să se ţină fizic. De asemenea, la Grădiniţa 44, care aparţine şcolii, toţi angajaţii bucătăriei şi-au primit salariile în ultimul an deşi şcoala angajase o firmă de catering care să livreze mâncarea preşcolarilor. Lista a fost completată de abateri birocratice, precum lipsa unor semnături pe documente, suprapunerea a două numere de înregistrare şi folosirea unui antet mai vechi a IŞJ. 

Demisie sub presiune

Înainte să demisioneze, directoarei Bîrlădeanu i s-au cerut explicaţii. În timp ce erorile birocratice le-a descris ca pe nişte scăpări, despre serviciul de catering a susţinut că era necesar, pentru că imobilul în care funcţionează grădiniţa a intrat în şantier. Ca să nu dea afară angajaţii, directoarea a trasat bucătăresei şi celor 7 îngrijitoare sarcini de distribuire a hranei comandate, dar nu le-a notat în fişa postului, după cum i-au reproşat inspectorii.

Înainte ca raportul controlului să fie redactat, directoarea a demisionat, justificându-se în faţa colegilor că se simte ca în faţa unui pluton de execuţie şi, cu toate că inspecţiile de acest gen sunt, de regulă, formale, s-a arătat convinsă că i se caută un nod în papură. "Inspectorii se comportau ca şi cum erau chitiţi să găsească nereguli. A crezut că, dacă demisionează, va elibera din presiune, că asta se doreşte, să plece", susţine o sursă a BIHOREANULUI

Profii şi protocolul 

Scandalul a fost, însă, amplificat. Cinci profesori au convenit să asigure protocolul necesar pentru inspectorii veniţi în control şi au strâns câte 150 lei pe persoană, ca să cumpere ape, cafele şi sărăţele. Unul dintre dascăli şi-a înregistrat colegii în timp ce adunau banii şi i-a pârât inspectorului general. "Blage i-a ameninţat pe profesori că-i dă pe mâna Poliţiei şi că vor ajunge la puşcărie", spune sursa ziarului. Fără să li se pară că au greşit, dascălii au rămas convinşi că şefului IŞJ i s-a pus pata pe şcoala lor.

Virgil Blage (foto) neagă, în schimb, că ar avea vreo intenţie ascunsă. "La inspecţie eu nici măcar nu am participat. Despre înregistrare am spus, într-adevăr, că ar putea fi o problemă, dar nu că o duc eu la Poliţie, pentru că nici măcar nu-mi aparţine", zice şeful IŞJ. 

Autor necunoscut

După încheierea controlului, a ieşit la iveală o altă problemă gravă. Preluând atribuţiile de director, adjunctul Cosmin Velimirovici a trimis IŞJ un plan de măsuri, iar Blage a observat că ştampila de pe document este contrafăcută, având inscripţionată denumirea "Ministerul Educaţiei Naţionale", schimbată încă din 2018 cu cea de "Ministerul Educaţiei". 

"Când se schimbă denumirea Ministerului, se schimbă şi ştampilele, iar şcolile le predau pe cele vechi. În seiful IŞJ există ştampila veche, semn că cea folosită acum e falsă", acuză Blage. 

Directorul adjunct şi secretarele au negat că ar fi ştampilat documentul, dar nici n-au lămurit cine a făcut-o, motiv pentru care IŞJ a făcut un denunţ penal. "Eu nu ştiu cine a făcut ştampila falsă, de ce şi dacă a mai fost folosită şi la altceva", zice Blage.

No comment

Rămas singur la cârma şcolii, adjunctul Velimirovici se delimitează de acuzaţiile penale. "Nu eu am ştampilat documentul, este atributul compartimentului Secretariat", susţine profesorul. Acesta a evitat să ofere orice altă lămurire, ba chiar a cerut BIHOREANULUI să nu scrie nimic despre scandalul din şcoală, pe motiv că ar fi doar o... problemă internă.  

Nici fosta directoare nu a fost dispusă să dea explicaţii. "Nu deţin informaţii legate de această problematică. Sunt în concediu medical", a transmis Bârlădeanu, prin SMS. Vrând-nevrând, va trebui să fie mai vorbăreaţă cu procurorii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
stampila si dosarul cu sina...
elementele comunismului care ne vor bantui in veci vecilor amin. atat stim si atat putem ca natie. vorbim de digitalizare toate ziua ca suna bine dar stampila si dosarul cu sina sunt singurele care conteaza in tara asta.
Postat 29 Iulie 2021, 11:34 de Traian
Dex
Inspectorul scolar sa invete ce inseamna un fals!
Postat 29 Iulie 2021, 08:30 de Cuza
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON