URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2021, 11:54

Colegiu în retrogradare: Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, acuzat că şi-a obţinut titulatura pe nedrept

Colegiu în retrogradare: Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, acuzat că şi-a obţinut titulatura pe nedrept COLEGII CU VECHIME. Oradea are în prezent patru colegii naţionale, Emanuil Gojdu, Mihai Eminescu, Iosif Vulcan şi Onisifor Ghibu (foto), primele trei având o istorie ca licee, în timp ce Ghibu era, până în 1995, o şcoală gimnazială
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare şcoală din Oradea şi, totodată, una al cărei prestigiu a crescut semnificativ în ultimii ani, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu ar putea redeveni liceu teoretic.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage va propune Ministerului Educaţiei să o retrogradeze, convins că nu respectă o condiţie obligatorie prevăzută de lege pentru a deveni colegiu naţional, mai precis nu are 75 de ani vechime ca liceu. "Un titlu de onoare nu poate să se întemeieze pe o minciună", zice Blage. În replică, directorul şcolii, Iulius Timar, zice că şeful Inspectoratului este "analfabet funcţional" şi interpretează greşit legea. Un scandal defel onorant pentru Oradea...

Moştenirea din Seleuş

În vara anului 2019, prin ordin al Ministerului Educaţiei, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, unde învaţă aproape 2.000 de elevi, a devenit Colegiu Naţional. Titlul onorific, care nu aduce niciun beneficiu pecuniar, a fost cerut chiar de dascăli, după ce, sub coordonarea directorului Iulius Timar, au făcut un scurt istoric al unităţii de învăţământ.

Lucrarea arată că unitatea de învăţământ de azi este urmaşa şcolilor româneşti şi ungureşti din satul Seleuş, care abia în 1955 a devenit cartier al Oradiei. În 1976, cele două şcoli gimnaziale din zonă au fuzionat, devenind Şcoala Generală 3, care în 1995 s-a transformat în Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, la ceremonia de deschidere a anului şcolar fiind prezent chiar preşedintele din acea vreme, Ion Iliescu.

În 2019, Timar a cerut Inspectoratului Şcolar, condus atunci de PSD-istul Alin Iuhas Novac, ca şcoala pe care o conduce din 2016 să primească titlul de colegiu. O comisie condusă de Florin Buştea, un preot care, cu sprijinul ALDE Bihor, a ocupat timp de trei săptămâni funcţia de inspector general adjunct, a confirmat că şcoala îndeplineşte criteriile prevăzute de Ordinul 3723/2013 pentru acordarea titlului, drept urmare Ministerul a transformat liceul în colegiu.

Schelete din arhivă

Virgil Blage, șeful Inspectoratului Județean BihorActualul şef al IŞJ, Virgil Blage (foto), susţine că evaluarea a fost greşită. Ordinul prevede 7 criterii minimale, printre care contribuţia deosebită la dezvoltarea învăţământului, performanţe la concursuri şi "perioada de activitate relevantă a unităţii de învăţământ de peste 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic". Or, Liceul Onisifor Ghibu are acum doar 26 de ani.

Aflat în conflict cu directorul Timar, care l-a reclamat la Colegiul de Disciplină al Ministerului fiindcă l-ar fi pedepsit pe nedrept cu o observaţie scrisă, sancţiune atacată şi în instanţă, Blage, care este şi coleg în PNL Bihor cu directorul, susţine că descoperirea nu are nicio legătură cu aceste neînţelegeri. "În Inspectoratul Şcolar nu s-a mai făcut o arhivare a documentelor din 2012, acţiune începută de mine. Aşa am dat peste dosarele de la Ghibu şi mi-am adus aminte că, atunci când s-a acordat titlul, s-a creat o vâlvă prin oraş, pentru că mulţi au ştiut că liceul nu avea vechime", susţine inspectorul general.

Blage a sesizat Ministerul, care i-a transmis să ceară retragerea titlului, dacă nu este meritat. "Voi înainta această propunere, pentru că aşa este corect. Nu m-am grăbit şi m-am abţinut să vorbesc public despre asta, pentru că nu am dorit să fac tămbălău. Dar se pare că nu am de ales", zice el. Nemulţumirea sa vine după ce Timar l-a făcut "analfabet funcţional", într-o declaraţie dată săptămâna trecută unui ziar local. "Ăştia sunt analfabeţii funcţional, cei care au propus şi recomandat transformarea şcolii în colegiu", zice şeful IŞJ.

Rămâne pe poziţie

Iulius Timar, directoru Colegiului Onisifor Ghibu din OradeaRecunoscând că şcoala pe care o conduce este liceu doar din 1995, Iulius Timar (foto) îşi menţine, însă, opinia că titlul a fost acordat corect. În părerea sa, textul Ordinului 3723/2013 ar impune ca şcoala să aibă 75 de ani vechime indiferent de forma ei şi doar la momentul solicitării să fi fost liceu teoretic. "M-am consultat cu foarte mulţi jurişti şi aceasta a fost şi opinia lor. Unii citesc şi nu înţeleg ce citesc, UE le spune că sunt analfabeţi funcţional", continuă directorul atacul la adresa şefului său direct.

Timar este decis să atace decizia în instanţă, dacă Ministerul va retrage titlul şcolii cât timp el va fi director. Aşa că n-ar fi exclus ca nu dascălii, elevii şi părinţii, ci judecătorii să aprecieze valoarea acestei şcoli...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Blage ăsta-i "liberal".
Prostia s-a cuplat cu lipsa de caracter și iată ce a ieșit. Un PNL-ist pe pist de șef, care face de râs învățământul bihorean.
Postat 14 Iulie 2021, 07:05 de KP
Inspectorul plictisit
Sa-i dea cineva ceva de lucru lu' ăsta, daca alte probleme nu are de rezolvat in invățământul orădean. Inca sunt scoli unde patinții plătesc de la hartia igienica pana la mobilier si laptopurile dascalilor. Fă ceva acolo, inspectore!
Postat 12 Iulie 2021, 14:10 de oradeanbihor
Schimbare de nume
Schimbarea numelui e discutabil, dar nu din cauza ca scoala are 75 de ani ca si liceu sau nu, ci din cauza renovarii cladiriilor. Din cate stiu pana exista un proiect - mai ales european - NU se poate redenumii entitatea ca in proiect este inclus si numele, iar pe panou cu proiectul european e mentionata Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, cum a fost si cu redenumirea strazii Sucevei in Evreilor Deportati, pana a existat proiect de largire nu a fi putut redenumi strada ca o sa induca in eroare si putem pierde banii, aici de ce au reusit redenumirea oare? Nu intelegeti gresit, n-am nimic cu redenumirea, dar nu inteleg cum au resutit redenumirea pana exista proiectul de renovare.
Postat 12 Iulie 2021, 14:02 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON