URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2023, 16:10

Frauda cu cerneală „simpatică”, în instanţă: Ex-directorul Școlii Avram Iancu din Oradea și fosta şefă a Casei Corpului Didactic au fost trimiși în judecată de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul director al Școlii „Avram Iancu" din Oradea, Sorin Cuc, şi fosta şefă a Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, au fost trimişi în judecată de DNA Oradea în celebrul dosar în care Cuc și Țigan sunt acuzați că au fraudat concursul pentru conducerea școlii menționate, prin folosirea cernelii „simpatice”.

De la 5,60 la 7

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de presă al DNA, Sorin Cuc a fost trimis în judecată pentru complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării, iar Mioara Ţigan, care era directoare a Casei Corpului Didactic a județului Bihor și președinta comisiei de examinare, pentru instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, sub forma participaţiei improprii, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Acuzaţiile vizează concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Oradea, organizat în perioada 15 octombrie - 8 decembrie 2021, fraudat de Cuc, după ce nu a obţinut o notă care să-i permită să participe la proba interviului.

„Până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin (prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de șapte întrebări) cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00", se arată în comunicatul DNA. 

Modificările s-au făcut cu ştiinţa lui Cuc şi i-au permis acestuia "să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv". 

Ulterior, spun procurorii, Ţigan l-ar fi instigat pe inspectorul școlar general al județului Bihor, Horea Abrudan, să emită - fără vinovăţie - decizia de numire în funcţie pentru Cuc. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

Ar fi scris cu cerneală „simpatică”

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, șefa Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Ţigan, şi directorul Şcolii Avram Iancu Oradea, Sorin Cuc, au fost puşi sub învinuire în luna februarie 2022 de DNA Oradea, în dosarul unei presupuse fraudări a concursului pentru funcția de director al acestei şcoli.

Ancheta în acest caz a pornit de la reclamaţia fostei directoare a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, care a pierdut funcţia în urma concursului şi care a reclamat situaţia atât la DNA, cât şi la Ministerul Educaţiei, suspectând că s-a comis o fraudă.

În timpul cercetărilor, surse din anchetă au dezvăluit că frauda ar fi fost comisă cu cerneală „simpatică”, profesorul Cuc completând lucrarea cu o cerneală care ulterior dispare.

Potrivit procedurii, lucrarea a fost corectată pe loc, în sala de examen, la finalul probei, când Cuc a fost notat cu 5,60. Ulterior, Mioara Țigan, care era și președinta comisiei de concurs, ar fi luat lucrarea, ar fi înlocuit răspunsurile greşite din lucrarea acestuia, iar pe noua variantă Cuc a obţinut o notă ce i-a adus funcția.

Contactat de BIHOREANUL în mai multe rânduri în timpul anchetei, Cuc a refuzat să ofere vreo declarație pe marginea acestui subiect. Avocata Simona Paşcu, apărătoarea Mioarei Ţigan, a susţinut, în schimb, că acuzaţiile sunt nejustificate.

Demiteri, demisii...

În iulie 2022, la o zi după ce procurorii DNA au anunțat că directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, profesoara Mioara Țigan, este inculpată într-un dosar privind fraudarea concursului de directori, ministrul de atunci al Educației, Sorin Cîmpeanu, a demis-o din funcție.

Pe de altă parte, Sorin Cuc a fost, la rându-i, demis de IȘJ Bihor, însă a contestat decizia în instanță. În februarie 2023, Curtea de Apel Oradea a decis să-l reinstaleze în funcție, însă imediat după, Sorin Cuc și-a dat demisia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Abdrudan încă o glumă proastă marca BOLOJAN
Cu siguranță dacă se vor verifica mai multe lucrări se vor descoperi mai multe fraude. Acolo era un pachet de oameni care au promovat prin fraudă (susținuți de PNL), ghinionist CUC, a picat exact el de măgăreață.
Postat 20 Aprilie 2023, 10:44 de ObservatorBH
ABRUDAN CEL MAI CORUPT INSPECTOR GENERAL DE DUPĂ 89
Abrudan - președintele comisie de organizare a concursului de directori Țigan - membru în comisie, alături de alți membri Orice fraudă săvârșită s-a făcut cu acordul lui ABRUDAN deoarece totul era sub controlul lui ca președinte de examen (ștampile de examen, lucrări, sigilii), lucrările au staționat la el, pentru că ăsta era rolul comisiei să gestioneze "bunul mers" al examenului. Țigan Mioara este doar rotița care a picat din acest angrenaj, au vândut-o când au văzut că se complică treburile (nu e ceva nou pentru ABRUDAN). E interesant cum un singur membru din comisia de concurs va face pușcărie pentru toți membrii și pentru președinte. Sunt sigur că în cadrul procesului se vor afla mai multe, Țigan cu siguranță nu iși dorește să meargă la pușcărie și să piardă tutela copilului pe care îl crește. CASTELUL DE CĂRȚI ABIA ACU ÎNCEPE SĂ SE CLATINE TIC-TAC
Postat 20 Aprilie 2023, 10:40 de ObservatorBH
Ambi merită...
...carceră minim 5 ani. Cei aciuați aici de prin Beiuș și zonele limitrofe se cred de neatinși.
Postat 20 Aprilie 2023, 01:17 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON