URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2023, 15:20

PSD Bihor îi cere lui Nicolae Ciucă să-l demită pe Horea Abrudan: PNL Bihor a preferat să nu ia nici o măsură. Bolojan e complice 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filiala Bihor a Partidului Social Democrat a publicat joi o scrisoare deschisă adresată conducerii naționale a Partidului Liberal, prin care cere demiterea șefului IȘJ Bihor, Horea Abrudan, care a organizat concursul pentru funcțiile de directori de școli, în cadrul căruia s-a produs o fraudă pentru postul de la Școala Avram Iancu din Oradea.

DNA Oradea i-a trimis în judecată pe Sorin Cuc, cel care a obținut postul pe nedrept, și pe Mioara Țigan, ex-șefa Casei Corpului Didactic, care l-ar fi ajutat, corecându-i răspunsurile greșite astfel încât, după contestație, să ia nota minimă 7, în loc de 5,60, cât a primit la prima evaluare, iar BIHOREANUL a dezvăluit că și atitudinea șefului IȘJ Bihor în acest caz ridică semne de întrebare. 

Bolojan, complice

PSD Bihor a transmis presei joi un comunicat însoțit de textul scrisorii deschise, cerând prin ambele documente demiterea lui Horea Abrudan. PSD-iștii spun că PNL Bihor nu a luat nicio măsură în cazul acestui scandal de fraudă, în ciuda apelurilor publice şi chiar dacă Abrudan a fost pus în funcție tocmai de liberali, iar Mioara Țigan este, la rându-i, PNL-istă.

Despre Ilie Bolojan, șeful PNL Bihor, social-democrații spun în comunicatul de presă că este „complice prin menținerea în funcție a inspectorului școlar general Horea Abrudan”. 

Scrisoarea deschisă asumată de Comitetul politic de conducere al PSD Bihor este adresată Biroului Executiv al PNL, președintelui formațiunii, Nicolae Ciucă, și Ligiei Deca, ministrul Educației. „Vă aducem la cunoștință o situație fără precedent în care Inspectorul Școlar General al județului Bihor, Horea Abrudan, membru PNL și susținut de conducerea PNL Bihor pentru ocuparea acestei funcții, a adus instituția a cărei conducere, vremelnic, i-ați încredințat-o”, începe scrisoarea pesediștilor.

Aceștia dau apoi detalii despre trimiterea în judecată a Mioarei Țigan și a lui Sorin Cuc în scandalul fraudei de la concursul de directori, „de o gravitate deosebită”, menționând că Horea Abrudan a fost președintele comisiei care s-a ocupat de organizarea respectivului concurs. 

„Vă cerem să intervenți de urgență”

PSD-iștii amintesc și că, în ciuda scandalului și „în disprețul opiniei publice, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, prim-vicepreședintele PNL Bihor, Mircea Mălan, a decis să coopteze în organizarea unei campanii de curățenie derulate în județul Bihor de Consiliul Județean, tocmai politrucul care s-a ocupat de concursul fraudat de directori!”. 

„În ciuda semnalelor repetate, inclusiv în mass media locală, a acestei situații scandaloase, conducerea PNL Bihor a preferat să nu ia nici o măsură. Vă cerem să interveniți de URGENȚĂ la nivelul organizației PNL Bihor pentru DEMITEREA inspectorului școlar general, Horea Abrudan”, transmit social-democrații bihoreni. 

Aceștia adaugă că imaginea IȘJ Bihor este „compromisă” atât timp cât este condusă de oameni „care falsifică, sub oblăduirea politică a PNL, examene pentru funcții de conducere”.

Nu este pentru prima oară când PSD Bihor cere demiterea lui Abrudan, un demers similar făcând social-democrații și săptămâna trecută, atunci doar printr-un comunicat de presă. De asemenea, și USR Bihor a luat poziție în acest scandal, cerând demiterea lui Abrudan, iar apoi cercetarea lui disciplinară, dar și reevaluarea tuturor lucrărilor susținute de profesori la concursul pentru directorii de școli din octombrie 2021.

Cu șefu’ în sală

BIHOREANUL a prezentat săptămâna aceasta, în articolul „Sub ochii șefului! Detalii scandaloase din dosarul fraudării concursului pentru directorii de școli din Bihor” cum a decurs, potrivit procurorilor, întreaga operațiune de fraudare a concursului pentru postul de director al Școlii Avram Iancu din Oradea.

Printre informațiile ieșite recent la iveală se află faptul că președinta comisiei de evaluare, Mioara Țigan, a încercat să-l ajute pe Cuc încă din sala de examinare, unde a intrat tocmai când mai rămăsese doar acest candidat în fața comisiei și, abuziv, a cerut să evalueze și ea o lucrare, citind „corect” și la întrebările unde acesta a dat răspunsuri greșite.

De asemenea, în acea sală a intrat și Horea Abrudan, care se afla acolo și când Țigan susținea că Sorin Cuc a răspuns corect la întrebările la care, de fapt, greșise, iar un alt profesor din comisia de evaluare i-a atras atenția asupra acestui fapt, determinând-o să renunțe și să iasă din sală.

Dubios e și faptul că lucrările au rămas de vineri, ziua concursului, până luni în răspunderea Mioarei Țigan, deși regulile concursului spun clar că „după afișarea rezultatelor, președintele comisiei de evaluare a probei scrise predă toate lucrările evaluate președintelui comisiei de organizare”, adică șefului Inspectoratului.

Mai mult, o analiză făcută de DNA Oradea asupra ciornei lui Cuc arată că aceasta conținea răspunsurile corecte, corespunzătoare formei finale a lucrării, după ce, așa cum arată procurorii, a fost falsificată folosindu-se niște solvenți chimici. Ca și cum în sala de examen Sorin Cuc a notat răspunsuri corecte pe ciornă, dar greșite pe foaia de examen! Ciorna este un alt argument în defavoarea lui Abrudan, deoarece în tot timpul scurs de la examen până la demararea anchetei DNA, această foaie s-a aflat în Inspectoratul Școlar, astfel că, dacă a fost înlocuită sau refăcută, acest lucru a fost posibil doar cu complicitatea unor angajați din instituție. 


Textul integral al scrisorii deschise trimise de PSD Bihor:

4 mai 2023, Oradea

Către Biroul Executiv al PNL

În atenția Președintelui PNL, Domnul Prim-ministru Nicolae Ionel CIUCĂ

Spre știința Ministrului Educației, Doamna Ligia DECA

Vă aducem la cunoștință o situație fără precedent în care Inspectorul Școlar General al județului Bihor, Horea Abrudan, membru PNL și susținut de conducerea PNL Bihor pentru ocuparea acestei funcții, a adus instituția a cărei conducere, vremelnic, i-ați încredințat-o.

În data de 19 aprilie 2023 DNA – Serviciul teritorial Oradea, a finalizat prin trimiterea în judecată dosarul, de o gravitate deosebită, constituit în cazul fraudării concursului pentru ocuparea postului de director la Școala Gimnazială „Avram Iancu”. Inspectorul General sus-numit a fost președintele comisiei care s-a ocupat de organizarea acelui concurs de directori. Una din persoanele trimise în judecată, Mioara Țigan, este membră PNL și era, la data faptelor, șefa Casei Corpului Didactic din Bihor, poziție încredințată tot de către conducerea PNL Bihor.

Mai mult, în disprețul opiniei publice, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, prim-vicepreședintele PNL Bihor, Mircea Mălan, a decis să coopteze în organizarea unei campanii de curățenie derulate în județul Bihor de Consiliul Județean, tocmai politrucul care s-a ocupat de concursul fraudat de directori!

În ciuda semnalelor repetate, inclusiv în mass media locală, a acestei situații scandaloase, conducerea PNL Bihor a preferat să nu ia nici o măsură.

Vă cerem să interveniți de URGENȚĂ la nivelul organizației PNL Bihor pentru DEMITEREA inspectorului școlar general, Horea Abrudan.

Imaginea instituției, condusă de oameni care falsifică, sub oblăduirea politică a PNL, examene pentru funcții de conducere, este compromisă. Cetățenii așteaptă responsabilitate, în anul 2023 nu este acceptabilă asumarea unui asemenea derapaj de către conducerea PNL Bihor!

Stimate Domnule Prim-ministru, Stimată Doamnă Ministru,

aveți obligația și posibilitatea să interveniți pentru a reinstaura încrederea bihorenilor în instituția responsabilă cu educația tinerilor noștri.

COMITETUL POLITIC DE CONDUCERE AL PSD BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Un stat putred de coruptie
Șeful ANAF: „Recunosc, arestez doi-trei angajaţi la fiecare două luni pentru că iau șpagă”. Trebuie desfiintat tot aparatul de stat. Prima etapa: dati toti afara.
Postat 05 Mai 2023, 09:45 de excalibur
Bolojan nu este complice. Nicio faptă reprobabilă nu i se poate imputa în acest sens.
El este de fapt autorul, cel puțin moral, al tuturor faptelor din zona de influență și decizie bihoreană.
Postat 05 Mai 2023, 08:02 de KP
...
Pai Bode e in fruntea MAI după ce s-a dovedit clar ca a plagiat. Si asta se stie de ceva vreme, va așteptați ca un simplu sef ISJ sa fie demis? Tot acolo va ramane. Cercul e prea mare pentru a fi spart cu totul.
Postat 04 Mai 2023, 23:20 de corm16
Morometul
Nu cred ca cunoaște Bolojan asta. Are prea multe pe cap, nu vezi si tu , centuri, parcuri industriale, gaz , canalizare, locuri de muncă, poduri etc. Crezi ca are el timp de prostii ca PSD ?
Postat 04 Mai 2023, 22:48 de Sandu2100
Cu siguranță d-ul Ilie Bolojan...
...cunoaște aceste metehne vechi, că doar și în primăria Oradea tot așa au fost aduși mulți, cei care se supuneau unor criterii impuse de partid erau angajați, dacă încerci să spui ceva despre administrație s-au de ce nu-ți place că se întâmplă, ori să spui ceva despre fostul edil al orașului, peste 80% din funcționarii primăriei îți sar în cap, cum așa, nu se poate, nu este adevărat, chiar dacă ai argumente și dovezi filmate, fotografiate scrise, ți se va spune că este o făcătură de a ta s-au al cuiva.
Postat 04 Mai 2023, 19:15 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON